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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
20/12/2022 |
Actualizado : |
20/12/2022 |
Tipo de producción científica : |
Revista INIA |
Autor : |
INIA (INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA) |
Título : |
Revista INIA Uruguay. (N° 71, Diciembre 2022). |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (Uruguay): INIA, 2022. |
Páginas : |
132 p. |
Serie : |
(Revista INIA; 71). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
INFORME ESPECIAL: Bioinsumos. INIA POR DENTRO - 5O años de la Estación Experimental del Norte. -- Presentación nuevo representante de la Federación Rural en la Junta Directiva de INIA. -- Presentación nuevo director del Sistema Agrícola-Ganadero de INIA. -- 9a. Expotesis INIA. -- 25º aniversario del Acuerdo INIA - Universidad de Minnesota. -- PASTURAS: Persistencia productiva de pasturas largas en veranos con escenario Niña. PRODUCCIÓN ANIMAL: Estrés calórico en lechería: uso de sombras. -- Suplementación estival de novillos sobre año en pastoreo. -- Suplementación estival de novillos sobre campo natural. -- Predicción del valor genético de ovinos en predios comerciales. BIOTECNOLOGÍA: Banco de ADN genómico animal. AGROALIMENTOS: Preferencias, motivaciones y cambios en el consumo de carne en Uruguay. SUSTENTABILIDAD: Efecto mitigador de los sistemas de rotación con pasturas sobre las emisiones de N2O. ARROZ-GANADERÍA: La estabilidad de la sostenibilidad. SOCIOO ECONOMÍA: Integración arroz-soja-carne bajo un enfoque de diversificación de productos. -- La competitividad del complejo oleaginoso y su contribución a la economía nacional. CULTIVOS: Pulgón amarillo del sorgo (PSA). -- Opciones herbicidas para el control de yuyos colorados en praderas de festuca. HORTIFRUTICULTURA: Evaluación del Programa Manejo Regional de Lepidópteros. Plaga en frutales de hoja caduca. -- Innovación de fruticultura: producción sostenible de manzana. -- Fertirriego en cítricos. -- Control de solución nutritiva hidropónica en sistema NFT. -- Neopamera bilobata Say en frutilla. FORESTAL: Introducción al uso del índice de densidad relativa en pinos y eucaliptos. FPTA: FPTA 381: Proyecto Arroz-Ganadería. ACTIVIDADES: Cuatro años de forrajeras en Red. -- ¿Cómo medir el desempeño ambiental del agro? -- Actividades en prevención de HLB. -- Porteras Abiertas de Lechería 2022. -- Genética para una ganadería sustentable. MenosINFORME ESPECIAL: Bioinsumos. INIA POR DENTRO - 5O años de la Estación Experimental del Norte. -- Presentación nuevo representante de la Federación Rural en la Junta Directiva de INIA. -- Presentación nuevo director del Sistema Agrícola-Ganadero de INIA. -- 9a. Expotesis INIA. -- 25º aniversario del Acuerdo INIA - Universidad de Minnesota. -- PASTURAS: Persistencia productiva de pasturas largas en veranos con escenario Niña. PRODUCCIÓN ANIMAL: Estrés calórico en lechería: uso de sombras. -- Suplementación estival de novillos sobre año en pastoreo. -- Suplementación estival de novillos sobre campo natural. -- Predicción del valor genético de ovinos en predios comerciales. BIOTECNOLOGÍA: Banco de ADN genómico animal. AGROALIMENTOS: Preferencias, motivaciones y cambios en el consumo de carne en Uruguay. SUSTENTABILIDAD: Efecto mitigador de los sistemas de rotación con pasturas sobre las emisiones de N2O. ARROZ-GANADERÍA: La estabilidad de la sostenibilidad. SOCIOO ECONOMÍA: Integración arroz-soja-carne bajo un enfoque de diversificación de productos. -- La competitividad del complejo oleaginoso y su contribución a la economía nacional. CULTIVOS: Pulgón amarillo del sorgo (PSA). -- Opciones herbicidas para el control de yuyos colorados en praderas de festuca. HORTIFRUTICULTURA: Evaluación del Programa Manejo Regional de Lepidópteros. Plaga en frutales de hoja caduca. -- Innovación de fruticultura: producción sostenible de manzana. -- Fertirriego en cítricos. -- Control de soluc... Presentar Todo |
Thesagro : |
APICULTURA; ARROZ; BIOTECNOLOGIA; BOVINOS DE CARNE; CAMBIO CLIMÁTICO; CIENCIA; CLIMATOLOGIA; COMUNICACIÓN; CULTIVOS DE GRANO; ESPECIES FORRAJERAS; EXPLOTACION AGRICOLA FAMILIAR; FORESTALES; FORRAJERAS; FORRAJES; FRUTALES; FRUTICULTURA; GANADO BOVINO; GRANOS; HORTALIZAS; HORTICULTURA; INIA; INNOVACION; INVESTIGACIÓN; LECHERÍA; LEGUMINOSAS; MEJORAMIENTO ANIMAL; METEOROLOGIA; OVINOS; PASTURAS; PRODUCCIÓN ANIMAL; SEMILLAS; SUELOS; SUSTENTABILIDAD; TRANSFERENCIA DE TECNOLOGIA; VARIEDADES; VITICULTURA. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16918/1/Revista-INIA-71-diciembre-2022.pdf
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Marc : |
LEADER 03447nam a2200577 a 4500 001 1063853 005 2022-12-20 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aINIA (INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA) 245 $aRevista INIA Uruguay. (N° 71, Diciembre 2022).$h[electronic resource] 260 $aMontevideo (Uruguay): INIA$c2022 300 $a132 p. 490 $a(Revista INIA; 71). 520 $aINFORME ESPECIAL: Bioinsumos. INIA POR DENTRO - 5O años de la Estación Experimental del Norte. -- Presentación nuevo representante de la Federación Rural en la Junta Directiva de INIA. -- Presentación nuevo director del Sistema Agrícola-Ganadero de INIA. -- 9a. Expotesis INIA. -- 25º aniversario del Acuerdo INIA - Universidad de Minnesota. -- PASTURAS: Persistencia productiva de pasturas largas en veranos con escenario Niña. PRODUCCIÓN ANIMAL: Estrés calórico en lechería: uso de sombras. -- Suplementación estival de novillos sobre año en pastoreo. -- Suplementación estival de novillos sobre campo natural. -- Predicción del valor genético de ovinos en predios comerciales. BIOTECNOLOGÍA: Banco de ADN genómico animal. AGROALIMENTOS: Preferencias, motivaciones y cambios en el consumo de carne en Uruguay. SUSTENTABILIDAD: Efecto mitigador de los sistemas de rotación con pasturas sobre las emisiones de N2O. ARROZ-GANADERÍA: La estabilidad de la sostenibilidad. SOCIOO ECONOMÍA: Integración arroz-soja-carne bajo un enfoque de diversificación de productos. -- La competitividad del complejo oleaginoso y su contribución a la economía nacional. CULTIVOS: Pulgón amarillo del sorgo (PSA). -- Opciones herbicidas para el control de yuyos colorados en praderas de festuca. HORTIFRUTICULTURA: Evaluación del Programa Manejo Regional de Lepidópteros. Plaga en frutales de hoja caduca. -- Innovación de fruticultura: producción sostenible de manzana. -- Fertirriego en cítricos. -- Control de solución nutritiva hidropónica en sistema NFT. -- Neopamera bilobata Say en frutilla. FORESTAL: Introducción al uso del índice de densidad relativa en pinos y eucaliptos. FPTA: FPTA 381: Proyecto Arroz-Ganadería. ACTIVIDADES: Cuatro años de forrajeras en Red. -- ¿Cómo medir el desempeño ambiental del agro? -- Actividades en prevención de HLB. -- Porteras Abiertas de Lechería 2022. -- Genética para una ganadería sustentable. 650 $aAPICULTURA 650 $aARROZ 650 $aBIOTECNOLOGIA 650 $aBOVINOS DE CARNE 650 $aCAMBIO CLIMÁTICO 650 $aCIENCIA 650 $aCLIMATOLOGIA 650 $aCOMUNICACIÓN 650 $aCULTIVOS DE GRANO 650 $aESPECIES FORRAJERAS 650 $aEXPLOTACION AGRICOLA FAMILIAR 650 $aFORESTALES 650 $aFORRAJERAS 650 $aFORRAJES 650 $aFRUTALES 650 $aFRUTICULTURA 650 $aGANADO BOVINO 650 $aGRANOS 650 $aHORTALIZAS 650 $aHORTICULTURA 650 $aINIA 650 $aINNOVACION 650 $aINVESTIGACIÓN 650 $aLECHERÍA 650 $aLEGUMINOSAS 650 $aMEJORAMIENTO ANIMAL 650 $aMETEOROLOGIA 650 $aOVINOS 650 $aPASTURAS 650 $aPRODUCCIÓN ANIMAL 650 $aSEMILLAS 650 $aSUELOS 650 $aSUSTENTABILIDAD 650 $aTRANSFERENCIA DE TECNOLOGIA 650 $aVARIEDADES 650 $aVITICULTURA
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INIA Treinta y Tres (TT) |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Tacuarembó. Por información adicional contacte bibliotb@tb.inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
18/06/2015 |
Actualizado : |
12/05/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - 1 |
Autor : |
DE BARBIERI, I.; HEGARTY, R.S.; SILVEIRA, C.; ODDY, V.H. |
Afiliación : |
LUIS IGNACIO DE BARBIERI ETCHEBERRY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROGER STEPHEN HEGARTY, School of Environmental and Rural Science, University of New England, Armidale, NSW 2351, Australia; CAROLINA INES SILVEIRA ROJAS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VICTOR H. ODDY, Beef Industry Centre, Department of Primary Industries NSW, Armidale, NSW 2351, Australia. |
Título : |
Positive consequences of maternal diet and post-natal rumen inoculation on rumen function and animal performance of Merino lambs. |
Fecha de publicación : |
2015 |
Fuente / Imprenta : |
Small Ruminant Research, Volume 129, August 2015, Pages 37-47. DOI: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2015.05.017 |
DOI : |
10.1016/j.smallrumres.2015.05.017 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 13 October 2014; Received in revised form 26 May 2015; Accepted 27 May 2015; Available online 4 June 2015. Acknowledgments:
Authors thank David Paull and Drew Ferguson of CSIRO for their support. Additionally we want to thank Graeme Bremner, Andrew Blakely, Paul Ketly, Gary Taylor, Dave Lockrey, Michael Raue, Alistair Donaldson, Reg Woodgate, Andrew Eichorn, Sabrina Blakely, Grahame Chaffey, Jennie Hegarty, Jenny Wittig, and Sue Burgess for their contributions during the field and lab part of the research. Ignacio De Barbieri was supported by National Institute for Agricultural Research (INIA Uruguay). This work was supported in part by the Australian Government´s the Rumen Pangenome project within Filling the Research Gap (FTRG-1194147-75) program. |
Contenido : |
Neonatal modification of the microbial inoculum entering the gastrointestinal tract mayalter the rumen microbiome and consequently alter pre- and post-weaning rumen fer-mentation and growth of lambs. This study aimed to determine (1) if modifying the rumenby providing ewes with lipids differing in rumen-availability in late gestation and lacta-tion would affect performance of the lamb offspring and (2) whether cross-inoculation ofneonatal lambs with digesta from sheep on an alternate diet would modify the fermen-tation, size, and characteristics of the developing rumen and performance of lambs. Twodiets were offered ad libitum to 36 pregnant ewes (and to their lambs after lambing) from1 month pre-lambing until 2 weeks after weaning, after which lambs were grazed in treat-ment groups in paddocks. Diets consisted of 92% of a blend of oaten and lucerne choppedhay, 4% molasses and 4% fat (coconut oil ? CO or protected fat ? PF). Newborn lambs wereinoculated weekly while suckling (weeks one to eight postnatal) with fresh rumen fluidfrom donor ewes eating CO or PF diets, or were inoculated with water. Lamb body weight,condition score, wool growth, rumen fermentation, and rumen development were stud-ied during the first 5 months of life of the lambs. Diet and inoculation affected dry matterintake after weaning (P < 0.05), being lower in lambs eating CO or inoculated with water.Feeding of CO instead of PF reduced the protozoa population and daily methane produc-tion of lambs (P < 0.05). Type of gut inoculum had an effect on the concentrations of acetate,propionate, butyrate, total volatile fatty acids, and total protozoa numbers in the rumen oflambs during lactation. By weaning, effects of post-natal inoculation were only apparent forthe concentration of butyrate and the protozoal population. It is concluded that dietary fatcan affect rumen development and fermentation of the lambs. In addition inoculation withexogenous rumen fluid can modulate some aspects of rumen fermentation. However, lambperformance evaluated at weaning and at 5 months after birth was not altered by eitherdiet or early-life inoculum, suggesting that while the rumen microbiome may have plas-ticity in its composition, microbial changes do not necessarily result in improved animalperformance. MenosNeonatal modification of the microbial inoculum entering the gastrointestinal tract mayalter the rumen microbiome and consequently alter pre- and post-weaning rumen fer-mentation and growth of lambs. This study aimed to determine (1) if modifying the rumenby providing ewes with lipids differing in rumen-availability in late gestation and lacta-tion would affect performance of the lamb offspring and (2) whether cross-inoculation ofneonatal lambs with digesta from sheep on an alternate diet would modify the fermen-tation, size, and characteristics of the developing rumen and performance of lambs. Twodiets were offered ad libitum to 36 pregnant ewes (and to their lambs after lambing) from1 month pre-lambing until 2 weeks after weaning, after which lambs were grazed in treat-ment groups in paddocks. Diets consisted of 92% of a blend of oaten and lucerne choppedhay, 4% molasses and 4% fat (coconut oil ? CO or protected fat ? PF). Newborn lambs wereinoculated weekly while suckling (weeks one to eight postnatal) with fresh rumen fluidfrom donor ewes eating CO or PF diets, or were inoculated with water. Lamb body weight,condition score, wool growth, rumen fermentation, and rumen development were stud-ied during the first 5 months of life of the lambs. Diet and inoculation affected dry matterintake after weaning (P < 0.05), being lower in lambs eating CO or inoculated with water.Feeding of CO instead of PF reduced the protozoa population and daily methane produc-tion of lambs (P < 0.... Presentar Todo |
Palabras claves : |
COCONUT OIL; METHANE PRODUCTION; MICROBIAL ECOLOGY; PROTECTED FAT; RUMEN FLUID INOCULATION. |
Thesagro : |
MERINO; OVINOS; RUMEN. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
Marc : |
LEADER 03944naa a2200277 a 4500 001 1052784 005 2020-05-12 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.smallrumres.2015.05.017$2DOI 100 1 $aDE BARBIERI, I. 245 $aPositive consequences of maternal diet and post-natal rumen inoculation on rumen function and animal performance of Merino lambs. 260 $c2015 500 $aArticle history: Received 13 October 2014; Received in revised form 26 May 2015; Accepted 27 May 2015; Available online 4 June 2015. Acknowledgments: Authors thank David Paull and Drew Ferguson of CSIRO for their support. Additionally we want to thank Graeme Bremner, Andrew Blakely, Paul Ketly, Gary Taylor, Dave Lockrey, Michael Raue, Alistair Donaldson, Reg Woodgate, Andrew Eichorn, Sabrina Blakely, Grahame Chaffey, Jennie Hegarty, Jenny Wittig, and Sue Burgess for their contributions during the field and lab part of the research. Ignacio De Barbieri was supported by National Institute for Agricultural Research (INIA Uruguay). This work was supported in part by the Australian Government´s the Rumen Pangenome project within Filling the Research Gap (FTRG-1194147-75) program. 520 $aNeonatal modification of the microbial inoculum entering the gastrointestinal tract mayalter the rumen microbiome and consequently alter pre- and post-weaning rumen fer-mentation and growth of lambs. This study aimed to determine (1) if modifying the rumenby providing ewes with lipids differing in rumen-availability in late gestation and lacta-tion would affect performance of the lamb offspring and (2) whether cross-inoculation ofneonatal lambs with digesta from sheep on an alternate diet would modify the fermen-tation, size, and characteristics of the developing rumen and performance of lambs. Twodiets were offered ad libitum to 36 pregnant ewes (and to their lambs after lambing) from1 month pre-lambing until 2 weeks after weaning, after which lambs were grazed in treat-ment groups in paddocks. Diets consisted of 92% of a blend of oaten and lucerne choppedhay, 4% molasses and 4% fat (coconut oil ? CO or protected fat ? PF). Newborn lambs wereinoculated weekly while suckling (weeks one to eight postnatal) with fresh rumen fluidfrom donor ewes eating CO or PF diets, or were inoculated with water. Lamb body weight,condition score, wool growth, rumen fermentation, and rumen development were stud-ied during the first 5 months of life of the lambs. Diet and inoculation affected dry matterintake after weaning (P < 0.05), being lower in lambs eating CO or inoculated with water.Feeding of CO instead of PF reduced the protozoa population and daily methane produc-tion of lambs (P < 0.05). Type of gut inoculum had an effect on the concentrations of acetate,propionate, butyrate, total volatile fatty acids, and total protozoa numbers in the rumen oflambs during lactation. By weaning, effects of post-natal inoculation were only apparent forthe concentration of butyrate and the protozoal population. It is concluded that dietary fatcan affect rumen development and fermentation of the lambs. In addition inoculation withexogenous rumen fluid can modulate some aspects of rumen fermentation. However, lambperformance evaluated at weaning and at 5 months after birth was not altered by eitherdiet or early-life inoculum, suggesting that while the rumen microbiome may have plas-ticity in its composition, microbial changes do not necessarily result in improved animalperformance. 650 $aMERINO 650 $aOVINOS 650 $aRUMEN 653 $aCOCONUT OIL 653 $aMETHANE PRODUCTION 653 $aMICROBIAL ECOLOGY 653 $aPROTECTED FAT 653 $aRUMEN FLUID INOCULATION 700 1 $aHEGARTY, R.S. 700 1 $aSILVEIRA, C. 700 1 $aODDY, V.H. 773 $tSmall Ruminant Research, Volume 129, August 2015, Pages 37-47. DOI: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2015.05.017
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INIA Tacuarembó (TBO) |
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