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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
29/09/2014 |
Actualizado : |
29/09/2014 |
Tipo de producción científica : |
Poster |
Autor : |
RUSSO, M.; ELICHALT, M.; VÁZQUEZ, D.; SUBURÚ, G.; GIOSCIA, G.; GILARDI, V.; ALMANDOS, V.; TIHISTA, H.; GODIÑO, M. |
Afiliación : |
DANIEL VAZQUEZ PEYRONEL, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; MARCELA VERONICA GODIÑO SILVA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Composición nutricional de productos elaborados en base a trigo en Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
In: SEMINARIO INTERNACIONAL DE TRIGO, 2014, La Estanzuela, Colonia, UY. GERMÁN, S., et al. (Org.). 1914-2014, un siglo de mejoramiento de trigo en La Estanzuela: un valioso legado para el futuro: posters; resúmenes. La Estanzuela, Colonia, UY: INIA, 2014. |
Páginas : |
p. 75. |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
El trigo es uno de los principales rubros agrícolas y de importancia en la cultura alimentaria nacional proporcionando la base energética de la dieta junto a otros cereales. En el pan, son nutrientes claves para la prevención de patologías prevalentes en la población uruguaya, el sodio (Na), los lípidos, la fibra alimentaria, el hierro (Fe) y el ácido fólico (B9) proveniente de la fortificación de harinas. Los objetivos de este estudio fueron por un lado generar información nacional sobre composición nutricional de trigo, harinas y panes artesanales en macronutrientes, Na, B9, Fe y fibra dietética total (FT). Por otro, evaluar el contenido de Fe y B9 en harina fortificada con los niveles de adición legislados y estimar el grado de adecuación de B9, Fe, Na y FT contenidos en pan francés e integral y las ingestas diarias recomendadas (RDAs), las Ingestas Adecuadas (IA) y los límites máximos tolerables (ULs) para distintos grupos de la población uruguaya. Se analizaron 10 muestras de trigo, 10 de harina blanca y 10 de harina integral provenientes de 5 molinos de diferente capacidad de producción (2 lotes por molino); 10 muestras de pan francés y 10 de pan integral elaboradas en diferentes panaderías de Montevideo y Canelones. El contenido en macronutrientes, en trigo y harinas estuvo dentro de los valores expresados en fuentes de datos internacionales. El valor de la mediana de B9 en harina blanca fortificada y pan fue 0.23 mg/100g y 0.17 mg/ 100g y de Fe 4.8 mg/ 100g y 3.9 mg/100g respectivamente. La mediana del contenido en Na fue 642 mg/100g en pan francés y 540 mg/100g en pan integral. El pan francés no presentó lípidos, pero en el integral la mediana fue de 3.1 g/100g provenientes de grasa vacuna, margarina y aceite de girasol; la mediana de FT fue de 7.9 g/100g en el pan integral. Al relacionar la ingesta recomendada de pan según las Guías Alimentarias Basadas en Alimentos y la composición de los panes estudiados, se observó que la mediana del contenido en Fe y B9 cubre en preescolares y embarazadas 27% y 69% de las RDAs respectivamente; no superando el nivel máximo en ninguno de los casos. La mediana del contenido en Na del pan francés cubre en preescolares 22,5 % de la IA yen adultos hasta 50 años, 31 %; la del pan integral alcanza el 22.5% en preescolares y 54 % en adultos de la IA. La FT contenida en pan integral, en el valor de la mediana cubre en adultos el 59 % de las RDAs. En conclusión, la mediana del contenido en Fe y B9 en la harina fue próxima a lo legislado, sin embargo existe gran dispersión entre las muestras. El contenido en pan fortificado es un vehículo básico para cubrir las necesidades diarias de Fe y B9. Como estrategia de promoción de una alimentación saludable, la formulación del pan debería controlar la adición de sal, considerando la cantidad mínima en la que es posible desarrollar un producto de calidad sensorial aceptable. En los panes integrales, se debería además, favorecer la inclusión de harina integral para alcanzar niveles de alto contenido en fibra optimizando la calidad nutricional, ya que la fibra dietética constituye un factor protector de enfermedades prevalentes en la población uruguaya. MenosEl trigo es uno de los principales rubros agrícolas y de importancia en la cultura alimentaria nacional proporcionando la base energética de la dieta junto a otros cereales. En el pan, son nutrientes claves para la prevención de patologías prevalentes en la población uruguaya, el sodio (Na), los lípidos, la fibra alimentaria, el hierro (Fe) y el ácido fólico (B9) proveniente de la fortificación de harinas. Los objetivos de este estudio fueron por un lado generar información nacional sobre composición nutricional de trigo, harinas y panes artesanales en macronutrientes, Na, B9, Fe y fibra dietética total (FT). Por otro, evaluar el contenido de Fe y B9 en harina fortificada con los niveles de adición legislados y estimar el grado de adecuación de B9, Fe, Na y FT contenidos en pan francés e integral y las ingestas diarias recomendadas (RDAs), las Ingestas Adecuadas (IA) y los límites máximos tolerables (ULs) para distintos grupos de la población uruguaya. Se analizaron 10 muestras de trigo, 10 de harina blanca y 10 de harina integral provenientes de 5 molinos de diferente capacidad de producción (2 lotes por molino); 10 muestras de pan francés y 10 de pan integral elaboradas en diferentes panaderías de Montevideo y Canelones. El contenido en macronutrientes, en trigo y harinas estuvo dentro de los valores expresados en fuentes de datos internacionales. El valor de la mediana de B9 en harina blanca fortificada y pan fue 0.23 mg/100g y 0.17 mg/ 100g y de Fe 4.8 mg/ 100g y 3.9 m... Presentar Todo |
Palabras claves : |
ALIMENTACIÓN SALUDABLE; ESTUDIO NUTRICIONAL; FORMULACIÓN DE PRODUCTOS NUTRITIVOS; PRODUCTOS ELABORADOS CON TRIGO; TRITICUM AESTIVUM. |
Thesagro : |
COMPOSICIÓN QUÍMICA; DIETAS; VALOR NUTRITIVO. |
Asunto categoría : |
Q04 Composición de los alimentos |
Marc : |
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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No copia registrada de este documento.
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
15/10/2014 |
Actualizado : |
12/05/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
MONTOSSI, F.; HODGSON, J.; MORRIS, S.T. |
Afiliación : |
FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Herbage intake, ingestive behaviour and diet selection, and effects of condensed tannins upon body and wool growth in lambs grazing Lolium perenne and Holcus lanatus swards in summer. |
Fecha de publicación : |
1997 |
Fuente / Imprenta : |
New Zealand Journal of Agricultural Research, 1997, v.40, no.4, p.449-461. FREE ACCESS |
ISSN : |
0028-8233 |
DOI : |
10.1080/00288233.1997.9513267 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 14 Nov 1996 // Accepted 11 Aug 1997 // Published online: 17 Mar 2010. |
Contenido : |
ABSTRACT.
A comparative study was undertaken in New Zealand to investigate the effects of low concentrations of condensed tannins (CT) on diet selection, herbage intake, and performance in lambs grazing on four 0.2 ha paddocks each of perennial ryegrass (Lolium perenne) or Yorkshire fog (Holcus lanatus) with less than 10% white clover (Trifolium repens), continuously grazed at a constant height of approximately 6 cm from December 1992 to March 1993. The effects of CT on rumen metabolism and animal production were assessed by twice daily oral administration of polyethylene glycol (PEG; MW 4000) to half of the lambs on each sward. Bite weight was greater for Yorkshire fog swards than for ryegrass swards during January (111 vs 85 ± 5 mg OM/bite, P < 0.01), but not in December. In both December and January, grazing, ruminating, and idling times were similar between swards, while in January, the rate of biting in ryegrass swards was higher than in Yorkshire fog swards (64 vs 61 ± 1 bites/min, P < 0.05). The organic matter digestibility (OMD) of the herbage selected was higher in ryegrass swards in December (81 vs 78 ± 0.04 %, P < 0.01), but not in January (80 vs 79 ± 0.05 %). The herbage intake achieved by lambs grazing ryegrass swards was 23% higher than that achieved on Yorkshire fog swards in December (990 vs 800 ± 36 g OM/lamb/day, P < 0.05) whereas, in January, herbage intakes did not differ significantly. Lambs grazing on ryegrass swards had higher clean wool growth (1147 vs 1085 ± 15 μg/cm2 per day, P < 0.10) and carcass weight (17.5 vs 16.3 ± 0.22 kg, P < 0.05) than lambs grazing on Yorkshire fog swards. The stocking rate maintained on ryegrass plots was 25% greater than on Yorkshire fog plots. Low concentrations of CT were recorded in the diets of sheep on ryegrass and Yorkshire fog swards (≤ 0.2% on a DM basis). The low levels of CT had no significant effects on diet selection, herbage intake, grazing behaviour patterns, or lamb performance. However, the lambs grazing on Yorkshire fog swards showed small and nonpersistent responses to CT in terms of wool growth and liveweight gain. The results of this study indicate that: (i) under high fertility conditions and intensive management, perennial ryegrass/white clover swards appear to have higher feeding value than Yorkshire fog/white clover swards for lamb production and (ii) the low CT concentrations (≤ 0.2% in the DM) observed in both swards did not influence lamb performance significantly. MenosABSTRACT.
A comparative study was undertaken in New Zealand to investigate the effects of low concentrations of condensed tannins (CT) on diet selection, herbage intake, and performance in lambs grazing on four 0.2 ha paddocks each of perennial ryegrass (Lolium perenne) or Yorkshire fog (Holcus lanatus) with less than 10% white clover (Trifolium repens), continuously grazed at a constant height of approximately 6 cm from December 1992 to March 1993. The effects of CT on rumen metabolism and animal production were assessed by twice daily oral administration of polyethylene glycol (PEG; MW 4000) to half of the lambs on each sward. Bite weight was greater for Yorkshire fog swards than for ryegrass swards during January (111 vs 85 ± 5 mg OM/bite, P < 0.01), but not in December. In both December and January, grazing, ruminating, and idling times were similar between swards, while in January, the rate of biting in ryegrass swards was higher than in Yorkshire fog swards (64 vs 61 ± 1 bites/min, P < 0.05). The organic matter digestibility (OMD) of the herbage selected was higher in ryegrass swards in December (81 vs 78 ± 0.04 %, P < 0.01), but not in January (80 vs 79 ± 0.05 %). The herbage intake achieved by lambs grazing ryegrass swards was 23% higher than that achieved on Yorkshire fog swards in December (990 vs 800 ± 36 g OM/lamb/day, P < 0.05) whereas, in January, herbage intakes did not differ significantly. Lambs grazing on ryegrass swards had higher clean wool g... Presentar Todo |
Thesagro : |
ALIMENTACION DE LOS ANIMALES; CORDERO; DIETA ANIMAL; HOLCUS LANATUS. |
Asunto categoría : |
L02 Alimentación animal |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3543/1/Montossi-F.-1997.-New-Zeal.Jr.Agr.Res.-v.404-p.449-461.pdf
|
Marc : |
LEADER 03422naa a2200229 a 4500 001 1051116 005 2020-05-12 008 1997 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0028-8233 024 7 $a10.1080/00288233.1997.9513267$2DOI 100 1 $aMONTOSSI, F. 245 $aHerbage intake, ingestive behaviour and diet selection, and effects of condensed tannins upon body and wool growth in lambs grazing Lolium perenne and Holcus lanatus swards in summer.$h[electronic resource] 260 $c1997 500 $aArticle history: Received 14 Nov 1996 // Accepted 11 Aug 1997 // Published online: 17 Mar 2010. 520 $aABSTRACT. A comparative study was undertaken in New Zealand to investigate the effects of low concentrations of condensed tannins (CT) on diet selection, herbage intake, and performance in lambs grazing on four 0.2 ha paddocks each of perennial ryegrass (Lolium perenne) or Yorkshire fog (Holcus lanatus) with less than 10% white clover (Trifolium repens), continuously grazed at a constant height of approximately 6 cm from December 1992 to March 1993. The effects of CT on rumen metabolism and animal production were assessed by twice daily oral administration of polyethylene glycol (PEG; MW 4000) to half of the lambs on each sward. Bite weight was greater for Yorkshire fog swards than for ryegrass swards during January (111 vs 85 ± 5 mg OM/bite, P < 0.01), but not in December. In both December and January, grazing, ruminating, and idling times were similar between swards, while in January, the rate of biting in ryegrass swards was higher than in Yorkshire fog swards (64 vs 61 ± 1 bites/min, P < 0.05). The organic matter digestibility (OMD) of the herbage selected was higher in ryegrass swards in December (81 vs 78 ± 0.04 %, P < 0.01), but not in January (80 vs 79 ± 0.05 %). The herbage intake achieved by lambs grazing ryegrass swards was 23% higher than that achieved on Yorkshire fog swards in December (990 vs 800 ± 36 g OM/lamb/day, P < 0.05) whereas, in January, herbage intakes did not differ significantly. Lambs grazing on ryegrass swards had higher clean wool growth (1147 vs 1085 ± 15 μg/cm2 per day, P < 0.10) and carcass weight (17.5 vs 16.3 ± 0.22 kg, P < 0.05) than lambs grazing on Yorkshire fog swards. The stocking rate maintained on ryegrass plots was 25% greater than on Yorkshire fog plots. Low concentrations of CT were recorded in the diets of sheep on ryegrass and Yorkshire fog swards (≤ 0.2% on a DM basis). The low levels of CT had no significant effects on diet selection, herbage intake, grazing behaviour patterns, or lamb performance. However, the lambs grazing on Yorkshire fog swards showed small and nonpersistent responses to CT in terms of wool growth and liveweight gain. The results of this study indicate that: (i) under high fertility conditions and intensive management, perennial ryegrass/white clover swards appear to have higher feeding value than Yorkshire fog/white clover swards for lamb production and (ii) the low CT concentrations (≤ 0.2% in the DM) observed in both swards did not influence lamb performance significantly. 650 $aALIMENTACION DE LOS ANIMALES 650 $aCORDERO 650 $aDIETA ANIMAL 650 $aHOLCUS LANATUS 700 1 $aHODGSON, J. 700 1 $aMORRIS, S.T. 773 $tNew Zealand Journal of Agricultural Research, 1997$gv.40, no.4, p.449-461. FREE ACCESS
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