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1.Imagen marcada / sin marcar NUÑEZ, J.A.; AGUIAR, S.; JOBBÁGY, E.G.; JIMÉNEZ, Y.G.; BALDASSINI, P. Climate change and land cover effects on water yield in a subtropical watershed spanning the yungas-chaco transition of Argentina. Journal of Environmental Management. 2024, Volume 358, e120808. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2024.120808 Article history: Received 26 October 2023, Revised 29 February 2024, Accepted 31 March 2024, Available online 9 April 2024, Version of Record 9 April 2024. -- Correspondence: Baldassini, P.; Universidad de Buenos Aires, INIA La...
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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2.Imagen marcada / sin marcar VALLEJOS, M.; CAMBA SANS, G.H.; AGUIAR, S.; MASTRÁNGELO, M.E.; PARUELO, J. The law is spider's web: An assessment of illegal deforestation in the Argentine Dry Chaco ten years after the enactment of the "Forest Law". Environmental Development, 2021, Volume 38, Article number 100611. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.1016/j.envdev.2021.100611 Article history: Received 20 November 2019; Received in revised form 15 December 2020; Accepted 24 January 2021; Available online 5 February 2021. Corresponding author. Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información,...
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3.Imagen marcada / sin marcar AGUIAR, S.; MASTRÁNGELO, M.E.; TEXEIRA, M.; MEYFROIDT, P.; VOLANTE, J.N.; PARUELO, J. Roads and land tenure mediate the effects of precipitation on forest cover change in the Argentine Dry Chaco. Land Use Policy, 2022, Volume 112, Article number 105806. Bronze Open Access. doi: https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2021.105806 Article history: Received 20 May 2020; Revised 12 May 2021; Accepted 2 October 2021; Available online 24 October 2021. Funding information: This work was carried out with the aid of grants from ANPCyT and the Inter-American Institute for...
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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4.Imagen marcada / sin marcar VALLEJOS, M.; AGUIAR, S.; BALDI, G.; MASTRÁNGELO, M.E.; GALLEGO, F.; PACHECO-ROMERO, M; ALCARAZ-SEGURA, D.; PARUELO, J. Social-ecological functional types: connecting people and ecosystems in the Argentine Chaco. Ecosystems, 1 April 2020, Volume 23, Issue 3, Pages 471-484. Doi: https://doi.org/10.1007/s10021-019-00415-4 Article history: Received 10 January 2019// Accepted 21 June 2019//First Online 09 July 2019.
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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5.Imagen marcada / sin marcar AGUIAR, S.; MASTRANGELO, M.E.; GARCÍA COLLAZO, M.A.; CAMBA SANS, G.H.; MOSSO, C.E.; CIUFFOLI, L.; SCHMIDT, M.; VALLEJOS, M.; LANGBEHN, L.; CÁCERES, D.; MERLINSKY, G.; PARUELO, J.; SEGHEZZO, L.; STAIANO, L.; TEXEIRA, M.; VOLANTE, J.N.; VERÓN, S.R. Cuál es la situación de la Ley de Bosques en la Región Chaqueña a diez años de su sanción? Revisar su pasado para discutir su futuro. [What is the status of the forest law in the chaco region ten years after its enaction? Reviewing its past to discuss its future?]. Ecologia Austral, August 2018, vol.28, no.2, p. 400-417. OPEN ACCESS. EID: 2-s2.0-85052534872 Article history: Received 23 November 2016. / Accepted 6 March 2018. Este trabajo fue financiado por el proyecto PICTo 2014-0046 "Bosques nativos, servicios ecosistémicos y bienestar humano en el Norte del Chaco Seco argentino: un...
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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  07/02/2023
Actualizado :  07/02/2023
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  FARIÑA, L.; BOIDO, E.; ARES, G.; GONZALEZ, N.; LADO, J.; CURBELO, R.; ALMEIDA, L.; MEDINA, K.; CARRAU, F.; DELLACASSA, E,
Afiliación :  LAURA FARIÑA, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, 11800 Montevideo, Uruguay; EDUARDO BOIDO, a Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; GASTÓN ARES, Sensometría y Ciencia Del Consumidor, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Facultad de Química, Universidad de la República, By Pass de Rutas 8 y 101 s/n, Canelones, Pando, 91000, Uruguay; NOELA GONZALEZ, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROMINA CURBELO, Laboratorio de Biotecnología de Aromas, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; LUCÍA ALMEIDA, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; KARINA MEDINA, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; FRANCISCO CARRAU, Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones, Departamento de Ciencia y Tecnología de Los Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, 11800, Uruguay; EDUARDO DELLACASSA, Laboratorio de Biotecnología de Aromas, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, 11800 Montevideo, Uruguay.
Título :  Solid phase microextraction for the characterization of food aroma and particular sensory defects. (Chap.6)
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  In: ACS Symposium Series, 2023, Volume 1433, Pages 299 - 325. Flavors and Fragrances in Food Processing: Preparation and Characterization Methods. Balakrishnan P., Gopi S. (editors). doi: https://doi.org/10.1021/bk-2022-1433.ch006
Serie :  (ACS Symposium Series; Volume 1433).
ISSN :  0097-6156
DOI :  10.1021/bk-2022-1433.ch006
Idioma :  Inglés
Notas :  Chapter book history: Publication Date (Web):December 28, 2022 -- Corresponding author: Dellacassa, E.; Laboratorio de Biotecnología de Aromas, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Av. General Flores 2124, Montevideo, Uruguay; email:edellac@fq.edu.uy -- Publisher: American Chemical Society -- Volume editors: Balakrishnan P., Gopi S., ADSO Naturals India, Bangalore, Balakrishnan P., Gopi S., Curesupport Netherlands, Deventer. --
Contenido :  ABSTRACT.- Solid Phase Microextraction or SPME was created to facilitate faster sample preparation, both in the laboratory and wherever the sampling site is located. Solid phase microextraction (SPME) was developed by Pawliszyn's group in 1990 as a solvent-free technique on the basis of adsorption-absorption theory. SPME is based on the principle that analytes are distributed between the sample matrix and the fiber coating. The fiber is built of fused silica and covered with a sorbent (polymeric materials identical to those used as stationary phase in gas chromatography columns). The transport of the analytes from the sample matrix to the fiber begins when the fiber comes into contact with the sample. The analytes are then desorbed by temperature or with an organic solvent. The extraction is complete and satisfactory when the analyte has reached an equilibrium concentration of distribution between the sample and the fiber. Even being experimentally a non-exhaustive extractive technique (it is an equilibrium), SPME has been rapidly adopted as a simple, miniaturized, and green technique, which combines sampling, extraction, concentration, cleanup and sample introduction in a single step. These characteristics transformed SPME in one of the most used techniques for different applications related to analytical chemistry. In this chapter, we will present different number of examples by which SPME focuses in the characterization of both food aroma and frequent odor defects.. © 202... Presentar Todo
Palabras claves :  Beverages; Extraction; Fibers; Food processing; Organic compounds; Volatile organic compounds.
Asunto categoría :  Q01 Ciencia y tecnología de los alimentos
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103302 - 1PXIPL - DDACS Symp.Series/2023/Vol.1433
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