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Registros recuperados : 15 | |
2. | | LOMBARDO, P.; DELLACASSA, E.; PEREZ, E. Bioactividad de aceites esenciales contra patógenos de los cítricos. In: JORNADA NACIONAL DE FITOPATOLOGÍA, 3; JORNADA NACIONAL DE PROTECCIÓN VEGETAL, 1., 3 SETIEMBRE 2015, MONTEVIDEO, URUGUAY. Libro de Resúmenes. Montevideo (Uruguay) : SUFIT, 2015. p. 19 Financiamiento: Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Facultad de Agronomía, UdelaR y Comisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC).Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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5. | | LOMBARDO, P.; LEONI, C.; ALANIZ, S.; MONDINO, P. Cercospora leaf spot of olive in Uruguay. Phytopathologia Mediterranea. 2023, Volume 62, Issue 3, pp. 413-426. https://doi.org/10.36253/phyto-14675 -- OPEN ACCESS Article history: Accepted 7 November 2023, PublishedPublished 30 December 2023. -- Correspondence: Lombardo, P.; Departamento de Ciencias Biológicas, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Gral. Rivera 1350 CP 50000,...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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7. | | BISIO, L.; VIGNALE, B.; LOMBARDO, P.; CARRAU, F. Evaluación de nuevos portainjertos híbridos de trifolia en combinación con la mandarina Ellendale en Salto. In: Congreso Nacional de Horticultura, 8.; Seminario Regional de Frutilla, 2001, Salto, Uruguay. Resúmenes. Montevideo (Uruguay): S635 CONr 8UH; INIA, 2001. p. 56 "Sociedad Uruguaya de Horticultura; Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria, Uruguay"Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Salto Grande; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
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9. | | Vignale, B.; Cabrera, D.; Lombardo, P.; Rodriguez, P.; Nebel, J.P. Caracterización de pitangas (Eugenia uniflora L.) y cerezas de monte (eugenia involucrata L.) en Uruguay ln: VI Simpósio Nacional do Morango / V Encontro sobre pequeñas frutas e frutas nativas do Mercosul: resumos e palestras, 14 al 16 de agosto 2012 Vizzotto, M.; Reisser Junior, C.; Barbieri, R.L.; Franzon, R.C. (eds. tec.). Anais. Brasilia (BR): EMBRAPA, 2012. p. 79Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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10. | | CABRERA, D.; VIGNALE, B.; NEBEL, J.P.; LOMBARDO, P.; RODRIGUEZ, P.; ZOPPOLO, R.; PEREIRA, C. Avances en la selección de guayabo del país. In: INIA, Programa Nacional Investigación Producción Frutícola; Universidad de la República (UdelaR), Facultad de Agronomía; MGAP, DGF (Dirección General Forestal). Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 6. Canelones (Uruguay): INIA, 2012. p.48-53 (INIA Serie Actividades de Difusión; 679)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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11. | | VIGNALE, B.; CABRERA, D.; NEBEL, J.P.; LOMBARDO, P.; RODRIGUEZ, P.; ZOPPOLO, R.; PEREIRA, C. Selección de frutas nativas. Avances. In: INIA, Programa Nacional Investigación Producción Frutícola; Universidad de la República (UdelaR), Facultad de Agronomía; MGAP, DGF (Dirección General Forestal). Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 6. Canelones (Uruguay): INIA, 2012. p.38-44 (INIA Serie Actividades de Difusión; 679)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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12. | | PRITSCH, C.; MAZZELLA, C.; VAIO, M.; QUEZADA, M.; DA CRUZ, I.; LOMBARDO, P.; CABRERA, D.; VIGNALE, B. Hacia la caracterización de la estructura del genoma de la especie frutal nativa Acca Sellowiana (Berg.) Burret: abordajes genéticos, citológicos y moleculares. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Frutícola; Facultad de Agronomía, Universidad de la República; Dirección General Forestal, MGAP. Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 5. Salto (Uruguay): INIA, 2010. p.10 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 602)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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13. | | PEREZ, E.; LOMBARDO, P.; UMPIÉRREZ, N.; MINTEGUIAGA, M.; ALVES, P.; BLANCO, O.; GUIMARAENS, A.; RODRÍGUEZ, F.; PARDO, H.; DELLACASSA, E. Fungicidas botánicos. Aceites esenciales de plantas nativas que controlan enfermedades de poscosecha de los cítricos. Revista INIA Uruguay, 2015, No.40, p.52-56. (Revista INIA; 40)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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14. | | VIGNALE, B.; LOMBARDO, P.; BISIO, L.; VIETTRO, J.A.; LÓPEZ, H.; FAGÚNDEZ V.; CABRERA, D.; ZOPPOLO, R.; NEBEL, J.P. Selección de frutas nativas. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Frutícola; Facultad de Agronomía, Universidad de la República; Dirección General Forestal, MGAP. Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 5. Salto (Uruguay): INIA, 2010. p.38-40 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 602)Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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15. | | PRITSCH, C.; MAZZELLA, C.; QUEZADA, M.; DA CRUZ, I.; VÁZQUEZ, S.; GAIERO, P.; VAIO, M.; SILVA, P.; BACCINO, E.; LOMBARDO, P.; HINRICHSEN, P.; GARCIA, A.A.F.; CABRERA, D.; VIGNALE, B. Avances en estudios genómicos en guayabo del país (Acca sellowiana). In: INIA, Programa Nacional Investigación Producción Frutícola; Universidad de la República (UdelaR), Facultad de Agronomía; MGAP, DGF (Dirección General Forestal). Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 6. Canelones (Uruguay): INIA, 2012. p.16-22 (INIA Serie Actividades de Difusión; 679)Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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Registros recuperados : 15 | |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
05/11/2021 |
Actualizado : |
05/11/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
REZENDE, S.; BANCHERO, S.; MIGUES, I.; CESIO, M.V.; RIVAS, F.; HEINZEN, H.; BESIL, M.N. |
Afiliación : |
SOFÍA REZENDE, University of the Republic of Uruguay, Chemistry Department of Litoral, Paysandú, Uruguay; Technological University, Southwest Regional Technological Institute, Paysandú, Uruguay.; SABRINA BANCHERO, Technological University, Southwest Regional Technological Institute, Paysandú, Uruguay.; IGNACIO MIGUES, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; MARÍA VERONICA CESIO, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HORACIO HEINZEN, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; MARÍA NATALIA BESIL, University of the Republic of Uruguay, Chemistry Department of Litoral, Paysandú, Uruguay. |
Título : |
Variability levels of selected amino acids among mandarins produced in Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
Ecletica Quimica, 2021, Volume 46, Issue 4, Pages 47-59. Gold Open Access. doi: https://doi.org/10.26850/1678-4618eqj.v46.4.2021.p47-59 |
ISSN : |
0100-4670 (print); 1678-4618 (electronic) |
DOI : |
10.26850/1678-4618eqj.v46.4.201.p47-59 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: July 27, 2020; Accepted: July 16, 2021; Published: October 01, 2021.
Section Editor: Assis Vicente Benedetti.
Corresponding author: María Natalia Besil. Email address: nbesil@fq.edu.uy |
Contenido : |
ABSTRACT.- Nutraceutical properties of mandarins are of great interest to promote their consumption. The occurrence of free amino acids in foods is relevant to assess the nutritional value of it. To learn more about the amino acids' occurrence and variability between species, a targeted metabolomics study in 'Ellendale', 'Willowleaf' and 'Page' varieties was performed through ion exchange liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. The studied amino acids were asparagine, glutamic acid, glutamine, histidine, methionine, phenylalanine, proline, threonine and tyrosine. The difference between two consecutive seasons was evaluated, as well as the influence of fruit maturity of 'Page' collected in two periods of 2015. The analytical methodology was validated. The concentration of the compounds through principal component analysis, separated well apart the three cultivars in both harvests, showing a particular profile for each of them. When comparing mature and immature cultivar 'Page', the amino acids with higher levels in mature samples were histidine, asparagine, glutamine and glutamic acid. The profiles were different due to genetic diversity, and the climatic conditions. These results add value to citric production. © 2021 Atlantis Livros Ltda.. All rights reserved. |
Palabras claves : |
Amino acids; High performance liquid chromatography-mass spectrometry; Mandarins; Nutraceuticals. |
Thesagro : |
CITRUS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
https://revista.iq.unesp.br/ojs/index.php/ecletica/article/download/1206/1208
https://revista.iq.unesp.br/ojs/index.php/ecletica/article/view/1206
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Marc : |
LEADER 02454naa a2200289 a 4500 001 1062516 005 2021-11-05 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-4670 (print); 1678-4618 (electronic) 024 7 $a10.26850/1678-4618eqj.v46.4.201.p47-59$2DOI 100 1 $aREZENDE, S. 245 $aVariability levels of selected amino acids among mandarins produced in Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArticle history: Received: July 27, 2020; Accepted: July 16, 2021; Published: October 01, 2021. Section Editor: Assis Vicente Benedetti. Corresponding author: María Natalia Besil. Email address: nbesil@fq.edu.uy 520 $aABSTRACT.- Nutraceutical properties of mandarins are of great interest to promote their consumption. The occurrence of free amino acids in foods is relevant to assess the nutritional value of it. To learn more about the amino acids' occurrence and variability between species, a targeted metabolomics study in 'Ellendale', 'Willowleaf' and 'Page' varieties was performed through ion exchange liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. The studied amino acids were asparagine, glutamic acid, glutamine, histidine, methionine, phenylalanine, proline, threonine and tyrosine. The difference between two consecutive seasons was evaluated, as well as the influence of fruit maturity of 'Page' collected in two periods of 2015. The analytical methodology was validated. The concentration of the compounds through principal component analysis, separated well apart the three cultivars in both harvests, showing a particular profile for each of them. When comparing mature and immature cultivar 'Page', the amino acids with higher levels in mature samples were histidine, asparagine, glutamine and glutamic acid. The profiles were different due to genetic diversity, and the climatic conditions. These results add value to citric production. © 2021 Atlantis Livros Ltda.. All rights reserved. 650 $aCITRUS 653 $aAmino acids 653 $aHigh performance liquid chromatography-mass spectrometry 653 $aMandarins 653 $aNutraceuticals 700 1 $aBANCHERO, S. 700 1 $aMIGUES, I. 700 1 $aCESIO, M.V. 700 1 $aRIVAS, F. 700 1 $aHEINZEN, H. 700 1 $aBESIL, M.N. 773 $tEcletica Quimica, 2021, Volume 46, Issue 4, Pages 47-59. Gold Open Access. doi: https://doi.org/10.26850/1678-4618eqj.v46.4.2021.p47-59
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