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Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  16/02/2015
Actualizado :  21/09/2018
Tipo de producción científica :  Artículos Indexados
Autor :  CAZZULI, F.; FERREIRA-CHAVES, E.; DE HEGEDÜS, P.; TOMMASINO, H.; BERTOLLINI, J.; BRUNEL, M.; DUARTE, P.; FERNANDEZ, A.; RODRIGUEZ, H.; SAYES, J.; SEIJO, G.
Afiliación :  FIORELLA CARLA CAZZULI ALBA; ETHEL FERREIRA -CHAVES; PEDRO DE HEGEDÜS; HUMBERTO TOMMASINO; JUAN BERTOLLINI; MARIANA BRUNEL; PATRICIA DUARTE; ANA FERNANDEZ; HECTOR RODRIGUEZ; JULIO SAYES; GUILLERMO SEIJO.
Título :  Metodología de trabajo y funcionamiento de la Mesa de Desarrollo de Laureles-Cañas (Tacuarembó): Un estudio de caso.
Fecha de publicación :  2011
Fuente / Imprenta :  Revista Estudios Cooperativos, 2011, v. 16, n. 2, p. 42-61.
ISSN :  1688-6283
Idioma :  Español
Contenido :  Se llevó a cabo un estudio de caso enmarcado en un proceso de investigación cualitativa, en torno a la Mesa de Desarrollo Rural de Laureles-Cañas, Tacuarembó. Para ello se utilizaron métodos cualitativos de investigación social como entrevistas abiertas estandarizadas y mapeo de actores sociales. La primera conclusión es que no existe una metodología pre-establecida para el trabajo en las MDR. Por otro lado, se identifica una visión enmarcada en el desarrollo rural con enfoque territorial. Otra de las conclusiones es que existen importantes actores del medio que no participan de las MDR, como las empresas forestales o los asalariados rurales. Asimismo, se dentificó la relevancia de los liderazgos locales y que existen ciertos problemas de representatividad de los delegados. Se establece un lineamiento sugerido de trabajo en las MDR mediante capacitaciones, mapeos de actores y establecimiento claro del ámbito como tal. Abstract: A case study was carried out within a qualitative investigation process, concerning the Laureles-Cañas Rural Development Round Table (MDR), in Tacuarembó. Qualitative Methods of Social Investigation were used, such as open standardized interviews and mapping of social actors. The first conclusion arrived at is that there is no previously stated methodology in order to work with the MDRs. On the other hand, the Territorial Rural Development Scope was identified as the main vision implied in these Round Tables. Another conclusion arrived at was... Presentar Todo
Palabras claves :  ACTORES SOCIALES; CAPITAL SOCIAL; MAPEO; RURAL DEVELOPMENT; SOCIAL ACTORS MAPPING; SOCIAL CAPITAL.
Thesagro :  DESARROLLO RURAL; INVESTIGACION.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/4096/1/Revista-Estudios-Cooperativos2011-v.-16no2p42-61-Cazzuli.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO100467 - 1PXIAP - PPPP/REVISTA ESTUDIOS COOPERATIVOS/2011

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  02/04/2020
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  JOHANSSON, E.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; FLAGELLA, Z.; HÜSKEN, A.; NURIT, E.; PEÑA, R.J.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D.
Afiliación :  EVA JOHANSSON, Department of Plant BreedingThe Swedish University of Agricultural Sciences, Alnarp,Sweden.; GÉRARD BRANLARD, INRAE, UCA UMR1095 GDEC Clermont-Ferrand, France.; MARTA CUNIBERTI, Wheat and Soybean Quality Lab, National Institute of Agriculture Technology (INTA). Marcos Juárez, órdoba,Argentina.; ZINA FLAGELLA, Department of Agricultural, Food and Environmental SciencesUniversity of Foggia, Foggia, Italy.; ALEXANDRA HÜSKEN, Department of Safety and Quality of CerealsMax Rubner-Institut, Federal Research Institute of Nutrition and Food Detmold, Germany.; ERIC NURIT, Mazan,France.; ROBERTO JAVIER PEÑA, International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT)Texcoco, Mexico.; MIKE SISSONS, NSW Department of Primary IndustriesTamworth Centre for Crop Improvement Calala,Australia.; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Genotypic and Environmental Effects on Wheat Technological and Nutritional Quality.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_8
Páginas :  p. 171-204.
ISBN :  978-3-030-34163-3 (eBook)
DOI :  10.1007/978-3-030-34163-3_8
Idioma :  Inglés
Notas :  Article histotory: First Online: 18 March 2020.
Contenido :  Abstract: Technological (processing performance and end-product) and nutritional quality of wheat is in principle determined by a number of compounds within the wheat grain, including proteins, polysaccharides, lipids, minerals, heavy metals, vitamins and phytochemicals, effecting these characters. The genotype and environment is of similar importance for the determination of the content and composition of these compounds. Furthermore, the interaction between genotypes and the cultivation environment may play a significant role. Many studies have evaluated whether the genotype or the environment plays the major role in determining the content of the mentioned compounds. An overall conclusion of these studies is that except for compounds encoded by single major genes, importance of certain factors mainly depend on how wide environments and how diverse cultivars are within these comparative studies. Comparing environments all over, e.g. across Latin America, ends up with a high significance of the environment while large studies including genotypes of wide genetic background result in a significant role for the genotype. In addition, for some technological properties and components, genotype has a higher effect (e.g. grain hardness and gluten proteins), while environment influences stronger on others (e.g. protein and mineral content).Content and concentration of proteins, but also to some extent of starch, some non-starch polysaccharides and lipids, are essential in determini... Presentar Todo
Palabras claves :  BIOACTIVE COMPOUNDS; CULTIVAR X ENVIRONMENTAL; END-USE QUALITY; GENOTIPO X AMBIENTE; INTERACTIONS; MINERALS; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; PROCESSING; PROTEINS; WHEAT.
Thesagro :  TRIGO.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103109 - 1PXIPL - DD
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