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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  30/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  MORON, A.; GARCIA, A.; SAWCHIK, J.; COZZOLINO, D.
Afiliación :  DAVID ALEJANDRO MORON YACOEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADRIANA GARCIA LAMOTHE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JORGE SAWCHIK PINTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIEL COZZOLINO GÓMEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Preliminary study on the use of near-infrared reflectance spectroscopy to assess nitrogen content of undried wheat plants.
Fecha de publicación :  2007
Fuente / Imprenta :  Journal of the Science of Food and Agriculture, 15 January 2007, Volume 87, Issue 1, Pages 147-152.
DOI :  10.1002/jsfa.2691
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history:Received 11 August 2005/ Revised version received 16 January 2006/ Accepted 16 August 2006.
Contenido :  Abstract: Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with chemometrics was used to assess nitrogen (N) and dry matter content (DM) and chlorophyll in whole-wheat plant (Triticum aestivum L). Whole-wheat plant samples (n = 245) were analysed by reference method and by visible and NIR spectroscopy, in fresh (n = 182) and dry (n = 63) presentations, respectively. Calibration equations were developed using partial least squares (PLS) and validated using full cross-validation (leave-one-out method). Coefficient of determination in calibration (R2CAL) and the standard error of cross-validation (SECV) for N content in fresh sample presentation, after second derivative, were 0.89 (SECV: 0.64%), 0.86 (SECV: 0.66%) and 0.82 (SECV: 0.74%) using the visible + NIR, NIR and visible wavelength regions, respectively. Dry sample presentation gave better R2 CAL and SECV for N compared with fresh presentation (R2 CAL > 0.90, SECV <0.20%) using visible + NIR. The results demonstrated that NIR is a suitable method to assess N concentration in wheat plant using fresh samples (unground and undried).
Palabras claves :  DRY MATTER; FORRAJE NO SECO; MATERIA SECA; NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY; NITROGEN; PARTIAL LEAST SQUARES; UNDRIED FORAGE; WHEAT.
Thesagro :  NIRS; TRIGO.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE49576 - 1INIAP - PPPP/J. Sci Food Agri/2007

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  17/06/2021
Tipo de producción científica :  Documentos
Autor :  NUÑEZ, S.; CANESSA, S.
Afiliación :  SATURNINO NUÑEZ BUA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO CANESA.
Título :  Evaluación de distintas combinaciones de feromonas para la monitorización de Bonagota cranaodes.
Fecha de publicación :  1999
Fuente / Imprenta :  In: INIA Las Brujas. Resultados experimentales en protección vegetal en frutales y vid: reunión técnica. Canelones (UY): INIA, 1999.
Páginas :  p. 8-9
Serie :  (INIA Serie Actividades de Difusión ; 204)
Idioma :  Español
Thesagro :  CONTROL DE PLAGAS; ENTOMOLOGIA; FEROMONAS; METODOS DE CONTROL; VIGILANCIA.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/294/1/18429200808090940.pdf;#page=10
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB7047 - 1INIPL - PPUY/INIA/SAD/204/LBad 204
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