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Registros recuperados : 13 | |
1. | | ARÁOZ, V.; BANETH ,G.; CÁCERES,J.P.; GIANNITTI, F. Infección con Hepatozoon canis en una perra con tumor venereo trasmisible en Bahia Blanca, Argentina./Hepatozoon canis infection in a bitch with transmisible venereal tumor in Bahía Blanca, Argentina. In: SEMINARIO DE LA FUNDACIÓN "CHARLES LUIS DAVIS" EN ARGENTINA ,10o., REUNIÓN ARGENTINA DE PATOLOGÍA VETERINARIA, 10, (RAPAVE), Esperanza, Santa Fe, Argentina. Agosto 24-26 2016 (Revista de Medicina Veterinaria, Bs.As, 2016, v. 97 n.3, p.23)Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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2. | | JAURENA, M.; DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; CACERES, J.; ROVIRA, F.; DIAZ, S.; PEREZ GOMAR, E. Diez años de investigación y desarrollo en producción y calidad de lanas finas y superfinas para los sistemas laneros de la región de basalto: II. Sección 3. Evaluación de diferentes niveles de asignación de forraje de campo natural de basalto superficial sobre características de la pastura y producción y calidad de lanas finas. In: BERRETTA, E.; MONTOSSI, F.; BRITO, G. (Ed.). Alternativas tecnológicas para los sistemas ganaderos del basalto. Montevideo, UY: INIA, 2014. p. 340-345 (Serie Técnica; 217)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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3. | | DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; FRUGONI, J.; ROVIRA, F.; CACERES, J. III. Sección 1: Acondicionamiento y calidad de lanas superfinas. In: BERRETTA, E.; MONTOSSI, F.; BRITO, G. (Ed.). Alternativas tecnológicas para los sistemas ganaderos del basalto. Montevideo, UY: INIA, 2014. p. 346-351 (Serie Técnica; 217)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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4. | | DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; BANCHERO, G.; ROVIRA, F.; FRUGONI, J.C.; CACERES, J. Manejo y alimentación de la majada de cría en tiempos de crisis por sequía: opciones tecnológicas empleadas y resultados productivos obtenidos. ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. DÍA DE CAMPO, 10 setiembre, Paysandú, 2009. Producción Animal y Pasturas. Medidas de manejo y alimentación frente a eventos climáticos adversos. Lecciones aprendidas y propuestas a futuro. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2009. p. 25-28 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 589)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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5. | | DE BARBIERI, I.; CIAPPESONI, C.; SOARES DE LIMA, J.M.; MONTOSSI, F.; FRUGONI, J.; ROVIRA, F.; CACERES, J. Impacto productivo y económico de la selección genética en la producción de lanas finas y superfinas en el basalto. In: INIA TACUAREMBÓ. UNIDAD EXPERIMENTAL GLENCOE. JORNADA, 25 MARZO, TACUAREMBÓ, 2010. Después de las lluvias: Desafíos de producción animal y forraje para los próximos meses. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2010. p. 47-49 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 601)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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6. | | DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; JAURENA, M.; SOARES DE LIMA, J.M.; CACERES, J.; DIAZ, S.; ROVIRA, F.; SOSA, M. Producción de lanas finas y superfinas en el basalto: propuestas tecnológicas para un negocio rentable. ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. Día de campo, Glencoe, 10 setiembre 2010, Paysandú, Uruguay. Pasturas y producción animal. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2010. p. 37-39 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 619)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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7. | | DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; SILVEIRA, C.; LUZARDO, S.; SANCRISTOBAL, E.; ROVIRA, F.; BENTANCURT, M.; FRUGONI, J.; LEVRATTO, J.; CACERES, J.; BOTTERO, S.; CUADRO, P.; ALBERNÁZ, F. Alimentación estratégia de ovejas Merino Australiano melliceras en el período esquila preparto temprana-parición para la mejora de la productividad ovina en la región de basalto. ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. Alternativas de intensificación, especialización, diversificación y valorización de la ganadería ovina y bovina en basalto. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2008. p. 25-27Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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8. | | JAURENA, M.; DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; LEZAMA, F.; PEREZ GOMAR, E.; DIAZ, S.; SOSA, M.; CACERES, J.; ROVIRA, F.; ALBERNAZ, F.; SANCRISTOBAL, E.; LIMA, G. Evaluación de diferentes ofertas de forraje de campo natural sobre la producción y calidad de lanas finas y superfinas y en indicadores de sustentabilidad de suelos y de la comulnidad vegetal. Día de campo, INIA Tacuarembó, Unidad Experimental Glencoe, Setiembre, 2008. Alternativas de intensificación, especialización, diversificación y valorización de la ganadería ovina y bovina en basalto. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2008. p. 8-10Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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9. | | PÉREZ GOMAR, E.; SILVEIRA, J.; MONTOSSI, F.; SILVEIRA, C.; LUZARDO, S.; CIAPPESONI, G.; DE BARBIERI, I.; CACERES, J.; CORREA, L.; SANCRISTOBAL, L. Producción intensiva de corderos pesados pastoreando una pastura de trébol rojo bajo riego en sistemas ganaderos del basalto. ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. Efectos de la sequía: acciones realizadas y propuestas otoño-invernales. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2009. p. 8-11Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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10. | | MONTOSSI, F.; DE BARBIERI, I.; RAMOS, Z.; CIAPPESONI, G.; SILVEIRA, C.; LUZARDO, S.; BRITO, G.; SAN JULIÁN, R.; CACERES, J.; ROVIRA, F.; FRUGONI, J.C. Producción de lana fina y carne de calidad en el basalto: avances del proyecto de cruzamiento de la raza Corriedale con Merino Dohne. ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. Día de Campo Unidad Experimental Glencoe [Colonia Fernando Baccaro, Guarapirú, Paysandú], 2012. Propuestas tecnológicas para sistemas ganaderos de Basalto. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2012. p. 13-17 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 693) INIA TacuarembóBiblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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11. | | DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; CIAPPESONI, C.; SILVA, J.; ROVIRA, F.; FRUGONI, J.; CACERES, J.; OTEGUI, D.; DONAGARAY, F.; FROS, A.; DUTRA, F.; PÉREZ JONES, J.; MEDEROS, A. Valorizando la producción de lana en basalto: avances del consorcio regional de innovación de lanas ultrafinas (Crilu). ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. Día de campo, setiembre 2011, Paysandú, Uruguay. Propuestas tecnológicas para el incremento de la productividad, la valorización y el ingreso económico para sistemas ganaderos de basalto. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2011. p. 41-44 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 657)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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12. | | MONTOSSI, F.; DE BARBIERI, I.; CIAPPESONI, C.; SILVEIRA, C.; BRITO, G.; LUZARDO, S.; CACERES, J.; ROVIRA, F.; FRUGONI, J.; SAN JULIAN, R. Valorizando la producción de lana fina y carne de calidad en forma conjunta en el basalto: avances del proyecto de cruzamiento con Merino Dohne. ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. Día de campo, setiembre 2011, Paysandú, Uruguay. Propuestas tecnológicas para el incremento de la productividad, la valorización y el ingreso económico para sistemas ganaderos de basalto. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2011. p. 45-48 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 657)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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13. | | RAMOS, Z.; MONTOSSI, F.; DE BARBIERI, I.; CIAPPESONI, G.; SILVA, J.; ROVIRA, F.; FRUGONI, J.C.; CACERES, J.; OTEGUI, D.; DONAGARAY, F.; FROS, A.; DUTRA, F.; PÉREZ JONES, J.; MEDEROS, A. Valorizando la producción de lana en el basalto: consorcio regional de innovación de lanas ultrafinas (CRILU). ln: INIA Tacuarembó. Unidad Experimental Glencoe. Día de Campo Unidad Experimental Glencoe [Colonia Fernando Baccaro, Guarapirú, Paysandú], 2012. Propuestas tecnológicas para sistemas ganaderos de Basalto. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2012. p. 9-12 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 693)Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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Registros recuperados : 13 | |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
24/10/2023 |
Actualizado : |
24/10/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
PÉREZ-RUCHEL, A.; BRITOS, A.; ALVARADO, A.; FERNÁNDEZ-CIGANDA, S.; GADEYNE, F.; BUSTOS, M.; ZUNINO, P.; CAJARVILLE, C. |
Afiliación : |
ANALÍA PÉREZ-RUCHEL, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; ALEJANDRO BRITOS, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; AMAYRI ALVARADO, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; SOFÍA FERNÁNDEZ-CIGANDA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Departamento de Microbiología, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Ministerio de Educación y Cultura, Av. Italia 3318, 11600 Montevideo, Uruguay; FREDERIK GADEYNE, Royal Agrifirm Group, Landgoedlaan 20, 7325 AW Apeldoorn, the Netherlands; MARIANA BUSTOS, Royal Agrifirm Group, Landgoedlaan 20, 7325 AW Apeldoorn, the Netherlands; PABLO ZUNINO, Departamento de Microbiología, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Ministerio de Educación y Cultura, Av. Italia 3318, 11600 Montevideo, Uruguay; CECILIA CAJARVILLE, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay. |
Título : |
Impact of adding tannins or medium-chain fatty acids in a dairy cow diet on variables of in vitro fermentation using a rumen simulation technique (RUSITEC) system. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Animal Feed Science and Technology, November 2023, Volume 305, 115763. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115763 |
ISSN : |
0377-8401. |
DOI : |
10.1016/j.anifeedsci.2023.115763 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 15 August 2022, Revised 9 June 2023, Accepted 1 September 2023, Available online 6 September 2023, Version of Record 14 September 2023. -- Correspondence author: Pérez-Ruchel, A.; Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; email:anapevet@gmail.com -- |
Contenido : |
This work aimed to evaluate the effect of including 2 functional feed ingredients in a diet with a high proportion of pasture silage on in vitro ruminal fermentation, nutrient disappearances, and ruminal microbiomes. In a rumen simulation technique (RUSITEC) system (6 fermentation units), 4 treatments were evaluated: 1) CONTROL: a diet based on corn and grass silage, regular soybean meal (SBM), and corn; 178 g/kg of crude protein (CP) (used as negative control), 2) TSBM: Replacement of SBM by Mervobest® (used as positive control), 3) PHY (phytogenic mixture (tannins from quebracho and chestnut) at 10 g/kg dry matter (DM) replacing SBM) and 4) MCFA (mixture of medium-chain fatty acids, Aromabiotic Cattle® at 10 g/kg DM replacing SBM). Four runs were performed with 3 diets incubated simultaneously in duplicate using a balanced incomplete block design, lasting 17 days each. The inoculum was obtained from 3 rumen fistulated cows, and artificial saliva was infused at 650 mL/day. Samples were taken from each fermentation unit to determine the gas production, pH, NH3-N, and volatile fatty acids concentrations. The apparent digestibility of diet compounds was determined. Microbial protein synthesis and microbial community diversity were estimated using 15N as an external isotopic marker and by sequencing part of the 16 S rDNA gene, respectively. The TSBM and PHY treatments decreased NH3-N concentrations (P < 0.001) and the DM disappearance (P = 0.004). The crude protein disappearance was the lowest for TSBM followed by PHY (P < 0.001). The true protein disappearance was lower for TSBM and PHY than for CONTROL and MCFA (P < 0.001). The isovaleric acid proportion was lower for TSBM, MCFA, and PHY than for CONTROL. Treatments TSBM and MCFA registered lower neutral detergent fibre disappearance (P < 0.001) than the other diets but without changes in the quantified fibrolytic genera in the ruminal microbiota. The PHY treatment increased the relative abundance of Succinivibrio spp. and reduced that of Methanobrevibacter relative to that of CONTROL and TSBM, which could be linked to lower methanogenesis. The MCFA treatment increased Succinivibrio compared with TSBM and Succiniclasticum spp. compared with CONTROL. These results indicate that PHY inclusion at 10 g/kg DM decreased rumen protein degradation, similar to TSBM; while MCFA decreased rumen protein degradation to a lesser extent. Furthermore, both additives generated changes in the ruminal microbiota that would be associated with lower methane production. © 2023 Elsevier B.V. MenosThis work aimed to evaluate the effect of including 2 functional feed ingredients in a diet with a high proportion of pasture silage on in vitro ruminal fermentation, nutrient disappearances, and ruminal microbiomes. In a rumen simulation technique (RUSITEC) system (6 fermentation units), 4 treatments were evaluated: 1) CONTROL: a diet based on corn and grass silage, regular soybean meal (SBM), and corn; 178 g/kg of crude protein (CP) (used as negative control), 2) TSBM: Replacement of SBM by Mervobest® (used as positive control), 3) PHY (phytogenic mixture (tannins from quebracho and chestnut) at 10 g/kg dry matter (DM) replacing SBM) and 4) MCFA (mixture of medium-chain fatty acids, Aromabiotic Cattle® at 10 g/kg DM replacing SBM). Four runs were performed with 3 diets incubated simultaneously in duplicate using a balanced incomplete block design, lasting 17 days each. The inoculum was obtained from 3 rumen fistulated cows, and artificial saliva was infused at 650 mL/day. Samples were taken from each fermentation unit to determine the gas production, pH, NH3-N, and volatile fatty acids concentrations. The apparent digestibility of diet compounds was determined. Microbial protein synthesis and microbial community diversity were estimated using 15N as an external isotopic marker and by sequencing part of the 16 S rDNA gene, respectively. The TSBM and PHY treatments decreased NH3-N concentrations (P < 0.001) and the DM disappearance (P = 0.004). The crude protein disappearanc... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Gas production; Microbial protein synthesis; Microbiome profile; PLATAFORMA DE INVESTIGACIÓN EN SALUD ANIMAL - INIA; Protein degradation. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
Marc : |
LEADER 04021naa a2200301 a 4500 001 1064355 005 2023-10-24 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0377-8401. 024 7 $a10.1016/j.anifeedsci.2023.115763$2DOI 100 1 $aPÉREZ-RUCHEL, A. 245 $aImpact of adding tannins or medium-chain fatty acids in a dairy cow diet on variables of in vitro fermentation using a rumen simulation technique (RUSITEC) system.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aArticle history: Received 15 August 2022, Revised 9 June 2023, Accepted 1 September 2023, Available online 6 September 2023, Version of Record 14 September 2023. -- Correspondence author: Pérez-Ruchel, A.; Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; email:anapevet@gmail.com -- 520 $aThis work aimed to evaluate the effect of including 2 functional feed ingredients in a diet with a high proportion of pasture silage on in vitro ruminal fermentation, nutrient disappearances, and ruminal microbiomes. In a rumen simulation technique (RUSITEC) system (6 fermentation units), 4 treatments were evaluated: 1) CONTROL: a diet based on corn and grass silage, regular soybean meal (SBM), and corn; 178 g/kg of crude protein (CP) (used as negative control), 2) TSBM: Replacement of SBM by Mervobest® (used as positive control), 3) PHY (phytogenic mixture (tannins from quebracho and chestnut) at 10 g/kg dry matter (DM) replacing SBM) and 4) MCFA (mixture of medium-chain fatty acids, Aromabiotic Cattle® at 10 g/kg DM replacing SBM). Four runs were performed with 3 diets incubated simultaneously in duplicate using a balanced incomplete block design, lasting 17 days each. The inoculum was obtained from 3 rumen fistulated cows, and artificial saliva was infused at 650 mL/day. Samples were taken from each fermentation unit to determine the gas production, pH, NH3-N, and volatile fatty acids concentrations. The apparent digestibility of diet compounds was determined. Microbial protein synthesis and microbial community diversity were estimated using 15N as an external isotopic marker and by sequencing part of the 16 S rDNA gene, respectively. The TSBM and PHY treatments decreased NH3-N concentrations (P < 0.001) and the DM disappearance (P = 0.004). The crude protein disappearance was the lowest for TSBM followed by PHY (P < 0.001). The true protein disappearance was lower for TSBM and PHY than for CONTROL and MCFA (P < 0.001). The isovaleric acid proportion was lower for TSBM, MCFA, and PHY than for CONTROL. Treatments TSBM and MCFA registered lower neutral detergent fibre disappearance (P < 0.001) than the other diets but without changes in the quantified fibrolytic genera in the ruminal microbiota. The PHY treatment increased the relative abundance of Succinivibrio spp. and reduced that of Methanobrevibacter relative to that of CONTROL and TSBM, which could be linked to lower methanogenesis. The MCFA treatment increased Succinivibrio compared with TSBM and Succiniclasticum spp. compared with CONTROL. These results indicate that PHY inclusion at 10 g/kg DM decreased rumen protein degradation, similar to TSBM; while MCFA decreased rumen protein degradation to a lesser extent. Furthermore, both additives generated changes in the ruminal microbiota that would be associated with lower methane production. © 2023 Elsevier B.V. 653 $aGas production 653 $aMicrobial protein synthesis 653 $aMicrobiome profile 653 $aPLATAFORMA DE INVESTIGACIÓN EN SALUD ANIMAL - INIA 653 $aProtein degradation 700 1 $aBRITOS, A. 700 1 $aALVARADO, A. 700 1 $aFERNÁNDEZ-CIGANDA, S. 700 1 $aGADEYNE, F. 700 1 $aBUSTOS, M. 700 1 $aZUNINO, P. 700 1 $aCAJARVILLE, C. 773 $tAnimal Feed Science and Technology, November 2023, Volume 305, 115763. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115763
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