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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  12/07/2022
Actualizado :  30/11/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LOZANO, J.; FERNÁNDEZ-CIGANDA, S.; GONZÁLEZ REVELLO, A.; HIRIGOYEN, D.; MARTÍNEZ, M.; SCORZA, C.; ZUNINO, P.
Afiliación :  JOAQUIN LOZANO, Department of Microbiology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; SOFÍA FERNÁNDEZ-CIGANDA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay./ Department of Microbiology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; ÁLVARO GONZÁLEZ REVELLO, Department of Food Science and Technology, Facultad de Veterinaria, UdelaR, Montevideo, Uruguay.; DARÍO JAVIER HIRIGOYEN TREVIN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCELA MARTÍNEZ, Analytical Platform, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; CECILIA SCORZA, Department of Experimental Neuropharmacology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; PABLO ZUNINO, Department of Microbiology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.
Título :  Probiotic potential of GABA-producing lactobacilli isolated from Uruguayan artisanal cheese starter cultures.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Journal of Microbiology, 2022, volume 133, issue 3, pages 1610-1619. doi: https://doi.org/10.1111/jam.15664
ISSN :  1364-5072
DOI :  10.1111/jam.15664
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 18 March 2022; Revised 5 May 2022; Accepted 6 June 2022; Published online September 2022. -- Corresponding author: Zunino, P.; Department of Microbiology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay; email:pzunino@iibce.edu.uy --
Contenido :  Abstract: Aims: In this study, we sought to identify and characterize a collection of 101 lactobacilli strains isolated from natural whey starters used in Uruguayan artisan cheese production, based on their capacity to produce gamma-aminobutyric acid (GABA) and their probiotic potential. Methods and Results: The probiotic potential was assessed using low pH and bile salt resistance assays; bacterial adhesion to intestinal mucus was also evaluated. Selected strains were then identified by 16S sequencing, and their GABA-producing potential was confirmed and quantified using a UHPLC-MS system. Twenty-five strains were identified and characterized as GABA-producing lactobacilli belonging to the phylogenetical groups Lactiplantibacillus (n =19) and Lacticaseibacillus (n =6). Fifteen strains of the Lactiplantibacillus group showed a significantly higher GABA production than the rest. They showed the predicted ability to survive the passage through the gastrointestinal tract, according to the in vitro assays. Conclusions: A set of promising candidate strains was identified as potential probiotics with action on the gut-brain axis. Further studies are needed to assess their possible effects on behaviour using in vivo assay. Significance and Impact of the Study: This study shows the potential of strains isolated from local natural whey starters as probiotics and for biotechnological use in functional GABA-enriched foods formulation. © 2022 Society for Applied Microbiology.
Palabras claves :  Fermented foods; Gut-brain axis; Lactic acid bacteria; Lactiplantibacilus; PLATAFORMA DE INVESTIGACIÓN EN SALUD ANIMAL; PLATAFORMA DE SALUD ANIMAL; Probiotics.
Asunto categoría :  L10 Genética y mejoramiento animal
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103593 - 1PXIAP - DDPP/Journal of Microbiology/2022.

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
Fecha actual :  01/10/2014
Actualizado :  18/11/2019
Tipo de producción científica :  Cartillas
Autor :  PALLADINO, M.C.; PEREZ, G.; PEREZ, C. A.
Afiliación :  M.CINTIA PALLADINO, Universidad de la República / FAGRO-Estación Experimental "Dr. Mario A. Cassinoni" (EEMAC); GUILLERMO PEREZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Tacuarembó; CARLOS A. PEREZ, Universidad de la República / FAGRO-Estación Experimental "Dr. Mario A. Cassinoni" (EEMAC).
Título :  Mancha foliar bacteriana.
Complemento del título :  Reconocimiento a campo de plagas y enfermedades forestales.
Fecha de publicación :  2014
Fuente / Imprenta :  Montevideo (Uruguay): UDELAR; Centro Universitario de Tacuarembó, 2014
Páginas :  2 p.
Serie :  (INIA Cartilla ; 43)
Idioma :  Español
Contenido :  Este patógeno necesita de la ocurrencia de lluvias para su dispersión y de agua libre sobre la superficie de la hoja para la infección, ya que su entrada a la planta es de forma pasiva a través de aberturas naturales. La aparición de síntomas se ha observado durante todo el año.
Palabras claves :  FORESTACIÓN.
Thesagro :  MANCHA BACTERIANA; PLAGAS Y ENFERMEDADES FORESTALES.
Asunto categoría :  --
K10 Producción forestal
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13807/1/Cartilla-43-Mancha-Bacteriosis.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO100151 - 1INIFL - PPUY/INIA/CARTILLA/43cartilla43
TT100478 - 1INIFL - PPUY/INIA/CARTILLAS/43Cartilla43
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