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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  22/05/2018
Autor :  ZUNINO, F.
Afiliación :  FRANCISCO ZUNINO, INAVI (Instituto Nacional de Vitivinicultura).
Título :  La vitivinicultura en Uruguay.
Complemento del título :  Sección I: Metodología y Ecofisiología.
Fecha de publicación :  2003
Fuente / Imprenta :  In: Jornadas, 13as. (3-8 Feb. 2003 : Montevideo, UY).; GESCO. Libro de actas / GESCO 2003. Uruguay. Montevideo : Banco de Seguros del Estado, 2003.
Páginas :  p. 16-20
Idioma :  Español
Notas :  Organizadores de las XIII Jornadas del GESCO: Milka Ferrer (Fac.Agron. UDELAR); Edgardo Disegna (INIA); Graciela Calero y Emilia Pattarino (Escuela de Vitivinicultura); Julio Borsani, Jorge Fernández y Enrique Mirazo (FUCREA); Ana Castillo (PREDEG); Reinaldo De Lucca (JUNAGRA); Alfredo Silva (INAVI); Luis Púa y Dante Villarino (Asociación de Enólogos del Uruguay); Jorge Tonietto (EMBRAPA).
Thesagro :  URUGUAY; VITICULTURA.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/9700/1/Zunino-F.-2003.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB4672 - 1PXIPL - PP634.8 GESCOj 13a. 20033002

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Tacuarembó. Por información adicional contacte bibliotb@tb.inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  05/02/2018
Actualizado :  02/06/2020
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  VILARÓ, P.; BENNADJI, Z.; BUDELLI, E.; MOYNA, G.; PANIZZOLO, L.; FERREIRA, F.
Afiliación :  PILAR VILARÓ, Universidad de la República (UdelaR)/ Polo de Desarrollo Universitario de Química.; ZOHRA BENNADJI SOUALHIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ELIANA BUDELLI, Universidad de la República (UdelaR).; GUILLERMO MOYNA, Laboratorio de Fisicoquímica Org#1;anica, Departamento de Química del Litoral, CENUR Litoral Norte, UdelaR.; LUIS PANIZZOLO, Universidad de la República (UdelaR).; FERNANDO AMAURY FERREIRA CHIESA, Centro Universitario de Tacuarembó, UdelaR. Laboratorio de Carbohidratos y Glicoconjugados, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, UdelaR.
Título :  Isolation and characterization of galactomannans from Prosopis affinis as potential gum substitutes.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Food Hydrocolloids, Volume 77, April 2018, Pages 711-719. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.10.038
DOI :  10.1016/j.foodhyd.2017.10.038
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 1 September 2017//Received in revised form 30 October 2017//Accepted 31 October 2017//Available online 10 November 2017. Acknowledgements: We thank Guillermo de Souza for the usage of the laboratory, Pilar Menendez and Luis Reina for their assistance with the HPLC and GC-MS experiments, Demian Gomez for the seed photographs, and María Ines Bessio for her comments and suggestions on the SEC/MALLS-QUELS/RI experiments.
Contenido :  Galactomannans from the endosperm of mature seeds of Prosopis affinis were isolated following different extraction procedures in yields of up to 64%. The polysaccharides were characterized by HPLC, GC-MS, and NMR spectroscopy, and their physicochemical properties were studied by SEC/MALLS-QUELS/RI and rheological methods. The monosaccharide composition of the extracted galactomannans showed only mannose and galactose in a ~1.5 ratio, similar to galactomannans found in guar gum and obtained from other Prosopis species. The structural characterization showed that these polysaccharides are composed by a b-(1/4)-linked mannose backbone with galactopyranosyl residues attached through a (1/6) linkages. The weight-average molecular weight (Mw) of the P. affinis galactomannans went from (1.6 ± 0.2) x 106 to (1.8 ± 0.1) x 106 g/mol, and the intrinsic viscosity, in the 9.9 to 10.7 dL/g range, was comparable to that reported for other extracts from the Prosopis genre. Although the molecular weight distribution and intrinsic viscosity were dependent on the extraction procedure, the mannose-togalactose ratio was almost invariant. Conformation plots showed that the polymer extracted at higher temperatures is more cohesive, a characteristic that could be attributed to a greater number of polymerpolymer interactions. Our findings show that the P. affinis galactomannan has nearly monomodal molecular weight distribution, functional properties similar to those of guar gum, and can be isolated ... Presentar Todo
Palabras claves :  CHEMICAL STRUCTURE; ENDOSPERM; EXTRACTION YIELD; GALACTOMANNAN; INTRINSIC VISCOSITY; MOLECULAR WEIGHT DISTRIBUTION.
Thesagro :  PROSOPIS AFFINIS.
Asunto categoría :  K10 Producción forestal
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO102343 - 1PXIAP - DD
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