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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
12/07/2023 |
Actualizado : |
12/07/2023 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
JOHANSSON, E.; KUKTAITE, R.; LABUSCHAGNE, M.; LAMA, S.; LAN, Y.; NAKIMBUGWE, D.; REPO-CARRASCO-VALENCIA, R.; TAFESSE, F.; TESFAYE, K.; VÁZQUEZ, D. |
Afiliación : |
EVA JOHANSSON, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; RAMUNE KUKTAITE, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; MARYKE LABUSCHAGNE, Department of Plant Sciences, University of the Free State, Bloemfontein, South Africa; SBATIE LAMA, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; YUZHOU LAN, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; DOROTHY NAKIMBUGWE, Department of Food Technology and Nutrition, School of Food Technology, Nutrition & Bioengineering, Makerere University, Kampala, Uganda; RITVA REPO-CARRASCO-VALENCIA, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, CIINCA, Universidad Nacional Agraria la Molina, Lima, Peru; FIREW TAFESSE, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Ethiopian Biotechnology Institute, Addis Ababa, Ethiopia; KASSAHUN TESFAYE, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Ethiopian Biotechnology Institute, Addis Ababa, Ethiopia; Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Institute of Biotechnology, Addis Ababa University, Addis Ababa, Ethiopia; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Adaptation to abiotic stress factors and their effects on cereal and pseudocereal grain quality. (Chapter 14). |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
In: Marianna Rakszegi, Maria Papageorgiou, João Miguel Rocha (eds). Developing sustainable and health promoting cereals and pseudocereals. Academic Press, 2023,
Pages 339-358. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90566-4.00001-1 |
ISBN : |
978-032390566-4; 978-032390689-0 |
DOI : |
10.1016/B978-0-323-90566-4.00001-1 |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
Cereals and pseudocereals act as staple food crops in various regions of the world, with major contribution to human energy and nutrition. They are consumed primarily as bread, porridge, pancakes, or as whole grain alternatives. Quality of these crops is either related to the end uses or to their content of nutritionally important components. Abiotic stress has an influence on the physiological development of the plant, with in general a negative impact on yield, by severe effects from certain stresses on specific timings of the growth cycle. The impact on plant development also influences the uptake, transport, and storage of various compounds in the plant, and thus, also grain quality. Emerging novel technologies allow comparisons of large sets of phenotypic and genotypic data and development of markers useful for selection of suitable genotypes. Pyramiding genes for tolerance to a combination of abiotic stresses is a necessity for crops securing food to the coming generations. © 2023 Elsevier Inc. All rights reserved. |
Palabras claves : |
End-use quality; Food security; Novel breeding tools; Nutrition; Staple food crops; Sustainable Development Goals (SDGs); Yield; Zero hunger - Goal 2. |
Asunto categoría : |
S01 Nutrición humana - Aspectos generales |
Marc : |
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Registros recuperados : 124 | |
101. | | LUIZZI, D.; ABADIE, T.; GATTI, I.; QUINCKE, M.; CONDON, F.; PEREYRA, S.; VÁZQUEZ, D.; DÍAZ DE ACKERMANN, M.; GERMAN, S. Consideraciones finales. Capítulo 7. In: GERMAN, S.; LUIZZI, D. (Ed.). 100 años de mejoramiento de trigo en INIA La Estanzuela. Montevideo (UY): INIA, 2018. p. 68-72.Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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102. | | ERNST, O.; ESCUDERO, J.; VÁZQUEZ, D.; CADENAZZI, M.; CASTRO, M.; GONZÁLEZ, N.; LARRAMENDI, S.; BENTANCUR, O.; SUBURU, G.; GODIÑO, M. Caracterización de la calidad industrial de variedades de trigo en Uruguay Montevideo (UY): INIA, 2012. 40 p. (Serie FPTA-INIA; 37) Proyecto FPTA 231: Caracterización de la calidad industrial de variedades de trigo sembradas para fabricación de harinas en Uruguay. Período de Ejecución: Nov. 2006-Abr. 2009Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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104. | | LUIZZI, D.; PEREYRA, S.; QUINCKE, M.; ABADIE, T.; GATTI, I.; DÍAZ DE ACKERMANN, M.; VÁZQUEZ, D.; CONDON, F.; GERMAN, S. Cien años de mejoramiento genético de trigo en La Estanzuela, Uruguay. In: SEMINARIO INTERNACIONAL DE TRIGO, 2014, La Estanzuela, Colonia, UY. GERMÁN, S., et al. (Org.). 1914-2014, un siglo de mejoramiento de trigo en La Estanzuela: un valioso legado para el futuro: presentaciones; resúmenes. La Estanzuela, Colonia, UY: INIA, 2014. p. 1-2.Tipo: Presentaciones Orales |
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105. | | VÁZQUEZ, D.; CARRASCO-LETELIER, L.; D´OTTONE, F.; RESQUIN, J.; SCOZ, R.; VILARO, F.; RODRIGUEZ, G.; VICENTE, E.; TERRA, J. Evaluating the sustainability of potential agro-industrial chains (sweet sorghum, grain sorghum, sweet potato and forestry) for agroenergy production. In: USDA-INIA Workshop of ECPA Project "Evaluating the Sustainability of Potential Agro-Industrial Chains for Agroenergy Production", 2013.Tipo: Trabajos en Congresos/Conferencias |
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106. | | SPATARI, S.; ADLER, P.R.; CARRASCO-LETELIER, L.; D´OTTONE, F.; VÁZQUEZ, D.; RODRÍGUEZ, G.; VICENTE, E.; VILARO, F. Evaluation of low carbon biofuels for domestic energy supply in Uruguay. In: CANADIAN CHEMICAL ENGINEERING CONFERENCE, 62., INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON BIOMASS AND BIOENERGY, 2012, Vancouver, BC, CA. Building the bio-economy: 583. [s.l.]: O`Zone Software, 2012.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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107. | | JOHANSSON, E.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; FLAGELLA, Z.; HÜSKEN, A.; NURIT, E.; PEÑA, R.J.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D. Genotypic and Environmental Effects on Wheat Technological and Nutritional Quality. In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_8 p. 171-204. Article histotory: First Online: 18 March 2020.Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico |
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108. | | LUIZZI, D.; PEREYRA, S.; ABADIE, T.; GATTI, I.; QUINCKE, M.; VÁZQUEZ, D.; CONDON, F.; DÍAZ DE ACKERMANN, M.; GERMAN, S. Introducción. In: GERMAN, S.; LUIZZI, D. (Ed.). 100 años de mejoramiento de trigo en INIA La Estanzuela. Montevideo (UY): INIA, 2018. p. 5-6.Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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109. | | LUIZZI, D.; PEREYRA, S.; ABADIE, T.; GATTI, I.; QUINCKE, M.; CONDON, F.; VÁZQUEZ, D.; DÍAZ DE ACKERMANN, M.; GERMAN, S. Objetivos del mejoramiento genético de trigo. Capítulo 2. In: GERMAN, S.; LUIZZI, D. (Ed.). 100 años de mejoramiento de trigo en INIA La Estanzuela. Montevideo (UY): INIA, 2018. p. 10-16.Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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111. | | CASTRO, M.; PETERSON, C.J.; DALLA RIZZA, M.; DÍAZ DELLA VALLE, P.; VÁZQUEZ, D.; IBAÑEZ, W.; ROSS, A. Influence of heat stress on wheat grain characteristics and protein molecular weight distribution. ln: International Wheat Conference, 7., 27 Nov-2 Dec 2005, Mar del Plata, AR Buck, H.T.; Nisi, J.E.; Salomón, N., ed. Wheat production in stressed environments : proceedings. Dordrecht: Springer, 2007. p. 365-371. (Developments in Plant Breeding ; 12)Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico |
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112. | | CASTRO, M.; GASO, D.; VÁZQUEZ, D.; PIRELLI, J.; BERGER, A.G.; CALISTRO, R.; VERA, M.; VIEGA, L.; OTERO, A. Variabilidad genotípica en la tolerancia al anegamiento en cebada (Hordeum vulgare L.). In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE CEBADA, 4., 2013, Bahía Blanca, AR. Resúmenes. Bahía Blanca: Bolsa de Cereales y Productos, 2013.Tipo: Abstracts/Resúmenes |
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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113. | | JOHANSSON, E.; KUKTAITE, R.; LABUSCHAGNE, M.; LAMA, S.; LAN, Y.; NAKIMBUGWE, D.; REPO-CARRASCO-VALENCIA, R.; TAFESSE, F.; TESFAYE, K.; VÁZQUEZ, D. Adaptation to abiotic stress factors and their effects on cereal and pseudocereal grain quality. (Chapter 14). In: Marianna Rakszegi, Maria Papageorgiou, João Miguel Rocha (eds). Developing sustainable and health promoting cereals and pseudocereals. Academic Press, 2023,
Pages 339-358. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90566-4.00001-1Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico |
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114. | | BOGLIACCINI, A.; AGUIAR, L.; FIORENTINO, G.; FRANCHI, S.; ROVETTA, N.; OTONELLI, H.; VÁZQUEZ, D.; TIHISTA, H.; SUBURÚ, G.; CADENAZZI, M.; CEA, J.; MORIYAMA, C.; GODIÑO, M. Caracterización anual de calidad de la zafra de trigo. In: MESA NACIONAL DE TRIGO. Informe de calidad e inocuidad de trigo Uruguayo: zafra 2013-2014. Montevideo, UY: MGAP, FAGRO, CIPU,INIA, LATU, 2013.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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115. | | CARRASCO-LETELIER, L.; VÁZQUEZ, D.; D´OTTONE, F.; RESQUÍN, F.; SCOZ, R.; VILARO, F.; RODRIGUEZ, G.; VICENTE, E.; TERRA, J.A. Balance energético de cadenas agro-industriales de interés para la producción de bioenergías. Revista INIA Uruguay, 2013, no. 32, p. 46-50 (Revista INIA; 32)Tipo: Artículos en Revistas Agropecuarias |
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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116. | | CARRASCO-LETELIER, L.; VÁZQUEZ, D.; RESQUÍN, F.; RACHID, C.; D´OTTONE, F.; TERRA, J.A.; SCOZ, R.; VILARO, F.; SALDIAS, R.; OTEGUI, O.; SOUTO, G. Evaluando la sostenibilidad energética de las agroenergías Revista INIA Uruguay, 2011, no. 27, p. 48-51 (Revista INIA; 27)Tipo: Artículos en Revistas Agropecuarias |
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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117. | | VÁZQUEZ, D.; BERGER, A.; CUNIBERTI, M.; BAINOTTI, C.; MIRANDA, M. Z. de; SCHEEREN, P. L.; JOBET, C.; PEÑA, R. J.; CABRERA, G.; VERGES, R. Genotype and environment effects on quality of 23 wheat genotypes cultivated in 20 Latin American environments. In: INTERNATIONAL WHEAT CONFERENCE, 8., 2010, St. Petersburg, RU. Abstracts...: wheat genetics and breeding for grain quality; oral presentations. St. Petersburg: VIR, 2010. p. 493-494.Tipo: Abstracts/Resúmenes |
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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118. | | HELGUERA, M.; ABUGALIEVA, A.; BATTENFIELD, S.; BÉKÉS, F.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; HÜSKEN,A.; JOHANSSON, E.; MORRIS, C.F.; NURIT, E.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D. Grain Quality in Breeding. In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi:
https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_12 p. 273-307. Article history:First Online: 18 March 2020.Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico |
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119. | | VÁZQUEZ, D.; CUNIBERTI, M.; BAINOTTI, C.; MIRANDA, M. Z. DE; SCHEEREN, P. L.; JOBET, C.; CABRERA, G.; KOHLI, M. M.; VERGES, R.; PEÑA, R. J. Grain quality of latin american wheat cultivars: current development and future perspectives. In: CONFERENCIA LATINOAMERICANA CEREALES, 2., 2011, Santiago, Chile. "Key for cereal chain innovation": event guide. Santiago: ICC: Granotec, 2011. p. 100., 2011Tipo: Abstracts/Resúmenes |
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120. | | VÁZQUEZ, D.; BERGER, A.G.; CUNIBERTI , M.; BAINOTTI , C.; ZAVARIZ DE MIRANDA , M.; SCHEEREN , P.L.; JOBET, C.; ZÚÑIGA, J.; CABRERA, G.; VERGES, R.; PEÑA, R.J Influence of cultivar and environment on quality of Latin American wheats. Journal of cereal science , v. 56, n.2, p. 196-203, 2012. Article history: Received 15 August 2011 / Received in revised form / 20 March 2012 / Accepted 27 March 2012.Tipo: Artículos en Revistas Indexadas Internacionales | Circulación / Nivel : A - 1 |
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