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Registros recuperados : 33 | |
6. | | TIERI, M.; LA MANNA, A.; MONTOSSI, F.; BANCHERO, G.; MIERES, J.; FERNANDEZ, E. El balance de nutrientes en 36 predios comerciales del GIPROCAR II (FUCREA/INIA): una primera aproximación al proceso de intensificación en sistemas agrícola-ganaderos y su potencial impacto en el ambiente. (Jornada de Ganadería) ln: Jornada de Ganadería (2011, Colonia del Sacramento, Colonia, UY) El menú de la invernada. La Estanzuela: INIA, 2011. p. 16-23 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 658).Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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7. | | TIERI, M.; LA MANNA, A.; MONTOSSI, F.; BANCHERO, G.; MIERES, J.; FERNANDEZ, E. El balance de nutrientes en 36 predios comerciales del GIPROCAR II (FUCREA/INIA): "Una primera aproximación al proceso de intensificaciòn en sistemas agrícola-ganaderos y su potencial impacto en el ambiente". In: MONTOSSI, F. (Ed.). Invernada de precisión: Pasturas, Calidad de Carne, Genética, Gestión Empresarial e Impacto Ambiental (GIPROCAR II) Montevideo (UY): INIA, 2013. p. 129-136 (Serie Técnica; 211)Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Treinta y Tres. |
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9. | | LA MANNA, A.; TIERI, M.; FERNANDEZ, E.; MIERES, J.; PEREZ, E.; AGUILAR, I.; BANCHERO, G. Efecto del nivel de proteína y sustitución por urea durante la recría a corral : 3 desempeño posterior a pastoreo. In: CONGRESO ARGENTINO DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 34.; JOINT MEETING AAPA-ASAS, 1., 2011, Mar del Plata. Resúmenes. Mar del Plata: ASAS/AAPA, 2011. Revista Argentina de Producción Animal, v. 31,suppl.1. p.355, 2011.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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11. | | LA MANNA, A.; BANCHERO, G.; FERNANDEZ, E.; MIERES, J.; TIERI, M.; PÉREZ, E. Efecto de la suplementación infrecuente y de dos niveles de expeler de girasol en el desempeño de novillos de sobreaño pastoreando un rastrojo de sorgo cosechado para grano húmedo ln: INIA LA ESTANZUELA. Jornada de Invernada Intensiva, julio, La Estanzuela, Colonia, Uruguay, 2010. Producción de carne desde una invernada de precisión. La Estanzuela, Colonia (Uruguay): INIA, 2010. p. 43-44 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 609) INIA La EstanzuelaBiblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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12. | | BRITO, G.; SAN JULIÁN, R.; LAGOMARSINO, X.; LA MANNA, A.; TIERI, M.; BANCHERO, G.; MONTOSSI, F. Different levels of protein in the first winter may affect the meat quality of Uruguayan steers finished on pastures or grain? In: International Congress of Meat Science and Technology (57., Ghent, Belgium). Anales/Proceedings. Ghent, Belgium, 2011.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó. |
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15. | | TIERI, M.; LA MANNA, A.; FERNANDEZ, E.; MIERES, J.; SCROEDER, F.; PEREZ, E.; BANCHERO, G. Efecto de tres niveles de proteína y sustitución de proteína verdadera por urea en la perfomance de terneros cruza en dietas isoenergéticas : 1.
Estudio a corral. In: CONGRESO ARGENTINO DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 33. APA-ASAS, 1., 2010,Comarca Viedma, Patagones: ASAS/AAPA, 2010. Revista Argentina de Producción Animal, v. 30 supl 1 , p. 542-543, 2010.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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16. | | TIERI, M.; LA MANNA, A.; FERNANDEZ, E.; MIERES, J.; SCROEDER, F.; PEREZ, E.; BANCHERO, G. Efecto de tres niveles de proteína y sustitución de proteína verdadera por urea en la perfomance de terneros cruza en dietas isoenergéticas : 2. Ensayo en jaulas In: CONGRESO ARGENTINO DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 33. APA-ASAS, 1., 2010, Comarca Viedma, Patagones: ASAS/AAPA, 2010. Revista Argentina de Producción Animal, v. 30 supl 1 , p. 544-545, 2010.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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17. | | GIL, S.B.; TIERI, M.; LA MANNA, A.; FAVERIN, C.; HERRERO, M.A Indicadores de uso de nutrientes en sistemas ganaderos en Argentina y Uruguay.[Nutrient use indicators in beef production systems in Argentina and Uruguay.]. AP 2. In: Congreso Argentino de Producción Animal, 42, Bahía Blanca, Argentina 15-18 octubre 2019. p. 210. (Revista Argentina de Producción Animal; 2019; 39; Suplemento 1). Financiamiento UBACyT, proyecto 20020170100226BA (2018-2021); INIA, La Estanzuela, Uruguay e INTA, Argentina.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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19. | | TIERI, M.P.; ARREGHINI, S.; SERAFINI, R.; FABRIZIO DE IORIO, A. Remoción de clorpirifos por Eichornia crassipes: potencial uso en fitorremediación. ln: Jornadas Interdisciplinarias, 1., 2010, Buenos Aires, AR. El ciclo del agua en agroecosistemas. Buenos Aires, AR: UBA. FVET. Centro de Estudios Transdisciplinarios del Agua, 2010. 98 p.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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20. | | TIERI, M.; LA MANNA, A.; BANCHERO, G.; MIERES, J.; FERNANDEZ, E.; INVERNIZZI, G.; BUFFA, I.; MONTOSSI, F. Balances de nitrógeno y fósforo en sistemas ganaderos del Uruguay // Nutrient balances of nitrogen and phosphorus in livestock production systems in Uruguay. Revista Argentina de Producción Animal, v. 32, suppl. 1, p. 78, 2012. In: CONGRESO ARGENTINO DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 35. 2012. Resúmenes. Córdoba, AR: AAPA, 2012. SP 58.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó. |
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Registros recuperados : 33 | |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
13/09/2016 |
Actualizado : |
16/09/2016 |
Tipo de producción científica : |
Trabajos en Congresos/Conferencias |
Autor : |
BRITO, G.; SAN JULIÁN, R.; LAGOMARSINO, X.; LA MANNA, A.; TIERI, M.; BANCHERO, G.; MONTOSSI, F. |
Afiliación : |
GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; XIMENA MARIA LAGOMARSINO LARRIERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO LA MANNA ALONSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA PAZ TIERI HERRERO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Different levels of protein in the first winter may affect the meat quality of Uruguayan steers finished on pastures or grain? |
Fecha de publicación : |
2011 |
Fuente / Imprenta : |
In: International Congress of Meat Science and Technology (57., Ghent, Belgium). Anales/Proceedings. Ghent, Belgium, 2011. |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
Sixty steers were fed during first winter with different levels and source of protein. The steers grazed on improved pastures until reached 350 kg of liveweight,
assigned to a finishing period on pastures-P (n=30) or grain-G (n=30). Treatments were: T1) P13-P: diet with 13% of crude protein (PC) and fattened on P; T2) P13-G: 13% PC, fattened on G; T3) P15-P: 15% PC fattened on P; T4) P15-G: 15% PC fattened on G; T5) P17-P: 17% PC fattened on P; T6) P17-G: 17% PC fattened on G; T7) U100-P: 15% PC, using urea 0.5% of diet, fattened on P, T8) U100-G: 15% PC, urea 0.5% of diet fattened on G; T9) U50-P: 15% PC urea1% of diet, fattened on P, T10) U50-G:15% PC urea1% of diet fattened on G. The aim was to evaluate the effect of the combination of the diets (first winter stocking and finishing periods) on
carcass and meat quality (subcutaneous fat cover-SF, meatcuts/fat ratio- C:F, color of fat-FC and meat-MC, marbling- Marb). There was a clear effect (P<0.05) of the
finishing period in SF, C:F, FC and MC. Grain diets improved FC and MC, presenting higher values of SF and lower C:F ratio than grass fed animals. It was not observed
any clear effect of levels and source of protein in carcass and meat quality. Comparing T1 vs. T2, steers form T1 showed differences (P<0.05) on SF and Marb. Those results suggest that the level of protein could affect the growth of the animals and their tissue composition considering the finishing diet regimes. |
Palabras claves : |
BEEF; FEEDING REGIMES; MEAT QUALITY. |
Thesagro : |
ALIMENTACIÓN; CALIDAD DE CARNE; CARNE; GANADO DE CARNE; PROTEINA. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
Marc : |
LEADER 02323nam a2200277 a 4500 001 1055619 005 2016-09-16 008 2011 bl uuuu u01u1 u #d 100 1 $aBRITO, G. 245 $aDifferent levels of protein in the first winter may affect the meat quality of Uruguayan steers finished on pastures or grain?$h[electronic resource] 260 $aIn: International Congress of Meat Science and Technology (57., Ghent, Belgium). Anales/Proceedings. Ghent, Belgium$c2011 520 $aSixty steers were fed during first winter with different levels and source of protein. The steers grazed on improved pastures until reached 350 kg of liveweight, assigned to a finishing period on pastures-P (n=30) or grain-G (n=30). Treatments were: T1) P13-P: diet with 13% of crude protein (PC) and fattened on P; T2) P13-G: 13% PC, fattened on G; T3) P15-P: 15% PC fattened on P; T4) P15-G: 15% PC fattened on G; T5) P17-P: 17% PC fattened on P; T6) P17-G: 17% PC fattened on G; T7) U100-P: 15% PC, using urea 0.5% of diet, fattened on P, T8) U100-G: 15% PC, urea 0.5% of diet fattened on G; T9) U50-P: 15% PC urea1% of diet, fattened on P, T10) U50-G:15% PC urea1% of diet fattened on G. The aim was to evaluate the effect of the combination of the diets (first winter stocking and finishing periods) on carcass and meat quality (subcutaneous fat cover-SF, meatcuts/fat ratio- C:F, color of fat-FC and meat-MC, marbling- Marb). There was a clear effect (P<0.05) of the finishing period in SF, C:F, FC and MC. Grain diets improved FC and MC, presenting higher values of SF and lower C:F ratio than grass fed animals. It was not observed any clear effect of levels and source of protein in carcass and meat quality. Comparing T1 vs. T2, steers form T1 showed differences (P<0.05) on SF and Marb. Those results suggest that the level of protein could affect the growth of the animals and their tissue composition considering the finishing diet regimes. 650 $aALIMENTACIÓN 650 $aCALIDAD DE CARNE 650 $aCARNE 650 $aGANADO DE CARNE 650 $aPROTEINA 653 $aBEEF 653 $aFEEDING REGIMES 653 $aMEAT QUALITY 700 1 $aSAN JULIÁN, R. 700 1 $aLAGOMARSINO, X. 700 1 $aLA MANNA, A. 700 1 $aTIERI, M. 700 1 $aBANCHERO, G. 700 1 $aMONTOSSI, F.
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