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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
02/10/2023 |
Actualizado : |
02/10/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
FEDERICI, M.; RIGAMONTI, N.; ROVIRA, P.J.; TORRES, P.; FERRARI, G.; SIMÓN, C.; GARCIA, C.; REGGIO, A.; CIGANDA, V. |
Afiliación : |
MARIA TERESA FEDERICI RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NATALIA RIGAMONTI, Departamento de Análisis de Productos Agropecuarios - LATU; PABLO JUAN ROVIRA SANZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO ANDRES TORRES ASTETE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GRACIELA FERRARI, Departamento de Calidad de Agua y Evaluación Ambiental - LATU; CLAUDIA SIMÓN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CLAUDIO CESAR GARCIA GALLARRETA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADRIANA MARIA REGGIO BIGANZOLI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VERONICA SOLANGE CIGANDA BRASCA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Diversidad de cianobacterias en cuerpos de agua de uso agropecuario: desafíos, oportunidades y abordaje molecular. |
Complemento del título : |
Sustentabilidad. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, Setiembre 2023, no.74 p.62-66. |
Serie : |
(Revista INIA; 74). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Este artículo aporta información sobre diversidad de especies de cianobacterias y cianotoxinas presentes en distintos cuerpos de agua del país, tanto para evaluar el riesgo de intoxicación como para identificar cepas nativas con potenciales aplicaciones biotecnológicas. |
Palabras claves : |
ÁREA DE RECURSOS NATURALES, PRODUCCIÓN Y AMBIENTE - INIA; SISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA; SISTEMA VEGETAL INTENSIVO - INIA. |
Thesagro : |
CIANOBACTERIAS; ECOSISTEMAS ACUÁTICOS. |
Asunto categoría : |
P01 Conservación de la naturaleza y recursos de La tierra |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17378/1/Revista-INIA-74-set-2023-15.pdf
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Marc : |
LEADER 01217naa a2200301 a 4500 001 1064332 005 2023-10-02 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aFEDERICI, M. 245 $aDiversidad de cianobacterias en cuerpos de agua de uso agropecuario$bdesafíos, oportunidades y abordaje molecular.$h[electronic resource] 260 $c2023 490 $a(Revista INIA; 74). 520 $aEste artículo aporta información sobre diversidad de especies de cianobacterias y cianotoxinas presentes en distintos cuerpos de agua del país, tanto para evaluar el riesgo de intoxicación como para identificar cepas nativas con potenciales aplicaciones biotecnológicas. 650 $aCIANOBACTERIAS 650 $aECOSISTEMAS ACUÁTICOS 653 $aÁREA DE RECURSOS NATURALES, PRODUCCIÓN Y AMBIENTE - INIA 653 $aSISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA 653 $aSISTEMA VEGETAL INTENSIVO - INIA 700 1 $aRIGAMONTI, N. 700 1 $aROVIRA, P.J. 700 1 $aTORRES, P. 700 1 $aFERRARI, G. 700 1 $aSIMÓN, C. 700 1 $aGARCIA, C. 700 1 $aREGGIO, A. 700 1 $aCIGANDA, V. 773 $tRevista INIA Uruguay, Setiembre 2023, no.74 p.62-66.
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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Identificación
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Tacuarembó. Por información adicional contacte bibliotb@tb.inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
28/06/2017 |
Actualizado : |
13/11/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
ALBICETTE, M.M.; LEONI, C.; RUGGIA, A.; SCARLATO, S.; BLUMETTO, O.; ALBIN, A.; AGUERRE, V. |
Afiliación : |
MARIA MARTA ALBICETTE BASTRERI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAROLINA LEONI VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDREA PAOLA RUGGIA CHIESA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO SCARLATO GARCIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OSCAR RICARDO BLUMETTO VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALFREDO SANTIAGO ALBIN FERREIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA VERONICA AGUERRE ANTIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Co-innovation in family-farming livestock systems in Rocha, Uruguay: A 3-year learning process. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Outlook in Agriculture, 2017, v.46 (2): 92-98. |
ISSN : |
0030-7270 / eISSN: 2043-6866 |
DOI : |
10.1177/0030727017707407 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Article first published online: June 8, 2017 / Issue published: June 1, 2017.
Special issue: Co-innovation in agricultural settings. Guest Editor : Neels Botha , James A Turner , Simon Fielke , and Laurens Klerkx. |
Contenido : |
ABSTRACT.
There are opportunities to improve livestock family farms (LFFs) sustainability in Uruguay by using the co-innovation approach to change management practices and incorporate technologies. To harness these opportunities, between 2012 and 2015, a research project was implemented in Eastern Uruguay, where three simultaneous processes occurred at three levels: farm, region, and research team. At farm level, the work was carried out in seven LFF as case studies following three steps: (i) characterization and diagnosis; (ii) redesign; and (iii) implementation, monitoring, and evaluation. At the regional level, a participatory approach to planning, monitoring, and evaluating the project?s progress with regional stakeholders was adopted. At the team level, a Participatory Action Research approach was used. Consensus on the objectives and methods allowed for combined knowledge to solve practice-oriented problems. The 3-year project demonstrated the effectiveness in improving LFF sustainability, opened a learning space with stakeholders, and utilized a co-innovation model to improve rural development outcomes.
@The Authors, 2017. |
Palabras claves : |
CO-INNOVACIÓN; CO-INNOVATION; MESMIS; MONITORING AND EVALUATION; PAR; PIPA; SYSTEMIC APPROACH. |
Thesagro : |
PRODUCCION FAMILIAR; SISTEMAS DE EXPLOTACION. |
Asunto categoría : |
-- A50 Investigación agraria |
Marc : |
LEADER 02319naa a2200337 a 4500 001 1060415 005 2019-11-13 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0030-7270 / eISSN: 2043-6866 024 7 $a10.1177/0030727017707407$2DOI 100 1 $aALBICETTE, M.M. 245 $aCo-innovation in family-farming livestock systems in Rocha, Uruguay$bA 3-year learning process.$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aArticle history: Article first published online: June 8, 2017 / Issue published: June 1, 2017. Special issue: Co-innovation in agricultural settings. Guest Editor : Neels Botha , James A Turner , Simon Fielke , and Laurens Klerkx. 520 $aABSTRACT. There are opportunities to improve livestock family farms (LFFs) sustainability in Uruguay by using the co-innovation approach to change management practices and incorporate technologies. To harness these opportunities, between 2012 and 2015, a research project was implemented in Eastern Uruguay, where three simultaneous processes occurred at three levels: farm, region, and research team. At farm level, the work was carried out in seven LFF as case studies following three steps: (i) characterization and diagnosis; (ii) redesign; and (iii) implementation, monitoring, and evaluation. At the regional level, a participatory approach to planning, monitoring, and evaluating the project?s progress with regional stakeholders was adopted. At the team level, a Participatory Action Research approach was used. Consensus on the objectives and methods allowed for combined knowledge to solve practice-oriented problems. The 3-year project demonstrated the effectiveness in improving LFF sustainability, opened a learning space with stakeholders, and utilized a co-innovation model to improve rural development outcomes. @The Authors, 2017. 650 $aPRODUCCION FAMILIAR 650 $aSISTEMAS DE EXPLOTACION 653 $aCO-INNOVACIÓN 653 $aCO-INNOVATION 653 $aMESMIS 653 $aMONITORING AND EVALUATION 653 $aPAR 653 $aPIPA 653 $aSYSTEMIC APPROACH 700 1 $aLEONI, C. 700 1 $aRUGGIA, A. 700 1 $aSCARLATO, S. 700 1 $aBLUMETTO, O. 700 1 $aALBIN, A. 700 1 $aAGUERRE, V. 773 $tOutlook in Agriculture, 2017$gv.46 (2): 92-98.
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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