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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  26/06/2018
Actualizado :  09/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  HIRIGOYEN, D.; SANTOS, R DE LOS; CALVO, M.F.; GONZÁLEZ REVELLO, A.; CONSTANTIN, M.
Afiliación :  DARÍO JAVIER HIRIGOYEN TREVIN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.//Dpto. de Ciencia y Tecnología de la Leche. Facultad de Veterinaria. UdelaR, Uruguay.; ROSARIO DE LOS SANTOS, Dpto. de Ciencia y Tecnología de la Leche. Facultad de Veterinaria. UdelaR, Uruguay.; MAURICO F. CALVO, Cooperativa Laboratorio Veterinario de Colonia (COLAVECO), Uruguay; ALVARO GONZÁLEZ REVELLO, Dpto. de Ciencia y Tecnología de la Leche. Facultad de Veterinaria. UdelaR, Uruguay.; MARINA CONSTANTIN, Cooperativa Laboratorio Veterinario de Colonia (COLAVECO), Uruguay.
Título :  Chemical composition and seasonal changes in the fatty acid profile of Uruguayan `Colonia` cheeses.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Aceites y Grasas, v.69. n.2. e254, april-june, 2018.
DOI :  10.3989/gya.1217172
Idioma :  Inglés
Notas :  Article History: Submitted: 04 December 2017// Accepted: 6 March 2018
Contenido :  ABSTRACT: The basic chemical composition and the fatty acid (FA) profile of Uruguayan Colonia cheese, consumed in the Mercosur region, were determined. 24 cheeses from different dairy farms: 10 elaborated in autumn and 14 in spring, were analyzed. Those cheeses are made from cow´s milk, whose diet was composed of 50% pasture system, 25% concentrate, and 25% silage reserves. The cheese making and ripening time were similar. Seasonal differences emerged in the profiles of saturated FA (SFA), unsaturated FA (UFA) and polyunsaturated FA (PUFA). The seasonal comparation of polyunsaturated FA (PUFA) as well as the CLA isomer such as C18:2 t10c12 showed significant differences (p < 0.05). CLA isomer such as C18:2 c9t11, showed no differences (p > 0.05). The atherogenesis index (AI) = 2.21 and thrombogenicity (IT) = 2.84, were calculated and discussed. RESUMEN: Composición química y cambios estacionales en el perfil de ácidos grasos de los quesos uruguayos “Colonia”. Se determina la composición química básica y el perfil de ácidos grasos (FA) de los quesos Colonia,originarios de Uruguay, que se consumen en la región del Mercosur. Se analizaron 24 quesos: originarios de diferentes establecimientos 10 elaborados en otoño y 14 en primavera. Los quesos fueron elaborados con leche de vacas, alimentadas sobre la base de un sistema pastoril al 50%, concentrados al 25% y reservas de ensilaje al 25%. Las etapas de fabricación del queso y el tiempo de maduración fueron similares. Surgieron d... Presentar Todo
Palabras claves :  ÁCIDO LINOLEICO CONJUGADO; CHEESE; CLA (CONJUGATED LINOLEIC ACID); FATTY ACID; IA (INDEX OF ATHEROGENICITY); IT (INDEX OF THROMBOGENICITY); IT (ÍNDICE DE ATEROGENICIDAD); IT (ÍNDICE DE TROMBOGENICIDAD).
Thesagro :  ÁCIDO GRASO; QUESO.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/10485/1/Grasas-y-Aceites-.2018.v.69.e254-Hirigoyen-et-al.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE102509 - 1PXIAP - DD

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  04/03/2020
Actualizado :  05/09/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  MENA, E.; STEWART, S.; MONTESANO, M.; PONCE DE LEÓN, I.
Afiliación :  EILYN MENA, Departamento de Biología Molecular, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; SILVINA MARIA STEWART SONEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCOS MONTESANO, Departamento de Biología Molecular, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; INÉS PONCE DE LEÓN, Departamento de Biología Molecular, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.
Título :  Soybean stem canker caused by diaporthe caulivora; pathogen diversity, colonization process, and plant defense activation.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  Frontiers in Plant Science, 23 January 2020, Volume 10, Article number 1733. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.3389/fpls.2019.01733
DOI :  10.3389/fpls.2019.01733
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history:Received: 20 May 2019.//Accepted: 09 December 2019.// Published: 23 January 2020. The authors thank Ricardo Larraya for technical assistance and Andrés Di Paolo for assistance in confocal microscopy analysis.This work was supported by Agencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII) (grant RTS-1-2014, and graduate fellowships), and Programa de Desarrollo de las Ciencias Básicas (PEDECIBA) Uruguay.The datasets generated for this study can be found in the GeneBank database (MK483139-MK483213, MK507892, and MN584748-MN584826).
Contenido :  Abstract:Soybean is an important crop in South America, and its production is limited by fungal diseases caused by species from the genus Diaporthe, including seed decay, pod and stem blight, and soybean stem canker (SSC). In this study, we focused on Diaporthe species isolated from soybean plants with SSC lesions in different parts of Uruguay. Diaporthe diversity was determined by sequencing the internal transcribed spacer (ITS) regions of ribosomal RNA and a partial region of the translation elongation factor 1-alpha gene (TEF1?). Phylogenetic analysis showed that the isolates belong to five defined groups of Diaporthe species, Diaporthe caulivora and Diaporthe longicolla being the most predominant species present in stem canker lesions. Due to the importance of D. caulivora as the causal agent of SSC in the region and other parts of the world, we further characterized the interaction of this pathogen with soybean. Based on genetic diversity of D. caulivora isolates evaluated with inter-sequence single repetition (ISSR), three different isolates were selected for pathogenicity assays. Differences in virulence were observed among the selected D. caulivora isolates on susceptible soybean plants. Further inspection of the infection and colonization process showed that D. caulivora hyphae are associated with trichomes in petioles, leaves, and stems, acting probably as physical adhesion sites of the hyphae. D. caulivora colonized the stem rapidly reaching the phloem and the xyl... Presentar Todo
Palabras claves :  CELL WALL; DEFENSE GENES; DIAPORTHE CAULIVORA; DISEASE SYMPTOMS; INTERNAL TRANSCRIBED SPACER (ITS) RIBOSOMAL RNA (RDNA); PATHOGEN COLONIZATION; SOYBEAN STEM CANKER; TRANSLATION ELONGATION FACTOR 1-ALPHA GENE (TEF1a).
Thesagro :  ENFERMEDADES DE LAS PLANTAS; PATÓGENOS; SOJA.
Asunto categoría :  H20 Enfermedades de las plantas
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16699/1/fpls-10-01733.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2019.01733/pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103091 - 1PXIAP - DDPP/Frontiers in Plant Science/2020
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