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1.Imagen marcada / sin marcar ARROYO, J.M.; PÉREZ-RUCHEL, A.; REPETTO, J.; CAJARVILLE, C. Aspectos claves a considerar para lograr aumentos de 300 gramos diarios en engorde intensivos de corderos. In: Jornadas Uruguayas de Buiatría, 46., 2018, Paysandú, Uy., Matto, C.; Delpiazzo, R.(Ed.). Trabajos presentados. Paysandú: Centro Médico Veterinario de Paysandú/Sociedad Uruguaya de Buiatría, 2018. p. 42-51
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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2.Imagen marcada / sin marcar PÉREZ-RUCHEL, A.; REPETTO, J.; ARROYO, J.M.; CAJARVILLE, C. Engorde intensivo de corderos:estrategias de alimentación en sistemas mixtos que incluyen pasturas. (Intensive fattening of lambs: feeding strategies in mixed systems including pastures). En: CONGRESO ASOCIACIÓN URUGUAYA DE PRODUCCIÓN ANIMAL (6º, Marzo, 2018, Tacuarembó, Uruguay). Tacuarembó: AUPA, 2018. p.41-44.
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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3.Imagen marcada / sin marcar STIRLING, S.; DIAZ-LAGO, J.E.; REPETTO, J.; PLA, M.; ARROYO, J.; CAJARVILLE, C. Growth stage and ensiling: impact on chemical composition, conservation quality and in situ ruminal degradability of whole-crop oat. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2021, Volume102, Issue 7, pages 2783-2791. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.11619 Article history: Received 5 March 2021; Revised 2 October 2021; Accepted article published 29 October 2021. -- Corresponding author: Cajarville, C.; Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de...
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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4.Imagen marcada / sin marcar FERNÁNDEZ-TURREN, G.; REPETTO, J.; ARROYO, J.; PÉREZ-RUCHEL, A.; CAJARVILLE, C. Lamb fattening under intensive pasture-based systems: A review. (Review) Animals, March 2020, Volume 10, Issue 3, Article number 382. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.3390/ani10030382 Article history: Received: 27 January 2020 / Revised: 13 February 2020 / Accepted: 14 February 2020 / Published: 27 February 2020. This article belongs to the Special Issue Small Ruminant Nutrition and Metabolism:...
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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5.Imagen marcada / sin marcar NÚÑEZ, L.; HIRIGOYEN, A.; DURANTE, M.; ARROYO, J.; CAZZULI, F.; BREMM, C.; JAURENA, M. Qué factores controlan la proteína del forraje del campo natural?. Pasturas. Revista INIA Uruguay, Setiembre 2022, no.70, p.43-46. (Revista INIA; 70).
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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6.Imagen marcada / sin marcar NÚÑEZ, L.; HIRIGOYEN, A.; DURANTE, M.; ARROYO, J.; CAZZULI, F.; BREMM, C.; JAURENA, M. What factors control the crude protein content variation of a basaltic "Campos" native grassland of South America? Agronomy, 2022, Volume 12, Issue 8, article 1756. OPEN ACCESS. doi: https://doi.org/10.3390/agronomy12081756 Article history: Received 23 June 2022; Revised 14 July 2022; Accepted 19 July 2022; Published 26 July 2022. Academic Editors: Edward B. Rayburn, Thomas C. Griggs and Deidre D. Harmon. -- This article belongs to the Special Issue...
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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7.Imagen marcada / sin marcar FERNÁNDEZ TURREN, G.; REPETTO, J.; ARROYO, J.M.; PÉREZ-RUCHEL, A.; DINI, Y.; KOZLOSKI, G.V.; CAJARVILLE, C. Estimación del consumo de materia seca en corderos alimentados con dietas mixtas: oferta y rechazo vs. Tio2. In: Jornadas Uruguayas de Buiatría, 46., 2018, Paysandú, Uy., Matto, C.; Delpiazzo, R.(Ed.). Trabajos presentados. Paysandú: Centro Médico Veterinario de Paysandú/Sociedad Uruguaya de Buiatría, 2018. p. 202-204.
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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8.Imagen marcada / sin marcar URIOSTE, M.J.; FARIÑA, V.; MARTÍNEZ, V.; CRIADO, L.; PEREIRA, D.; LUZARDO, S.; PÉREZ-RUCHEL, A.; REPETTO, J.; CAJARVILLE, C.; ARROYO, J.M. Correlación entre parámetros de la canal de corderos medidos in vivo por ultrasonografía y post-mortem. [Resumen]. In: CONGRESO ASOCIACIÓN URUGUAYA DE PRODUCCIÓN ANIMAL (6º, Marzo, 2018, Tacuarembó, Uruguay). Resúmenes. Tacuarembó: AUPA, 2018. p. 23
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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9.Imagen marcada / sin marcar URIOSTE, M.J.; LUZARDO, S.; DE SOUZA, G.; PÉREZ RUCHEL, A.; FARIÑA, V.; FERNÁNDEZ, G.; REPETTO, J.L.; CAJARVILLE, C.; ARROYO, J.M. Desempeño de corderos de engorde intensivo alimentados a base de dietas mixtas con distintas fuentes de energía. In: Jornadas Uruguayas de Buiatría, 45., 2017, Paysandú, Uy., Matto, C.; Delpiazzo, R.(Ed.). Trabajos preentados. Paysandú: Centro Médico Veterinario de Paysandú/Sociedad Uruguaya de Buiatría, 2017. p. 215-217
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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  01/08/2022
Actualizado :  15/03/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  NÚÑEZ, L.; HIRIGOYEN, A.; DURANTE, M.; ARROYO, J.; CAZZULI, F.; BREMM, C.; JAURENA, M.
Afiliación :  LAURA NÚÑEZ SUÁREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.; ANDRES EDUARDO HIRIGOYEN DOMINGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARTÍN DURANTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Concepción del Uruguay, Entre Ríos 3260, Argentina; JOSÉ ARROYO MARTÍNEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.; FIORELLA CARLA CAZZULI ALBA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAROLINA BREMM, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Departamento de Plantas Forrageiras e Agrometeorologia, Faculdade de Agronomia, Universidade Federal de Rio Grande do Sul, Porto Alegre 91540-000, Brazil; MARTIN ALEJANDRO JAURENA BARRIOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  What factors control the crude protein content variation of a basaltic "Campos" native grassland of South America?
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Agronomy, 2022, Volume 12, Issue 8, article 1756. OPEN ACCESS. doi: https://doi.org/10.3390/agronomy12081756
ISSN :  2073-4395 (electronic)
DOI :  10.3390/agronomy12081756
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 23 June 2022; Revised 14 July 2022; Accepted 19 July 2022; Published 26 July 2022. Academic Editors: Edward B. Rayburn, Thomas C. Griggs and Deidre D. Harmon. -- This article belongs to the Special Issue Management of Grasslands: Forage Growth and Nutritive Composition, Livestock Grazing and Performance: https://www.mdpi.com/journal/agronomy/special_issues/forage_growth_livestock_grazing -- Funding: This study was financially supported by the project Decision Support System for Native Grasslands Management of INIA-Uruguay (PA_23); and this research was funded by INIA Uruguay and ANII through a Master of Science scholarship POS_NAC_2017_1_141614 awarded to Laura Núñez. -- LICENSE: License MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) --
Contenido :  ABSTRACT.- Native grasslands are the main source of food for livestock in the Campos region of South America. These forage resources are heterogeneous in species composition, grazing management, and soil fertility within a context of variable climate, all of which are factors that affect forage crude protein content over time and space. Despite the importance of protein in livestock nutrition, there is a gap in the knowledge of how fertilisation, sward height, and soil water availability influence the crude protein content of these grasslands. We used data from a long-term fertilisation experiment to construct a structural model aiming to identify the main factors influencing forage crude protein content of a basaltic native grassland in northern Uruguay. The structural model revealed that both fertilisation and the increase in soil water availability (through the improvement of the nitrogen content of green leaves) are the main pathways by which forage crude protein content increases. This new approach (which identifies and quantifies the main factors that drive forage crude protein content of native grasslands) could be used to support prediction models for forage protein content in order to improve grazing livestock nutrition of Campos native grasslands. Copyright: © 2022 by the authors.
Palabras claves :  Fertilisation; Forage crude protein content; Native grasslands; Soil water availability; Sward height.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16769/1/agronomy-12-01756-v2.pdf
https://www.mdpi.com/2073-4395/12/8/1756/pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103155 - 1PXIAP - DDAgronomy (MDPI)/2022
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