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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Treinta y Tres.
Fecha :  19/09/2014
Actualizado :  03/02/2018
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  MONTOSSI, F.; GUTIERREZ, D.; PRAVIA, M.I.; PORCILE, M.; PORCILE, V.; JAURENA, M.; AYALA, W.
Afiliación :  FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; DANIEL ANTONIO GUTIERREZ RESTANO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; MARIA ISABEL PRAVIA NIN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA VIRGINIA PORCILE RODRIGUEZ, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; MARIA VIRGINIA PORCILE RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARTIN ALEJANDRO JAURENA BARRIOS, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; WALTER AYALA SILVERA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  Caracterización del componente pasturas y forrajes en predios del GIPROCAR II: disponibilidad, crecimiento, composición botánica y valor nutritivo.
Fecha de publicación :  2013
Fuente / Imprenta :  In: MONTOSSI, F. (Ed.). Invernada de precisión: Pasturas, Calidad de Carne, Genética, Gestión Empresarial e Impacto Ambiental (GIPROCAR II) Montevideo (UY): INIA, 2013.
Páginas :  p. 69-107
Serie :  (Serie Técnica; 211)
ISSN :  1688-9266
Idioma :  Español
Palabras claves :  RPM (RISING PLATE METER); TECNOLOGIAS.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7670/1/St-211-2013-p.69-107.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Treinta y Tres (TT)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TT100097 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/211ST/211-4

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  05/11/2021
Actualizado :  05/11/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  REZENDE, S.; BANCHERO, S.; MIGUES, I.; CESIO, M.V.; RIVAS, F.; HEINZEN, H.; BESIL, M.N.
Afiliación :  SOFÍA REZENDE, University of the Republic of Uruguay, Chemistry Department of Litoral, Paysandú, Uruguay; Technological University, Southwest Regional Technological Institute, Paysandú, Uruguay.; SABRINA BANCHERO, Technological University, Southwest Regional Technological Institute, Paysandú, Uruguay.; IGNACIO MIGUES, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; MARÍA VERONICA CESIO, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HORACIO HEINZEN, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; MARÍA NATALIA BESIL, University of the Republic of Uruguay, Chemistry Department of Litoral, Paysandú, Uruguay.
Título :  Variability levels of selected amino acids among mandarins produced in Uruguay.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Ecletica Quimica, 2021, Volume 46, Issue 4, Pages 47-59. Gold Open Access. doi: https://doi.org/10.26850/1678-4618eqj.v46.4.2021.p47-59
ISSN :  0100-4670 (print); 1678-4618 (electronic)
DOI :  10.26850/1678-4618eqj.v46.4.201.p47-59
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: July 27, 2020; Accepted: July 16, 2021; Published: October 01, 2021. Section Editor: Assis Vicente Benedetti. Corresponding author: María Natalia Besil. Email address: nbesil@fq.edu.uy
Contenido :  ABSTRACT.- Nutraceutical properties of mandarins are of great interest to promote their consumption. The occurrence of free amino acids in foods is relevant to assess the nutritional value of it. To learn more about the amino acids' occurrence and variability between species, a targeted metabolomics study in 'Ellendale', 'Willowleaf' and 'Page' varieties was performed through ion exchange liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. The studied amino acids were asparagine, glutamic acid, glutamine, histidine, methionine, phenylalanine, proline, threonine and tyrosine. The difference between two consecutive seasons was evaluated, as well as the influence of fruit maturity of 'Page' collected in two periods of 2015. The analytical methodology was validated. The concentration of the compounds through principal component analysis, separated well apart the three cultivars in both harvests, showing a particular profile for each of them. When comparing mature and immature cultivar 'Page', the amino acids with higher levels in mature samples were histidine, asparagine, glutamine and glutamic acid. The profiles were different due to genetic diversity, and the climatic conditions. These results add value to citric production. © 2021 Atlantis Livros Ltda.. All rights reserved.
Palabras claves :  Amino acids; High performance liquid chromatography-mass spectrometry; Mandarins; Nutraceuticals.
Thesagro :  CITRUS.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  https://revista.iq.unesp.br/ojs/index.php/ecletica/article/download/1206/1208
https://revista.iq.unesp.br/ojs/index.php/ecletica/article/view/1206
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102832 - 1PXIAP - DDPP/Ecletica Quimica/2021
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