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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  04/04/2024
Actualizado :  04/04/2024
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  MORALES-PIÑEYRUA, J.; BARAIBAR, N.; BETANCOR, L.; DE TORRES, E.; TORRES DAMIANI, I.; PLA, M.; VIDAL, E.; URIOSTE, V.; NEGRÍN, J.; GÓMEZ, A.
Afiliación :  JESSICA TATIANA MORALES PIÑEYRUA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NICOLÁS BARAIBAR PEDERSEN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LUCIA DEL CARMEN BETANCOR PALLAS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ELENA DE TORRES, Facultad de Veterinaria - Udelar; IGNACIO TORRES DAMIANI, BI Harvest company - LATAM; MARCELO PLA TEJERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; EDUARDO ADRIAN VIDAL MESA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VICTORIA URIOSTE ARRICAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN NEGRÍN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ÁLVARO GÓMEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Salud de la ubre: acercando la Unidad de Lechería de INIA a técnico/as y productore/as.
Complemento del título :  Producción animal.
Fecha de publicación :  2024
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, Marzo 2024, no.76, p.15-17.
Serie :  (Revista INIA; 76).
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  Este artículo muestra la reciente estrategia de la Unidad de Lechería de INIA La Estanzuela para difundir en forma ágil la información generada sobre calidad de la leche y salud de la ubre. Esta nueva modalidad se complementa con las diferentes herramientas de comunicación y difusión del Instituto.
Palabras claves :  CALIDAD DE LA LECHE; SISTEMA LECHERO - INIA; TECNICOS SECTORIALES - INIA.
Thesagro :  LECHERÍA; MASTITIS.
Asunto categoría :  L73 Enfermedades de los animales
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17532/1/Revista-INIA-76-Marzo-2024-5.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103861 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2024/76revinia 76

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  19/03/2021
Actualizado :  19/03/2021
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  FRANZON, R. C.; CARPENEDO, S.; DINI, M.; RASEIRA, M. DO C. B.
Afiliación :  RODRIGO C. FRANZON, Embrapa Temperate Agriculture, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; SILVIA CARPENEDO, Embrapa Temperate Agriculture, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; MAXIMILIANO ANTONIO DINI VIÑOLY, Federal University of Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; MARIA DO C.B. RASEIRA, Embrapa Temperate Agriculture, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil.
Título :  Pitanga - Eugenia uniflora L.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  In: RODRIGUES, S.; SILVA, E. de O.; BRITO, E. S. de. (Ed.). Exotic fruits: reference guide. London: Elsevier: Academic Press, 2018. p. 333-338. Doi: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803138-4.00044-7
DOI :  10.1016/B978-0-12-803138-4.00044-7
Idioma :  Inglés
Notas :  Chapter book history: Available online 2 February 2018.
Contenido :  ABSTRACT. The pitanga (Eugenia uniflora L.) belongs to Myrtaceae family, and it is native to an area extended from central Brazil through to the north of Argentina. The common name, pitanga, is from the Tupy indigenous language, "pi'tãg", meaning red, in reference to the fruit color. The pitanga has the appearance of a small pumpkin, is a green color when immature and, when ripened, may have orange, red to dark purple color. This species is well known by the Brazilian population, and has long been used in folk medicine for different purposes. The chemical fruit composition is highly variable, with an average of 77% pulp and 23% seed, and is rich in calcium, phosphorus, anthocyanin and flavonoids, carotenoids, phenolic compounds, anthocyanin, and vitamin C. The potential uses of pitanga abound. In addition to the fresh market, fruits can be used for industrialization as frozen pulp, juices, nectars, icecream, and jellies. In addition to the processing possibilities, therapeutic properties of the pitanga leaves are known. However, despite all the knowledge on possible uses of fruits, leaves, and wood of this species, its use is still very limited, leaving the commercial exploitation of its fruits restricted to northeast of Brazil, where they are used for pulp and juice production. With regard to the leaves, the essential oil is used in the manufacture of cosmetics. More recently, in southern Brazil, the pitanga has been used in very small amounts for the manufacture of nectars... Presentar Todo
Palabras claves :  NATIVE FRUITS; Phytochemicals.
Thesagro :  EUGENIA UNIFLORA; FRUTOS NATIVOS; MYRTACEAE; PITANGA.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102538 - 1PXIPL - DD
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