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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas. |
Fecha : |
15/11/2015 |
Actualizado : |
06/11/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
RUSSO, M.; ELICHALI, M.; VÁZQUEZ, D.; SUBURÚ, G.; TIHISTA, H.; GODIÑO, M. |
Afiliación : |
DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Fortification of wheat flour with folic acid and iron in Uruguay; implications for nutrition. [Fortificación de harina de trigo con ácido fólico y hierro en Uruguay; implicancias en la nutrición]. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
Revista Chilena de Nutrición, 2014, v.41, no.4, p. 399-403. OPEN ACCESS. |
ISSN : |
0717-7518 |
DOI : |
10.4067/S0717-75182014000400008 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Este trabajo fue recibido el 19 de Marzo de 2014 y aceptado para ser publicado el 16 de septiembre de 2014 |
Contenido : |
ABSTRACT.
This study assessed folic acid (FA) and iron (Fe) content in flour fortified according to the levels regulated by law, and estimate the degree of adequacy of FA and Fe contained in French bread with the recommended dietary allowances (RDAs) and tolerable upper limits for different groups of Uruguayan population. Ten samples of flour and bread were analyzed. The median value for added FA and of the total Fe in flour was 2.3 and 48 mg/kg respectively. The recommended intake of bread covers the median value between 27% and 90% of the RDAs for Fe and between 69% and 104% of dietary folate equivalents in different groups. To sum up, fortification levels in flour adjusted to, exceeded or did not reach the regulated levels. Bread was a basic means to help cover RDAs in vulnerable people.
© 2014, Sociedad Chilena de Nutricion Bromatologia y Toxilogica. All rights reserved. |
Palabras claves : |
ÁCIDO FÓLICO; FORTIFICACIÓN DE HARINA DE TRIGO; FUMARATO FERROSO; HARINAS FORTIFICADAS; INGESTA DIARIA RECOMENDADA; INGESTA MÁXIMA TOLERABLE; MICRONUTRIENTES EN LA DIETA HUMANA; PAN; SULFATO FERROSO DESHIDRATADO. |
Thesagro : |
HARINA DE TRIGO; TRITICUM AESTIVUM; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
-- Q05 Aditivos alimentarios |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/5196/1/Vazquez-D.-2014.-Rev.Chilena-Nutricion-v.414.pdf
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Marc : |
LEADER 02194naa a2200361 a 4500 001 1053892 005 2019-11-06 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0717-7518 024 7 $a10.4067/S0717-75182014000400008$2DOI 100 1 $aRUSSO, M. 245 $aFortification of wheat flour with folic acid and iron in Uruguay; implications for nutrition. [Fortificación de harina de trigo con ácido fólico y hierro en Uruguay; implicancias en la nutrición].$h[electronic resource] 260 $c2014 500 $aEste trabajo fue recibido el 19 de Marzo de 2014 y aceptado para ser publicado el 16 de septiembre de 2014 520 $aABSTRACT. This study assessed folic acid (FA) and iron (Fe) content in flour fortified according to the levels regulated by law, and estimate the degree of adequacy of FA and Fe contained in French bread with the recommended dietary allowances (RDAs) and tolerable upper limits for different groups of Uruguayan population. Ten samples of flour and bread were analyzed. The median value for added FA and of the total Fe in flour was 2.3 and 48 mg/kg respectively. The recommended intake of bread covers the median value between 27% and 90% of the RDAs for Fe and between 69% and 104% of dietary folate equivalents in different groups. To sum up, fortification levels in flour adjusted to, exceeded or did not reach the regulated levels. Bread was a basic means to help cover RDAs in vulnerable people. © 2014, Sociedad Chilena de Nutricion Bromatologia y Toxilogica. All rights reserved. 650 $aHARINA DE TRIGO 650 $aTRITICUM AESTIVUM 650 $aURUGUAY 653 $aÁCIDO FÓLICO 653 $aFORTIFICACIÓN DE HARINA DE TRIGO 653 $aFUMARATO FERROSO 653 $aHARINAS FORTIFICADAS 653 $aINGESTA DIARIA RECOMENDADA 653 $aINGESTA MÁXIMA TOLERABLE 653 $aMICRONUTRIENTES EN LA DIETA HUMANA 653 $aPAN 653 $aSULFATO FERROSO DESHIDRATADO 700 1 $aELICHALI, M. 700 1 $aVÁZQUEZ, D. 700 1 $aSUBURÚ, G. 700 1 $aTIHISTA, H. 700 1 $aGODIÑO, M. 773 $tRevista Chilena de Nutrición, 2014$gv.41, no.4, p. 399-403. OPEN ACCESS.
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Identificación
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Origen
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Estado
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
25/09/2019 |
Actualizado : |
10/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
B - 1 |
Autor : |
VALLVERDÚ, C.; VILA, R.; LORENZO, D.; PAZ, D.; DELLACASSA, E.; DAVIES, P.; VILLAMIL, J.; TOMI, F.; CASANOVA, J.; CAÑIGUERAL, S. |
Afiliación : |
CAROL VALLVERDÚ,, Universitat de Barcelona / Facultat de Farmàcia. Spain; ROSER VILA, Universitat de Barcelona / Facultat de Farmàcia. Spain.; DANIEL LORENZO, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; DANIEL PAZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; EDUARDO DELLACASSA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; PHILIP DAVIES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSE MILTON VILLAMIL LUCAS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FELIX TOMI, Équipe de Chimie et Biomasse, Université de Corse, France.; JOSEPH CASANOVA, Équipe de Chimie et Biomasse, Université de Corse, France.; SALVADOR CAÑIGUERAL, Universitat de Barcelona / Facultat de Farmàcia. Spain. |
Título : |
Composition of a new essential oil type of Lippia alba (Mill.) N.E. Brown from Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2001 |
Fuente / Imprenta : |
Flavour and Fragrance Journal, 2001, Volume 16, Issue 5, Pages 356-359. |
DOI : |
10.1002/ffj.1450 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 11 July 2000 / Revised 21 March 2001 / Accepted 24 March 2001. |
Contenido : |
ABSTRACT.
The essential oil of aerial parts of Salvia guaranitica, grown in a small-scale experimental field in Uruguay, was analysed by GC, GC?MS and 13C-NMR; 49 constituents (86.6% of the total sample) were identified. The major components were found to be sesquiterpene hydrocarbons: germacrene D (25.0%), ?-elemene (20.0%), ?-caryophyllene (8.8%) and ?-bourbonene (6.2%), whereas monoterpenes only reached 4% of the sample analysed.
Copyright © 2005 John Wiley & Sons, Ltd. |
Palabras claves : |
Essential oil; Germacrene D; Lamiaceae; SALVIA GUARANITICA; Sesquiterpene hydrocarbons. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 01442naa a2200313 a 4500 001 1060218 005 2019-10-10 008 2001 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/ffj.1450$2DOI 100 1 $aVALLVERDÚ, C. 245 $aComposition of a new essential oil type of Lippia alba (Mill.) N.E. Brown from Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2001 500 $aArticle history: Received 11 July 2000 / Revised 21 March 2001 / Accepted 24 March 2001. 520 $aABSTRACT. The essential oil of aerial parts of Salvia guaranitica, grown in a small-scale experimental field in Uruguay, was analysed by GC, GC?MS and 13C-NMR; 49 constituents (86.6% of the total sample) were identified. The major components were found to be sesquiterpene hydrocarbons: germacrene D (25.0%), ?-elemene (20.0%), ?-caryophyllene (8.8%) and ?-bourbonene (6.2%), whereas monoterpenes only reached 4% of the sample analysed. Copyright © 2005 John Wiley & Sons, Ltd. 653 $aEssential oil 653 $aGermacrene D 653 $aLamiaceae 653 $aSALVIA GUARANITICA 653 $aSesquiterpene hydrocarbons 700 1 $aVILA, R. 700 1 $aLORENZO, D. 700 1 $aPAZ, D. 700 1 $aDELLACASSA, E. 700 1 $aDAVIES, P. 700 1 $aVILLAMIL, J. 700 1 $aTOMI, F. 700 1 $aCASANOVA, J. 700 1 $aCAÑIGUERAL, S. 773 $tFlavour and Fragrance Journal, 2001, Volume 16, Issue 5, Pages 356-359.
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Registro original : |
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