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Registros recuperados : 6 | |
1. | | RUPPEL, F.; ECHEVERRÍA, S.; GIANNITTI, F.; SILVEIRA, C.S.; ARMENDANO, J.; CABRERA, A.; ROBELLO, C. Desarrollo de un método diagnóstico para la neosporosis bovina. 250. (resúmen) Áreas temáticas: Inmunología. In: Physiological Mini Reviews, 2022, volume 15, Special Issue: III (3er) Congreso Nacional de Biociencias Octubre 2022, Montevideo, Uruguay. p.166-167. Resumen publicado en las jornadas de BIOCIENCIAS: II Jornadas Binacionales Argentina-Uruguay; III Congreso Nacional 2022 "Ciencia para el desarrollo sustentable".Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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2. | | MANNISE ,N.; ROBELLO, C.; CABRERA, A.; COSSE, M.; IRIARTE, A.; GIANNITTI, F.; GONZÁLEZ, S. Estrategia para detección de Neospora caninum en zorros de Uruguay: resultados preliminares [Poster]. Pos 23. In: CONGRESO URUGUAYO DE ZOOLOGÍA, 4º, Maldonado, Uruguay: Centro Universitario Regional Este ,4 al 9 de diciembre de 2016.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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4. | | NARANCIO, R.; ZORRILLA, P.; ROBELLO, C.; GONZÁLEZ-ARCOS, M.; VILARÓ, F.; PRITSCH, C.; DALLA RIZZA, M. Insights on gene expression response of a characterized resistant genotype of Solanum commersonii Dun. against Ralstonia solanacearum. European Journal of Plant Pathology, 2013, v.136, no.4, p.823-835. Article history: Accepted: 27 March 2013 / Published online: 28 April 2013.Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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5. | | MANISSE, N.; CABRERA, A.; HERNÁN, J.; COSSE, M.; GIANNITTI, F.; FRANCIA, M.E.; GONZÁLEZ, T.; IRIARTE, A.; RIET-CORREA, F.; ROBELLO, C.; GONZÁLEZ, S. Molecular detection of coccidian Apicomplexa Parasites isolated from wild crab-eating and pampas foxes through novel TaqMan™ probes: a contribution to their molecular epidemiology. Molecular Biology Reports, Volume 48, Pages 5013–5021, 2021. Doi: https://doi.org/10.1007/s11033-021-06492-w Article history: Received: 24 November 2020 / Accepted: 11 June 2021. This study obtained fnancial support from Programa de
Desarrollo de Ciencias Básicas (PEDECIBA) and Agencia Nacional de Investigación e Innovación...Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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6. | | CABRERA, A.; FRESIA, P.; BERNÁ, L.; SILVEIRA, C.S.; MACÍAS-RIOSECO, M.; AREVALO, A.P.; CRISPO, M.; PRITSCH, O.; RIET-CORREA, F.; GIANNITTI, F.; GIANNITTI, F.; FRANCIA, M.E.; ROBELLO, C. Isolation and molecular characterization of four novel Neospora caninum strains. Genetics, Evolution, and Phylogeny - Short Communication. Parasitology Research, 1 December 2019, Volume 118, Issue 12, Pages 3535-3542. Doi: 10.1007/s00436-019-06474-9 Article history: Received: 11 April 2019 / Accepted: 24 September 2019 / Published online: 7 November 2019.
Funding Sponsor: Agencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII).
Funding Text: This project was funded by grant...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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Registros recuperados : 6 | |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
05/02/2020 |
Actualizado : |
05/02/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
GONZÁLEZ, S.N.; VIEGA CAZÉRES, L.M.; BERETTA, A.; CÓRDOBA, M.A.; ROSSI, C. |
Afiliación : |
SILVANA NOEMI GONZALEZ PARODI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LUIS MARÍA VIEGA CAZÉRES, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay; ANDRES NICOLAS BERETTA BLANCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIANO AUGUSTO CÓRDOBA, Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Ciudad Universitaria, Córdoba, Argentina; CARLOS ALBERTO ROSSI RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Efecto de la temperatura y la precipitación durante el llenado de grano sobre la dormición y sensibilidad al agua en granos de cebada (Hordeum vulgare L.). [Effect of temperature and precipitation during grain filling on dormancy and water sensitivity in barley grains]. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
AgriScientia, 2019, Volume 36, Issue 2, Pages 19-27. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.31047/1668.298x.v36.n2.21867 |
ISSN : |
0327-6244 |
DOI : |
10.31047/1668.298x.v36.n2.21867 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Article history: Recibido: 26 Octubre 2018 / Aceptado: 18 Diciembre 2019.
Corresponding author: Silvana González Parodi (sngonzalez@inia.org.uy) |
Contenido : |
ABSTRACT.
After harvesting, barley grains (Hordeum vulgare L.) can show dormancy and water sensitivity, which delays industrial use. Both effects depend on the barley genotype and environmental conditions during grain maturation. In order to analyze the effect of the average temperature and the total rainfall accumulated during and in the final third of the grain filling, on the dormancy and water sensitivity and the relationship between them, three cultivars of barley were sownin four dates in 2009 and two in 2011. Temperature and daily rainfall were recorded from anthesis to physiological maturity. The dormancy was evaluated as germination at 12 days post physiological maturity and the water sensitivity as germination in water excess conditions at 100 days post physiological maturity. The variables that presented a higher correlation with germination and water sensitivity were average temperature and accumulated rainfall during grain maturity. Environments with average high temperature during grain filling, reduced dormancy, but on water sensitivity decrease was cultivar dependent. The increase of rainfall during grain filling, decreased dormancy, but increased water sensitivity in all three cultivars. © 2019, Universidad Nacional de Cordoba. All rights reserved.
RESUMEN.
Los granos de cebada (Hordeum vulgare L.) pueden presentar dormición y sensibilidad al agua poscosecha, que retrasan su utilización industrial. Ambas, dependen del genotipo y del ambiente durante la maduración del grano. Con el fin de analizar el efecto de la temperatura media y las precipitaciones acumuladas durante y en el tercio final del llenado de grano, sobre la dormición y la sensibilidad al agua y la relación entre ellas, fueron sembrados tres cultivares de cebada en cuatro fechas durante el 2009 y dos durante el 2011. Se registraron temperaturas y precipitaciones diarias desde antesis a madurez fisiológica. La dormición se evaluó como la germinación a los 12 días pos-madurez fisiológica y la sensibilidad al agua como la germinación en exceso de agua, a los 100 días pos-madurez fisiológica. Las variables que presentaron mejor correlación con germinación y sensibilidad al agua fueron la temperatura media y las precipitaciones acumuladas durante el llenado de grano. Ambientes con mayores temperaturas medias durante el llenado de grano disminuyeron la dormición, pero la disminución de la sensibilidad al agua dependió del cultivar. El incremento de las precipitaciones durante el llenado de grano disminuyó la dormición, pero aumentó la sensibilidad al agua en los tres cultivares MenosABSTRACT.
After harvesting, barley grains (Hordeum vulgare L.) can show dormancy and water sensitivity, which delays industrial use. Both effects depend on the barley genotype and environmental conditions during grain maturation. In order to analyze the effect of the average temperature and the total rainfall accumulated during and in the final third of the grain filling, on the dormancy and water sensitivity and the relationship between them, three cultivars of barley were sownin four dates in 2009 and two in 2011. Temperature and daily rainfall were recorded from anthesis to physiological maturity. The dormancy was evaluated as germination at 12 days post physiological maturity and the water sensitivity as germination in water excess conditions at 100 days post physiological maturity. The variables that presented a higher correlation with germination and water sensitivity were average temperature and accumulated rainfall during grain maturity. Environments with average high temperature during grain filling, reduced dormancy, but on water sensitivity decrease was cultivar dependent. The increase of rainfall during grain filling, decreased dormancy, but increased water sensitivity in all three cultivars. © 2019, Universidad Nacional de Cordoba. All rights reserved.
RESUMEN.
Los granos de cebada (Hordeum vulgare L.) pueden presentar dormición y sensibilidad al agua poscosecha, que retrasan su utilización industrial. Ambas, dependen del genotipo y del ambiente... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Efectos ambientales. |
Thesagro : |
ANALISIS; GERMINACION; HORDEUM VULGARE; MALTA. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14126/1/21867-Article-Text-80629-1-10-20191224.pdf
https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/21867/28849
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Marc : |
LEADER 03800naa a2200265 a 4500 001 1060765 005 2020-02-05 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0327-6244 024 7 $a10.31047/1668.298x.v36.n2.21867$2DOI 100 1 $aGONZÁLEZ, S.N. 245 $aEfecto de la temperatura y la precipitación durante el llenado de grano sobre la dormición y sensibilidad al agua en granos de cebada (Hordeum vulgare L.). [Effect of temperature and precipitation during grain filling on dormancy and water sensitivity in barley grains].$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: Recibido: 26 Octubre 2018 / Aceptado: 18 Diciembre 2019. Corresponding author: Silvana González Parodi (sngonzalez@inia.org.uy) 520 $aABSTRACT. After harvesting, barley grains (Hordeum vulgare L.) can show dormancy and water sensitivity, which delays industrial use. Both effects depend on the barley genotype and environmental conditions during grain maturation. In order to analyze the effect of the average temperature and the total rainfall accumulated during and in the final third of the grain filling, on the dormancy and water sensitivity and the relationship between them, three cultivars of barley were sownin four dates in 2009 and two in 2011. Temperature and daily rainfall were recorded from anthesis to physiological maturity. The dormancy was evaluated as germination at 12 days post physiological maturity and the water sensitivity as germination in water excess conditions at 100 days post physiological maturity. The variables that presented a higher correlation with germination and water sensitivity were average temperature and accumulated rainfall during grain maturity. Environments with average high temperature during grain filling, reduced dormancy, but on water sensitivity decrease was cultivar dependent. The increase of rainfall during grain filling, decreased dormancy, but increased water sensitivity in all three cultivars. © 2019, Universidad Nacional de Cordoba. All rights reserved. RESUMEN. Los granos de cebada (Hordeum vulgare L.) pueden presentar dormición y sensibilidad al agua poscosecha, que retrasan su utilización industrial. Ambas, dependen del genotipo y del ambiente durante la maduración del grano. Con el fin de analizar el efecto de la temperatura media y las precipitaciones acumuladas durante y en el tercio final del llenado de grano, sobre la dormición y la sensibilidad al agua y la relación entre ellas, fueron sembrados tres cultivares de cebada en cuatro fechas durante el 2009 y dos durante el 2011. Se registraron temperaturas y precipitaciones diarias desde antesis a madurez fisiológica. La dormición se evaluó como la germinación a los 12 días pos-madurez fisiológica y la sensibilidad al agua como la germinación en exceso de agua, a los 100 días pos-madurez fisiológica. Las variables que presentaron mejor correlación con germinación y sensibilidad al agua fueron la temperatura media y las precipitaciones acumuladas durante el llenado de grano. Ambientes con mayores temperaturas medias durante el llenado de grano disminuyeron la dormición, pero la disminución de la sensibilidad al agua dependió del cultivar. El incremento de las precipitaciones durante el llenado de grano disminuyó la dormición, pero aumentó la sensibilidad al agua en los tres cultivares 650 $aANALISIS 650 $aGERMINACION 650 $aHORDEUM VULGARE 650 $aMALTA 653 $aEfectos ambientales 700 1 $aVIEGA CAZÉRES, L.M. 700 1 $aBERETTA, A. 700 1 $aCÓRDOBA, M.A. 700 1 $aROSSI, C. 773 $tAgriScientia, 2019, Volume 36, Issue 2, Pages 19-27. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.31047/1668.298x.v36.n2.21867
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