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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  01/02/2022
Actualizado :  01/02/2022
Autor :  LAMBE, N.R.; NAVAJAS, E.; MCLEAN, K.A.; SIMM, G.; BÜNGER, L.
Afiliación :  N.R. LAMBE, SAC, Sustainable Livestock Systems Group, Edinburgh, EH9 3JG Scotland, West Mains Road, United Kingdom; ELLY ANA NAVAJAS VALENTINI, SAC, Sustainable Livestock Systems Group, Edinburgh, EH9 3JG Scotland, West Mains Road, United Kingdom; K.A. MCLEAN, SAC, Sustainable Livestock Systems Group, Edinburgh, EH9 3JG Scotland, West Mains Road, United Kingdom; G. SIMM, SAC, Sustainable Livestock Systems Group, Edinburgh, EH9 3JG Scotland, West Mains Road, United Kingdom; L. BÜNGER, SAC, Sustainable Livestock Systems Group, Edinburgh, EH9 3JG Scotland, West Mains Road, United Kingdom.
Título :  Changes in carcass traits during growth in lambs of two contrasting breeds, measured using computer tomography.
Fecha de publicación :  2007
Fuente / Imprenta :  Livestock Science 2007, Volume 107, Issue 1, Pages 37-52. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2006.09.001
ISSN :  1871-1413
DOI :  10.1016/j.livsci.2006.09.001
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 7 September 2005; Received in revised form 30 April 2006; Accepted 5 September 2006.
Contenido :  ABSTRACT.- Male and female Texel (Tex, n = 130) and Scottish Blackface (SBF, n = 103) lambs were grazed together on low-ground pastures from birth to slaughter. Lambs were scanned using computer tomography (CT) on a maximum of four occasions during the growth period: at approximately 8, 11 and 16 weeks of age and pre-slaughter, which occurred in five batches over a 12-week period. The aim was to investigate the use of in vivo CT scanning over the growth period (from ca. 15 to 45 kg live weight, corresponding to an age of ca. 40 to 200d) to study changes in carcass traits and their relationships during growth, in two contrasting breeds. Relationships among CT traits and between CT traits and live weight were investigated within breed, to assess changes with growth. Increased live weight was associated with increases in total fat proportion, fat:muscle ratio, muscle:bone ratio, loin muscle area and proportion of fat in the chest region, in both breeds. Two-dimensional muscle shape (depth:width ratio) in the hind leg (HLS) and the loin (LMS), and proportion of muscle in the loin also increased with live weight in Tex lambs. Live weight was negatively associated with proportion of fat in the leg in both breeds, and with HLS, LMS and CT fat density in SBF lambs. Similar trends between CT traits and total fat proportion suggest that associations hold for increasing maturity, as well as size. The results suggest that slaughtering SBF lambs at lighter weights will avoid them becomin... Presentar Todo
Palabras claves :  Computer tomography; Growth; Lambs; Sheep.
Asunto categoría :  L10 Genética y mejoramiento animal
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102975 - 1ADDAP - DDPP/Livestock Science/2007

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  03/02/2018
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  CAMPO, M. M.; RESCONI, V. C.; OLLETA, J. L.; PARDOS, J. J.; LARA, P.; SAÑUDO, C.
Afiliación :  M. M. CAMPO, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); V. C. RESCONI, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); J. L. OLLETA, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); J. J. PARDOS, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); P. LARA, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); CARLOS SAÑUDO, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ).
Título :  Evaluación sensorial de carne de novillos finalizados en diferentes sistemas de alimentación
Fecha de publicación :  2007
Fuente / Imprenta :  In: MONTOSSI, F.; SAÑUDO, C. (Eds.). Cooperación Hispano-Uruguaya. Diferenciación y valorización de la carne ovina y bovina del Uruguay en Europa: Influencia de Sistemas de Producción sobre Bienestar Animal, Atributos Sensoriales, Aceptabilidad y Percepción de Consumidores y Salud Humana Montevideo (Uruguay): INIA, 2007.
Páginas :  p. 67-70
Serie :  (INIA Serie Técnica ; 168)
ISBN :  978-9974-38-239-8
ISSN :  1688-9266
Idioma :  Español
Contenido :  Se han analizado las características organolépticas de la carne de novillos castrados divididos en 4 lotes de acuerdo a su alimentación: exclusivamente pastoril, pastoril con dos niveles de suplementación con concentrado y encierre a corral (concentrado ad libitum y heno de alfalfa). Para ello, 20 animales por lote han sido valorados por un panel de expertos en análisis sensorial. Se han encontrado diferencias entre tratamientos en la intensidad de olor a vacuno y de olores extraños, terneza, intensidad de flavor a vacuno y ácido y en la apreciación global. La mejor calidad sensorial del producto se logró con una dieta en base a pasto complementado con concentrado.
Thesagro :  CARNE; GANADO BOVINO; PRODUCCION ANIMAL.
Asunto categoría :  --
L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7800/1/st-168-2007-p.67-70.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB8036 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/168st 168
TBO101652 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/168st 168
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