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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
27/03/2017 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
CAZZULI, F.; CLARIGET, J.; LARRATEA, F.; PORCILE, V.; CHALKLING, D.; RODRIGUEZ, A.; LAGOMARSINO, X.; MONTOSSI, F. |
Afiliación : |
FIORELLA CARLA CAZZULI ALBA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN MANUEL CLARIGET BRIZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FERNANDA LARRATEA LOPEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA VIRGINIA PORCILE RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DONALD CHALKLING, CREA; ANGEL ANDRES RODRIGUEZ MARTINOTTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; XIMENA MARIA LAGOMARSINO LARRIERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Validación de autoconsumo con afrechillo de arroz sobre campo natural en invierno. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, 2017, no.48, p. 11-16. |
Serie : |
(Revista INIA; 48) |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Los sistemas ganaderos extensivos y semi extensivos muchas veces registran pérdidas de peso vivo en algunas o en todas las categorías animales durante el invierno en aquellos casos en donde no se aplica ninguna tecnología tendiente a corregir el déficit de producción de forraje invernal, lo que repercute en una menor productividad total. Considerando las limitantes actuales de mano de obra, así como el valor que el productor le da al uso de su tiempo y al de sus colaboradores, desde la investigación se planteó una propuesta tecnológica para lograr ganancias moderadas de peso durante el invierno, mediante la suplementación utilizando comederos de autosuministro (o autoconsumo). La tecnología incluye el uso de un subproducto de la industria arrocera, afrechillo de arroz molido y sin desgrasar (AA), el cual cuenta con alto valor nutritivo, disponibilidad en el mercado y una favorable relación de precios con respecto a otros suplementos, especialmente en términos de unidad de proteína cruda o energía metabolizable. Al restringir su suministro a dos veces por semana se ahorra tiempo y mano de obra en la suplementación. Como parte de la propuesta se debe realizar, previo a la suplementación, un pastoreo intenso del campo natural al final del verano, para promover el crecimiento y acumular forraje durante el otoño. De esta forma, se comienza el invierno con una masa de forraje en cantidad y calidad tal que permite obtener una adecuada performance animal. |
Palabras claves : |
AFRECHILLO DE ARROZ; AFRECHILLO DE ARROZ SIN DESGRASAR; AUTOCONSUMO; COMEDEROS DE AUTOSUMINISTRO. |
Thesagro : |
PRODUCCIÓN ANIMAL. |
Asunto categoría : |
L02 Alimentación animal |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/6577/1/cazzuli.pdf
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Marc : |
LEADER 02299naa a2200289 a 4500 001 1024733 005 2017-03-27 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aCAZZULI, F. 245 $aValidación de autoconsumo con afrechillo de arroz sobre campo natural en invierno. 260 $c2017 490 $a(Revista INIA; 48) 520 $aLos sistemas ganaderos extensivos y semi extensivos muchas veces registran pérdidas de peso vivo en algunas o en todas las categorías animales durante el invierno en aquellos casos en donde no se aplica ninguna tecnología tendiente a corregir el déficit de producción de forraje invernal, lo que repercute en una menor productividad total. Considerando las limitantes actuales de mano de obra, así como el valor que el productor le da al uso de su tiempo y al de sus colaboradores, desde la investigación se planteó una propuesta tecnológica para lograr ganancias moderadas de peso durante el invierno, mediante la suplementación utilizando comederos de autosuministro (o autoconsumo). La tecnología incluye el uso de un subproducto de la industria arrocera, afrechillo de arroz molido y sin desgrasar (AA), el cual cuenta con alto valor nutritivo, disponibilidad en el mercado y una favorable relación de precios con respecto a otros suplementos, especialmente en términos de unidad de proteína cruda o energía metabolizable. Al restringir su suministro a dos veces por semana se ahorra tiempo y mano de obra en la suplementación. Como parte de la propuesta se debe realizar, previo a la suplementación, un pastoreo intenso del campo natural al final del verano, para promover el crecimiento y acumular forraje durante el otoño. De esta forma, se comienza el invierno con una masa de forraje en cantidad y calidad tal que permite obtener una adecuada performance animal. 650 $aPRODUCCIÓN ANIMAL 653 $aAFRECHILLO DE ARROZ 653 $aAFRECHILLO DE ARROZ SIN DESGRASAR 653 $aAUTOCONSUMO 653 $aCOMEDEROS DE AUTOSUMINISTRO 700 1 $aCLARIGET, J. 700 1 $aLARRATEA, F. 700 1 $aPORCILE, V. 700 1 $aCHALKLING, D. 700 1 $aRODRIGUEZ, A. 700 1 $aLAGOMARSINO, X. 700 1 $aMONTOSSI, F. 773 $tRevista INIA Uruguay, 2017, no.48, p. 11-16.
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
10/08/2016 |
Actualizado : |
28/05/2018 |
Tipo de producción científica : |
Trabajos en Congresos/Conferencias |
Autor : |
ALBICETTE, M.M.; LEONI, C.; RUGGIA, A.; SCARLATO, S.; ALBIN, A.; AGUERRE, V. |
Afiliación : |
MARIA MARTA ALBICETTE BASTRERI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAROLINA LEONI VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDREA PAOLA RUGGIA CHIESA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO SCARLATO GARCIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALFREDO SANTIAGO ALBIN FERREIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA VERONICA AGUERRE ANTIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
A co-innovation approach in family-farming livestock systems in Rocha - Uruguay: A three-year learning process. |
Fecha de publicación : |
2016 |
Fuente / Imprenta : |
In: EUROPEAN IFSA SYMPOSIUM, 12th., "Social and technological transformation of farming systems: Diverging and converging pathways", Symposium Handbook, Harper Adams University, UK, 12-15 July 2016. |
Páginas : |
13 p. |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
ABSTRACT.
There are opportunities to improve livestock family farms (LFF) sustainability in Uruguay by changing management practices and incorporating technologies, using the co-innovation approach. To harness these opportunities, between 2012 and 2015 a research project was implemented in Eastern Uruguay, where three simultaneous processes occurred at three levels: farm, region and research team. At farm level, the work was carried out in seven LFF as case studies. Through monthly visits to the farms by a field agronomist the process followed three phases using the Evaluation of Natural Resource Management Systems Incorporating Sustainability Indicators (MESMIS) framework: (i) characterization and diagnosis, (ii) re-design, (iii) implementation, monitoring and evaluation. As a result, farmer knowledge and skills for farm management improved and the farms increased their meat production and net income (23 and 56% on average, respectively) while preserving natural resources. At regional level, a participatory approach to planning, monitoring and evaluating the project´s progress with regional stakeholders was adapted from a Participatory Analysis of Impact Pathways (PIPA) method. An Interinstitutional network was consolidated, which developed a common vision and expected project outcomes and designed a communication plan to disseminate the results. At team level, a Participatory Action Research (PAR) approach was carried out. A transdisciplinary team was consolidated through cyclic processes of research, reflection and action. Consensus on the objectives and methods
allowed combining knowledge to solve practice-oriented problems. The three-year process demonstrated effectiveness in improving LFF sustainability, opening a learning space with
stakeholders and contributing with a novel model of rural development: co-innovation. MenosABSTRACT.
There are opportunities to improve livestock family farms (LFF) sustainability in Uruguay by changing management practices and incorporating technologies, using the co-innovation approach. To harness these opportunities, between 2012 and 2015 a research project was implemented in Eastern Uruguay, where three simultaneous processes occurred at three levels: farm, region and research team. At farm level, the work was carried out in seven LFF as case studies. Through monthly visits to the farms by a field agronomist the process followed three phases using the Evaluation of Natural Resource Management Systems Incorporating Sustainability Indicators (MESMIS) framework: (i) characterization and diagnosis, (ii) re-design, (iii) implementation, monitoring and evaluation. As a result, farmer knowledge and skills for farm management improved and the farms increased their meat production and net income (23 and 56% on average, respectively) while preserving natural resources. At regional level, a participatory approach to planning, monitoring and evaluating the project´s progress with regional stakeholders was adapted from a Participatory Analysis of Impact Pathways (PIPA) method. An Interinstitutional network was consolidated, which developed a common vision and expected project outcomes and designed a communication plan to disseminate the results. At team level, a Participatory Action Research (PAR) approach was carried out. A transdisciplinary team was consolidated throug... Presentar Todo |
Palabras claves : |
CO-INNOVATION; MESMIS; METHODOLOGY; MONITORING AND EVALUATION; PAR; PIPA; SYSTEMIC APPROACH. |
Thesagro : |
AGRICULTURA FAMILIAR; ENFOQUE DE SISTEMAS; GANADERÍA FAMILIAR; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/8202/1/1.3-Albicette-2016-IFSA-Conference-paper.pdf
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Marc : |
LEADER 02891nam a2200313 a 4500 001 1055219 005 2018-05-28 008 2016 bl uuuu u01u1 u #d 100 1 $aALBICETTE, M.M. 245 $aA co-innovation approach in family-farming livestock systems in Rocha - Uruguay$bA three-year learning process.$h[electronic resource] 260 $aIn: EUROPEAN IFSA SYMPOSIUM, 12th., "Social and technological transformation of farming systems: Diverging and converging pathways", Symposium Handbook, Harper Adams University, UK, 12-15 July 2016.$c2016 300 $a13 p. 520 $aABSTRACT. There are opportunities to improve livestock family farms (LFF) sustainability in Uruguay by changing management practices and incorporating technologies, using the co-innovation approach. To harness these opportunities, between 2012 and 2015 a research project was implemented in Eastern Uruguay, where three simultaneous processes occurred at three levels: farm, region and research team. At farm level, the work was carried out in seven LFF as case studies. Through monthly visits to the farms by a field agronomist the process followed three phases using the Evaluation of Natural Resource Management Systems Incorporating Sustainability Indicators (MESMIS) framework: (i) characterization and diagnosis, (ii) re-design, (iii) implementation, monitoring and evaluation. As a result, farmer knowledge and skills for farm management improved and the farms increased their meat production and net income (23 and 56% on average, respectively) while preserving natural resources. At regional level, a participatory approach to planning, monitoring and evaluating the project´s progress with regional stakeholders was adapted from a Participatory Analysis of Impact Pathways (PIPA) method. An Interinstitutional network was consolidated, which developed a common vision and expected project outcomes and designed a communication plan to disseminate the results. At team level, a Participatory Action Research (PAR) approach was carried out. A transdisciplinary team was consolidated through cyclic processes of research, reflection and action. Consensus on the objectives and methods allowed combining knowledge to solve practice-oriented problems. The three-year process demonstrated effectiveness in improving LFF sustainability, opening a learning space with stakeholders and contributing with a novel model of rural development: co-innovation. 650 $aAGRICULTURA FAMILIAR 650 $aENFOQUE DE SISTEMAS 650 $aGANADERÍA FAMILIAR 650 $aURUGUAY 653 $aCO-INNOVATION 653 $aMESMIS 653 $aMETHODOLOGY 653 $aMONITORING AND EVALUATION 653 $aPAR 653 $aPIPA 653 $aSYSTEMIC APPROACH 700 1 $aLEONI, C. 700 1 $aRUGGIA, A. 700 1 $aSCARLATO, S. 700 1 $aALBIN, A. 700 1 $aAGUERRE, V.
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