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Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
Fecha :  13/01/2015
Actualizado :  30/10/2019
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; BERRETTA, E.J.; MEDEROS, A.; MARTINEZ, H.; BENTANCURT, M.; ZAMIT, W.; LEVRATTO, J.; LIMA, G.
Afiliación :  LUIS IGNACIO DE BARBIERI ETCHEBERRY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ELBIO JOAQUIN BERRETTA CARVALLO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; AMERICA ESTHER MEDEROS SILVEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; H. MARTINEZ, Ex funcionario de INIA; MAURO ANDRES BENTANCURT PONTTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WILFREDO SHAMIL ZAMIT DUARTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN CARLOS LEVRATTO CORTES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; G. LIMA, Ex funcionario INIA.
Título :  Diez años de investigación y desarrollo en producción y calidad de lanas finas y superfinas para los sistemas laneros de la región de basalto:I. Sección 2. Producción y calidad de lana sobre campo natural. II.
Fecha de publicación :  2014
Fuente / Imprenta :  In: BERRETTA, E.; MONTOSSI, F.; BRITO, G. (Ed.). Alternativas tecnológicas para los sistemas ganaderos del basalto. Montevideo, UY: INIA, 2014.
Páginas :  327-330
Serie :  (Serie Técnica; 217)
ISSN :  1688-9266
Idioma :  Español
Thesagro :  CAMPO NATURAL; LANA.
Asunto categoría :  --
L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3938/1/ST-217P319-357.pdf
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7439/1/ST-217-327-330..pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO100391 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/217
TT100630 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/217ST217-23

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  15/03/2022
Actualizado :  15/03/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  FERNÁNDEZ, G.; SBRES, M.; LADO, J.; PEREZ, E.
Afiliación :  GERÓNIMO FERNÁNDEZ, Unión de Productores y Exportadores de Fruta del Uruguay (UPEFRUY), Rincón 487, Montevideo, Uruguay; MAURICIO SBRES, Departamento de Química Orgánica, Laboratorio de Biotecnología de Aromas, Facultad de Química, Universidad de la República, General Flores 2124, Montevideo, Uruguay; JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ELENA PEREZ FAGGIANI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Postharvest sour rot control in lemon fruit by natamycin and an Allium extract.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  International Journal of Food Microbiology, 2022, Volume 368, Article number 109605. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109605
ISSN :  0168-1605
DOI :  10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109605
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 9 November 2021; Received in revised form 15 February 2022; Accepted 25 February 2022; Available online 1 March 2022. Corresponding author: Pérez-Faggiani, E.; Programa Nacional de Investigación en Producción Citrícola, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Camino al Terrible s/n, Casilla postal: 68033, Salto, Uruguay; email:elenaperez@inia.org.uy -- Funding text: We gratefully thanks to Ing. Agr Eduardo Blanco and Q. F. Miguel Castiglioni for providing the products tested in this study. We acknowledge UPEFRUY for their contribution in commercial experiments. This work was supported by the Agencia Nacional de Investigación e Innovacion (ANII-Uruguay) by the code RTS_1_2016_1_127275 and Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA).
Contenido :  ABSTRACT. - Citrus sour rot caused by Geotrichum citri-aurantii is one of the most important postharvest diseases in citrus fruit, causing huge economic losses. Traditionally, it has been controlled by the postharvest application of guazatine and propiconazole fungicides, but restrictions in their use make it urgent to find an alternative for sour rot management. Natamycin, a common food preservative, and the organosulfuric compounds extracted from Allium species are safe food additives that control different foodborne pathogens. In the present study, the curative activities of commercial formulations of natamycin (Fruitgard Nat 20) and an Allium extract (PTSO: propyl thiosulfinate oxide; Proallium FRD®), were evaluated for the control of G. citri-aurantii in artificially inoculated lemon fruit. Trials in laboratory and in commercial conditions were carried out to explore the feasibility of including both compounds as part of a safe postharvest sour rot disease control strategy. Under controlled laboratory conditions, sour rot was significatively reduced by 500 mg L−1 of natamycin, 580 mL L−1 of PTSO and 290 mL L−1 of PTSO + 4% of a food coat, applied by immersion. Nevertheless, the maximum dose of PTSO (580 mL L−1) caused phytotoxicity on the fruit rind. In commercial drenching conditions, 290 mL L−1 of PTSO + 4% of a food coat reduced sour rot incidence similar to conventional treatment. In a packing line treatment, spray application of 500 mg... Presentar Todo
Palabras claves :  Biofungicide; Food additives; Geotrichum citri-aurantii; GRAS.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103022 - 1PXIAP - DDIntern.Jr. Food Microbiology/2022
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