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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
07/05/2024 |
Actualizado : |
07/05/2024 |
Tipo de producción científica : |
Temas Institucionales |
Autor : |
SAWCHIK, J.; FERNANDEZ, E.; FERRARO, B.; GUTIERREZ, N.; OVIEDO, S. |
Afiliación : |
JORGE SAWCHIK PINTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ENRIQUE GENARO FERNANDEZ RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; BRUNO FERRARO ALBERTONI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NICOLAS GUTIERREZ SALGUES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SEBASTIAN OVIEDO ALCOBA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Plan Estratégico 2021-2025. Visión 2030. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): INIA, 2023. |
Páginas : |
155 p. |
Serie : |
(Temas Institucionales; 17) |
ISBN : |
e-ISBN: 978-9974-38-504-7 |
ISSN : |
1688-9347 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Miembros de la Junta Directiva de INIA: Ing. Agr. José Eduardo Bonica (presidente), Ing. Agr. Walter Baethgen (vicepresidente), Ing. Agr. Martín Gortari Fernández, Ing. Agr. Rafael Normey, Ing. Agr. Alejandro Henry, Ing. Agr. Diego Bonino. -- Dirección Nacional: Ing. Agr. Jorge Sawchik (director nacional). -- Coordinación General y Formulación del plan: Ing. Agr. Jorge Sawchik (Dirección Nacional), Ing. Agr. Enrique Fernández (Economía aplicada), Cr. Bruno Ferraro (Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación), Ing. Agr. Nicolás Gutiérrez (Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación), Lic. Sebastián Oviedo (Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación). -- Edición y corrección del documento: Sra. Evelyn Fernández (Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación), Lic. María José García (Unidad de Comunicación y Transferencia de Tecnología). -- Revisión final y aspectos de diseño del documento: Ing. Agr. Joaquín Lapetina (Unidad de Comunicación y Transferencia de Tecnología). -- Agradecimientos: técnicos referentes: Fernando Resquín, Graciela Quintans, Juan Manuel Clariget, Andrés Berger, Sebastián Martínez, Leonidas Carrasco, Ernesto Restaino, Andrés Coniberti, Sergio Ceretta, Alejandro La Manna, Álvaro Otero, José Velazco, Fernando Lattanzi, Silvia Pereyra, Jesús Castillo, Carolina Leoni, Ana Arruabarrena, Mario Lema, Juan Manuel Soares de Lima, Carlos Rossi y Agustín Núñez. -- Directores de Sistemas: Santiago Fariña, José Terra, Matías González, Sebastián Mazzilli, Georgett Banchero, Gabriel Ciappesoni (ex), Gonzalo Martínez y Roberto Scoz (ex). -- Coordinadores de Áreas Transversales: Victoria Bonnecarrère, Daniel Vázquez, Bruno Lanfranco,
Guadalupe Tiscornia, Verónica Ciganda, Rafael Reyno, Alfredo Albín y Alejo Menchaca. -- Directores regionales: Alejandro Pizzolon, Santiago Cayota (ex), Rodrigo Zarza, Carlos Rossi (ex), Juan Pedro Posse, Gustavo Brito (ex), Mariana Espino y Walter Ayala. -- Colaboradores de INIA: Gabriela Molina, Carlos Negro, Magdalena Costa, Victoria Genta, Marcelo Salvagno, Mónica Cantileno, Miguel Sierra, Verónica Musselli y Diego Sotelo.
Miembros de los Consejos Asesores Regionales y Grupos de Trabajo, referentes del sector y funcionarios en general que participaron en diferentes instancias de discusión. |
Contenido : |
El INIA fue creado con el objetivo de ejecutar programas de investigación agropecuaria tendientes a generar y adaptar tecnologías adecuadas a las necesidades del país y a las condiciones socioeconómicas de la producción agropecuaria, articulando una efectiva transferencia de la tecnología generada con las organizaciones de asistencia técnica y extensión que funcionan a niveles público o privado (Ley 16.065, 6/10/1989). Desde hace un tiempo la planificación estratégica se ha incorporado a la cultura de INIA como un proceso permanente, constituyendo una herramienta fundamental para afrontar las incertidumbres y adaptarse de forma dinámica a los constantes cambios en el contexto global y nacional. La planificación es concebida como un proceso continuo y flexible de consulta, articulación y reflexión, que define la orientación general de la organización y las metas que se procurarán alcanzar. Asimismo, contempla el diseño e implementación de planes de acción, la construcción de una agenda de investigación y desarrollo tecnológico relevante, y la adaptación y mejora de los procesos de gestión y apoyo. Esta es nuestra puesta a punto para el período 2021-2025 con la perspectiva orientada hacia un horizonte más lejano. Estos son los lineamientos de nuestra propuesta de valor para contribuir al
desarrollo de nuestro país y el bienestar de su gente. |
Palabras claves : |
PEI (PLAN ESTRATÉGICO INSTITUCIONAL); SISTEMA AGRÍCOLA-GANADERO - INIA; SISTEMA ARROZ-GANADERÍA - INIA; SISTEMA FORESTAL - INIA; SISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA; SISTEMA LECHERO - INIA; SISTEMA VEGETAL INTENSIVO - INIA. |
Thesagro : |
GESTION; INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN; INVESTIGACION AGROPECUARIA; PLAN ESTRATEGICO; SISTEMAS DE INVESTIGACION. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17645/1/INIA-PEI-2021-2025-Temas-Inst-17.pdf
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Marc : |
LEADER 04789nam a2200349 a 4500 001 1064616 005 2024-05-07 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1688-9347 100 1 $aSAWCHIK, J. 245 $aPlan Estratégico 2021-2025. Visión 2030.$h[electronic resource] 260 $aMontevideo (UY): INIA$c2023 300 $a155 p. 490 $a(Temas Institucionales; 17) 500 $aMiembros de la Junta Directiva de INIA: Ing. Agr. José Eduardo Bonica (presidente), Ing. Agr. Walter Baethgen (vicepresidente), Ing. Agr. Martín Gortari Fernández, Ing. Agr. Rafael Normey, Ing. Agr. Alejandro Henry, Ing. Agr. Diego Bonino. -- Dirección Nacional: Ing. Agr. Jorge Sawchik (director nacional). -- Coordinación General y Formulación del plan: Ing. Agr. Jorge Sawchik (Dirección Nacional), Ing. Agr. Enrique Fernández (Economía aplicada), Cr. Bruno Ferraro (Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación), Ing. Agr. Nicolás Gutiérrez (Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación), Lic. Sebastián Oviedo (Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación). -- Edición y corrección del documento: Sra. Evelyn Fernández (Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación), Lic. María José García (Unidad de Comunicación y Transferencia de Tecnología). -- Revisión final y aspectos de diseño del documento: Ing. Agr. Joaquín Lapetina (Unidad de Comunicación y Transferencia de Tecnología). -- Agradecimientos: técnicos referentes: Fernando Resquín, Graciela Quintans, Juan Manuel Clariget, Andrés Berger, Sebastián Martínez, Leonidas Carrasco, Ernesto Restaino, Andrés Coniberti, Sergio Ceretta, Alejandro La Manna, Álvaro Otero, José Velazco, Fernando Lattanzi, Silvia Pereyra, Jesús Castillo, Carolina Leoni, Ana Arruabarrena, Mario Lema, Juan Manuel Soares de Lima, Carlos Rossi y Agustín Núñez. -- Directores de Sistemas: Santiago Fariña, José Terra, Matías González, Sebastián Mazzilli, Georgett Banchero, Gabriel Ciappesoni (ex), Gonzalo Martínez y Roberto Scoz (ex). -- Coordinadores de Áreas Transversales: Victoria Bonnecarrère, Daniel Vázquez, Bruno Lanfranco, Guadalupe Tiscornia, Verónica Ciganda, Rafael Reyno, Alfredo Albín y Alejo Menchaca. -- Directores regionales: Alejandro Pizzolon, Santiago Cayota (ex), Rodrigo Zarza, Carlos Rossi (ex), Juan Pedro Posse, Gustavo Brito (ex), Mariana Espino y Walter Ayala. -- Colaboradores de INIA: Gabriela Molina, Carlos Negro, Magdalena Costa, Victoria Genta, Marcelo Salvagno, Mónica Cantileno, Miguel Sierra, Verónica Musselli y Diego Sotelo. Miembros de los Consejos Asesores Regionales y Grupos de Trabajo, referentes del sector y funcionarios en general que participaron en diferentes instancias de discusión. 520 $aEl INIA fue creado con el objetivo de ejecutar programas de investigación agropecuaria tendientes a generar y adaptar tecnologías adecuadas a las necesidades del país y a las condiciones socioeconómicas de la producción agropecuaria, articulando una efectiva transferencia de la tecnología generada con las organizaciones de asistencia técnica y extensión que funcionan a niveles público o privado (Ley 16.065, 6/10/1989). Desde hace un tiempo la planificación estratégica se ha incorporado a la cultura de INIA como un proceso permanente, constituyendo una herramienta fundamental para afrontar las incertidumbres y adaptarse de forma dinámica a los constantes cambios en el contexto global y nacional. La planificación es concebida como un proceso continuo y flexible de consulta, articulación y reflexión, que define la orientación general de la organización y las metas que se procurarán alcanzar. Asimismo, contempla el diseño e implementación de planes de acción, la construcción de una agenda de investigación y desarrollo tecnológico relevante, y la adaptación y mejora de los procesos de gestión y apoyo. Esta es nuestra puesta a punto para el período 2021-2025 con la perspectiva orientada hacia un horizonte más lejano. Estos son los lineamientos de nuestra propuesta de valor para contribuir al desarrollo de nuestro país y el bienestar de su gente. 650 $aGESTION 650 $aINSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN 650 $aINVESTIGACION AGROPECUARIA 650 $aPLAN ESTRATEGICO 650 $aSISTEMAS DE INVESTIGACION 653 $aPEI (PLAN ESTRATÉGICO INSTITUCIONAL) 653 $aSISTEMA AGRÍCOLA-GANADERO - INIA 653 $aSISTEMA ARROZ-GANADERÍA - INIA 653 $aSISTEMA FORESTAL - INIA 653 $aSISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA 653 $aSISTEMA LECHERO - INIA 653 $aSISTEMA VEGETAL INTENSIVO - INIA 700 1 $aFERNANDEZ, E. 700 1 $aFERRARO, B. 700 1 $aGUTIERREZ, N. 700 1 $aOVIEDO, S.
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Treinta y Tres. Por información adicional contacte bibliott@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
29/04/2019 |
Actualizado : |
11/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
-- - -- |
Autor : |
MARESCA, S.; LÓPEZ VALIENTE, S.; RODRÍGUEZ A.M.; TESTA, L.M.; LONG, N. M.; QUINTANS, G.; PAVAN, E. |
Afiliación : |
SEBASTIÁN MARESCA, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Cuenca del Salado Experimental Station. Argentina.; SEBASTIÁN LÓPEZ VALIENTE, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Cuenca del Salado Experimental Station. Argentina.; ALEJANDRO M. RODRÍGUEZ, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Cuenca del Salado Experimental Station. Argentina.; LAURA M. TESTA, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Balcarse Experimental Station. Argentina.; NATHAN M. LONG, Department of Animal Veterinary Science, Clemson University, USA.; GRACIELA QUINTANS ILARIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ENRIQUE PAVAN, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Balcarse Experimental Station. Argentina. |
Título : |
The influence of protein restriction during mid- to late gestation on beef offspring growth, carcass characteristic and meat quality. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Meat Science, 2019. v.153, p. 103-108. |
DOI : |
10.1016/j.meatsci.2019.03.014 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history :Received 22 May 2018; Received in revised form 20 February 2019; Accepted 20 March 2019. Available online 21 March 2019. |
Contenido : |
Abstract:
The objective of this study was to determine whether crude protein intake during the last three months of gestation affects growth performance, carcass characteristics and meat quality of steer progeny. At 134 ± 14 d of gestation, 68 multiparous Angus cows were blocked by BW and expected calving date and randomly assigned to diets that contained either low or high dietary crude protein concentrations and were allotted in 12 pens per treatment. After calving, cows were managed together on improved pastures during lactation. After weaning at 219 ± 13 d of age, steers calves were stockered on natural pastures until 687 ± 13 d of age then placed into a feedlot for 83d before slaughter. Maternal dietary protein concentration had no influence on offspring body weight and growth rate during rearing or finishing phases (P > .10). Rib fat thickness of steers was not affected (P = .38) by maternal nutrition treatments, however, LM area was greater in HP steers than LP steers at entrance into the feedlot (P = .01) and end of finishing phase (P = .04). Hot carcass weight was similar between treatments (P = .69), however dressing percentage was increased in HP relative to LP steers (P = .01). Tenderness of Longissimus muscle was increased in HP compared to LP steers after 3 and 14d
(P < .001) of aging. No treatment differences in troponin-t degradation (P = .77) and collagen content (P = .58) were observed. Muscle fiber diameter was similar in LP and HP steers (P = .20), suggesting that increase of LM area in HP steers could be due to muscle hyperplasia. These data indicated that level of protein during mid to late gestation does not affect offspring growth but has impacts on carcass composition and meat quality of steer progeny. MenosAbstract:
The objective of this study was to determine whether crude protein intake during the last three months of gestation affects growth performance, carcass characteristics and meat quality of steer progeny. At 134 ± 14 d of gestation, 68 multiparous Angus cows were blocked by BW and expected calving date and randomly assigned to diets that contained either low or high dietary crude protein concentrations and were allotted in 12 pens per treatment. After calving, cows were managed together on improved pastures during lactation. After weaning at 219 ± 13 d of age, steers calves were stockered on natural pastures until 687 ± 13 d of age then placed into a feedlot for 83d before slaughter. Maternal dietary protein concentration had no influence on offspring body weight and growth rate during rearing or finishing phases (P > .10). Rib fat thickness of steers was not affected (P = .38) by maternal nutrition treatments, however, LM area was greater in HP steers than LP steers at entrance into the feedlot (P = .01) and end of finishing phase (P = .04). Hot carcass weight was similar between treatments (P = .69), however dressing percentage was increased in HP relative to LP steers (P = .01). Tenderness of Longissimus muscle was increased in HP compared to LP steers after 3 and 14d
(P < .001) of aging. No treatment differences in troponin-t degradation (P = .77) and collagen content (P = .58) were observed. Muscle fiber diameter was similar in LP and HP steers (P = .20), sugges... Presentar Todo |
Palabras claves : |
RESTRICCIÓN NUTRICIONAL; RESTRICCIÓN PROTEICA; RESTRICCIONES EN GESTACIÓN. |
Thesagro : |
BOVINOS DE CARNE; GESTACION. |
Asunto categoría : |
L02 Alimentación animal |
Marc : |
LEADER 02742naa a2200277 a 4500 001 1059746 005 2019-10-11 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.meatsci.2019.03.014$2DOI 100 1 $aMARESCA, S. 245 $aThe influence of protein restriction during mid- to late gestation on beef offspring growth, carcass characteristic and meat quality.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history :Received 22 May 2018; Received in revised form 20 February 2019; Accepted 20 March 2019. Available online 21 March 2019. 520 $aAbstract: The objective of this study was to determine whether crude protein intake during the last three months of gestation affects growth performance, carcass characteristics and meat quality of steer progeny. At 134 ± 14 d of gestation, 68 multiparous Angus cows were blocked by BW and expected calving date and randomly assigned to diets that contained either low or high dietary crude protein concentrations and were allotted in 12 pens per treatment. After calving, cows were managed together on improved pastures during lactation. After weaning at 219 ± 13 d of age, steers calves were stockered on natural pastures until 687 ± 13 d of age then placed into a feedlot for 83d before slaughter. Maternal dietary protein concentration had no influence on offspring body weight and growth rate during rearing or finishing phases (P > .10). Rib fat thickness of steers was not affected (P = .38) by maternal nutrition treatments, however, LM area was greater in HP steers than LP steers at entrance into the feedlot (P = .01) and end of finishing phase (P = .04). Hot carcass weight was similar between treatments (P = .69), however dressing percentage was increased in HP relative to LP steers (P = .01). Tenderness of Longissimus muscle was increased in HP compared to LP steers after 3 and 14d (P < .001) of aging. No treatment differences in troponin-t degradation (P = .77) and collagen content (P = .58) were observed. Muscle fiber diameter was similar in LP and HP steers (P = .20), suggesting that increase of LM area in HP steers could be due to muscle hyperplasia. These data indicated that level of protein during mid to late gestation does not affect offspring growth but has impacts on carcass composition and meat quality of steer progeny. 650 $aBOVINOS DE CARNE 650 $aGESTACION 653 $aRESTRICCIÓN NUTRICIONAL 653 $aRESTRICCIÓN PROTEICA 653 $aRESTRICCIONES EN GESTACIÓN 700 1 $aLÓPEZ VALIENTE, S. 700 1 $aRODRÍGUEZ A.M. 700 1 $aTESTA, L.M. 700 1 $aLONG, N. M. 700 1 $aQUINTANS, G. 700 1 $aPAVAN, E. 773 $tMeat Science, 2019.$gv.153, p. 103-108.
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INIA Treinta y Tres (TT) |
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