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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  12/07/2023
Actualizado :  12/07/2023
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  JOHANSSON, E.; KUKTAITE, R.; LABUSCHAGNE, M.; LAMA, S.; LAN, Y.; NAKIMBUGWE, D.; REPO-CARRASCO-VALENCIA, R.; TAFESSE, F.; TESFAYE, K.; VÁZQUEZ, D.
Afiliación :  EVA JOHANSSON, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; RAMUNE KUKTAITE, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; MARYKE LABUSCHAGNE, Department of Plant Sciences, University of the Free State, Bloemfontein, South Africa; SBATIE LAMA, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; YUZHOU LAN, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; DOROTHY NAKIMBUGWE, Department of Food Technology and Nutrition, School of Food Technology, Nutrition & Bioengineering, Makerere University, Kampala, Uganda; RITVA REPO-CARRASCO-VALENCIA, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, CIINCA, Universidad Nacional Agraria la Molina, Lima, Peru; FIREW TAFESSE, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Ethiopian Biotechnology Institute, Addis Ababa, Ethiopia; KASSAHUN TESFAYE, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Ethiopian Biotechnology Institute, Addis Ababa, Ethiopia; Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Institute of Biotechnology, Addis Ababa University, Addis Ababa, Ethiopia; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Adaptation to abiotic stress factors and their effects on cereal and pseudocereal grain quality. (Chapter 14).
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  In: Marianna Rakszegi, Maria Papageorgiou, João Miguel Rocha (eds). Developing sustainable and health promoting cereals and pseudocereals. Academic Press, 2023, Pages 339-358. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90566-4.00001-1
ISBN :  978-032390566-4; 978-032390689-0
DOI :  10.1016/B978-0-323-90566-4.00001-1
Idioma :  Inglés
Contenido :  Cereals and pseudocereals act as staple food crops in various regions of the world, with major contribution to human energy and nutrition. They are consumed primarily as bread, porridge, pancakes, or as whole grain alternatives. Quality of these crops is either related to the end uses or to their content of nutritionally important components. Abiotic stress has an influence on the physiological development of the plant, with in general a negative impact on yield, by severe effects from certain stresses on specific timings of the growth cycle. The impact on plant development also influences the uptake, transport, and storage of various compounds in the plant, and thus, also grain quality. Emerging novel technologies allow comparisons of large sets of phenotypic and genotypic data and development of markers useful for selection of suitable genotypes. Pyramiding genes for tolerance to a combination of abiotic stresses is a necessity for crops securing food to the coming generations. © 2023 Elsevier Inc. All rights reserved.
Palabras claves :  End-use quality; Food security; Novel breeding tools; Nutrition; Staple food crops; Sustainable Development Goals (SDGs); Yield; Zero hunger - Goal 2.
Asunto categoría :  S01 Nutrición humana - Aspectos generales
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103595 - 1PXIPL - DDElsevier/2023/Chapter book-14

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  25/09/2020
Actualizado :  25/09/2020
Tipo de producción científica :  Documentos
Autor :  ARISTIDE, P.; CITTADINI, E.; BLUMETTO, O.; GIOBELLINA, B.; LEDESMA, S.; OVALLE, C.; MARCHAO, R.; CABALLERO, P.J.; OSMAN, A.; TITTONELL, P.
Afiliación :  PABLO ARÍSTIDE; EDUARDO CITTADINI; OSCAR RICARDO BLUMETTO VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; BEATRIZ GIOBELLINA; SANDRA LEDESMA; CARLOS OVALLE; ROBÉLIO MARCHAO; PEDRO JUAN CABALLERO; AART OSMAN; PABLO TITTONELL.
Título :  Variables claves para la evaluación de la sustentabilidad de los sistemas agropecuarios. Hacia un sistema de indicadores de intensificación sostenible en el Cono Sur.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  Montevideo (UY) : PROCISUR, 2020.
Páginas :  22 p.
Serie :  (Procisur, Documentos)
Idioma :  Español
Notas :  Grupo de Trabajo: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) de Argentina; Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuaria (EMBRAPA); Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA) de Chile; Instituto Paraguayo de Tecnología Agraria (IPTA) y Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) de Uruguay e Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA, Argentina). El documento de base conceptual elaborado está disponible en: http://www.procisur.org.uy/adjuntos/f5ce486c2756_e_Documento_Base.pdf
Contenido :  "La intensificación sostenible (IS) es un proceso de mejora gradual de la eficiencia ecológica de los sistemas agropecuarios a través de la innovación, con el fin de propender a una mayor productividad y rentabilidad con menor impacto ambiental, al mantenimiento y/o mejora de los recursos naturales, reduciendo la dependencia de insumos externos y favoreciendo la equidad y la inclusión social".
Palabras claves :  INTENSIFICACIÓN SOSTENIBLE.
Thesagro :  SUSTENTABILIDAD.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14679/1/PROCISUR-indicadores-Intensificacion-sostenible-Aristide-et-al-2020.pdf
http://www.procisur.org.uy/adjuntos/procisur_procisur-librovariables_dec.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102399 - 1INIDD - DDPROCISUR/Documentos/2020
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