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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
22/02/2014 |
Autor : |
Fraschina, J.; Bainotti, C.; Salines, J.; Formica, B. |
Afiliación : |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (Argentina). Macrorregión Pampeana Norte. Centro Regional Córdoba. Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez |
Título : |
Evaluación de variedades de trigo en siembra directa |
Fecha de publicación : |
0 |
Fuente / Imprenta : |
Marcos Juárez: INTA EEA Marcos Juárez, [s.f.]. |
Páginas : |
4 p. |
Serie : |
Hoja informativa |
Idioma : |
Español |
Asunto categoría : |
-- |
Marc : |
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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Biblioteca
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Identificación
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Origen
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Tipo / Formato
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Clasificación
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
15/03/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Circulación / Nivel : |
B - 5 |
Autor : |
PEREYRA, S.; DILL-MACKY, R. |
Afiliación : |
SILVIA ANTONIA PEREYRA CORREA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Fusarium species recovered from wheat and barley grains in Uruguay, pathogenicity and deoxynivalenol content. [Especies de Fusarium recuperadas de granos de trigo y
cebada en Uruguay, patogenicidad y contenido de deoxinivalenol]. |
Fecha de publicación : |
2010 |
Fuente / Imprenta : |
Agrociencia Uruguay, 2010, v. 14, no. 2, p. 33-44 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Recibido 18/8/09 // Aceptado 27/8/10. |
Contenido : |
SUMMARY.
Grain samples from five wheat and five barley cultivars from different locations and planting dates were examined for the presence of Fusarium species. Fusarium graminearum was the primary species associated with FHB (Fusarium head blight). It comprised 76 % and 60 % of all Fusarium species isolated from wheat grains in 2001 and 2002, respectively. Fusarium graminearum represented 65 % and 56 % of all Fusarium species isolated from barley grains in 2001 and 2002, respectively. The frequencies with which Fusarium species other
than F. graminearum were recovered varied depending on both environment and host cultivar. In general, F. avenaceum, F. culmorum and F. poae were the following most common species isolated from wheat grains, whereas F. equiseti, F. acuminatum, and F. trincictum were less frequently isolated. Fusarium poae and F. equiseti were the most common species isolated from barley grains after F. graminearum. Other Fusarium species recovered in barley grains included F. avenaceum, F. sambucinum, F. trincictum, F. semitectum, and F. chlamydosporum. All species were pathogenic on wheat and barley in inoculation tests in the greenhouse, except F. semitectum on wheat. Greater FHB severity and incidence on wheat and barley spikes were obtained with the F. graminearum isolates, followed by F. avenaceum and F. poae. Cultivars previously characterized as moderately resistant to moderately susceptible showed the lowest FHB incidences, severities, percentages of Fusariuminfested grains, and grains infested with F. graminearum in this field study. Data from this study raise the concern of the possible presence of mycotoxins other than DON (deoxynivalenol) in wheat and barley grains.
RESUMEN.
Se examinaron granos provenientes de cinco cultivares de trigo y cinco de cebada, de distintas localidades y fechas de siembra, por la presencia de especies de Fusarium. Fusarium graminearum fue la especie predominantemente asociada a FE (Fusariosis de la espiga) tanto en trigo como en cebada. La misma constituyó el 76 % y 60 % de todas las especies de Fusarium aisladas de los granos de trigo en 2001 y 2002, respectivamente y representó el 65 % y 56 % del total de especies obtenidas en granos de cebada en 2001 y 2002, respectivamente. La frecuencia de aislamiento de especies diferentes a F. graminearum varió dependiendo del ambiente y cultivar. En general, F. avenaceum, F. culmorum y F. poae fueron las especies más comúnmente obtenidas a partir de granos de trigo, mientras que F. equiseti, F. acuminatum y F. trincictum fueron las que se aislaron en menor frecuencia. En los granos de cebada, las especies más frecuentemente recuperadas luego de F. graminearum, fueron F. poae y F. equiseti. Otras especies recuperadas de cebada incluyeron a F. avenaceum, F. sambucinum, F. trincictum, F. semitectum y F. chlamydosporum. Todas las especies fueron patogénicas sobre espigas de trigo y cebada en los estudios de inoculación en el invernáculo, excepto F. semitectum en trigo. Las mayores severidades e incidencias de FE en las espigas de trigo y cebada se obtuvieron con los aislamientos de F. graminearum, seguidas por los de F. avenaceum y F. poae. Los cultivares previamente caracterizados como moderadamente resistentes a moderadamente susceptibles mostraron los menores niveles de incidencia y severidad de FE, porcentaje de granos infectados con Fusarium y granos infectados con F. graminearum. La información obtenida en este trabajo plantea preocupación en relación a la posible presencia de otras micotoxinas diferentes a DON (deoxinivalenol) en los granos de trigo y cebada en el país. MenosSUMMARY.
Grain samples from five wheat and five barley cultivars from different locations and planting dates were examined for the presence of Fusarium species. Fusarium graminearum was the primary species associated with FHB (Fusarium head blight). It comprised 76 % and 60 % of all Fusarium species isolated from wheat grains in 2001 and 2002, respectively. Fusarium graminearum represented 65 % and 56 % of all Fusarium species isolated from barley grains in 2001 and 2002, respectively. The frequencies with which Fusarium species other
than F. graminearum were recovered varied depending on both environment and host cultivar. In general, F. avenaceum, F. culmorum and F. poae were the following most common species isolated from wheat grains, whereas F. equiseti, F. acuminatum, and F. trincictum were less frequently isolated. Fusarium poae and F. equiseti were the most common species isolated from barley grains after F. graminearum. Other Fusarium species recovered in barley grains included F. avenaceum, F. sambucinum, F. trincictum, F. semitectum, and F. chlamydosporum. All species were pathogenic on wheat and barley in inoculation tests in the greenhouse, except F. semitectum on wheat. Greater FHB severity and incidence on wheat and barley spikes were obtained with the F. graminearum isolates, followed by F. avenaceum and F. poae. Cultivars previously characterized as moderately resistant to moderately susceptible showed the lowest FHB incidences, severities, percentages of Fu... Presentar Todo |
Palabras claves : |
FUSARIUM HEAD BLIGHT. |
Thesagro : |
DEOXINIVALENOL; FUSARIOSIS DE LA ESPIGA; FUSARIUM GRAMINEARUM; HORDEUM VULGARE; TRITICUM AESTIVUM. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/12176/1/14432171110153039-p.33-44.pdf
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Marc : |
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
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INIA Las Brujas (LB) |
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