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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  28/08/2017
Tipo de producción científica :  Trabajos en Congresos/Conferencias
Autor :  MONTOSSI, F.; PIGURINA, G.; BERRETTA, E.J.; SANTAMARINA, I.
Afiliación :  FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO PIGURINA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ELBIO JOAQUIN BERRETTA CARVALLO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  A comparative grazing study of sheep and cattle diet selection on native pastures in Uruguay.
Fecha de publicación :  2001
Fuente / Imprenta :  In: International Grassland Congress, 19., 11-21 de febrero, San Pedro, San Pablo, Brazil. Proceedings. Pircicaba: FEALQ, 2001.
Páginas :  p. 345-347
Idioma :  Inglés
Contenido :  An experiment was carried out during winter, spring and summer 1997, on native pastures of the basaltic region of Uruguay to evaluate the effects of different herbage mass levels (high, medium and low) on sward characteristics and on sheep and cattle diet selection and grazing behaviour. Higher herbage masses resulted in increments in herbage accumulation and sheep bite weight: winter (1880, 1513 and 610 kg DM ha-1, P < 0.01; 199, 148 and 128 mg DM/bite, P <0.01), and summer (3046, 2175 and 1172 kg DM ha-1, P < 0.01; 214, 175 and 143 mg DM/bite, P< 0.01) for high, medium and low herbage mass levels respectively. The nutritive value of diet selected by sheep and cattle was higher than that of the herbage on offer, and higher in sheep than in cattle: winter (10.2, 15.9 and 12.5% crude protein, CP, P < 0.05; 49.2, 32.4 and 38.1% acid detergent fiber, ADF, P < 0.01, and summer (7.4, 10 and 9.5% CP, P < 0.05; 51.1, 36.8 and 43% ADF, P < 0.01) for herbage on offer, sheep and cattle diets respectively. These contrasting results found in the nutritive value were closely associated with differences in the proportions of the botanical components recorded, particularly the differential contribution of dead material. This experiment quantified the importance of diet selection in determining the nutritive value of the forage eaten by sheep and cattle on the native pastures of the basaltic region of Uruguay and established some relationships between diet selection and grazing management,... Presentar Todo
Palabras claves :  CATTLE; DIET SELECTION; GRAZING BEHAVIOUR; NATIVE PASTURES; SHEEP.
Thesagro :  CAMPO NATURAL; OVINOS.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7223/1/Montosi-2001.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO21516 - 1INIPC - PP633.202 INTp 19EN 4180

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Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
Fecha actual :  12/01/2015
Actualizado :  03/02/2018
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  VIÑOLES, C.; GUGGERI, D.; CUADRO, P.; CUADRO, R.; JAURENA, M.; DE BARBIERI, I.; BRITO, G.; MONTOSSI, F.
Afiliación :  CAROLINA VIÑOLES GIL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DIANA MARGARITA GUGGERI GUIONET, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO ANDRES CUADRO BRAS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WASHINGTON ROBIN CUADRO LOPEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARTIN ALEJANDRO JAURENA BARRIOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LUIS IGNACIO DE BARBIERI ETCHEBERRY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Efecto de la edad al destete y la suplementación al pie de la madre sobre la fertilidad al primer y segundo servicio en vaquillonas Hereford.
Fecha de publicación :  2014
Fuente / Imprenta :  In: BERRETTA, E.; MONTOSSI, F.; BRITO, G. (Ed.). Alternativas tecnológicas para los sistemas ganaderos del basalto. Montevideo, UY: INIA, 2014.
Páginas :  235-244
Serie :  (Serie Técnica; 217)
ISSN :  1688-9266
Idioma :  Español
Contenido :  El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de largo plazo de la edad al destete de las vacas y la suplementación al pie de la madre, sobre su evolución de peso y condición corporal, las características de su primer ternero, producción de leche, y preñez al segundo entore.
Thesagro :  DESTETE; ENTORE PRECOZ; SUPLEMENTACION.
Asunto categoría :  --
L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3930/1/ST-217P235-244.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO100383 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/217
TT100622 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/217ST217
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