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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  02/04/2020
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  JOHANSSON, E.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; FLAGELLA, Z.; HÜSKEN, A.; NURIT, E.; PEÑA, R.J.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D.
Afiliación :  EVA JOHANSSON, Department of Plant BreedingThe Swedish University of Agricultural Sciences, Alnarp,Sweden.; GÉRARD BRANLARD, INRAE, UCA UMR1095 GDEC Clermont-Ferrand, France.; MARTA CUNIBERTI, Wheat and Soybean Quality Lab, National Institute of Agriculture Technology (INTA). Marcos Juárez, órdoba,Argentina.; ZINA FLAGELLA, Department of Agricultural, Food and Environmental SciencesUniversity of Foggia, Foggia, Italy.; ALEXANDRA HÜSKEN, Department of Safety and Quality of CerealsMax Rubner-Institut, Federal Research Institute of Nutrition and Food Detmold, Germany.; ERIC NURIT, Mazan,France.; ROBERTO JAVIER PEÑA, International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT)Texcoco, Mexico.; MIKE SISSONS, NSW Department of Primary IndustriesTamworth Centre for Crop Improvement Calala,Australia.; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Genotypic and Environmental Effects on Wheat Technological and Nutritional Quality.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_8
Páginas :  p. 171-204.
ISBN :  978-3-030-34163-3 (eBook)
DOI :  10.1007/978-3-030-34163-3_8
Idioma :  Inglés
Notas :  Article histotory: First Online: 18 March 2020.
Contenido :  Abstract: Technological (processing performance and end-product) and nutritional quality of wheat is in principle determined by a number of compounds within the wheat grain, including proteins, polysaccharides, lipids, minerals, heavy metals, vitamins and phytochemicals, effecting these characters. The genotype and environment is of similar importance for the determination of the content and composition of these compounds. Furthermore, the interaction between genotypes and the cultivation environment may play a significant role. Many studies have evaluated whether the genotype or the environment plays the major role in determining the content of the mentioned compounds. An overall conclusion of these studies is that except for compounds encoded by single major genes, importance of certain factors mainly depend on how wide environments and how diverse cultivars are within these comparative studies. Comparing environments all over, e.g. across Latin America, ends up with a high significance of the environment while large studies including genotypes of wide genetic background result in a significant role for the genotype. In addition, for some technological properties and components, genotype has a higher effect (e.g. grain hardness and gluten proteins), while environment influences stronger on others (e.g. protein and mineral content).Content and concentration of proteins, but also to some extent of starch, some non-starch polysaccharides and lipids, are essential in determini... Presentar Todo
Palabras claves :  BIOACTIVE COMPOUNDS; CULTIVAR X ENVIRONMENTAL; END-USE QUALITY; GENOTIPO X AMBIENTE; INTERACTIONS; MINERALS; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; PROCESSING; PROTEINS; WHEAT.
Thesagro :  TRIGO.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103109 - 1PXIPL - DD

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101.Imagen marcada / sin marcar LUIZZI, D.; ABADIE, T.; GATTI, I.; QUINCKE, M.; CONDON, F.; PEREYRA, S.; VÁZQUEZ, D.; DÍAZ DE ACKERMANN, M.; GERMAN, S. Consideraciones finales. Capítulo 7. In: GERMAN, S.; LUIZZI, D. (Ed.). 100 años de mejoramiento de trigo en INIA La Estanzuela. Montevideo (UY): INIA, 2018. p. 68-72.
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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102.Imagen marcada / sin marcar ERNST, O.; ESCUDERO, J.; VÁZQUEZ, D.; CADENAZZI, M.; CASTRO, M.; GONZÁLEZ, N.; LARRAMENDI, S.; BENTANCUR, O.; SUBURU, G.; GODIÑO, M. Caracterización de la calidad industrial de variedades de trigo en Uruguay Montevideo (UY): INIA, 2012. 40 p. (Serie FPTA-INIA; 37) Proyecto FPTA 231: Caracterización de la calidad industrial de variedades de trigo sembradas para fabricación de harinas en Uruguay. Período de Ejecución: Nov. 2006-Abr. 2009
Tipo: Serie FPTA
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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103.Imagen marcada / sin marcar KAVANOVÁ, M.; ROSSI, C.; GÓMEZ-GUERRERO, B.; CAMMAROTA RICCO, L.; LANARO, V.; DE LEÓN, T.; VÁZQUEZ, D. Desarrollo de cultivares de cebada cervecera: un ejemplo de colaboración entre INIA y LATU-Latitud. Agroalimentos. Revista INIA Uruguay, Setiembre 2023, no.74 p.29-32. (Revista INIA; 74).
Tipo: Artículos en Revistas Agropecuarias
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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104.Imagen marcada / sin marcar LUIZZI, D.; PEREYRA, S.; QUINCKE, M.; ABADIE, T.; GATTI, I.; DÍAZ DE ACKERMANN, M.; VÁZQUEZ, D.; CONDON, F.; GERMAN, S. Cien años de mejoramiento genético de trigo en La Estanzuela, Uruguay. In: SEMINARIO INTERNACIONAL DE TRIGO, 2014, La Estanzuela, Colonia, UY. GERMÁN, S., et al. (Org.). 1914-2014, un siglo de mejoramiento de trigo en La Estanzuela: un valioso legado para el futuro: presentaciones; resúmenes. La Estanzuela, Colonia, UY: INIA, 2014. p. 1-2.
Tipo: Presentaciones Orales
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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105.Imagen marcada / sin marcar VÁZQUEZ, D.; CARRASCO-LETELIER, L.; D´OTTONE, F.; RESQUIN, J.; SCOZ, R.; VILARO, F.; RODRIGUEZ, G.; VICENTE, E.; TERRA, J. Evaluating the sustainability of potential agro-industrial chains (sweet sorghum, grain sorghum, sweet potato and forestry) for agroenergy production. In: USDA-INIA Workshop of ECPA Project "Evaluating the Sustainability of Potential Agro-Industrial Chains for Agroenergy Production", 2013.
Tipo: Trabajos en Congresos/Conferencias
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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106.Imagen marcada / sin marcar SPATARI, S.; ADLER, P.R.; CARRASCO-LETELIER, L.; D´OTTONE, F.; VÁZQUEZ, D.; RODRÍGUEZ, G.; VICENTE, E.; VILARO, F. Evaluation of low carbon biofuels for domestic energy supply in Uruguay. In: CANADIAN CHEMICAL ENGINEERING CONFERENCE, 62., INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON BIOMASS AND BIOENERGY, 2012, Vancouver, BC, CA. Building the bio-economy: 583. [s.l.]: O`Zone Software, 2012.
Tipo: Poster
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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107.Imagen marcada / sin marcar JOHANSSON, E.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; FLAGELLA, Z.; HÜSKEN, A.; NURIT, E.; PEÑA, R.J.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D. Genotypic and Environmental Effects on Wheat Technological and Nutritional Quality. In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_8 p. 171-204. Article histotory: First Online: 18 March 2020.
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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108.Imagen marcada / sin marcar LUIZZI, D.; PEREYRA, S.; ABADIE, T.; GATTI, I.; QUINCKE, M.; VÁZQUEZ, D.; CONDON, F.; DÍAZ DE ACKERMANN, M.; GERMAN, S. Introducción. In: GERMAN, S.; LUIZZI, D. (Ed.). 100 años de mejoramiento de trigo en INIA La Estanzuela. Montevideo (UY): INIA, 2018. p. 5-6.
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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109.Imagen marcada / sin marcar LUIZZI, D.; PEREYRA, S.; ABADIE, T.; GATTI, I.; QUINCKE, M.; CONDON, F.; VÁZQUEZ, D.; DÍAZ DE ACKERMANN, M.; GERMAN, S. Objetivos del mejoramiento genético de trigo. Capítulo 2. In: GERMAN, S.; LUIZZI, D. (Ed.). 100 años de mejoramiento de trigo en INIA La Estanzuela. Montevideo (UY): INIA, 2018. p. 10-16.
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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110.Imagen marcada / sin marcar ADLER, P.; SPATARI, S.; D´OTTONE, F.; VÁZQUEZ, D.; PETERSON, L.; DEL GROSSO, S. J.; BAETHGEN, W.; PARTON, W. J. Legacy effects of individual crops affect N2O emissions accounting within crop rotations. Global Change Biology Bioenergy, 2017. OPEN ACCESS Article history: Version of record online: 8 July 2017 // Accepted manuscript online: 5 June 2017 // Manuscript Accepted: 18 May 2017 // Manuscript Received: 6 February 2017. This is an open access article under the terms of the Creative...
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : Internacional - --
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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111.Imagen marcada / sin marcar CASTRO, M.; PETERSON, C.J.; DALLA RIZZA, M.; DÍAZ DELLA VALLE, P.; VÁZQUEZ, D.; IBAÑEZ, W.; ROSS, A. Influence of heat stress on wheat grain characteristics and protein molecular weight distribution. ln: International Wheat Conference, 7., 27 Nov-2 Dec 2005, Mar del Plata, AR Buck, H.T.; Nisi, J.E.; Salomón, N., ed. Wheat production in stressed environments : proceedings. Dordrecht: Springer, 2007. p. 365-371. (Developments in Plant Breeding ; 12)
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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112.Imagen marcada / sin marcar CASTRO, M.; GASO, D.; VÁZQUEZ, D.; PIRELLI, J.; BERGER, A.G.; CALISTRO, R.; VERA, M.; VIEGA, L.; OTERO, A. Variabilidad genotípica en la tolerancia al anegamiento en cebada (Hordeum vulgare L.). In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE CEBADA, 4., 2013, Bahía Blanca, AR. Resúmenes. Bahía Blanca: Bolsa de Cereales y Productos, 2013.
Tipo: Abstracts/Resúmenes
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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113.Imagen marcada / sin marcar JOHANSSON, E.; KUKTAITE, R.; LABUSCHAGNE, M.; LAMA, S.; LAN, Y.; NAKIMBUGWE, D.; REPO-CARRASCO-VALENCIA, R.; TAFESSE, F.; TESFAYE, K.; VÁZQUEZ, D. Adaptation to abiotic stress factors and their effects on cereal and pseudocereal grain quality. (Chapter 14). In: Marianna Rakszegi, Maria Papageorgiou, João Miguel Rocha (eds). Developing sustainable and health promoting cereals and pseudocereals. Academic Press, 2023, Pages 339-358. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90566-4.00001-1
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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114.Imagen marcada / sin marcar BOGLIACCINI, A.; AGUIAR, L.; FIORENTINO, G.; FRANCHI, S.; ROVETTA, N.; OTONELLI, H.; VÁZQUEZ, D.; TIHISTA, H.; SUBURÚ, G.; CADENAZZI, M.; CEA, J.; MORIYAMA, C.; GODIÑO, M. Caracterización anual de calidad de la zafra de trigo. In: MESA NACIONAL DE TRIGO. Informe de calidad e inocuidad de trigo Uruguayo: zafra 2013-2014. Montevideo, UY: MGAP, FAGRO, CIPU,INIA, LATU, 2013.
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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115.Imagen marcada / sin marcar CARRASCO-LETELIER, L.; VÁZQUEZ, D.; D´OTTONE, F.; RESQUÍN, F.; SCOZ, R.; VILARO, F.; RODRIGUEZ, G.; VICENTE, E.; TERRA, J.A. Balance energético de cadenas agro-industriales de interés para la producción de bioenergías. Revista INIA Uruguay, 2013, no. 32, p. 46-50 (Revista INIA; 32)
Tipo: Artículos en Revistas Agropecuarias
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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116.Imagen marcada / sin marcar CARRASCO-LETELIER, L.; VÁZQUEZ, D.; RESQUÍN, F.; RACHID, C.; D´OTTONE, F.; TERRA, J.A.; SCOZ, R.; VILARO, F.; SALDIAS, R.; OTEGUI, O.; SOUTO, G. Evaluando la sostenibilidad energética de las agroenergías Revista INIA Uruguay, 2011, no. 27, p. 48-51 (Revista INIA; 27)
Tipo: Artículos en Revistas Agropecuarias
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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117.Imagen marcada / sin marcar VÁZQUEZ, D.; BERGER, A.; CUNIBERTI, M.; BAINOTTI, C.; MIRANDA, M. Z. de; SCHEEREN, P. L.; JOBET, C.; PEÑA, R. J.; CABRERA, G.; VERGES, R. Genotype and environment effects on quality of 23 wheat genotypes cultivated in 20 Latin American environments. In: INTERNATIONAL WHEAT CONFERENCE, 8., 2010, St. Petersburg, RU. Abstracts...: wheat genetics and breeding for grain quality; oral presentations. St. Petersburg: VIR, 2010. p. 493-494.
Tipo: Abstracts/Resúmenes
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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118.Imagen marcada / sin marcar HELGUERA, M.; ABUGALIEVA, A.; BATTENFIELD, S.; BÉKÉS, F.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; HÜSKEN,A.; JOHANSSON, E.; MORRIS, C.F.; NURIT, E.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D. Grain Quality in Breeding. In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_12 p. 273-307. Article history:First Online: 18 March 2020.
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
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119.Imagen marcada / sin marcar VÁZQUEZ, D.; CUNIBERTI, M.; BAINOTTI, C.; MIRANDA, M. Z. DE; SCHEEREN, P. L.; JOBET, C.; CABRERA, G.; KOHLI, M. M.; VERGES, R.; PEÑA, R. J. Grain quality of latin american wheat cultivars: current development and future perspectives. In: CONFERENCIA LATINOAMERICANA CEREALES, 2., 2011, Santiago, Chile. "Key for cereal chain innovation": event guide. Santiago: ICC: Granotec, 2011. p. 100., 2011
Tipo: Abstracts/Resúmenes
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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120.Imagen marcada / sin marcar VÁZQUEZ, D.; BERGER, A.G.; CUNIBERTI , M.; BAINOTTI , C.; ZAVARIZ DE MIRANDA , M.; SCHEEREN , P.L.; JOBET, C.; ZÚÑIGA, J.; CABRERA, G.; VERGES, R.; PEÑA, R.J Influence of cultivar and environment on quality of Latin American wheats. Journal of cereal science , v. 56, n.2, p. 196-203, 2012. Article history: Received 15 August 2011 / Received in revised form / 20 March 2012 / Accepted 27 March 2012.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 1
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