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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas.
Fecha :  15/11/2015
Actualizado :  06/11/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  RUSSO, M.; ELICHALI, M.; VÁZQUEZ, D.; SUBURÚ, G.; TIHISTA, H.; GODIÑO, M.
Afiliación :  DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Fortification of wheat flour with folic acid and iron in Uruguay; implications for nutrition. [Fortificación de harina de trigo con ácido fólico y hierro en Uruguay; implicancias en la nutrición].
Fecha de publicación :  2014
Fuente / Imprenta :  Revista Chilena de Nutrición, 2014, v.41, no.4, p. 399-403. OPEN ACCESS.
ISSN :  0717-7518
DOI :  10.4067/S0717-75182014000400008
Idioma :  Español
Notas :  Este trabajo fue recibido el 19 de Marzo de 2014 y aceptado para ser publicado el 16 de septiembre de 2014
Contenido :  ABSTRACT. This study assessed folic acid (FA) and iron (Fe) content in flour fortified according to the levels regulated by law, and estimate the degree of adequacy of FA and Fe contained in French bread with the recommended dietary allowances (RDAs) and tolerable upper limits for different groups of Uruguayan population. Ten samples of flour and bread were analyzed. The median value for added FA and of the total Fe in flour was 2.3 and 48 mg/kg respectively. The recommended intake of bread covers the median value between 27% and 90% of the RDAs for Fe and between 69% and 104% of dietary folate equivalents in different groups. To sum up, fortification levels in flour adjusted to, exceeded or did not reach the regulated levels. Bread was a basic means to help cover RDAs in vulnerable people. © 2014, Sociedad Chilena de Nutricion Bromatologia y Toxilogica. All rights reserved.
Palabras claves :  ÁCIDO FÓLICO; FORTIFICACIÓN DE HARINA DE TRIGO; FUMARATO FERROSO; HARINAS FORTIFICADAS; INGESTA DIARIA RECOMENDADA; INGESTA MÁXIMA TOLERABLE; MICRONUTRIENTES EN LA DIETA HUMANA; PAN; SULFATO FERROSO DESHIDRATADO.
Thesagro :  HARINA DE TRIGO; TRITICUM AESTIVUM; URUGUAY.
Asunto categoría :  --
Q05 Aditivos alimentarios
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/5196/1/Vazquez-D.-2014.-Rev.Chilena-Nutricion-v.414.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100815 - 1PXIAP - DD
LE101260 - 1PXIAP - DDPP/Revista Chilena de Nutrición/2014

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  25/09/2019
Actualizado :  10/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  B - 1
Autor :  VALLVERDÚ, C.; VILA, R.; LORENZO, D.; PAZ, D.; DELLACASSA, E.; DAVIES, P.; VILLAMIL, J.; TOMI, F.; CASANOVA, J.; CAÑIGUERAL, S.
Afiliación :  CAROL VALLVERDÚ,, Universitat de Barcelona / Facultat de Farmàcia. Spain; ROSER VILA, Universitat de Barcelona / Facultat de Farmàcia. Spain.; DANIEL LORENZO, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; DANIEL PAZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; EDUARDO DELLACASSA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; PHILIP DAVIES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSE MILTON VILLAMIL LUCAS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FELIX TOMI, Équipe de Chimie et Biomasse, Université de Corse, France.; JOSEPH CASANOVA, Équipe de Chimie et Biomasse, Université de Corse, France.; SALVADOR CAÑIGUERAL, Universitat de Barcelona / Facultat de Farmàcia. Spain.
Título :  Composition of a new essential oil type of Lippia alba (Mill.) N.E. Brown from Uruguay.
Fecha de publicación :  2001
Fuente / Imprenta :  Flavour and Fragrance Journal, 2001, Volume 16, Issue 5, Pages 356-359.
DOI :  10.1002/ffj.1450
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 11 July 2000 / Revised 21 March 2001 / Accepted 24 March 2001.
Contenido :  ABSTRACT. The essential oil of aerial parts of Salvia guaranitica, grown in a small-scale experimental field in Uruguay, was analysed by GC, GC?MS and 13C-NMR; 49 constituents (86.6% of the total sample) were identified. The major components were found to be sesquiterpene hydrocarbons: germacrene D (25.0%), ?-elemene (20.0%), ?-caryophyllene (8.8%) and ?-bourbonene (6.2%), whereas monoterpenes only reached 4% of the sample analysed. Copyright © 2005 John Wiley & Sons, Ltd.
Palabras claves :  Essential oil; Germacrene D; Lamiaceae; SALVIA GUARANITICA; Sesquiterpene hydrocarbons.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101951 - 1PXIAP - DDPP/Flavour & Fragrance JR./2001
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