04666naa a2200493 a 450000100080000000500110000800800410001902200140006002400310007410000160010524503090012126000090043050002840043952028560072365300150357965300120359465300130360665300250361965300220364465300170366670000180368370000190370170000170372070000190373770000160375670000190377270000160379170000130380770000190382070000150383970000160385470000160387070000160388670000180390270000170392070000160393770000150395370000160396870000210398470000180400570000180402370000200404177301110406110641632023-05-24 2022 bl uuuu u00u1 u #d a2730-50667 a10.31285/AGRO.26.11102DOI1 aMEIKLE , A. aAdvances in knowledge of the dairy cow during the transition period in Uruguayba multidisciplinary approach. Review. [Avances en el conocimiento de la vaca lechera durante el período de transición en Uruguay: un enfoque multidisciplinario]. [Special Issue 25 Years Agrociencia].h[electronic resource] c2022 aArticle history: Article originally published in: Agrociencia (Uruguay). 2013;17(1):141-152. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.17.528 -- License: This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ) aABSTRACT.- The transition from pregnant non lactating condition to non pregnant lactating status is a period of dramatic changes for the cow, which has to adapt its metabolism to the strong requirements for milk production. From the equilibrium that the cow resolves this period will depend the capacity to maximize milk production and quality, to evade metabolic diseases and ensure the following pregnancy. The nutritional improvement, genetic selection and animal management have increase milk production in the last decades and this is associated with a decrease in the reproductive performance and in the increase of health diseases. This review summarizes the studies performed in the last years in Uruguay, with emphasis in nutritional management, ingestive behaviour, endocrine and molecular mechanisms of nutrient partitioning and its relation with fertility in dairy cows. Studies that investigate the productive efficiency of different dairy biotypes and breeds are reported. Studies in the cow´s health that identify the transition period as a risk factor for metabolic, infections and traumatic diseases are included. We conclude that studies that integrate problems of national relevance are the appropriate methodology to investigate complex biological systems as is the dairy cow during the transition period under grazing conditions. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RSUMEN.- La transición del estado preñada no lactante al no preñado lactante es un período de cambios drásticos para la vaca, la cual debe adaptar su metabolismo a las fuertes exigencias que le demanda la producción. Del equilibrio con que la vaca resuelva este proceso dependerá la capacidad de maximizar la producción y la calidad de la leche, de evitar enfermedades metabólicas y asegurar la siguiente preñez. La mejora nutricional, la selección genética y el manejo animal han aumentado la producción de leche en las últimas décadas, y esto se asocia a una disminución del desempeño reproductivo y al aumento de problemas sanitarios. Esta revisión resume trabajos realizados en los últimos años en Uruguay, enfatizando en el manejo diferencial de nutrientes, la respuesta en comportamiento ingestivo, los mecanismos endocrino-moleculares de la partición de nutrientes y su relación con la fertilidad en vacas lecheras. Se reportan experimentos que estudian la eficiencia productiva de diferentes biotipos lecheros y razas. Se describen trabajos en salud que identifican el período de transición como período de riesgo a enfermedades metabólicas, infecto-contagiosas y traumáticas. Se con-cluye que los estudios integrados en problemas de relevancia nacional es la respuesta necesaria a sistemas biológicos complejos como lo es la vaca lechera durante el período de transición en pastoreo. Copyright (c) 2022 Agrociencia Uruguay aDairy cows aGrazing aPastoreo aPeríodo transición aTransition period aVaca lechera1 aCAVESTANY, D.1 aCARRIQUIRY, M.1 aADRIEN, M.L.1 aARTEGOITIA, V.1 aPEREIRA, I.1 aRUPRECHTER, G.1 aPESSINA, P.1 aRAMA, G.1 aFERNÁNDEZ, A.1 aBREIJO, M.1 aLABORDE, D.1 aPRITSCH, O.1 aRAMOS, J.M.1 aDE TORRES, E.1 aNICOLINI, P.1 aMENDOZA, A.1 aDUTOUR, J.1 aFAJARDO, M.1 aASTESSIANO, A.L.1 aOLAZÁBAL, L.1 aMATTIAUDA, D.1 aCHILIBROSTE, P. tAgrociencia Uruguay, 2022, vol. 26, NE2, e1110. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.26.1110 -- OPEN ACCESS.