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Registros recuperados : 232 | |
101. | | MONTOSSI, F.; SILVEIRA, C.; CUADRO, R.; SAN JULIÁN, R.; LUZARDO, S.; BRITO, G.; DEL CAMPO, M. The influence of feeding regimes on lamb performance, carcass and meat quality traits under grazing conditions in Uruguay. [Poster]. In:International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 55o., Copenhague, Dinamarca, 2009.Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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103. | | MONTOSSI, F.; ARES, G.; ANTÚNEZ, L.; BRITO, G.; LUZARDO, S.; DEL CAMPO, M.; REALINI, C. Preferencias, motivaciones y cambios e nel consumo de carne en Uruguay. Revista INIA Uruguay, Diciembre 2022, no.71, p. 43-47. (Revista INIA; 71)Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres. |
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105. | | BANCHERO, G.; BALDI, F.; GONZALEZ, D.; LUZARDO, S.; FIERRO, S.; QUINTANS, G. Realimentar las ovejas ad libitum luego de una restricción energética durante la mitad de la gestación no afectó el desempeño animal, el inicio de pubertad ni la tasa ovulatoria de las corderas. In: QUINTANS, G.; IEWDIUKOW, M. (Ed.). Primer Seminario Técnico de Programación Fetal. Montevideo (UY): INIA, 2019. p. 89-98. (INIA Serie Técnica; 252)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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107. | | BRITO, G.; LAGOMARSINO, X.; LUZARDO, S.; MONTOSSI, F.; LA MANNA, A. Suplementación infrecuente sobre campo natural de la recría bovina de sobreaño. In: BERRETTA, E.; MONTOSSI, F.; BRITO, G. (Ed.). Alternativas tecnológicas para los sistemas ganaderos del basalto. Montevideo, UY: INIA, 2014. p. 183-197. (Serie Técnica, 217)Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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109. | | Montossi, F.; San Julián, R.; Brito, G.; Luzardo, S.; De Barbieri, I.; Carolina, S. Producción de carne ovina de calidad en Uruguay ln: Sañudo Astiz, C.; González, C., ed. Aspectos estratégicos para obtener carne ovina de calidad en el Cono Sur Americano. Tandil: Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires, 2008. p. 60-78Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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111. | | MONTOSSI, F.; BONILLA, O.; ROVIRA, P.J.; LUZARDO, S.; BERMÚDEZ, R.; SILVERA, C.; DIGHIERO, A. Producción intensiva de carne de calidad con corderos pesados de la raza Romney Marsh en el sistema arroz-pasturas de la UPAG-INIA Treinta y Tres Trabajos analíticos en ovinos. In: DEAMBROSI, E.; MONTOSSI, F.; SARAVIA, H.; BLANCO, P.H.; AYALA, W. (Eds.). 10 años de la Unidad de Producción Arroz-Ganadería. Montevideo (Uruguay): INIA, 2009. p. 129-136 (INIA Serie Técnica ; 180)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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113. | | LUZARDO, S.; CUADRO, R.; LAGOMARSINO, X.; MONTOSSI, F.; BRITO, G.; LA MANNA, A. Tecnologías para la intensificación de la recría bovina en el basalto: suplementación infrecuente sobre campo natural y pasturas mejoradas en basalto. In: BERRETTA, E.; MONTOSSI, F.; BRITO, G. (Ed.). Alternativas tecnológicas para los sistemas ganaderos del basalto. Montevideo, UY: INIA, 2014. p. 93-125. (Serie Técnica, 217)Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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114. | | LUZARDO, S.; CUADRO, R.; LAGOMARSINO, X.; MONTOSSI, F.; BRITO, G.; LA MANNA, A. Tecnologías para la intensificación de la recría bovina en el basalto: uso estratégico de suplementación sobre campo natural y pasturas mejoradas. In: BERRETTA, E.; MONTOSSI, F.; BRITO, G. (Ed.). Alternativas tecnológicas para los sistemas ganaderos del basalto. Montevideo, UY: INIA, 2014. p. 71-91. (Serie Técnica, 217)Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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118. | | MONTOSSI, F.; LUZARDO, S.; CUADRO, R.; BRITO, G.; SAN JULIÁN, R.; SILVEIRA, C.; DEL CAMPO, M. The use of restricted grain supplementation to promote simultaneously beef production and healthy meat under grazing conditions. In: International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 57o., 7-12 August, Ghent-Belgium, 2011. Poster session 8: Animal Nutrition effects on Meat Quality.Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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120. | | DE BARBIERI, I.; BLUMETTO, O.; NAVAJAS, E.; LUZARDO, S.; MONTOSSI, F.; CIAPPESONI, G. Valorización de la producción ovina: animales, personas y ambiente. AMBIENTE. En: Cueto, M.I.; Maurino, J.; Giovannini, N.; Bruno Galarraga, M.M. (eds.). Actualización en Producción Ovina 2022: memorias del 10 Curso "Hacia sistemas más sustentables", San Carlos de Bariloche 14 al 15 de noviembre de 2022. p. 32-37. Se reconoce el aporte de los proyectos RUMIAR (CL38 financiado por INIA), Smarter (financiado por H2020, n°772787), y GrasstoGas (ERA-NET SusAn, ERA-NET FACCE
ERA-GAS y ERA-NET ICT-AGRI 2) para desarrollar el trabajo presentado.Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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Registros recuperados : 232 | |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
12/04/2016 |
Actualizado : |
05/06/2017 |
Tipo de producción científica : |
Poster |
Autor : |
LUZARDO, S.; MONTOSSI, F.; SAN JULIÁN, R.; CUADRO, R.; BRITO, G.; RISSO, D. |
Afiliación : |
SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WASHINGTON ROBIN CUADRO LOPEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DIEGO FERNANDO RISSO RIET, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Effect of grazing system with different forage and supplementation allowances on Hereford steers performance and meat quality in Uruguay. [Poster] + [Resumen]. |
Fecha de publicación : |
2008 |
Fuente / Imprenta : |
In: International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 54o., Cape Town, Sudáfrica, 2008. |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
Uruguayan meat production systems are based mainly on grazing pastures. More intensive systems have been growing by adding concentrate to grazing animals to improve performance and beef carcass and meat quality. Thirty two Hereford steers of 20 months of age, were randomly assigned to 4 treatments as a result of combining 2 levels of forage allowance (LFA: 2% and 4% of live weight LW) and supplementation (S: 0.8 and 1.6 % of ground sorghum), where: T1 = 4 % LFA + 0 % S; T2 = 2 % LFA + 0 % S; T3 = 2 % LFA + 0.8 % S and T4 = 2 % LFA + 1.6 % S. Steers from T1 and T4 produced heavier carcasses (HCW) and higher back fat thickness (BFT). When HCW is adjusted by final live weight (FLW) the differences disappeared, showing that differences were due basically for different final weight. Same tendency was observed for the weight of the most valuable meat cuts. Treatments did no affect (P>0.05) ultimate pH, intramuscular fat, meat color at 48 hours after slaughter, tenderness of meat aged for 7 and 20 days. No treatment differences on PUFA concentration and PUFA/SFA and n6/n3 ratio were found. However, meat of T4 animals presented the higher concentration of MUFA, particularly oleic fatty acid. Meat of treatments based only on pasture (T1 and T2) presented the higher concentration of linolenic and stearic fatty acids. Meat produced on grass-fed or combined with low supplement levels, could promote human health. |
Palabras claves : |
MEAT QUALITY; STOCKING RATE. |
Thesagro : |
CALIDAD DE CARNE; CARNE; SUPLEMENTACION; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/5663/1/Poster-ICoMST-08-SL.PDF
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/6811/1/eFFECT-2008.pdf
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Marc : |
LEADER 02216nam a2200241 a 4500 001 1054653 005 2017-06-05 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLUZARDO, S. 245 $aEffect of grazing system with different forage and supplementation allowances on Hereford steers performance and meat quality in Uruguay. [Poster] + [Resumen].$h[electronic resource] 260 $aIn: International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 54o., Cape Town, Sudáfrica$c2008 520 $aUruguayan meat production systems are based mainly on grazing pastures. More intensive systems have been growing by adding concentrate to grazing animals to improve performance and beef carcass and meat quality. Thirty two Hereford steers of 20 months of age, were randomly assigned to 4 treatments as a result of combining 2 levels of forage allowance (LFA: 2% and 4% of live weight LW) and supplementation (S: 0.8 and 1.6 % of ground sorghum), where: T1 = 4 % LFA + 0 % S; T2 = 2 % LFA + 0 % S; T3 = 2 % LFA + 0.8 % S and T4 = 2 % LFA + 1.6 % S. Steers from T1 and T4 produced heavier carcasses (HCW) and higher back fat thickness (BFT). When HCW is adjusted by final live weight (FLW) the differences disappeared, showing that differences were due basically for different final weight. Same tendency was observed for the weight of the most valuable meat cuts. Treatments did no affect (P>0.05) ultimate pH, intramuscular fat, meat color at 48 hours after slaughter, tenderness of meat aged for 7 and 20 days. No treatment differences on PUFA concentration and PUFA/SFA and n6/n3 ratio were found. However, meat of T4 animals presented the higher concentration of MUFA, particularly oleic fatty acid. Meat of treatments based only on pasture (T1 and T2) presented the higher concentration of linolenic and stearic fatty acids. Meat produced on grass-fed or combined with low supplement levels, could promote human health. 650 $aCALIDAD DE CARNE 650 $aCARNE 650 $aSUPLEMENTACION 650 $aURUGUAY 653 $aMEAT QUALITY 653 $aSTOCKING RATE 700 1 $aMONTOSSI, F. 700 1 $aSAN JULIÁN, R. 700 1 $aCUADRO, R. 700 1 $aBRITO, G. 700 1 $aRISSO, D.
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