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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  25/01/2019
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  VÁZQUEZ, D.; BERGER, A.; PRIETO-LINDE, M. L.; JOHANSSON, E.
Afiliación :  DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRES GUSTAVO BERGER RICCA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA LUISA PRIETO-LINDE, University of Agricultural Sciences, Department of Plant Breeding, Sweden.; EVA JOHANSSON, University of Agricultural Sciences, Department of Plant Breeding, Sweden.
Título :  Can nitrogen fertilization be used to modulate yield, protein content and bread-making quality in Uruguayan wheat?
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  Journal of Cereal Science, January 2019, volume 85, pages 153-161.
ISSN :  0733-5210
DOI :  10.1016/j.jcs.2018.12.001
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 2 April 2018 // Received in revised form 29 November 2018 // Accepted 2 December 2018. This work was funded by Project FSA_1_2013_1_12494 from ANII (Agencia Nacional de Investigación e Innovación). The assistance of José Hernández, Daniela Ramallo, María E. García and Patricia González is fully appreciated.
Contenido :  ABSTRACT. Genotype and environment jointly determine yield and bread-making quality of bread wheat, being possible modulators for these characters. Eleven cultivars were grown at three different nitrogen regimes combining quantity and timing of nitrogen availability for two years; yield, grain protein concentration and Alveograph parameters were determined. Amount and size distribution of proteins were measured using Size Exclusion-High Performance Liquid Chromatography. The results showed year to be the most important determinant of percentage of unextractable polymeric protein in total polymeric protein (%UPP) and yield, while nitrogen regime determined grain protein concentration, the total amount of SDS-extractable and -unextractable proteins, Alveograph W and L. High nitrogen regime generated three types of responses among the cultivars; i) an increase of yield and grain protein concentration, ii) an increase in grain protein concentration but a reduction in %UPP, and iii) an increase in %UPP. For group ii, a low nitrogen regime at early stages but high at later stages was preferential, while for other groups, a high nitrogen regime during the whole season was the most beneficial. This study showed that it is possible to modulate yield and quality in bread wheat by the nitrogen regime, although an understanding of genotype-environmental relationships is necessary. © 2018 Elsevier Ltd
Palabras claves :  ALVEOGRAPH VALUES; GENOTYPE X ENVIRONMENT INTERACTIONS; NITROGEN REGIME; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; PROTEIN COMPOSITION.
Thesagro :  CEREALES; TRIGO.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101767 - 1PXIAP - DDPP/SCIENTIA HORTICULTURAE/2019

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Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  19/09/2016
Actualizado :  21/09/2016
Tipo de producción científica :  Trabajos en Congresos/Conferencias
Autor :  SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F.; OLIVER, M.A.; CAÑEQUE, V.; SAN JULIÁN, R.; CAMPO, M.M.; FONT I FURNOLS, M.; ÁLVAREZ, I.; DE LA FUENTE, J.; DÍAZ, M.T.; BRANSCHEID, W.; NUTE, G.R.
Afiliación :  CARLOS SAÑUDO, Facultad de Veterinaria, Univ. de Zaragoza.; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Centro de Tecnología de la Carne, IRTA, España.; Departamenteo de Tecnolocía de los Alimentos, INIA, España.; ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Facultad de Veterinaria, Zaragoza, España.; MARÍA FONT I FURNOLS, Centro de Tecnología de la Carne, IRTA, España.; Departamenteo de Tecnolocía de los Alimentos, INIA, España.; Departamenteo de Tecnolocía de los Alimentos, INIA, España.; Departamenteo de Tecnolocía de los Alimentos, INIA, España.; Institute for Meat Production and Market Research, Alemania.; Division of Farm Animal Science, Reino Unido.
Título :  Evaluación y promoción de la calidad de la carne uruguaya y otros productos agroalimentarios sobre la base de los estándares de calidad de la Unión Europea y en función de distinto sistemas productivos del Uruguay: objetivos y material utilizado.
Fecha de publicación :  2006
Fuente / Imprenta :  In: JORNADA SOBRE PRESENTACIÓN DE RESULTADOS DEL PROYECTO, MADRID, MARZO, 2006; SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F. (Coord.).Madrid: INIA (España), 2006.
Páginas :  p. 11-15
Idioma :  Español
Notas :  Contiene presentación oral de C. Sañudo, p. 17-22.
Contenido :  Objetivos: Conocer la aceptabilidad de la carne bovina y ovina producida en Uruguay, en relación con diversos tipos de carnes producidas en Europa, por parte del consumidor europeo. Analizar la calidad de la grasa y composición química, de la carne uruguaya y europea.
Palabras claves :  ACEPTABILIDAD; CALIDAD DE LA GRASA Y FLEVOR.
Thesagro :  CALIDAD DE CARNE; URUGUAY.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/6051/1/JORNADA-2006.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO101458 - 1PXIPC - PP641.36 JORe2006EN 7000
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