Ainfo Consulta

Catálogo de Información Agropecuaria

Bibliotecas INIA

 

Botón Actualizar


Botón Actualizar

Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  24/10/2014
Actualizado :  24/06/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LARRAÑAGA, P.; DIAZ, P.; CABRERA, A.; ALEM, D.; ALMEIDA SOUZA, A.L.; GIOVANNI DE SIMONE, S.; DALLA RIZZA, M.
Afiliación :  PATRICIA LUCIA LARRAÑAGA LUZ, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; PAOLA ALEXANDRA DIAZ DELLAVALLE, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; ANDREA CECILIA CABRERA BARRIOS, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; DIEGO MARTIN ALEM GLISON, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; MARCO DALLA RIZZA VILARO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  Activity of naturally derived antimicrobial peptides against filamentous fungi relevant for agriculture .
Fecha de publicación :  2012
Fuente / Imprenta :  Sustainable Agriculture Research, 2012, v. 1, no.2, p. 211-221.
ISSN :  1927-0518
DOI :  http://dx.doi.org/10.5539/sar.v1n2p211
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: June 12, 2012 / Accepted: July 10, 2012 / Online Published: July 23, 2012.
Contenido :  ABSTRACT. The search for environmentally biocompatible and cost-effective methods to control filamentous fungi in agriculture is becoming increasingly urgent. In vitro antimicrobial activity of three synthetic peptides was investigated against some filamentous fungi with agricultural relevance. The peptides were an analog of Temporin called Temporizina, a fragment from Pleurocidin termed Plc-2, and a peptide identified from sesame seeds named Pses3. Antimicrobial activity of these peptides towards filamentous fungi has not been previously reported. Seven plant pathogenic or mycotoxigenic fungal species, isolated from plant tissues were assayed: Alternaria solani, Colletotrichum gloesporioides, Fulvia fulvum, Fusarium oxisporum, Aspergillus niger, A. ochraceus and Penicillium digitatum. Values of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Fungicidal Concentration (MFC) were determined and compared with the commercially available fungicide Captan as a positive control. The peptides showing greatest inhibition were Pses3 and Plc-2 and C. gloesporioides was the most sensitive of the evaluated fungi. The MIC values for Plc-2 and Pses3 peptides ranged from 0.64 µM to 10.25 µM. These values were much lower than those observed for Captan, suggesting the potential of these peptides as fungicides. In particular, Pses3 is a novel peptide derived from sesame seeds not reported in databases.
Palabras claves :  PÉPTIDOS ANTIMICROBIANOS.
Thesagro :  ACTIVIDAD ANTIMICROBIANA; BIOTECNOLOGIA; PÉPTIDOS.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3626/1/Dalla-Rizza-M.-2012.-Sust.Agr.Res..12-p.211-221.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100216 - 1PXIAP - DDPP/SUST.AGR.RES./2012

Volver


Botón Actualizar


Botón Actualizar

Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  02/02/2022
Actualizado :  06/09/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Nacionales
Circulación / Nivel :  Nacional - --
Autor :  DINI, M.; GALVÁN, G.; RUFO, C.; GIMÉNEZ, G.
Afiliación :  MAXIMILIANO ANTONIO DINI VIÑOLY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO A. GALVÁN, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Vegetal, Canelones, Uruguay; CATERINA RUFO, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Vegetal, Canelones, Uruguay; GUSTAVO GIMÉNEZ FRANQUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Celebrando el año internacional de las frutas y verduras. Celebrating the International year of fruits and vegetables].
Complemento del título :  Sección Información. [Section Information]
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Agrociencia Uruguay, 2021, vol. 25, NE2, e395. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.25.995
ISSN :  2730-5066
DOI :  10.31285/AGRO.25.995
Idioma :  Español
Notas :  Article history: Published 05 January 2022. Editores del número especial.
Contenido :  Las Naciones Unidas declararon el año 2021 como el Año Internacional de las Frutas y Verduras. Agrociencia Uruguay consideró oportuna la edición de un número especial conmemorando esta iniciativa y contribuyendo a la difusión de información científica sobre el aporte de estos cultivos y alimentos
Thesagro :  FRUTAS; VERDURAS.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16729/1/Agrociencia-UY-2021-25-NE2-998.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102993 - 1PXIAP - DDPP/AGROCIENCIA URUGUAY/2021/NE2
Volver
Expresión de búsqueda válido. Check!
 
 

Embrapa
Todos los derechos reservados, conforme Ley n° 9.610
Política de Privacidad
Área Restricta

Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria
Andes 1365 - piso 12 CP 11100 Montevideo, Uruguay
Tel: +598 2902 0550 Fax: +598 2902 3666
bibliotecas@inia.org.uy

Valid HTML 4.01 Transitional