|
|
Registro completo
|
Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
19/07/2021 |
Actualizado : |
19/07/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Autor : |
VASEN, F.; SIERRA, M.; PARUELO, J.; NEGRO, C.; NOLLA, F.; LAPETINA, J.; SALVAGNO, M. |
Afiliación : |
FEDERICO VASEN, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina.; MIGUEL OSCAR SIERRA PEREIRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSÉ PARUELO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina; Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Argentina.; CARLOS ALFREDO NEGRO CHAVES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FEDERICO EDUARDO NOLLA LANFRANCONI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOAQUIN LAPETINA ACERENZA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCELO SALVAGNO SELLERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Evaluation of technical production in agricultural sciences a new certification scheme in Uruguay. [La evaluación de la producción tecnológica en ciencias agrariasun nuevo esquema de certificación en Uruguay.]. [Avaliação da produção técnica nas ciências agrícolas um novo esquema de certificação no Uruguai.] |
Complemento del título : |
Section: Social Sciences, Rural Sociology and Agrarian Economy. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
Agrociencia Uruguay, 2021, vol. 25, n.2, article e491. Doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.25.491 |
ISSN : |
e-ISSN: 2730-5066 |
DOI : |
10.31285/AGRO.25.491 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 30 October 2020; Accepted 01 June 2021; Published 12 July 2021.
Editor: Marta Chiappe Hernández, Universidad de la República Montevideo, Uruguay.
Correspondence: Federico Vasen, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina. E-mail: fvasen@rec.uba.ar |
Contenido : |
ABSTRACT - The evaluation of technological production in agricultural sciences presents specific challenges. Unlike scientific publications, for which there are standardized evaluation criteria, technological developments require a more multidimensional and situated approach. This article analyzes a technology certification scheme developed by the National Institute of Agricultural Research (INIA by its Spanish acronym) in Uruguay. The process aims to validate the developments based on the perspective of potential users. Based on a literature review and interviews with participants, we reviewed the process design and the first implementation round in 2019. Given the study results, we reported on the innovative nature of the process, both at national and regional levels. At the same time, we highlight the importance of incorporating a variety of stakeholders and prioritizing feedback and learning over bureaucratic control. Finally, we recommend linking this process with analogous instances that may exist in other institutions within the local science system.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
RESUMEN - La evaluación de la producción tecnológica en ciencias agrarias presenta dificultades específicas. A diferencia de las publicaciones científicas, para las que se cuenta con criterios de evaluación estandarizados, los desarrollos tecnológicos requieren una visión más multidimensional y situada. En el presente artículo, analizamos la experiencia de certificación de tecnologías desarrollada por el Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) de Uruguay. El proceso apunta a validar los desarrollos sobre la base de la perspectiva de potenciales usuarios. Con base en una revisión bibliográfica y entrevistas con los participantes, revisamos el diseño del
proceso y la primera ronda de implementación desarrollada en 2019. A partir de los resultados del trabajo, damos cuenta del carácter innovador del proceso, tanto a nivel nacional como regional. A su vez, señalamos la importancia de incorporar variedad de perfiles dentro de los miembros externos, y de privilegiar las instancias
de retroalimentación y aprendizaje por sobre las de control. Finalmente, destacamos la importancia de generar interfases entre este proceso e instancias análogas en otras instituciones.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
RESUMO - A avaliação da produção tecnológica nas ciências agrícolas apresenta desafios específicos. Ao contrário das publicações científicas, para as quais existem critérios de avaliação padronizados, os desenvolvimentos tecnológicos exigem uma abordagem mais multidimensional e situada. Neste artigo, analisamos um esquema de certificação tecnológica desenvolvido pelo Instituto Nacional de Pesquisa Agropecuária (INIA) do Uruguai. O processo visa validar os desenvolvimentos com base na perspectiva dos usuários potenciais. Com base em uma revisão bibliográfica e entrevistas com os participantes, revisamos o desenho do processo e a primeira
rodada de implementação empreendida em 2019. Com base nos resultados do trabalho, relatamos a natureza inovadora do processo, tanto em nível nacional como regional. Ao mesmo tempo, destacamos a importância de incorporar uma variedade de perfis dentro dos membros externos, e de priorizar o feedback e o aprendizado
sobre o controle burocrático. Finalmente, enfatizamos a importância de ligar este processo com instâncias análogas que possam existir em outras instituições dentro do sistema científico local. MenosABSTRACT - The evaluation of technological production in agricultural sciences presents specific challenges. Unlike scientific publications, for which there are standardized evaluation criteria, technological developments require a more multidimensional and situated approach. This article analyzes a technology certification scheme developed by the National Institute of Agricultural Research (INIA by its Spanish acronym) in Uruguay. The process aims to validate the developments based on the perspective of potential users. Based on a literature review and interviews with participants, we reviewed the process design and the first implementation round in 2019. Given the study results, we reported on the innovative nature of the process, both at national and regional levels. At the same time, we highlight the importance of incorporating a variety of stakeholders and prioritizing feedback and learning over bureaucratic control. Finally, we recommend linking this process with analogous instances that may exist in other institutions within the local science system.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
RESUMEN - La evaluación de la producción tecnológica en ciencias agrarias presenta dificultades específicas. A diferencia de las publicaciones científicas, para las que se cuenta con criterios de evaluación estandarizados, los desarrollos tecnológicos requieren una visión más multidimensional y situada. En el presente artículo, analizamos la experiencia de certificación de tecnologías desarrol... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Agricultural research; Avaliação; Certificação; Certification; Evaluación; Evaluation; Investigación agropecuaria; Pesquisa agropecuária. |
Thesagro : |
CERTIFICACION. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15869/1/Vasen-F-et-al-2021-AgrocienciaUruguay-e491.pdf
|
Marc : |
LEADER 05030naa a2200337 a 4500 001 1062315 005 2021-07-19 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $ae-ISSN: 2730-5066 024 7 $a10.31285/AGRO.25.491$2DOI 100 1 $aVASEN, F. 245 $aEvaluation of technical production in agricultural sciences a new certification scheme in Uruguay. [La evaluación de la producción tecnológica en ciencias agrariasun nuevo esquema de certificación en Uruguay.]. [Avaliação da produção técnica nas ciências agrícolas um novo esquema de certificação no Uruguai.]$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArticle history: Received 30 October 2020; Accepted 01 June 2021; Published 12 July 2021. Editor: Marta Chiappe Hernández, Universidad de la República Montevideo, Uruguay. Correspondence: Federico Vasen, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina. E-mail: fvasen@rec.uba.ar 520 $aABSTRACT - The evaluation of technological production in agricultural sciences presents specific challenges. Unlike scientific publications, for which there are standardized evaluation criteria, technological developments require a more multidimensional and situated approach. This article analyzes a technology certification scheme developed by the National Institute of Agricultural Research (INIA by its Spanish acronym) in Uruguay. The process aims to validate the developments based on the perspective of potential users. Based on a literature review and interviews with participants, we reviewed the process design and the first implementation round in 2019. Given the study results, we reported on the innovative nature of the process, both at national and regional levels. At the same time, we highlight the importance of incorporating a variety of stakeholders and prioritizing feedback and learning over bureaucratic control. Finally, we recommend linking this process with analogous instances that may exist in other institutions within the local science system. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RESUMEN - La evaluación de la producción tecnológica en ciencias agrarias presenta dificultades específicas. A diferencia de las publicaciones científicas, para las que se cuenta con criterios de evaluación estandarizados, los desarrollos tecnológicos requieren una visión más multidimensional y situada. En el presente artículo, analizamos la experiencia de certificación de tecnologías desarrollada por el Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) de Uruguay. El proceso apunta a validar los desarrollos sobre la base de la perspectiva de potenciales usuarios. Con base en una revisión bibliográfica y entrevistas con los participantes, revisamos el diseño del proceso y la primera ronda de implementación desarrollada en 2019. A partir de los resultados del trabajo, damos cuenta del carácter innovador del proceso, tanto a nivel nacional como regional. A su vez, señalamos la importancia de incorporar variedad de perfiles dentro de los miembros externos, y de privilegiar las instancias de retroalimentación y aprendizaje por sobre las de control. Finalmente, destacamos la importancia de generar interfases entre este proceso e instancias análogas en otras instituciones. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RESUMO - A avaliação da produção tecnológica nas ciências agrícolas apresenta desafios específicos. Ao contrário das publicações científicas, para as quais existem critérios de avaliação padronizados, os desenvolvimentos tecnológicos exigem uma abordagem mais multidimensional e situada. Neste artigo, analisamos um esquema de certificação tecnológica desenvolvido pelo Instituto Nacional de Pesquisa Agropecuária (INIA) do Uruguai. O processo visa validar os desenvolvimentos com base na perspectiva dos usuários potenciais. Com base em uma revisão bibliográfica e entrevistas com os participantes, revisamos o desenho do processo e a primeira rodada de implementação empreendida em 2019. Com base nos resultados do trabalho, relatamos a natureza inovadora do processo, tanto em nível nacional como regional. Ao mesmo tempo, destacamos a importância de incorporar uma variedade de perfis dentro dos membros externos, e de priorizar o feedback e o aprendizado sobre o controle burocrático. Finalmente, enfatizamos a importância de ligar este processo com instâncias análogas que possam existir em outras instituições dentro do sistema científico local. 650 $aCERTIFICACION 653 $aAgricultural research 653 $aAvaliação 653 $aCertificação 653 $aCertification 653 $aEvaluación 653 $aEvaluation 653 $aInvestigación agropecuaria 653 $aPesquisa agropecuária 700 1 $aSIERRA, M. 700 1 $aPARUELO, J. 700 1 $aNEGRO, C. 700 1 $aNOLLA, F. 700 1 $aLAPETINA, J. 700 1 $aSALVAGNO, M. 773 $tAgrociencia Uruguay, 2021, vol. 25$gn.2, article e491. Doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.25.491
Descargar
Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
|
Biblioteca
|
Identificación
|
Origen
|
Tipo / Formato
|
Clasificación
|
Cutter
|
Registro
|
Volumen
|
Estado
|
Volver
|
|
| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy. |
Registro completo
|
Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
01/03/2019 |
Actualizado : |
15/01/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
HAMOND, C.; SILVEIRA, C.S.; BURONI, F.; SUANES, A.; NIEVES, C.; SALABERRY, X.; ARÁOZ, V.; COSTA, R.A. DA; RIVERO, R.; GIANNITTI, F.; ZARANTONELLI, L. |
Afiliación : |
CAMILA HAMOND, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.//Unidad Mixta Pasteur + INIA (UMPI), Institut Pasteur de Montevideo, Uruguay.; CAROLINE DA SILVA SILVEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FLORENCIA BURONI, División Laboratorios Veterinarios Miguel C. Rubino, Laboratorio Regional Noroeste, Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca, Paysandú, Uruguay.; ALEJANDRA SUANES, Departamento de Bacteriología, División Laboratorios Veterinarios Miguel C. Rubino, Sede Central, Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca, Montevideo, Uruguay.; CECILIA NIEVES, Unidad Mixta Pasteur + INIA (UMPI), Institut Pasteur de Montevideo, Uruguay.//Laboratorio de Microbiología Molecular & Estructural, Institut Pasteur de Montevideo, Montevideo, UruguaY.; XIMENA SALABERRY, Departamento de Bacteriología, División Laboratorios Veterinarios Miguel C. Rubino, Sede Central, Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca, Montevideo, Uruguay.; VIRGINIA ARÁOZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; RICARDO ALMEIDA DA COSTA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; RODOLFO RIVERO, División Laboratorios Veterinarios Miguel C. Rubino, Laboratorio Regional Noroeste, Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca, Paysandú, Uruguay.; FEDERICO GIANNITTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.//6Veterinary Population Medicine Department, College of Veterinary Medicine, University of Minnesota, Saint Paul, MN, USA.; Unidad Mixta Pasteur + INIA (UMPI), Institut Pasteur de Montevideo, Montevideo, Uruguay./Laboratorio de Microbiología Molecular & Estructural, Institut Pasteur de Montevideo, Montevideo, Uruguay. |
Título : |
Leptospira interrogans serogroup Pomona serovar Kennewicki infection in two sheep flocks with acute leptospirosis in Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Transboundary and Emerging Diseases ,2019 May, Vol. 66 (3), p. 1186-1194. DOI: https://doi.org/10.1111/tbed.13133 |
DOI : |
10.1111/tbed.13133 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: First published: 26 January 2019 /Received: 17 August 2018 / Revised: 18 January 2019 / Accepted: 19 January 2019. |
Contenido : |
Abstract:Acute leptospirosis is an infrequent disease in sheep that can cause jaundice, haemolysis, haemoglobinuria, hepatitis and nephritis. In most reports the diagnoses have been made by clinical, pathological or serological evidence without isolation or direct identi?cation of the agent. Here, we report one con?rmed and one presumptive outbreak of acute leptospirosis in suckling lambs from two unrelated sheep farms in Uruguay with mortalities of 9/60 (15%) and 9/163 (5.5%) lambs. Both outbreaks occurred in Sep?Oct 2017 after heavy rainfall and ?ooding events. The main gross and histologic pathological ?ndings in two autopsied lambs, one from each farm, included severe di?use jaundice, haemoglobinuria, acute necrotizing hepatitis with cholestasis and interstitial nephritis. Leptospira interrogans serogroup Pomona serovar Kennewicki was isolated from sheep in both ?ocks and the same genotype was identi?ed directly in clinical samples from infected animals, including one of the deceased lambs subjected to autopsy, by ampli?cation and partial sequencing of rrs and secY genes. This serovar has recently been identi?ed in infected cattle and humans in Uruguay . The impact of Leptospira spp. infection in ovine health, and the epidemiologic role of sheep as reservoirs of leptospirosis for humans and animals need further investigation. © 2019 Blackwell Verlag GmbH |
Palabras claves : |
ACUTE LEPTOSPIROSIS; ENFERMEDADES DE LOS RUMIANTES; MOLECULAR DIAGNOSTICS; MORTALITY; PLATAFORMA DE SALUD ANIMAL; SALUD ANIMAL; SHEEP. |
Thesagro : |
OVEJA; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
L73 Enfermedades de los animales |
Marc : |
LEADER 02629naa a2200373 a 4500 001 1059551 005 2020-01-15 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/tbed.13133$2DOI 100 1 $aHAMOND, C. 245 $aLeptospira interrogans serogroup Pomona serovar Kennewicki infection in two sheep flocks with acute leptospirosis in Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: First published: 26 January 2019 /Received: 17 August 2018 / Revised: 18 January 2019 / Accepted: 19 January 2019. 520 $aAbstract:Acute leptospirosis is an infrequent disease in sheep that can cause jaundice, haemolysis, haemoglobinuria, hepatitis and nephritis. In most reports the diagnoses have been made by clinical, pathological or serological evidence without isolation or direct identi?cation of the agent. Here, we report one con?rmed and one presumptive outbreak of acute leptospirosis in suckling lambs from two unrelated sheep farms in Uruguay with mortalities of 9/60 (15%) and 9/163 (5.5%) lambs. Both outbreaks occurred in Sep?Oct 2017 after heavy rainfall and ?ooding events. The main gross and histologic pathological ?ndings in two autopsied lambs, one from each farm, included severe di?use jaundice, haemoglobinuria, acute necrotizing hepatitis with cholestasis and interstitial nephritis. Leptospira interrogans serogroup Pomona serovar Kennewicki was isolated from sheep in both ?ocks and the same genotype was identi?ed directly in clinical samples from infected animals, including one of the deceased lambs subjected to autopsy, by ampli?cation and partial sequencing of rrs and secY genes. This serovar has recently been identi?ed in infected cattle and humans in Uruguay . The impact of Leptospira spp. infection in ovine health, and the epidemiologic role of sheep as reservoirs of leptospirosis for humans and animals need further investigation. © 2019 Blackwell Verlag GmbH 650 $aOVEJA 650 $aURUGUAY 653 $aACUTE LEPTOSPIROSIS 653 $aENFERMEDADES DE LOS RUMIANTES 653 $aMOLECULAR DIAGNOSTICS 653 $aMORTALITY 653 $aPLATAFORMA DE SALUD ANIMAL 653 $aSALUD ANIMAL 653 $aSHEEP 700 1 $aSILVEIRA, C.S. 700 1 $aBURONI, F. 700 1 $aSUANES, A. 700 1 $aNIEVES, C. 700 1 $aSALABERRY, X. 700 1 $aARÁOZ, V. 700 1 $aCOSTA, R.A. DA 700 1 $aRIVERO, R. 700 1 $aGIANNITTI, F. 700 1 $aZARANTONELLI, L. 773 $tTransboundary and Emerging Diseases ,2019 May, Vol. 66 (3), p. 1186-1194. DOI: https://doi.org/10.1111/tbed.13133
Descargar
Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
|
Biblioteca
|
Identificación
|
Origen
|
Tipo / Formato
|
Clasificación
|
Cutter
|
Registro
|
Volumen
|
Estado
|
Volver
|
Expresión de búsqueda válido. Check! |
|
|