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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  05/07/2023
Actualizado :  12/07/2023
Tipo de producción científica :  Libros
Autor :  BLUMETTO, O.; DE BARBIERI, I.; NAVAJAS, E.; BAETHGEN, W.; BECOÑA, G.; CIAPPESONI, G.
Afiliación :  OSCAR RICARDO BLUMETTO VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LUIS IGNACIO DE BARBIERI ETCHEBERRY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ELLY ANA NAVAJAS VALENTINI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WALTER E. BAETHGEN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GONZALO BECOÑA LÓPEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS GABRIEL CIAPPESONI SCARONE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Ganadería regenerativa en Uruguay.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Montevideo (UY): INIA, 2023.
Páginas :  23 p.
Serie :  (INIA, Edición Especial).
ISBN :  978-9974-38-486-6; e-ISBN: 978-9974-38-487-3
Idioma :  Español
Notas :  Revisión técnica: Ing. Agr. PhD Verónica Ciganda y DMV PhD Georgget Banchero. -- Esta publicación deriva del trabajo de investigación del Área de Recursos Naturales, Producción y Ambiente, en el marco del Sistema Ganadero Extensivo.
Contenido :  La agricultura regenerativa tiene como objetivo la conservación y/o rehabilitación de los sistemas alimentarios y agrícolas para una producción sostenible. ----- CONTENIDO: 1. ¿Qué es la ganadería regenerativa?. -- 2. Evidencia científica para la mejora de los indicadores ambientales. -- 3. Antecedentes de la propuesta. -- 4. La propuesta de INIA. -- 5. Escalado de la propuesta y el rol de INIA. -- 6. Reconocimientos. -- 7. Bibliografía.
Palabras claves :  ÁREA DE RECURSOS NATURALES, PRODUCCIÓN Y AMBIENTE - INIA; GANADERÍA REGENERATIVA; SISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA.
Thesagro :  GANADERÍA.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17283/1/Ganaderia-regenerativa-2023.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103594 - 1INILB - DDLB/Ganadería Regenerativa/2023

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  09/09/2019
Actualizado :  09/09/2019
Tipo de producción científica :  Abstracts/Resúmenes
Autor :  DEL PINO, M.L.; SALAZAR-DÍAZ, E.; RODRÍGUEZ-ARIAS, L.; MARQUES, C.B.; CIAPPESONI, G.
Afiliación :  MARIA LILIANA DEL PINO BALADON, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS GABRIEL CIAPPESONI SCARONE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Evaluation of udder morphology and milk production in prolific and meat ewes.
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  In: Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, 70., Ghent, Belgium, 26-30 August, 2019. Book of abstracts No. 25.
Páginas :  p. 357
Idioma :  Inglés
Contenido :  Currently in Uruguay, several experiments of crossbreeding and synthetic breeds are being developed with the inclusion of East Friesian (EF), Finnsheep (F) and Texel (T) meat breeds. The milk production and udder morphology of 57 ewes (8 F, 24 EF and 25 T breeds) from three flocks were evaluated. A total of 161 records (24 F, 68 EF and 69 T breeds) were collected in three test-day controls with average days in milk (DIM) 21, 40 and 60. The ewes were randomly assigned to four experimental groups and separated from the lambs during 4 hours in a good pasture. Before that, it was allowed the nursing of the lambs and the ewes were manual milked to empty their udders. Glandular cistern area (CA) were recorded by ultrasonography (from the side area of the udder) after intramuscular injection of 1 I.U. of synthetic oxytocin, followed by mechanic milking to record the milk weight (MW) and quality (protein-P% and fat-F% percentages). All the traits were adjusted for the effects age of the ewe (1-3), type of lambing (1-2), breed (F, EF, T) and DIM and the square of DIM (both as covariables). Correlation between the residuals of CA and MW from these models were computed. EF showed a wider CA (35.7±2.0 cm2) than F (25.0±3.4) and T (28.4±2.6 cm2) breeds. This was expected because EF is a dairy breed selected to be tolerant to long milking intervals. However, no differences (P>0.05) were observed for milk production (F 382±47; EF 430±29; T 392±37 ml). The F and T breeds showed higher (P<0.... Presentar Todo
Palabras claves :  MEAT.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13244/1/del-Pino-Ghent-2019.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO103018 - 1PXIPC - DD
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