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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
24/03/2021 |
Actualizado : |
24/03/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos Indexados |
Autor : |
DINI, M.; RASEIRA, M. DO C. B.; SCARNIATTO, S.; CARRA, B.; ABREU, E. S. DE; MELLO-FARIAS, P.; FLORES CANTILLANO, R. F. |
Afiliación : |
MAXIMILIANO ANTONIO DINI VIÑOLY, Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Facudade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; MARIA DO CARMO B. RASEIRA, Fruit Breeding, Embrapa Clima Temperado, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; SILVIA SCARIOTTO, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, Paraná, Brazil; BRUNO CARRA, Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Facudade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; EVERTON S. DE ABREU, Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Facudade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; PAULO MELLO-FARIAS, Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Facudade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; RUFINO F. F. CANTILLANO, Postharvest Physiology and Technology, Embrapa Clima Temperado, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil. |
Título : |
Color shade heritability of peach flesh. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Journal of Agricultural Science, 2019. v. 11, n. 8, p. 236-247. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.5539/jas.v11n8p236 |
ISSN : |
1916-9752 E-ISSN 1916-9760 |
DOI : |
10.5539/jas.v11n8p236 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: March 21 2019; Accepted: April 28 2019; Online Published: June 15 2019.
This research was partially financed by the Agencia Nacional de Investigación e Innovación-Uruguay (ANII) in the first year and by the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior-Brazil (CAPES) in the second year.
This is an open-access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). |
Contenido : |
ABSTRACT.
Nowadays, despite of being a typically temperate fruit crop, peach is found in subtropical and even tropical altitude zones, due to breeding efforts. Genetic knowledge and phenotypic and environmental parameters directly or indirectly influence the characters of economic importance in peach, and they are of great importance for breeding programs orientation. The aim of this study was to estimate heritability of a color shade character of peach flesh, measured by the Hue angle, chroma and lightness to evaluate its distribution in the populations, testing the possible existence of maternal effect. Results showed that parameters related to color shade of peach flesh have a medium heritability. Parents selection based on phenotype allows a medium genetic improvement for the mentioned character. This heritability is predominantly additive, without maternal effect. The Hue angle is the correct parameter to be used to classify and study yellow-flesh peaches and nectarines in relation to their color shade. However, the multivariate analysis of principal components, using the three parameters Hue angle, chroma and lightness, is an alternative of high accuracy. |
Palabras claves : |
Maternal heritability; PEACH; Progeny segregation; Prunus persica (L.) Batsch. |
Thesagro : |
DURAZNO; PRUNUS PERSICA. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15380/1/Dini-et-al.-2019.-Color-shade-heritability-of-peach-flesh-JAS.pdf
http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jas/article/download/0/0/39683/40595.pdf
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Marc : |
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INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
06/07/2021 |
Actualizado : |
06/07/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
GRAS; PROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE LECHE; PROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE CARNE Y LANA; UCTT |
Afiliación : |
UNIDAD DE AGROCLIMA Y SISTEMAS DE INFORMACIÓN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PROGRAMA NACIONAL DE INVESTIGACIÓN PRODUCCIÓN DE LECHE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PROGRAMA NACIONAL DE INVESTIGACIÓN PRODUCCIÓN DE CARNE Y LANA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; UNIDAD DE COMUNICACIÓN Y TRANSFERENCIA DE TECNOLOGÍA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Anticiparnos a las condiciones de estrés en bovinos de carne y leche. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, 2019, no. 58, p. 23. |
Serie : |
(Revista INIA; 58). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
El estrés térmico en bovinos produce pérdidas económicas en nuestros sistemas comerciales. En condiciones de estrés térmico, los animales sufren mermas en
la producción (leche y carne), cambios fisiológicos y metabólicos que, en casos extremos, pueden causar su muerte. Si bien Uruguay no se encuentra en una zona
donde el estrés térmico para los bovinos se dé en forma sostenida y peligrosa, resultados de investigaciones de INIA han demostrado importantes pérdidas por no
disponer de mecanismos de mitigación. |
Thesagro : |
BOVINOS DE CARNE; BOVINOS DE LECHE; CLIMA; ESTRES TERMICO. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15785/1/Revista-INIA-58-Setiembre-2019-p.23.pdf
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Marc : |
LEADER 01194naa a2200229 a 4500 001 1062261 005 2021-07-06 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aGRAS 245 $aAnticiparnos a las condiciones de estrés en bovinos de carne y leche.$h[electronic resource] 260 $c2019 490 $a(Revista INIA; 58). 520 $aEl estrés térmico en bovinos produce pérdidas económicas en nuestros sistemas comerciales. En condiciones de estrés térmico, los animales sufren mermas en la producción (leche y carne), cambios fisiológicos y metabólicos que, en casos extremos, pueden causar su muerte. Si bien Uruguay no se encuentra en una zona donde el estrés térmico para los bovinos se dé en forma sostenida y peligrosa, resultados de investigaciones de INIA han demostrado importantes pérdidas por no disponer de mecanismos de mitigación. 650 $aBOVINOS DE CARNE 650 $aBOVINOS DE LECHE 650 $aCLIMA 650 $aESTRES TERMICO 700 1 $aPROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE LECHE 700 1 $aPROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE CARNE Y LANA 700 1 $aUCTT 773 $tRevista INIA Uruguay, 2019, no. 58, p. 23.
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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