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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
03/07/2019 |
Tipo de producción científica : |
Documentos |
Autor : |
LAVECCHIA, A.; MARCHESI, C.; MENDEZ, J. |
Afiliación : |
ANDRES PASCUAL LAVECCHIA GONZALEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CLAUDIA ELIZABETH MARCHESI GYERMAN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JULIO HECTOR MENDEZ LONGO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Ecofisiología del cultivo en la zona norte del país: consideraciones sobre el comportamiento de factores climáticos en la zona norte del país. |
Fecha de publicación : |
2004 |
Fuente / Imprenta : |
ln: INIA Tacuarembó. Programa Nacional de Investigación en Producción de Arroz. Arroz: resultados experimentales 2003-2004. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2004. |
Páginas : |
cap. 1, p. 1-11 |
Serie : |
(INIA Serie Actividades de Difusión ; 375) |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Se presenta a continuación un resumen de los datos climáticos que se sucedieron en la zafra 03/04 comparándolos con los datos de la serie histórica. En base a información de la DNM y el departamento técnico de CALNU, se presentan los siguientes factores climáticos: temperatura del aire, medias, máximas y mínimas, precipitaciones, radiación solar y evaporación del Tanque A, para las localidades de Tacuarembó y Artigas. Como se viene realizando desde hace varios años, a los efectos de determinar la influencia de dichos factores sobre el crecimiento vegetativo y el rendimiento en granos en el cultivo de arroz, se simulan tres fechas de siembra (10 de octubre, 10 de noviembre y 20 de diciembre), ubicando el comienzo del Período Crítico (21 días antes y después del comienzo de floración) aproximadamente 100 días después de la siembra para las dos primeras fechas y 90 días después para la última fecha de siembra. |
Palabras claves : |
DATOS CLIMÁTICOS; EVAPORACIÓN; PRECIPITACIONES; RADIACIÓN SOLAR; RENDIMIENTO DE GRANOS; RICE (ORYZA SATIVA L.); TEMPERATURA DEL AIRE. |
Thesagro : |
ARROZ; CULTIVO; FACTORES CLIMATICOS; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/12986/1/SAD375cap1p1-cap1-p11.pdf
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Marc : |
LEADER 01970naa a2200301 a 4500 001 1021106 005 2019-07-03 008 2004 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLAVECCHIA, A. 245 $aEcofisiología del cultivo en la zona norte del país$bconsideraciones sobre el comportamiento de factores climáticos en la zona norte del país. 260 $c2004 300 $acap. 1, p. 1-11 490 $a(INIA Serie Actividades de Difusión ; 375) 520 $aSe presenta a continuación un resumen de los datos climáticos que se sucedieron en la zafra 03/04 comparándolos con los datos de la serie histórica. En base a información de la DNM y el departamento técnico de CALNU, se presentan los siguientes factores climáticos: temperatura del aire, medias, máximas y mínimas, precipitaciones, radiación solar y evaporación del Tanque A, para las localidades de Tacuarembó y Artigas. Como se viene realizando desde hace varios años, a los efectos de determinar la influencia de dichos factores sobre el crecimiento vegetativo y el rendimiento en granos en el cultivo de arroz, se simulan tres fechas de siembra (10 de octubre, 10 de noviembre y 20 de diciembre), ubicando el comienzo del Período Crítico (21 días antes y después del comienzo de floración) aproximadamente 100 días después de la siembra para las dos primeras fechas y 90 días después para la última fecha de siembra. 650 $aARROZ 650 $aCULTIVO 650 $aFACTORES CLIMATICOS 650 $aURUGUAY 653 $aDATOS CLIMÁTICOS 653 $aEVAPORACIÓN 653 $aPRECIPITACIONES 653 $aRADIACIÓN SOLAR 653 $aRENDIMIENTO DE GRANOS 653 $aRICE (ORYZA SATIVA L.) 653 $aTEMPERATURA DEL AIRE 700 1 $aMARCHESI, C. 700 1 $aMENDEZ, J. 773 $tln: INIA Tacuarembó. Programa Nacional de Investigación en Producción de Arroz. Arroz: resultados experimentales 2003-2004. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2004.
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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Clasificación
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Registro
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Volumen
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Estado
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
12/10/2017 |
Actualizado : |
28/05/2018 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
SANTANA, A.; CAJARVILLE, C.; MENDOZA, A.; REPETTO, J. |
Afiliación : |
Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Veterinaria; C. CAJARVILLE, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Veterinaria; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSE LUIS REPETTO CAPELLO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Combination of legume-based herbage and total mixed ration (TMR) maintains intake and nutrient utilization of TMR and improves nitrogen utilization of herbage in heifers. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Animal , v. 11 n.4, p 616-624, 2017. |
DOI : |
10.1017/S1751731116001956 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 18 September 2015 /7 Accepted 11 July 2016// First published online 11 October 2016. |
Contenido : |
Abstract: Diets combining herbage and total mixed rations (TMR) are increasingly used in temperate regions for feeding ruminants,
but little information is available regarding the effects on nutrient intake and digestion of this feeding management in beef cattle.
The aim of this study was to determine the effects of combining TMR (10% CP and 13% ADF), and legume-based herbage
(14% CP and 27% ADF) on intake, nutrient digestion, ruminal fermentation, microbial N flow and glucose and nitrogen
metabolism in heifers. The experiment was a 3 × 3 Latin square design replicated three times; each period lasted 18 days
(10 adaptation days and 8 measurement days). Nine cross-bred (Aberdeen Angus × Hereford) heifers (214 ± 18 kg) fitted with
permanent rumen catheters and housed in individual metabolic cages were assigned to one of three treatments: 24 h access to
TMR ( T), 24 h access to herbage ( H) or combined diets with 18 h access to TMR and 6 h access to herbage ( T + H). Data were
evaluated using a mixed model. Animals fed T+H ( TMR 71% and herbage 29%) diets tended to have a higher dry matter intake
as a proportion of their BW than animals fed T. The T+ H diet did not change ruminal fermentation (pH, N?NH3 and volatile fatty
acids) or the N metabolism relative to the T diet, but increased the glucagon concentration and altered glucose metabolism.
Conversely, animals fed T +H had increased purine derivatives excretion, increased N use efficiency for microbial protein synthesis
and decreased plasma urea and urinary N excretion relative to animals fed H diet. The use of combined diets led to consumption
of nutrients similar to a TMR diet, without reducing nutrient use and could improve N utilization compared with the
herbage-only diet. MenosAbstract: Diets combining herbage and total mixed rations (TMR) are increasingly used in temperate regions for feeding ruminants,
but little information is available regarding the effects on nutrient intake and digestion of this feeding management in beef cattle.
The aim of this study was to determine the effects of combining TMR (10% CP and 13% ADF), and legume-based herbage
(14% CP and 27% ADF) on intake, nutrient digestion, ruminal fermentation, microbial N flow and glucose and nitrogen
metabolism in heifers. The experiment was a 3 × 3 Latin square design replicated three times; each period lasted 18 days
(10 adaptation days and 8 measurement days). Nine cross-bred (Aberdeen Angus × Hereford) heifers (214 ± 18 kg) fitted with
permanent rumen catheters and housed in individual metabolic cages were assigned to one of three treatments: 24 h access to
TMR ( T), 24 h access to herbage ( H) or combined diets with 18 h access to TMR and 6 h access to herbage ( T + H). Data were
evaluated using a mixed model. Animals fed T+H ( TMR 71% and herbage 29%) diets tended to have a higher dry matter intake
as a proportion of their BW than animals fed T. The T+ H diet did not change ruminal fermentation (pH, N?NH3 and volatile fatty
acids) or the N metabolism relative to the T diet, but increased the glucagon concentration and altered glucose metabolism.
Conversely, animals fed T +H had increased purine derivatives excretion, increased N use efficiency for microbial protein synthesis
and ... Presentar Todo |
Palabras claves : |
FEEDING SYSTEMS; MEZCLA TOTAL RACION (TMR); MICROBIAL PROTEIN SYNTHESIS; MIXED DIETS; PARTIAL MIXED RATION; PASTURE; UTILIZACIÓN DE NUTRIENTES. |
Thesagro : |
Forrajes. |
Asunto categoría : |
-- |
Marc : |
LEADER 02745naa a2200277 a 4500 001 1057651 005 2018-05-28 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1017/S1751731116001956$2DOI 100 1 $aSANTANA, A. 245 $aCombination of legume-based herbage and total mixed ration (TMR) maintains intake and nutrient utilization of TMR and improves nitrogen utilization of herbage in heifers.$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aArticle history: Received 18 September 2015 /7 Accepted 11 July 2016// First published online 11 October 2016. 520 $aAbstract: Diets combining herbage and total mixed rations (TMR) are increasingly used in temperate regions for feeding ruminants, but little information is available regarding the effects on nutrient intake and digestion of this feeding management in beef cattle. The aim of this study was to determine the effects of combining TMR (10% CP and 13% ADF), and legume-based herbage (14% CP and 27% ADF) on intake, nutrient digestion, ruminal fermentation, microbial N flow and glucose and nitrogen metabolism in heifers. The experiment was a 3 × 3 Latin square design replicated three times; each period lasted 18 days (10 adaptation days and 8 measurement days). Nine cross-bred (Aberdeen Angus × Hereford) heifers (214 ± 18 kg) fitted with permanent rumen catheters and housed in individual metabolic cages were assigned to one of three treatments: 24 h access to TMR ( T), 24 h access to herbage ( H) or combined diets with 18 h access to TMR and 6 h access to herbage ( T + H). Data were evaluated using a mixed model. Animals fed T+H ( TMR 71% and herbage 29%) diets tended to have a higher dry matter intake as a proportion of their BW than animals fed T. The T+ H diet did not change ruminal fermentation (pH, N?NH3 and volatile fatty acids) or the N metabolism relative to the T diet, but increased the glucagon concentration and altered glucose metabolism. Conversely, animals fed T +H had increased purine derivatives excretion, increased N use efficiency for microbial protein synthesis and decreased plasma urea and urinary N excretion relative to animals fed H diet. The use of combined diets led to consumption of nutrients similar to a TMR diet, without reducing nutrient use and could improve N utilization compared with the herbage-only diet. 650 $aForrajes 653 $aFEEDING SYSTEMS 653 $aMEZCLA TOTAL RACION (TMR) 653 $aMICROBIAL PROTEIN SYNTHESIS 653 $aMIXED DIETS 653 $aPARTIAL MIXED RATION 653 $aPASTURE 653 $aUTILIZACIÓN DE NUTRIENTES 700 1 $aCAJARVILLE, C. 700 1 $aMENDOZA, A. 700 1 $aREPETTO, J. 773 $tAnimal$gv. 11 n.4, p 616-624, 2017.
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INIA La Estanzuela (LE) |
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