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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
25/06/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
DIAZ, P.; DALLA RIZZA, M.; VÁZQUEZ, D.; CASTRO, M. |
Afiliación : |
PAOLA ALEXANDRA DIAZ DELLAVALLE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCO DALLA RIZZA VILARO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARINA CASTRO DERENYI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Elementos de análisis cualitativo y cuantitativo en proteínas del gluten de trigo. |
Fecha de publicación : |
2006 |
Fuente / Imprenta : |
Agricultura Técnica (Chile), 2006, v. 66, n .4. p. 360-369. |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Resumen :
La calidad del trigo para pan (Triticum aestivum L.) depende de la calidad y cantidad de las proteínas del gluten ?gluteninas y gliadinas? las cuales constituyen 10 a 14% de las proteínas del grano. Varios parámetros cuantitativos, como el contenido total de proteínas de la harina, el contenido de proteínas poliméricas presentes en el grano y la proporción de gluteninas y gliadinas, están relacionados a la calidad panadera. En este trabajo se presenta la caracterización de las gluteninas de alto peso molecular (G-APM) en geles de poliacrilamida en SDS (SDS-PAGE) de 22 cultivares y líneas de mejoramiento de Uruguay. Fueron observadas 14 subunidades de G-APM correspondientes a 10 combinaciones alélicas. Por otra parte, se propone un método sencillo para agrupar y cuantificar las principales proteínas de reserva de trigo mediante cromatografía líquida de exclusión por tamaño de alta resolución (SE-HPLC). Los cromatogramas obtenidos mostraron una excelente separación de las proteínas del endospermo en tres picos principales correspondientes a proteínas poliméricas, monoméricas y no gluten, respectivamente. El área de integración de los cromatogramas así como la presencia de subunidades de los cultivares fueron analizados. Los genotipos estudiados mostraron diferencias cuantitativas en el contenido de gluteninas/gliadinas solubles en SDS, en la proporción de proteínas poliméricas y monoméricas. El cultivar INIA Gorrión, de buena calidad panadera y que presenta el alelo Glu-D1 5+10, mostró menor porcentaje de proteínas poliméricas solubles en SDS y mayor porcentaje de proteínas poliméricas insolubles en comparación con la línea experimental LE 2265, que tiene el par Glu-D1 2+12. MenosResumen :
La calidad del trigo para pan (Triticum aestivum L.) depende de la calidad y cantidad de las proteínas del gluten ?gluteninas y gliadinas? las cuales constituyen 10 a 14% de las proteínas del grano. Varios parámetros cuantitativos, como el contenido total de proteínas de la harina, el contenido de proteínas poliméricas presentes en el grano y la proporción de gluteninas y gliadinas, están relacionados a la calidad panadera. En este trabajo se presenta la caracterización de las gluteninas de alto peso molecular (G-APM) en geles de poliacrilamida en SDS (SDS-PAGE) de 22 cultivares y líneas de mejoramiento de Uruguay. Fueron observadas 14 subunidades de G-APM correspondientes a 10 combinaciones alélicas. Por otra parte, se propone un método sencillo para agrupar y cuantificar las principales proteínas de reserva de trigo mediante cromatografía líquida de exclusión por tamaño de alta resolución (SE-HPLC). Los cromatogramas obtenidos mostraron una excelente separación de las proteínas del endospermo en tres picos principales correspondientes a proteínas poliméricas, monoméricas y no gluten, respectivamente. El área de integración de los cromatogramas así como la presencia de subunidades de los cultivares fueron analizados. Los genotipos estudiados mostraron diferencias cuantitativas en el contenido de gluteninas/gliadinas solubles en SDS, en la proporción de proteínas poliméricas y monoméricas. El cultivar INIA Gorrión, de buena calidad panadera y que presenta el alelo ... Presentar Todo |
Palabras claves : |
GLUTENINAS; SE-HPLC,. |
Thesagro : |
CALIDAD PANADERA; TRIGO; TRITICUM AESTIVUM; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02388naa a2200229 a 4500 001 1033617 005 2021-06-25 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDIAZ, P. 245 $aElementos de análisis cualitativo y cuantitativo en proteínas del gluten de trigo.$h[electronic resource] 260 $c2006 520 $aResumen : La calidad del trigo para pan (Triticum aestivum L.) depende de la calidad y cantidad de las proteínas del gluten ?gluteninas y gliadinas? las cuales constituyen 10 a 14% de las proteínas del grano. Varios parámetros cuantitativos, como el contenido total de proteínas de la harina, el contenido de proteínas poliméricas presentes en el grano y la proporción de gluteninas y gliadinas, están relacionados a la calidad panadera. En este trabajo se presenta la caracterización de las gluteninas de alto peso molecular (G-APM) en geles de poliacrilamida en SDS (SDS-PAGE) de 22 cultivares y líneas de mejoramiento de Uruguay. Fueron observadas 14 subunidades de G-APM correspondientes a 10 combinaciones alélicas. Por otra parte, se propone un método sencillo para agrupar y cuantificar las principales proteínas de reserva de trigo mediante cromatografía líquida de exclusión por tamaño de alta resolución (SE-HPLC). Los cromatogramas obtenidos mostraron una excelente separación de las proteínas del endospermo en tres picos principales correspondientes a proteínas poliméricas, monoméricas y no gluten, respectivamente. El área de integración de los cromatogramas así como la presencia de subunidades de los cultivares fueron analizados. Los genotipos estudiados mostraron diferencias cuantitativas en el contenido de gluteninas/gliadinas solubles en SDS, en la proporción de proteínas poliméricas y monoméricas. El cultivar INIA Gorrión, de buena calidad panadera y que presenta el alelo Glu-D1 5+10, mostró menor porcentaje de proteínas poliméricas solubles en SDS y mayor porcentaje de proteínas poliméricas insolubles en comparación con la línea experimental LE 2265, que tiene el par Glu-D1 2+12. 650 $aCALIDAD PANADERA 650 $aTRIGO 650 $aTRITICUM AESTIVUM 650 $aURUGUAY 653 $aGLUTENINAS 653 $aSE-HPLC, 700 1 $aDALLA RIZZA, M. 700 1 $aVÁZQUEZ, D. 700 1 $aCASTRO, M. 773 $tAgricultura Técnica (Chile), 2006$gv. 66, n .4. p. 360-369.
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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Tipo / Formato
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
22/11/2023 |
Actualizado : |
22/11/2023 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
CIAPPESONI, G.; MARQUES, C. B.; NAVAJAS, E.; PERAZA, P.; CARRACELAS, B.; VERA, B.; VAN LIER, E.; DE BARBIERI, I.; SALADA, S.; MONZALVO, C.; CASTELLS, D. |
Afiliación : |
CARLOS GABRIEL CIAPPESONI SCARONE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAMILA BALCONI MARQUES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ELLY ANA NAVAJAS VALENTINI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO PERAZA DOS SANTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; EMERITA BEATRIZ CARRACELAS MARQUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; BRENDA VERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; E. VAN LIER, Departamento de Producción Animal y Pasturas Facultad de Agronomía Universidad de la República Avda. Garzón 780, Montevideo 129 00, Uruguay; LUIS IGNACIO DE BARBIERI ETCHEBERRY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; S. SALADA, Centro de Investigación y Experimentación Dr Alejandro Gallinal Secretariado Uruguayo de la Lana Ruta 7 km 140, Cerro Colorado, Florida 94000, Uruguay; CARLOS ENRIQUE MONZALVO CAMPAÑA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; D. CASTELLS, Centro de Investigación y Experimentación Dr Alejandro Gallinal Secretariado Uruguayo de la Lana Ruta 7 km 140, Cerro Colorado, Florida 94000, Uruguay. |
Título : |
Breeding for sheep parasite resistance in extensive production systems in Uruguay: From phenotype to genotype. |
Complemento del título : |
Advances in biotechnologies for improving livestock breeding and feeding. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
In: Viljoen, G., Garcia Podesta, M. & Boettcher, P. (eds). 2023. International Symposium on Sustainable Animal Production and Health - Current status and way forward. Vienna, Austria, 28 June to 2 July 2021. Rome, FAO. Pp.224-236. https://doi.org/978-92-5-137052-0 |
ISBN : |
978-92-5-137052-0 |
DOI : |
https://doi.org/978-92-5-137052-0 |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
ABSTRACT.- Gastrointestinal parasites (GIP) are one of the main causes of economic losses for sheep farmers worldwide. The need for alternative control measures comes from increasingly critical anthelmintic resistance. One alternative is to include genetic resistance to GIP in breeding programmes, by selecting for worm faecal egg count (FEC). Using this selection criterion since 1994, Uruguay has included genetic resistance to GIP in the genetic evaluation of Australian Merino and Corriedale breeds. Although FEC has been the most used selection criterion to evaluate resistant animals, data recording is time-consuming and costly and requires a nematode infection challenge. Selecting parasite resistance without the need for nematode challenge would be a less expensive alternative approach without compromising the wellbeing of the animals. Moreover, other indicator traits such as packed cell volume (PCV), FAMACHA© score, body condition score (BCS) could be included to increase genetic improvement. This paper describes the current selection programmes for GIP-resistant sheep, data recording, new criteria evaluation, selection nuclei, development and use of molecular tools, projects, as well as further approaches to enhance and improve genetic progress in Uruguay. Current databases enabled various estimations and demonstrated that genetic progress can be achieved. We can highlight the following results: (i)
FEC heritability values ranging from 0.15 to 0.21; (ii) high genetic correlation between FEC in ewes at spring rise and FEC in lambs at post-weaning (0.81 ± 0.11); (iii) genetic selection by FEC is effective in different environments (low or high worm environments) and the genetic correlation
between environments is high (0.87 ± 0.04); (iv) there is a moderate favorable genetic correlation between FEC and FAMACHA©; (v) the Corriedale susceptible line had up to 3.3 times higher average of FEC than resistant line; (vi) INIA Corriedales showed better genetic merit for twinning rate, greasy fleece weight, fibre diameter, and body weight at shearing in comparison with the resistant line of SUL; and (vii) in Australian Merino, it has been possible to generate heavier progeny producing more and finer wool, and also more resistant to GIP. Moreover, generating
reference populations for molecular studies and selection nuclei is also very important. All strategies described in this study aim at improving the genetic resistance of sheep to GIP. MenosABSTRACT.- Gastrointestinal parasites (GIP) are one of the main causes of economic losses for sheep farmers worldwide. The need for alternative control measures comes from increasingly critical anthelmintic resistance. One alternative is to include genetic resistance to GIP in breeding programmes, by selecting for worm faecal egg count (FEC). Using this selection criterion since 1994, Uruguay has included genetic resistance to GIP in the genetic evaluation of Australian Merino and Corriedale breeds. Although FEC has been the most used selection criterion to evaluate resistant animals, data recording is time-consuming and costly and requires a nematode infection challenge. Selecting parasite resistance without the need for nematode challenge would be a less expensive alternative approach without compromising the wellbeing of the animals. Moreover, other indicator traits such as packed cell volume (PCV), FAMACHA© score, body condition score (BCS) could be included to increase genetic improvement. This paper describes the current selection programmes for GIP-resistant sheep, data recording, new criteria evaluation, selection nuclei, development and use of molecular tools, projects, as well as further approaches to enhance and improve genetic progress in Uruguay. Current databases enabled various estimations and demonstrated that genetic progress can be achieved. We can highlight the following results: (i)
FEC heritability values ranging from 0.15 to 0.21; (ii) high genetic corr... Presentar Todo |
Palabras claves : |
FEC; Haemonchus contortus; SISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA. |
Thesagro : |
CORRIEDALE; MERINO; SNP. |
Asunto categoría : |
L10 Genética y mejoramiento animal |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17421/1/Ciappesoni-et.al-2023-FAO-cc2530en.pdf
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Marc : |
LEADER 03655naa a2200337 a 4500 001 1064377 005 2023-11-22 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-92-5-137052-0 024 7 $ahttps://doi.org/978-92-5-137052-0$2DOI 100 1 $aCIAPPESONI, G. 245 $aBreeding for sheep parasite resistance in extensive production systems in Uruguay$bFrom phenotype to genotype.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aABSTRACT.- Gastrointestinal parasites (GIP) are one of the main causes of economic losses for sheep farmers worldwide. The need for alternative control measures comes from increasingly critical anthelmintic resistance. One alternative is to include genetic resistance to GIP in breeding programmes, by selecting for worm faecal egg count (FEC). Using this selection criterion since 1994, Uruguay has included genetic resistance to GIP in the genetic evaluation of Australian Merino and Corriedale breeds. Although FEC has been the most used selection criterion to evaluate resistant animals, data recording is time-consuming and costly and requires a nematode infection challenge. Selecting parasite resistance without the need for nematode challenge would be a less expensive alternative approach without compromising the wellbeing of the animals. Moreover, other indicator traits such as packed cell volume (PCV), FAMACHA© score, body condition score (BCS) could be included to increase genetic improvement. This paper describes the current selection programmes for GIP-resistant sheep, data recording, new criteria evaluation, selection nuclei, development and use of molecular tools, projects, as well as further approaches to enhance and improve genetic progress in Uruguay. Current databases enabled various estimations and demonstrated that genetic progress can be achieved. We can highlight the following results: (i) FEC heritability values ranging from 0.15 to 0.21; (ii) high genetic correlation between FEC in ewes at spring rise and FEC in lambs at post-weaning (0.81 ± 0.11); (iii) genetic selection by FEC is effective in different environments (low or high worm environments) and the genetic correlation between environments is high (0.87 ± 0.04); (iv) there is a moderate favorable genetic correlation between FEC and FAMACHA©; (v) the Corriedale susceptible line had up to 3.3 times higher average of FEC than resistant line; (vi) INIA Corriedales showed better genetic merit for twinning rate, greasy fleece weight, fibre diameter, and body weight at shearing in comparison with the resistant line of SUL; and (vii) in Australian Merino, it has been possible to generate heavier progeny producing more and finer wool, and also more resistant to GIP. Moreover, generating reference populations for molecular studies and selection nuclei is also very important. All strategies described in this study aim at improving the genetic resistance of sheep to GIP. 650 $aCORRIEDALE 650 $aMERINO 650 $aSNP 653 $aFEC 653 $aHaemonchus contortus 653 $aSISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA 700 1 $aMARQUES, C. B. 700 1 $aNAVAJAS, E. 700 1 $aPERAZA, P. 700 1 $aCARRACELAS, B. 700 1 $aVERA, B. 700 1 $aVAN LIER, E. 700 1 $aDE BARBIERI, I. 700 1 $aSALADA, S. 700 1 $aMONZALVO, C. 700 1 $aCASTELLS, D. 773 $tIn: Viljoen, G., Garcia Podesta, M. & Boettcher, P. (eds). 2023. International Symposium on Sustainable Animal Production and Health - Current status and way forward. Vienna, Austria, 28 June to 2 July 2021. Rome, FAO. Pp.224-236. https://doi.org/978-92-5-137052-0
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