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Registros recuperados : 33 | |
2. | | GARELI, M.S.; MENDOZA, A.; BELLO, N.M.; LATTANZI, F.; FARIÑA, S.; SAVIAN, J.V. Effects of grazing management and concentrate supplementation on intake and milk production of dairy cows grazing orchardgrass. Animal Feed Science and Technology, July 2023, Volume 30, article 115668. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115668 Article history: Received 11 January 2023; Received in revised form 4 May 2023; Accepted 8 May 2023; Available online 9 May 2023. -- Correspondence authors: E-mail addresses: solg-17@hotmail.es (S. Gareli), jsavian@inia.org.uy (J.V....Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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4. | | DEVINCENZI, T.; JAURENA, M.; DURANTE, M.; SAVIAN, J.V.; CIAPPESONI, G.; NAVAJAS, E.; CIGANDA, V.; LATTANZI, F.; PARUELO, J. Building the GLENCOE Platform -Grasslands LENding eConomic and ecOsystems sErvices. Frontiers in Sustainable Food Systems, June 2021, volume 516, Article 547301. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.547301 Article history: Received 31 March 2020, Accepted 26 April 2021, Published 16 June 2021.
Edited by: Iain James Gordon, Australian National University, Australia. Reviewed by: Karl Behrendt, Harper Adams University, United Kingdom;...Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Treinta y Tres. |
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5. | | GARELI, M.S.; MENDOZA, A.; BELLO, N.M.; LATTANZI, F.; FARIÑA, S.; DAVILA, J.; RAGGIO, V.; SAVIAN, J.V. Consumo y producción de leche de vacas pastoreando Dactylis glomerata durante la primavera: efecto del manejo del pastoreo y la asignación de concentrado. [abstract]. In: AUPA, Proceedings del VII Congreso Uruguayo de Producción Animal. Sección Cambio Climático y Producción Sostenible (Climate Change Section), 14 y 15 diciembre 2021. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, 29(Supl.1), p.3. (Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, Vol.29, Supl.1) Corresponding author: M.S. Gareli, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Ruta 50 Km 11, La Estanzuela, Uruguay, mailto:sgareli@inia.org.uyBiblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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8. | | A.I. TAFERNABERRY; SAVIAN, J.V.; DIAS KESSLER, J.; CIAPPESONI, G.; JAURENA, M.; FERNANDEZ-TURREN, G.; DE BARBIERI, I. Uso del nitrógeno fecal como marcador para estimar consumo de forraje en ovinos alimentados con campo natural. [abstract]. In: AUPA, Proceedings del VII Congreso Uruguayo de Producción Animal. Sección Cambio Climático y Producción Sostenible (Climate Change Section), 14 y 15 diciembre 2021. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, 29(Supl.1), p.7. (Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, Vol.29, Supl.1) Corresponding author: A.I. Tafernaberry, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay, mailto: atafernaberry@inia.org.uyBiblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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9. | | SAVIAN, J.V.; SCHONS, R.M.T.; MEZZALIRA, J.C.; BARTH NETO, A.; NETO, G.F. DA SILVA; BENVENUTTI, M.A.; CARVALHO, P.C. DE F. A comparison of two rotational stocking strategies on the foraging behaviour and herbage intake by grazing sheep. Animal, 2020, Volume 14, issue 12, pp. 2503-2510. https://doi.org/10.1017/S1751731120001251 -- OPEN ACCESS. Article history: Received 5 March 2018; Accepted 22 May 2020. Published online by Cambridge University Press: 16 June 2020. --Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres. |
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10. | | SAVIAN, J.V.; PRIANO, M.E.; NADIN, L.B.; TIERI, M.P.; MARINHO TRES SCHONS, R.; BASSO, C.; PONTES PRATES, A.; BAYER, C. Effect of sward management on the emissions of CH4 and N2O from faeces of sheep grazing Italian ryegrass pastures. Small Ruminant Reseach, Sept. 2019, volume 178, Pages 123-128. History Article: Received 4 April 2019; Received in revised from 21 August 2019; Accepted 22 August 2019. Available online 24 August 2019.Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres. |
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11. | | CAZZULI, F.; BREMM, C.; JAURENA, M.; POPPI, D.; DURANTE, M.; BENVENUTTI, M.A.; SAVIAN, J.V.; DEVINCENZI, T.; ROVIRA, P.J.; LAGOMARSINO, X.; HIRIGOYEN, A.; LATTANZI, F. The defoliation dynamics of a stockpiled native grassland pasture follow similar patterns between supplemented and unsupplemented beef calves. Grass and Forage Science, 2023, Vol.78, Issue 2, pages 306-316. doi: https://doi.org/10.1111/gfs.12608 Article history: Received 24 November 2022; Revised 14 March 2023; Accepted 15 March 2023. -- Correspondence author: Cazzuli, F.; Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Programa Pasturas y Forrajes, Estación...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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12. | | CORRÊA GONÇALVES, A.; DE BARBIERI, I.; JAURENA, M.; SAVIAN, J.V.; RODRÍGUEZ, E.; ALGARÉ, M.A.; PÉREZ-RUCHEL, A.; DIAS KESSLER, J. Digestibilidade de matéria orgânica, proteína bruta e fibra em detergente neutro por ovinos em campo natural diferido. [abstract]. In: AUPA, Proceedings del VII Congreso Uruguayo de Producción Animal. Sección Cambio Climático y Producción Sostenible (Climate Change Section), 14 y 15 diciembre 2021. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, 29(Supl.1), p.3-4. (Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, Vol.29, Supl.1)Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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13. | | ZUBIETA, Á.S.; ; SAVIAN, J.V.; DE SOUZA FILHO, W.; WALLAU, M.O.; GÓMEZ, A.M.; BINDELLE, J.; ; BONNET, O.J.F.; DE FACCIO CARVALHO, P.C. Does grazing management provide opportunities to mitigate methane emissions by ruminants in pastoral ecosystems? (Review). Science of the Total Environment, 1 February 2021, Volume 754, Article number 142029. DOI: https://doi-org.proxy.timbo.org.uy/10.1016/j.scitotenv.2020.142029 Article history: Received 18 May 2020 // Received in revised form 26 August 2020 // Accepted 26 August 2020 // Available online 31 August 2020Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres. |
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14. | | AMARAL, G.A. DO; AZEVEDO, E. B. DE; SAVIAN, J.V.; BREMM, C.; DAVID, D.B. DE; GONDA, H.L.; BINDELLE, J.; CARVALHO, P.C.F. Purified and enriched lignin as a marker to estimate faecal output of sheep fed temperate and tropical grasses. Livestock Science, 2022, Volume 263, Article number 105011. doi: https://doi.org/10.1016/j.livsci.2022.105011 7 p. History article: Received 9 December 2021; Received in revised form 20 April 2022; Accepted 28 June 2022; Available online1 July 2022.
Corresponding author: eduardo.azevedo@ufsm.br (E.B. Azevedo).Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres. |
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16. | | SAVIAN, J.V.; TRES SCHONS, R. M.; SOUZA FILHO, W. DE; SÁNCHEZ ZUBIETA, A.; KINDLEIN, L.; BINDELLE, J.; BAYER, C.; BREMM, C.; CARVALHO, P. C. DE F. "Rotatinuous" stocking as a climate-smart grazing management strategy for sheep production. Science of the Total Environment 2020, v. 753, 141790. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.141790 Article history: Received 15 June 2020. Received in revised form 8 August 2020. Accepted 17 August 2020. Available online 22 August 2020.Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres. |
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17. | | CAZZULI, F.; DURANTE, M.; HIRIGOYEN, A.; SÁNCHEZ, J.; ROVIRA, P.J.; BERETTA, V.; SIMEONE, A.; JAURENA, M.; SAVIAN, J.V.; POPPI, D.; MONTOSSI, F.; LAGOMARSINO, X.; LUZARDO, S.; BRITO, G.; VELAZCO, J.I.; LATTANZI, F.; BREMM, C. Beef cattle grazing native grasslands may follow three different supplement response patterns. Grasses. 2023, Volume 2, Issue 3, pages 168-184. https://doi.org/10.3390/grasses2030014 --- OPEN ACCESS. Article history: Received 3 May 2023; Revised 1 July 2023; Accepted 13 July 2023; Published 7 August 2023. -- Academic Editor: Fabio Gresta. -- FUNDING: This research was funded by INIA Uruguay. -- LICENSE: This article is an open access...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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18. | | CAZZULI, F.; SÁNCHEZ, J.; HIRIGOYEN, A.; ROVIRA, P.J.; BERETTA, V.; SIMEONE, A.; JAURENA, M.; DURANTE, M.; SAVIAN, J.V.; POPPI, D.; MONTOSSI, F.; LAGOMARSINO, X.; LUZARDO, S.; BRITO, G.; VELAZCO, J.I.; BREMM, C.; LATTANZI, F. Eficiencia de uso de suplementos energético-proteicos en vacunos en invierno sobre campo natural: análisis de casi 30 años de ensayos nacionales. Producción Animal. Revista INIA Uruguay, Marzo 2022, no.68, p.19-22. (Revista INIA; 68).Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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19. | | CAZZULI, F.; DURANTE, M.; HIRIGOYEN, A.; SÁNCHEZ, J.; ROVIRA, P.J.; BERETTA, V.; SIMEONE, A.; JAURENA, M.; SAVIAN, J.V.; POPPI, D.; MONTOSSI, F.; LAGOMARSINO, X.; LUZARDO, S.; BRITO, G.; VELAZCO, J.I.; LATTANZI, F.; BREMM, C. Dinámica de la respuesta a la suplementación invernal de bovinos en crecimiento sobre campo natural. Producción animal. Revista INIA Uruguay, Diciembre 2023, no.75 p.12-16. (Revista INIA; 75). *Grados.día: es una forma de estimar la temperatura acumulada, como la sumatoria de la diferencia entre la temperatura promedio de cada día y una
temperatura llamada "base", que en el caso de este estudio fue 0 °C. El día inicial de la...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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20. | | DE AZEVEDO, E.B.; SAVIAN, J.V.; DO AMARAL, G. A.; DE DAVID, D. B.; GERE, J.I.; MOURA, M.; BREMM, C.; JOCHIMS, F.; ZUBIETA, A. S.; GONDA, H. L.; BAYER, C.; DE FACCIO CARVALHO, P.C. Feed intake, methane yield, and efciency of utilization of energy and nitrogen by sheep fed tropical grasses. Tropical Animal Health and Production, 2021, volume 53, Article number 452. doi: https://doi.org/10.1007/s11250-021-02928-4 Article history: Received: 10 July 2020; Accepted: 10 September 2021; Published online: 18 September 2021.Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Treinta y Tres. |
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Registros recuperados : 33 | |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
24/05/2023 |
Actualizado : |
24/05/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Circulación / Nivel : |
Nacional - -- |
Autor : |
MEIKLE , A.; CAVESTANY, D.; CARRIQUIRY, M.; ADRIEN, M.L.; ARTEGOITIA, V.; PEREIRA, I.; RUPRECHTER, G.; PESSINA, P.; RAMA, G.; FERNÁNDEZ, A.; BREIJO, M.; LABORDE, D.; PRITSCH, O.; RAMOS, J.M.; DE TORRES, E.; NICOLINI, P.; MENDOZA, A.; DUTOUR, J.; FAJARDO, M.; ASTESSIANO, A.L.; OLAZÁBAL, L.; MATTIAUDA, D.; CHILIBROSTE, P. |
Afiliación : |
ANA MEIKLE, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; DANIEL CAVESTANY BOCKING, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; MARIANA CARRIQUIRY, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay; MARÍA DE LOURDES ADRIEN, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; VIRGINIA ARTEGOITIA, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; ISABEL PEREIRA, Veterinario profesión liberal Uruguay; GRETEL RUPRECHTER, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; PAULA PESSINA, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; GONZALO RAMA, Instituto Pasteur, Montevideo, Uruguay; ANDREA FERNÁNDEZ, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; MARTÍN BREIJO, Universidad de la República, Facultad de Medicina, Montevideo, Uruguay; DANIEL LABORDE, Veterinario profesión liberal Uruguay; OTTO PRITSCH, Universidad de la República, Facultad de Medicina, Montevideo, Uruguay; JUAN MANUEL RAMOS, Veterinario profesión liberal Uruguay; ELENA DE TORRES, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; PAULA NICOLINI, Universidad de la República, Facultad de Veterinaria, Montevideo, Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOAQUÍN DUTOUR, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay; MAITE FAJARDO, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay; ANA LAURA ASTESSIANO, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay; LAURA OLAZÁBAL, Laboratorio Tecnológico del Uruguay; DIEGO MATTIAUDA, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay; PABLO CHILIBROSTE, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay. |
Título : |
Advances in knowledge of the dairy cow during the transition period in Uruguay: a multidisciplinary approach. Review. [Avances en el conocimiento de la vaca lechera durante el período de transición en Uruguay: un enfoque multidisciplinario]. [Special Issue 25 Years Agrociencia]. |
Complemento del título : |
Animal production and pastures. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
Agrociencia Uruguay, 2022, vol. 26, NE2, e1110. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.26.1110 -- OPEN ACCESS. |
ISSN : |
2730-5066 |
DOI : |
10.31285/AGRO.26.1110 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Article originally published in: Agrociencia (Uruguay). 2013;17(1):141-152. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.17.528 -- License: This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ) |
Contenido : |
ABSTRACT.- The transition from pregnant non lactating condition to non pregnant lactating status is a period of dramatic changes for the cow, which has to adapt its metabolism to the strong requirements for milk production. From the equilibrium that the cow resolves this period will depend the capacity to maximize milk production and quality, to evade metabolic diseases and ensure the following pregnancy. The nutritional improvement, genetic selection and animal management have increase milk production in the last decades and this is associated with a decrease in the reproductive performance and in the increase of health diseases. This review summarizes the studies performed in the last years in Uruguay, with emphasis in nutritional management, ingestive behaviour, endocrine and molecular mechanisms of nutrient partitioning and its relation with fertility in dairy cows. Studies that investigate the productive efficiency of different dairy biotypes and breeds are reported. Studies in the cow´s health that identify the transition period as a risk factor for metabolic, infections and traumatic diseases are included. We conclude that studies that integrate problems of national relevance are the appropriate methodology to investigate complex biological systems as is the dairy cow during the transition period under grazing conditions. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RSUMEN.- La transición del estado preñada no lactante al no preñado lactante es un período de cambios drásticos para la vaca, la cual debe adaptar su metabolismo a las fuertes exigencias que le demanda la producción. Del equilibrio con que la vaca resuelva este proceso dependerá la capacidad de maximizar la producción y la calidad de la leche, de evitar enfermedades metabólicas y asegurar la siguiente preñez. La mejora nutricional, la selección genética y el manejo animal han aumentado la producción de leche en las últimas décadas, y esto se asocia a una disminución del desempeño reproductivo y al aumento de problemas sanitarios. Esta revisión resume trabajos realizados en los últimos años en Uruguay, enfatizando en el manejo diferencial de nutrientes, la respuesta en comportamiento ingestivo, los mecanismos endocrino-moleculares de la partición de nutrientes y su relación con la fertilidad en vacas lecheras. Se reportan experimentos que estudian la eficiencia productiva de diferentes biotipos lecheros y razas. Se describen trabajos en salud que identifican el período de transición como período de riesgo a enfermedades metabólicas, infecto-contagiosas y traumáticas. Se con-cluye que los estudios integrados en problemas de relevancia nacional es la respuesta necesaria a sistemas biológicos complejos como lo es la vaca lechera durante el período de transición en pastoreo. Copyright (c) 2022 Agrociencia Uruguay MenosABSTRACT.- The transition from pregnant non lactating condition to non pregnant lactating status is a period of dramatic changes for the cow, which has to adapt its metabolism to the strong requirements for milk production. From the equilibrium that the cow resolves this period will depend the capacity to maximize milk production and quality, to evade metabolic diseases and ensure the following pregnancy. The nutritional improvement, genetic selection and animal management have increase milk production in the last decades and this is associated with a decrease in the reproductive performance and in the increase of health diseases. This review summarizes the studies performed in the last years in Uruguay, with emphasis in nutritional management, ingestive behaviour, endocrine and molecular mechanisms of nutrient partitioning and its relation with fertility in dairy cows. Studies that investigate the productive efficiency of different dairy biotypes and breeds are reported. Studies in the cow´s health that identify the transition period as a risk factor for metabolic, infections and traumatic diseases are included. We conclude that studies that integrate problems of national relevance are the appropriate methodology to investigate complex biological systems as is the dairy cow during the transition period under grazing conditions. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RSUMEN.- La transición del estado preñada no lactante al no preñado lactante es un período de cambios drástico... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Dairy cows; Grazing; Pastoreo; Período transición; Transition period; Vaca lechera. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17172/1/2730-5066-1110.pdf
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Marc : |
LEADER 04666naa a2200493 a 4500 001 1064163 005 2023-05-24 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2730-5066 024 7 $a10.31285/AGRO.26.1110$2DOI 100 1 $aMEIKLE , A. 245 $aAdvances in knowledge of the dairy cow during the transition period in Uruguay$ba multidisciplinary approach. Review. [Avances en el conocimiento de la vaca lechera durante el período de transición en Uruguay: un enfoque multidisciplinario]. [Special Issue 25 Years Agrociencia].$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aArticle history: Article originally published in: Agrociencia (Uruguay). 2013;17(1):141-152. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.17.528 -- License: This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ) 520 $aABSTRACT.- The transition from pregnant non lactating condition to non pregnant lactating status is a period of dramatic changes for the cow, which has to adapt its metabolism to the strong requirements for milk production. From the equilibrium that the cow resolves this period will depend the capacity to maximize milk production and quality, to evade metabolic diseases and ensure the following pregnancy. The nutritional improvement, genetic selection and animal management have increase milk production in the last decades and this is associated with a decrease in the reproductive performance and in the increase of health diseases. This review summarizes the studies performed in the last years in Uruguay, with emphasis in nutritional management, ingestive behaviour, endocrine and molecular mechanisms of nutrient partitioning and its relation with fertility in dairy cows. Studies that investigate the productive efficiency of different dairy biotypes and breeds are reported. Studies in the cow´s health that identify the transition period as a risk factor for metabolic, infections and traumatic diseases are included. We conclude that studies that integrate problems of national relevance are the appropriate methodology to investigate complex biological systems as is the dairy cow during the transition period under grazing conditions. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RSUMEN.- La transición del estado preñada no lactante al no preñado lactante es un período de cambios drásticos para la vaca, la cual debe adaptar su metabolismo a las fuertes exigencias que le demanda la producción. Del equilibrio con que la vaca resuelva este proceso dependerá la capacidad de maximizar la producción y la calidad de la leche, de evitar enfermedades metabólicas y asegurar la siguiente preñez. La mejora nutricional, la selección genética y el manejo animal han aumentado la producción de leche en las últimas décadas, y esto se asocia a una disminución del desempeño reproductivo y al aumento de problemas sanitarios. Esta revisión resume trabajos realizados en los últimos años en Uruguay, enfatizando en el manejo diferencial de nutrientes, la respuesta en comportamiento ingestivo, los mecanismos endocrino-moleculares de la partición de nutrientes y su relación con la fertilidad en vacas lecheras. Se reportan experimentos que estudian la eficiencia productiva de diferentes biotipos lecheros y razas. Se describen trabajos en salud que identifican el período de transición como período de riesgo a enfermedades metabólicas, infecto-contagiosas y traumáticas. Se con-cluye que los estudios integrados en problemas de relevancia nacional es la respuesta necesaria a sistemas biológicos complejos como lo es la vaca lechera durante el período de transición en pastoreo. Copyright (c) 2022 Agrociencia Uruguay 653 $aDairy cows 653 $aGrazing 653 $aPastoreo 653 $aPeríodo transición 653 $aTransition period 653 $aVaca lechera 700 1 $aCAVESTANY, D. 700 1 $aCARRIQUIRY, M. 700 1 $aADRIEN, M.L. 700 1 $aARTEGOITIA, V. 700 1 $aPEREIRA, I. 700 1 $aRUPRECHTER, G. 700 1 $aPESSINA, P. 700 1 $aRAMA, G. 700 1 $aFERNÁNDEZ, A. 700 1 $aBREIJO, M. 700 1 $aLABORDE, D. 700 1 $aPRITSCH, O. 700 1 $aRAMOS, J.M. 700 1 $aDE TORRES, E. 700 1 $aNICOLINI, P. 700 1 $aMENDOZA, A. 700 1 $aDUTOUR, J. 700 1 $aFAJARDO, M. 700 1 $aASTESSIANO, A.L. 700 1 $aOLAZÁBAL, L. 700 1 $aMATTIAUDA, D. 700 1 $aCHILIBROSTE, P. 773 $tAgrociencia Uruguay, 2022, vol. 26, NE2, e1110. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.26.1110 -- OPEN ACCESS.
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