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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
17/03/2015 |
Actualizado : |
05/07/2019 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
BIANCHI, G. |
Afiliación : |
GIANNI BIANCHI OLASCOAGA, DEPARTAMENTO DE PRODUCCIÓN ANIMAL Y PASTURAS. ESTACIÓN EXPERIMENTAL MARIO A. CASSININI (EEMAC) -FACULTAD DE AGRONOMÍA. |
Título : |
Confinamiento de corderos. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
In: SARAVIA, H.; AYALA, W.; BARRIOS, E. (Ed.). Seminario de actualización técnica: producción de carne ovina de calidad. Montevideo (UY) : INIA, 2014. |
Páginas : |
p. 113-125. |
Serie : |
(INIA Serie Técnica; 221) |
ISSN : |
1688-9266 |
DOI : |
http://doi.org/10.35676/INIA/ST.221 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
En Uruguay las ovejas se mantienen mayoritariamente sobre campo natural y tras la drástica caída en su número, se concentran básicamente en el Norte y sobre campos marginales. Si se agrega que se produce carne con razas no especializadas, no resulta llamativo que se demore un año en engordar un cordero, cuando se podría hacer en menos de la mitad de tiempo. Con el propósito de evaluar alternativas que permitan levantar dicha restricción, el Grupo de Ovinos y Lanas de la EEMAC (Facultad de Agronomía) ha estudiado el efecto de alimentar en forma suplementaria (grano) al cordero, sin necesidad de destetarlo tempranamente (hecho que también deprime su crecimiento) y evaluar su repercusión -posterior al destete- en encierros permanentes durante la estación más crítica: el verano. Complementariamente se han utilizado como padres razas especializadas en la producción de carne y se ha evaluado el potencial de la oveja haciéndola - también - pastorear sobre praderas que presentan más y mejor pasto. Los resultados sugieren que Uruguay podría aprovechar tres de las varias ventajas que tiene la oveja frente a la vaca: parir más de un cordero, engorde y venta con < 6 meses de edad y mucha carne/unidad de superficie, producto no solo de los mellizos, sino del hecho que donde come 1 vaca, lo hacen 6-7 ovejas con corderos. Que las ovejas sepan comer
grano en etapas tempranas, usar razas carniceras para maximizar el potencial de crecimiento y respuesta animal y elegir la comida contemplando el nivel de proteína, energía, minerales, calcio y bicarbonato, en forma conjunta con el medio de suministro, en encierros relativamente prolongados, ha permitido crecimientos 300% superiores a la media nacional y sin nada que envidiarle a los países líderes en producción ovina. MenosEn Uruguay las ovejas se mantienen mayoritariamente sobre campo natural y tras la drástica caída en su número, se concentran básicamente en el Norte y sobre campos marginales. Si se agrega que se produce carne con razas no especializadas, no resulta llamativo que se demore un año en engordar un cordero, cuando se podría hacer en menos de la mitad de tiempo. Con el propósito de evaluar alternativas que permitan levantar dicha restricción, el Grupo de Ovinos y Lanas de la EEMAC (Facultad de Agronomía) ha estudiado el efecto de alimentar en forma suplementaria (grano) al cordero, sin necesidad de destetarlo tempranamente (hecho que también deprime su crecimiento) y evaluar su repercusión -posterior al destete- en encierros permanentes durante la estación más crítica: el verano. Complementariamente se han utilizado como padres razas especializadas en la producción de carne y se ha evaluado el potencial de la oveja haciéndola - también - pastorear sobre praderas que presentan más y mejor pasto. Los resultados sugieren que Uruguay podría aprovechar tres de las varias ventajas que tiene la oveja frente a la vaca: parir más de un cordero, engorde y venta con < 6 meses de edad y mucha carne/unidad de superficie, producto no solo de los mellizos, sino del hecho que donde come 1 vaca, lo hacen 6-7 ovejas con corderos. Que las ovejas sepan comer
grano... Presentar Todo |
Palabras claves : |
CONFINAMIENTO; CORDERO CRUZA. |
Thesagro : |
ALIMENTACIÓN DE LOS ANIMALES; ENGORDE A CORRAL; FEEDLOT; OVINOS; RENTABILIDAD; SISTEMAS DE PRODUCCIÓN. |
Asunto categoría : |
L02 Alimentación animal |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/4221/1/ST-221-p.113-125Bianchi.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
30/08/2017 |
Actualizado : |
08/09/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
CARRASCO-LETELIER, L.; BERETTA, A. |
Afiliación : |
LEONIDAS CARRASCO-LETELIER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRES NICOLAS BERETTA BLANCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Soil erosion by water estimated for 99 Uruguayan basins. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Ciencia e Investigación Agraria, v.44, n.2, p.184-194. 2017 |
DOI : |
10.7764/rcia.v44i2.1717 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received June 13, 2016.// Accepted May 09, 2017. |
Contenido : |
Abstract:
. Soil erosion can be accelerated by agricultural intensification, and the soil loss can alter the quality of water bodies. Sustainable agricultural production therefore requires the management of erosion and potential water pollution. In Uruguay, where there is heavy use of soil for agriculture, there is a need to continually develop and update erosion management policies. In this framework, we estimated the erosion in 99 drainage basins by analyzing and managing the information required (K, L, S, C and R-factors) in the universal soil loss equation (USLE) and the revised universal soil loss equation (RUSLE) in a geographical information system (GIS). The studied drainage basins encompass 73% of the area of Uruguay. The results include the following values: the K-factor range from 0.0073 to 0.088 (t ha h)(ha MJ mm)-1, the R-factor range from 3,547 to 9,342 (MJ mm)(ha h yr)-1, the C-factor range from 0 to 0.155, the slope gradients are less than 4.3% in 78% of the soils, and the multiplicative products of L and S are less than 0.73 in 75% of the cases. The drainage basin characteristics allowed the identification of 4 homogeneous regions based on their erosion behavior. The northern-western-southern basins cluster and Sierras del Este basins clusters indicate the possibility of managing their erosion through control of vegetation cover, which is represented by the C-factor. In general, this forecast of soil erosion by water (92.9% of the soil polygons and 99.9% of the drainage basins) indicates a mean soil loss of less than 7 t (ha yr)-1 corresponding to the land cover surveyed in 2011 MenosAbstract:
. Soil erosion can be accelerated by agricultural intensification, and the soil loss can alter the quality of water bodies. Sustainable agricultural production therefore requires the management of erosion and potential water pollution. In Uruguay, where there is heavy use of soil for agriculture, there is a need to continually develop and update erosion management policies. In this framework, we estimated the erosion in 99 drainage basins by analyzing and managing the information required (K, L, S, C and R-factors) in the universal soil loss equation (USLE) and the revised universal soil loss equation (RUSLE) in a geographical information system (GIS). The studied drainage basins encompass 73% of the area of Uruguay. The results include the following values: the K-factor range from 0.0073 to 0.088 (t ha h)(ha MJ mm)-1, the R-factor range from 3,547 to 9,342 (MJ mm)(ha h yr)-1, the C-factor range from 0 to 0.155, the slope gradients are less than 4.3% in 78% of the soils, and the multiplicative products of L and S are less than 0.73 in 75% of the cases. The drainage basin characteristics allowed the identification of 4 homogeneous regions based on their erosion behavior. The northern-western-southern basins cluster and Sierras del Este basins clusters indicate the possibility of managing their erosion through control of vegetation cover, which is represented by the C-factor. In general, this forecast of soil erosion by water (92.9% of the soil polygons and 99.9% of ... Presentar Todo |
Palabras claves : |
EROSION; GIS; RUSLE; USLE; WATERSHEDS. |
Thesagro : |
EROSIÓN; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
P36 Erosión conservación y recuperación del suelo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7236/1/2017-Carrasco-Letelier-Beretta-Blanco-RCIA-44-2.pdf
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Marc : |
LEADER 02311naa a2200241 a 4500 001 1057509 005 2022-09-08 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.7764/rcia.v44i2.1717$2DOI 100 1 $aCARRASCO-LETELIER, L. 245 $aSoil erosion by water estimated for 99 Uruguayan basins.$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aArticle history: Received June 13, 2016.// Accepted May 09, 2017. 520 $aAbstract: . Soil erosion can be accelerated by agricultural intensification, and the soil loss can alter the quality of water bodies. Sustainable agricultural production therefore requires the management of erosion and potential water pollution. In Uruguay, where there is heavy use of soil for agriculture, there is a need to continually develop and update erosion management policies. In this framework, we estimated the erosion in 99 drainage basins by analyzing and managing the information required (K, L, S, C and R-factors) in the universal soil loss equation (USLE) and the revised universal soil loss equation (RUSLE) in a geographical information system (GIS). The studied drainage basins encompass 73% of the area of Uruguay. The results include the following values: the K-factor range from 0.0073 to 0.088 (t ha h)(ha MJ mm)-1, the R-factor range from 3,547 to 9,342 (MJ mm)(ha h yr)-1, the C-factor range from 0 to 0.155, the slope gradients are less than 4.3% in 78% of the soils, and the multiplicative products of L and S are less than 0.73 in 75% of the cases. The drainage basin characteristics allowed the identification of 4 homogeneous regions based on their erosion behavior. The northern-western-southern basins cluster and Sierras del Este basins clusters indicate the possibility of managing their erosion through control of vegetation cover, which is represented by the C-factor. In general, this forecast of soil erosion by water (92.9% of the soil polygons and 99.9% of the drainage basins) indicates a mean soil loss of less than 7 t (ha yr)-1 corresponding to the land cover surveyed in 2011 650 $aEROSIÓN 650 $aURUGUAY 653 $aEROSION 653 $aGIS 653 $aRUSLE 653 $aUSLE 653 $aWATERSHEDS 700 1 $aBERETTA, A. 773 $tCiencia e Investigación Agraria$gv.44, n.2, p.184-194. 2017
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INIA La Estanzuela (LE) |
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