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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  22/01/2020
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LADO, J.; ALÓS, E.; MANZI, M.; CRONJE, P.J.R.; GÓMEZ-CADENAS, A.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Spain; ENRIQUETA ALÓS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Spain; MATÍAS MANZI, Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural, Universitat Jaume I, Spain; Estación Experimental Facultad de Agronomía Salto (EEFAS), Universidad de la Republica, Salto, Uruguay; PAUL J. R. CRONJE, Citrus Research International, Department of Horticultural Science, University of Stellenbosch, South Africa; AURELIO GÓMEZ-CADENAS, Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural, Universitat Jaume I, Spain; MARÍA J. RODRIGO, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Spain; LORENZO ZACARÍAS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA), Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Spain.
Título :  Light regulation of carotenoid biosynthesis in the peel of mandarin and sweet orange fruits.
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  Frontiers in Plant Science, 15 October 2019, Volume 10, Article number 1288. OPEN ACCESS. Doi: 10.3389/fpls.2019.01288
ISSN :  1664-462X
DOI :  10.3389/fpls.2019.01288
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 14 June 2019 / Accepted: 17 September 2019 / Published: 15 October 2019. Funding text: MR and LZ are members of Eurocaroten (COST_Action CA15136) and CaRed (Spanish Carotenoid Network BIO2017-90877-REDT, Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, Spain). This article is part of the research topic "Illuminating Carotenoid Synthesis and Plastid Transition in Plants".
Contenido :  ABSTRACT. Carotenoids are the pigments responsible for the coloration of the peel and pulp of Citrus fruits. Light is one of the major environmental factors influencing coloration and carotenoid content and composition of fleshy fruits and therefore their commercial and nutritional quality. Agronomical observations indicate that citrus fruits exposed to sunlight develop a brighter peel coloration than shaded fruit inside the tree canopy. In the present study, the effect of light deprivation on carotenoid profile, and in the expression of genes of carotenoid metabolism and their precursors have been analyzed in fruits of Clemenules mandarin (Citrus clementine) and Navelina orange (Citrus sinensis). Fruit shading accelerated peel degreening, chlorophyll degradation, and reduced chloroplastic-type carotenoids. Time-course shading experiments revealed that the stage of fruit ripening appears to be determinant for the effect of darkness in carotenoid biosynthesis. Fruit shading produced a down-regulation of the expression of key carotenoids biosynthetic genes (PSY, PDS, ZDS1, LCY2a, LCY2b, and CHX). However, expression of MEP pathway genes (DXS, HDR1, and GGPPS1) and the carotenoid cleavage dioxygenase, CCD4b1, responsible of the formation of the apocarotenoid ?-citraurin, were not substantially affected by dark-grown conditions. The content of abscisic acid (ABA), an end product of the carotenoid pathway, was not affected by the light regime, suggesting that effect of shading on... Presentar Todo
Palabras claves :  ABSCISIC ACID; CAROTENOIDS; CITRUS FRUIT; GENE EXPRESSION; LIGHT; MATURATION; PLATAFORMA AGROALIMENTOS.
Thesagro :  CITRUS.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2019.01288/pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102101 - 1PXIAP - DDPP/Front. Plant Sci./2019

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1.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Maturity indicators and citrus fruit quality. Stewart Postharvest Review, 2014, v.10, no.2, p.1-6. 2-s2.0-84909594466
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 2
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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2.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. La importancia de los pigmentos en la tolerancia a bajas temperaturas de los frutos cítricos. Revista INIA Uruguay, 2016, No.44, p. 39-41. (Revista INIA; 44)
Tipo: Artículos en Revistas Agropecuarias
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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3.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Influencia de la luz en la coloración y maduración de los frutos cítricos. Levante Agrícola, 2013, Edición Postcosecha, p.179-185.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 5
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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4.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Transcriptional regulation of ethylene metabolism in 'Marsh' and 'Star Ruby' grapefruits under chilling conditions. Acta Horticulturae, 2015, no.1079, p. 501-506. Proc. Vth International Conference Postharvest Unlimited. Eds.: Toivonen P.M.,Kalaitzis P.,Manganaris G.A.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : Internacional - --
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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5.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; ZACARÍAS, L.; RODRIGO, M.J. Regulation of carotenoid biosynthesis during fruit development (Chap. 6). In: Stange, C. (Ed.). Carotenoids in Nature: Biosynthesis, Regulation and Function. Springer, 2016. Chapter 6 p. 161-198 (Sub-Cellular Biochemistry; 79)
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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6.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; CRONJE, P.JR; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Citrus. Chapter 17. 1st ed. In: Pareek, S.T.D.F.S. Postharvest Physiological Disorders in Fruits and Vegetables, Boca de Raton: CRC Press, 2019. p. 321-341.
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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7.Imagen marcada / sin marcar ALQUEZAR, B.; RODRIGO, M.J.; LADO, J.; ZACARÍAS, L. A comparative physiological and transcriptional study of carotenoid biosynthesis in white and red grapefruit (Citrus paradisi Macf.). Tree Genetics & Genomes, 2013, v.9, no.5, p.1257-1269. Article history: Received: 30 January 2013 / Revised: 26 March 2013 / Accepted: 15 April 2013 / Published online: 15 May 2013.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 1
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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8.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; PASCUAL, M.; ZACARÍAS, L.; RODRIGO, M.J. Efecto de la temperatura de conservación en el contenido de carotenoides y vitamina C en frutos de pomelo rojo. (Effect of Storage Temperature on Carotenoid and Vitamin C Content in Red Grapefruit.) Agrociencia Uruguay, 2015, v.19, no.1, p. 48-56.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas NacionalesCirculación / Nivel : Nacional - --
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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9.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; RODRIGO, M.J.; CRONJE, P.; ZACARÍAS, L. Involvement of lycopene in the induction of tolerance to chilling injury in grapefruit. Postharvest Biology & Technology, 2015, v.100, p. 176-186.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : Internacional - --
Biblioteca(s): INIA Salto Grande.
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10.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; CUELLAR, F.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Nutritional composition of mandarins. In: Simmonds, M.S.J., Preedy, V.R. (Eds.), 2016, Nutritional Composition of Fruit Cultivars. Academic Press, 419-443.(Chap. 18).
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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11.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; ALÓS, E.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Light avoidance reduces ascorbic acid accumulation in the peel of Citrus fruit. Plant Science, 2015, v.231, p.138-147. Article history: Received 2 October 2014 / Received in revised form 26 November 2014 / Accepted 1 December 2014 / Available online 5 December 2014.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 1
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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12.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; GURREA, A.; LORENZO, Z.; RODRIGO, M.J. Influence of the storage temperature on volatile emission, carotenoid content and chilling injury development in Star Ruby red grapefruit. Food Chemistry, 15 October 2019, 295:72-81. Article history: Received 11 February 2019 // Received in revised form 15 May 2019 // Accepted 15 May 2019 // Available online 16 May 2019. Funding Sponsor: Ministerio de Economía y Competitividad -AGL2012-34573,AGL2015-70218. Funding...
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : Internacional - --
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13.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; CRONJE, P.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Resistance to chilling injury in red, lycopene-accumulating tissue of cold-stored Grapefruits. (Conference paper). Acta Horticulturae, 2015, no.1079, p. 249-256. In: ISHS Acta Horticulturae 1079: V International Conference Postharvest Unlimited. Editors: G.A. Manganaris, P.M. Toivonen, P. Kalaitzis. Publication date: 25 March 2015
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : Internacional - --
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14.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; ZACARÍAS, J.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Visualization of carotenoid-storage structures in fruits by transmission electron microscopy. In: Rodríguez-Concepción M., Welsch R. (eds). Plant and Food Carotenoids. Methods in Molecular Biology, 2020, vol 2083. Pages 235-244. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4939-9952-1_18 Article history: First Online: 20 November 2019.
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
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15.Imagen marcada / sin marcar RODRIGO, M.J.; ALQUEZAR, B.; ALOS, E.; LADO, J.; ZACARIAS, L. Biochemical bases and molecular regulation of pigmentation in the peel of Citrus fruit. Scientia Horticulturae, 2013, v.163, no.5, p.46-62. Article history: Received 24 May 2013 / Received in revised form 6 August 2013 / Accepted 7 August 2013.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 2
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16.Imagen marcada / sin marcar MANZI, M.; LADO, J.; RODRIGO, M.J.; ARBONA, V.; GÓMEZ-CADENAS, A. ABA accumulation in water-stressed Citrus roots does not rely on carotenoid content in this organ. Plant Science, 2016, v. 252, p. 151-161. Article history: Received 19 May 2016. Received in revised form 26 July 2016. Accepted 27 July 2016. Available online 29 July 2016
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : Internacional - --
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17.Imagen marcada / sin marcar RIVAS, F.; FORNES, F.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L.; AGUSTÍ, M. Changes in carotenoids and ABA content in Citrus leaves in response to girdling. Scientia Horticulturae, 2011, v.127, no.4, p.482-487. Article history: Received 31 August 2010 / Received in revised form 11 October 2010 / Accepted 9 November 2010.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
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18.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; ZACARÍAS, L.; GURREA, A.; PAGE, A.; STEAD, A.; RODRIGO, M.J. Exploring the diversity in Citrus fruit colouration to decipher the relationship between plastid ultrastructure and carotenoid composition. Planta, 2015, v. 242, p. 645-661. Article history: Received: 13 March 2015 / Accepted: 9 July 2015 / Published online: 23 July 2015. Electronic supplementary material The online version of this article (doi:10.1007/s00425-015-2370-9) contains supplementary material, which...
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19.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; CRONJE, P.J.R.; RODRIGO, M.J.; ZACARÍAS, L. Fruit shading enhances red color and carotenoid accumulation in 'Star Ruby' grapefruit. (Conference Paper). Acta Horticulturae, 2015, Volume 1065, Pages 1521-1528. (Acta Horticulturae; 1065). ISHS Acta Horticulturae 1065: XII International Citrus Congress - International Society of Citriculture. Publication date: 20 January 2015. Editors: B. Sabater-Muñoz, P. Moreno, L. Peña, L. Navarro.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
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20.Imagen marcada / sin marcar RODRIGO, M.J.; LADO, J.; ALÓS, E.; ALQUÉZAR, B.; DERY, O.; HIRSCHBERG, J.; ZACARÍAS, L. A mutant allele of ζ-carotene isomerase (Z-ISO) is associated with the yellow pigmentation of the "pinalate" sweet orange mutant and reveals new insights into its role in fruit carotenogenesis. BMC Plant Biology, 4 November 2019, Volume 19, Issue 1, Article number 465. OPEN ACCESS. Doi: DOI: 10.1186/s12870-019-2078-2 Article history: Received: 17 June 2019 / Accepted: 16 October 2019 / Published online: 4 November 2019. Funding text: Financial support of the research grants AGL2012?34576 and AGL2015? 70218 (Ministerio Economía y Competitividad,...
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