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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
12/04/2022 |
Actualizado : |
26/04/2022 |
Tipo de producción científica : |
Serie FPTA |
Autor : |
GONZÁLEZ, V.; CALLERO, W.; DIEGUEZ, F.; MALÁN, I.; OTAÑO, C.; PERRACHÓN, J.; SORIA, L.; URRICARIET, V. |
Afiliación : |
VICTOR GONZÁLEZ, Cooperativa COLAVECO (Laboratorio Agroindustrial); WALTER CALLERO; FRANCISCO DIEGUEZ; INÉS MALÁN; CARLOS ALBERTO OTAÑO LUNA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JULIO PERRACHÓN; LUCAS SORIA; VERÓNICA URRICARIET. |
Título : |
Proyecto +PASTO. Transferencia de tecnologías desde el sector I+I+D de manera de incrementar la productividad en predios de los departamentos de Colonia y San José, a través de la cooperación interinstitucional. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): INIA, 2022. |
Páginas : |
77 p. |
Serie : |
(Serie FPTA-INIA; 97). |
ISSN : |
1688-924X |
DOI : |
978-9974-38-468-2; e-ISBN: 978-9974-38-469-9 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Proyecto FPTA 347: "Transferencia de tecnologías desde el sector I+I+D de manera de incrementar la productividad en predios de los dptos. de Colonia y San José, a través de la cooperación interinstitucional". Período de Ejecución: Setiembre 2016 - Diciembre 2020. Institución ejecutora: Cooperativa COLAVECO (Laboratorio Agroindustrial). Líder de Proyecto: Víctor Fernando González Hernández.
Equipo del proyecto: Victor González, Walter Callero, Francisco Dieguez, Inés Malán, Carlos Otaño, Julio Perrachón, Lucas Soria, Verónica Urricariet. -- Comité de seguimiento: Victor González, Martín Arretche, Carina Barbagelata, Walter Callero, Francisco Dieguez, Jimena García, Hugo Antonella, Carlos Otaño, Marcelo Parodi, Juio Perrachón, Carlos Ramírez, Álvaro Santana, Lucas Soria, Verónica Urricariet, Germán Luscher. -- Colaboraron: Darío Hirigoyen, Cecilia Cajarville, Carlos Grela, Juan Manuel Ramos, Guillermo Battegazzore, Ricardo Cabazza, Santiago Fariña, Fernando Latanzzi, María Inés Fornos. -- Fotografías: todas las fotografías fueron tomadas en las actividades realizadas en el marco del proyecto, con consentimiento de los participantes. |
Contenido : |
El proyecto +PASTO surgió como idea en los años del boom lechero y su posterior descenso de precios, entre los años 2012 y 2015.
La apuesta fue "instalar una red de cooperación interinstitucional para transferir de forma eficiente y práctica a los productores lecheros y ganaderos de Colonia y San José, las tecnologías que sean seleccionadas, basadas en la producción y manejo sustentable de forrajes para pastoreo" o proyecto +PASTO. |
Thesagro : |
LECHERÍA; PASTURAS; TRANSFERENCIA DE TECNOLOGIA. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16399/1/INIA-Fpta-97-proyecto-347-Enero-2022.pdf
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Marc : |
LEADER 02534nam a2200289 a 4500 001 1062767 005 2022-04-26 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1688-924X 024 7 $a978-9974-38-468-2; e-ISBN: 978-9974-38-469-9$2DOI 100 1 $aGONZÁLEZ, V. 245 $aProyecto +PASTO. Transferencia de tecnologías desde el sector I+I+D de manera de incrementar la productividad en predios de los departamentos de Colonia y San José, a través de la cooperación interinstitucional. 260 $aMontevideo (UY): INIA$c2022 300 $a77 p. 490 $a(Serie FPTA-INIA; 97). 500 $aProyecto FPTA 347: "Transferencia de tecnologías desde el sector I+I+D de manera de incrementar la productividad en predios de los dptos. de Colonia y San José, a través de la cooperación interinstitucional". Período de Ejecución: Setiembre 2016 - Diciembre 2020. Institución ejecutora: Cooperativa COLAVECO (Laboratorio Agroindustrial). Líder de Proyecto: Víctor Fernando González Hernández. Equipo del proyecto: Victor González, Walter Callero, Francisco Dieguez, Inés Malán, Carlos Otaño, Julio Perrachón, Lucas Soria, Verónica Urricariet. -- Comité de seguimiento: Victor González, Martín Arretche, Carina Barbagelata, Walter Callero, Francisco Dieguez, Jimena García, Hugo Antonella, Carlos Otaño, Marcelo Parodi, Juio Perrachón, Carlos Ramírez, Álvaro Santana, Lucas Soria, Verónica Urricariet, Germán Luscher. -- Colaboraron: Darío Hirigoyen, Cecilia Cajarville, Carlos Grela, Juan Manuel Ramos, Guillermo Battegazzore, Ricardo Cabazza, Santiago Fariña, Fernando Latanzzi, María Inés Fornos. -- Fotografías: todas las fotografías fueron tomadas en las actividades realizadas en el marco del proyecto, con consentimiento de los participantes. 520 $aEl proyecto +PASTO surgió como idea en los años del boom lechero y su posterior descenso de precios, entre los años 2012 y 2015. La apuesta fue "instalar una red de cooperación interinstitucional para transferir de forma eficiente y práctica a los productores lecheros y ganaderos de Colonia y San José, las tecnologías que sean seleccionadas, basadas en la producción y manejo sustentable de forrajes para pastoreo" o proyecto +PASTO. 650 $aLECHERÍA 650 $aPASTURAS 650 $aTRANSFERENCIA DE TECNOLOGIA 700 1 $aCALLERO, W. 700 1 $aDIEGUEZ, F. 700 1 $aMALÁN, I. 700 1 $aOTAÑO, C. 700 1 $aPERRACHÓN, J. 700 1 $aSORIA, L. 700 1 $aURRICARIET, V.
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Treinta y Tres. Por información adicional contacte bibliott@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
09/09/2014 |
Actualizado : |
11/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
A - 1 |
Autor : |
CALINGACION, M.; LABORTE, A.; NELSON, A.; RESURRECCION, A.; CONCEPCION, J.C.; DAYGON, D.V.; MUMM, R.; REINKE, R.; DIPTI, S.; BASSINELLO, P.Z.; MANFUL, J.; SOPHANY, S.; LARA, K.C.; BAO, J.; XIE, L.; LOAIZA, K.; EL-HISSEWY, A.; GAYIN, J.; SHARMA, N.; RAJESWARI, S.; MANONMANI, S.; RANI, N.S.; KOTA, S.; INDRASARI, S.D.; HABIBI, F.; HOSSEINI, M.; TAVASOLI, F.; SUZUKI, K.; UMEMOTO, T.; BOUALAPHANH, C.; LEE, H.H.; HUNG, Y.P.; RAMLI, A.; AUNG, P.P.; AHMAD, R.; WATTOO, J.I.; BANDONILL, E.; ROMERO, M.; BRITES, C.M.; HAFEEL, R.; LUR, H.S.; CHEAUPUN, K.; JONGDEE, S.; BLANCO, P.; BRYANT, R.; LANG, N.T.; HALL, R.D.; FITZGERALD, M. |
Afiliación : |
PEDRO HORACIO BLANCO BARRAL, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Diversity of global rice markets and the science required for consumer-targeted rice breeding. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
Plos One, 2014, v. 9, no. 1; e85106 |
DOI : |
10.1371/journal.pone.0085106 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received July 8, 2013; accepted November 22, 2013; published January 14, 2014. |
Contenido : |
Abstract
With the ever-increasing global demand for high quality rice in both local production regions and with Western consumers, we have a strong desire to understand better the importance of the different traits that make up the quality of the rice grain and obtain a full picture of rice quality demographics. Rice is by no means a ?one size fits all? crop. Regional preferences are not only striking, they drive the market and hence are of major economic importance in any rice breeding / improvement
strategy. In this analysis, we have engaged local experts across the world to perform a full assessment of all the major rice quality trait characteristics and importantly, to determine how these are combined in the most preferred varieties for each of their regions. Physical as well as biochemical characteristics have been monitored and this has resulted in the identification of no less than 18 quality trait combinations. This complexity immediately reveals the extent of the specificity
of consumer preference. Nevertheless, further assessment of these combinations at the variety level reveals that several groups still comprise varieties which consumers can readily identify as being different. This emphasises the shortcomings in the current tools we have available to assess rice quality and raises the issue of how we might correct for this in the future.
Only with additional tools and research will we be able to define directed strategies for rice breeding which are able to combine important agronomic features with the demands of local consumers for specific quality attributes and hence, design new, improved crop varieties which will be awarded success in the global market. MenosAbstract
With the ever-increasing global demand for high quality rice in both local production regions and with Western consumers, we have a strong desire to understand better the importance of the different traits that make up the quality of the rice grain and obtain a full picture of rice quality demographics. Rice is by no means a ?one size fits all? crop. Regional preferences are not only striking, they drive the market and hence are of major economic importance in any rice breeding / improvement
strategy. In this analysis, we have engaged local experts across the world to perform a full assessment of all the major rice quality trait characteristics and importantly, to determine how these are combined in the most preferred varieties for each of their regions. Physical as well as biochemical characteristics have been monitored and this has resulted in the identification of no less than 18 quality trait combinations. This complexity immediately reveals the extent of the specificity
of consumer preference. Nevertheless, further assessment of these combinations at the variety level reveals that several groups still comprise varieties which consumers can readily identify as being different. This emphasises the shortcomings in the current tools we have available to assess rice quality and raises the issue of how we might correct for this in the future.
Only with additional tools and research will we be able to define directed strategies for rice breeding which are able to comb... Presentar Todo |
Palabras claves : |
GENETIC BREEDING; MOLECULAR MARKERS; QUALITY; RICE. |
Thesagro : |
ARROZ; FITOMEJORAMIENTO. |
Asunto categoría : |
F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
Marc : |
LEADER 03720naa a2200781 a 4500 001 1050074 005 2019-10-11 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1371/journal.pone.0085106$2DOI 100 1 $aCALINGACION, M. 245 $aDiversity of global rice markets and the science required for consumer-targeted rice breeding.$h[electronic resource] 260 $c2014 500 $aArticle history: Received July 8, 2013; accepted November 22, 2013; published January 14, 2014. 520 $aAbstract With the ever-increasing global demand for high quality rice in both local production regions and with Western consumers, we have a strong desire to understand better the importance of the different traits that make up the quality of the rice grain and obtain a full picture of rice quality demographics. Rice is by no means a ?one size fits all? crop. Regional preferences are not only striking, they drive the market and hence are of major economic importance in any rice breeding / improvement strategy. In this analysis, we have engaged local experts across the world to perform a full assessment of all the major rice quality trait characteristics and importantly, to determine how these are combined in the most preferred varieties for each of their regions. Physical as well as biochemical characteristics have been monitored and this has resulted in the identification of no less than 18 quality trait combinations. This complexity immediately reveals the extent of the specificity of consumer preference. Nevertheless, further assessment of these combinations at the variety level reveals that several groups still comprise varieties which consumers can readily identify as being different. This emphasises the shortcomings in the current tools we have available to assess rice quality and raises the issue of how we might correct for this in the future. Only with additional tools and research will we be able to define directed strategies for rice breeding which are able to combine important agronomic features with the demands of local consumers for specific quality attributes and hence, design new, improved crop varieties which will be awarded success in the global market. 650 $aARROZ 650 $aFITOMEJORAMIENTO 653 $aGENETIC BREEDING 653 $aMOLECULAR MARKERS 653 $aQUALITY 653 $aRICE 700 1 $aLABORTE, A. 700 1 $aNELSON, A. 700 1 $aRESURRECCION, A. 700 1 $aCONCEPCION, J.C. 700 1 $aDAYGON, D.V. 700 1 $aMUMM, R. 700 1 $aREINKE, R. 700 1 $aDIPTI, S. 700 1 $aBASSINELLO, P.Z. 700 1 $aMANFUL, J. 700 1 $aSOPHANY, S. 700 1 $aLARA, K.C. 700 1 $aBAO, J. 700 1 $aXIE, L. 700 1 $aLOAIZA, K. 700 1 $aEL-HISSEWY, A. 700 1 $aGAYIN, J. 700 1 $aSHARMA, N. 700 1 $aRAJESWARI, S. 700 1 $aMANONMANI, S. 700 1 $aRANI, N.S. 700 1 $aKOTA, S. 700 1 $aINDRASARI, S.D. 700 1 $aHABIBI, F. 700 1 $aHOSSEINI, M. 700 1 $aTAVASOLI, F. 700 1 $aSUZUKI, K. 700 1 $aUMEMOTO, T. 700 1 $aBOUALAPHANH, C. 700 1 $aLEE, H.H. 700 1 $aHUNG, Y.P. 700 1 $aRAMLI, A. 700 1 $aAUNG, P.P. 700 1 $aAHMAD, R. 700 1 $aWATTOO, J.I. 700 1 $aBANDONILL, E. 700 1 $aROMERO, M. 700 1 $aBRITES, C.M. 700 1 $aHAFEEL, R. 700 1 $aLUR, H.S. 700 1 $aCHEAUPUN, K. 700 1 $aJONGDEE, S. 700 1 $aBLANCO, P. 700 1 $aBRYANT, R. 700 1 $aLANG, N.T. 700 1 $aHALL, R.D. 700 1 $aFITZGERALD, M. 773 $tPlos One, 2014$gv. 9, no. 1; e85106
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