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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  25/09/2019
Actualizado :  25/09/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LORENZO, D.; PAZ, D.; DAVIES, P.; VILA, R.; CAÑIGUERAL, S.; DELLACASSA, E.
Afiliación :  DANIEL LORENZO, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; DANIEL PAZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; PHILIP DAVIES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROSER VILA, Universitat de Barcelona / Facultat de Farmàcia. Spain.; SALVADOR CAÑIGUERAL, Universitat de Barcelona / Facultat de Farmàcia. Spain.; EDUARDO DELLACASSA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.
Título :  Composition of a new essential oil type of Lippia alba (Mill.) N.E. Brown from Uruguay
Fecha de publicación :  2001
Fuente / Imprenta :  Flavour and Fragrance Journal, 2001, Volume 16, Issue 5, Pages 356-359.
ISSN :  0882-5734
DOI :  10.1002/ffj.1011
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 11 July 2000 / Revised 21 March 2001 / Accepted 24 March 2001.
Contenido :  Abstract. The essential oil of aerial parts of Lippia alba (Mill.) N. E. Brown cultivated in a small-scale experimental area was analysed by GC and GC-MS (quadrupole). Twenty-seven components were identified, corresponding to 93% of the total oil. The enantiomeric distribution of α-pinene, sabinene, limonene and linalool was studied by multidimensional GC-GC. The major component was linalool (55%) with an enantiomeric purity of 99% for (+)-linalool. Comparison with previous results suggested the presence of a new linalool-rich chemotype for L. alba. Copyright © 2001 John Wiley & Sons, Ltd.
Palabras claves :  Enantioselective gas chromatography; Linalool; Lippia alba (Mill.) N. E. Brown; Verbenaceae.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101950 - 1PXIAP - DDPP/Flavour & Fragrance JR./2001

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  19/07/2021
Actualizado :  19/07/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Nacionales
Circulación / Nivel :  Nacional - --
Autor :  VASEN, F.; SIERRA, M.; PARUELO, J.; NEGRO, C.; NOLLA, F.; LAPETINA, J.; SALVAGNO, M.
Afiliación :  FEDERICO VASEN, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina.; MIGUEL OSCAR SIERRA PEREIRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSÉ PARUELO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina; Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Argentina.; CARLOS ALFREDO NEGRO CHAVES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FEDERICO EDUARDO NOLLA LANFRANCONI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOAQUIN LAPETINA ACERENZA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCELO SALVAGNO SELLERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Evaluation of technical production in agricultural sciences a new certification scheme in Uruguay. [La evaluación de la producción tecnológica en ciencias agrariasun nuevo esquema de certificación en Uruguay.]. [Avaliação da produção técnica nas ciências agrícolas um novo esquema de certificação no Uruguai.]
Complemento del título :  Section: Social Sciences, Rural Sociology and Agrarian Economy.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Agrociencia Uruguay, 2021, vol. 25, n.2, article e491. Doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.25.491
ISSN :  e-ISSN: 2730-5066
DOI :  10.31285/AGRO.25.491
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 30 October 2020; Accepted 01 June 2021; Published 12 July 2021. Editor: Marta Chiappe Hernández, Universidad de la República Montevideo, Uruguay. Correspondence: Federico Vasen, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina. E-mail: fvasen@rec.uba.ar
Contenido :  ABSTRACT - The evaluation of technological production in agricultural sciences presents specific challenges. Unlike scientific publications, for which there are standardized evaluation criteria, technological developments require a more multidimensional and situated approach. This article analyzes a technology certification scheme developed by the National Institute of Agricultural Research (INIA by its Spanish acronym) in Uruguay. The process aims to validate the developments based on the perspective of potential users. Based on a literature review and interviews with participants, we reviewed the process design and the first implementation round in 2019. Given the study results, we reported on the innovative nature of the process, both at national and regional levels. At the same time, we highlight the importance of incorporating a variety of stakeholders and prioritizing feedback and learning over bureaucratic control. Finally, we recommend linking this process with analogous instances that may exist in other institutions within the local science system. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RESUMEN - La evaluación de la producción tecnológica en ciencias agrarias presenta dificultades específicas. A diferencia de las publicaciones científicas, para las que se cuenta con criterios de evaluación estandarizados, los desarrollos tecnológicos requieren una visión más multidimensional y situada. En el presente artículo, analizamos la experiencia de certificación de tecnologías desarrol... Presentar Todo
Palabras claves :  Agricultural research; Avaliação; Certificação; Certification; Evaluación; Evaluation; Investigación agropecuaria; Pesquisa agropecuária.
Thesagro :  CERTIFICACION.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15869/1/Vasen-F-et-al-2021-AgrocienciaUruguay-e491.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102796 - 1PXIAP - DDPP/AGROCIENCIA URUGUAY/2021 (2)
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