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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
02/08/2017 |
Actualizado : |
01/11/2018 |
Tipo de producción científica : |
Ediciones Especiales |
Autor : |
INIA (INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA), URUGUAY; UCTT (Ed.). |
Afiliación : |
UNIDAD DE COMUNICACIÓN Y TRANSFERENCIA DE TECNOLOGÍA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Plan Estratégico 2016-2020 Visión 2030. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): INIA, 2017. |
Páginas : |
35 p. |
ISBN : |
978-9974-38-376-0 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Este documento presenta el Plan Estratégico Institucional (PEI) definido por INIA para el período 2016-2020, integrando una visión de mediano plazo al año 2030.
Disponible también en inglés: Strategic Plan 2016-2020 Vision 2030. |
Contenido : |
Introducción. Proceso de formulación del Plan. Análisis de ambiente interno. Análisis de ambiente externo. Posicionamiento de INIA. Definición de nueva estrategia. Principales metas institucionales. Implementación de la estrategia. Gestión institucional. Investigación y desarrollo. Sistema Extensivo Ganadero. Sistema Vegetal Intensivo. Sistema Lechero Sistema Arroz-Ganadería. Sistema Agrícola-Ganadero. Sistema Forestal. Sistema Familiar. Transferencia de Tecnología y Promoción de la Innovación. Reflexiones finales. |
Palabras claves : |
AGRICULTURAL RESEARCH; INSTITUTIONS; LINEAS DE INVESTIGACIÓN; MANAGEMENT; RESEARCH; STRATEGIC OBJECTIVES. |
Thesagro : |
GESTION; INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN; INVESTIGACION AGROPECUARIA; PLAN ESTRATEGICO. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria C30 Documentación e información |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7136/1/PEI-2016-2020.pdf
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7280/1/PEI-2016-2020-english.pdf
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Marc : |
LEADER 01512nam a2200265 a 4500 001 1057383 005 2018-11-01 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-9974-38-376-0 100 1 $aINIA (INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA), URUGUAY; UCTT 245 $aPlan Estratégico 2016-2020 Visión 2030. 260 $aMontevideo (UY): INIA$c2017 300 $a35 p. 500 $aEste documento presenta el Plan Estratégico Institucional (PEI) definido por INIA para el período 2016-2020, integrando una visión de mediano plazo al año 2030. Disponible también en inglés: Strategic Plan 2016-2020 Vision 2030. 520 $aIntroducción. Proceso de formulación del Plan. Análisis de ambiente interno. Análisis de ambiente externo. Posicionamiento de INIA. Definición de nueva estrategia. Principales metas institucionales. Implementación de la estrategia. Gestión institucional. Investigación y desarrollo. Sistema Extensivo Ganadero. Sistema Vegetal Intensivo. Sistema Lechero Sistema Arroz-Ganadería. Sistema Agrícola-Ganadero. Sistema Forestal. Sistema Familiar. Transferencia de Tecnología y Promoción de la Innovación. Reflexiones finales. 650 $aGESTION 650 $aINSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN 650 $aINVESTIGACION AGROPECUARIA 650 $aPLAN ESTRATEGICO 653 $aAGRICULTURAL RESEARCH 653 $aINSTITUTIONS 653 $aLINEAS DE INVESTIGACIÓN 653 $aMANAGEMENT 653 $aRESEARCH 653 $aSTRATEGIC OBJECTIVES
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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Identificación
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Origen
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Tipo / Formato
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Clasificación
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
19/05/2021 |
Actualizado : |
19/05/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
DEL CAMPO, M.; SOARES DE LIMA, J.M.; BRITO, G.; MANTECA, X.; HERNÁNDEZ, P.; MONTOSSI, F. |
Afiliación : |
MARCIA DEL CAMPO GIGENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN MANUEL SOARES DE LIMA LAPETINA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; XAVIER MANTECA, Universidad Autónoma de Barcelona, 08193 Bellaterra, Spain; PILAR HERNÁNDEZ, Universitat Politècnica de València, Camino de Vera s/n, 46022 Valencia, Spain; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Effect of finishing diet and lairage time on steers welfare in Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
Animals 2021, v. 11, no. 5, 1329. OPEN ACCESS. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11051329 |
DOI : |
10.3390/ani11051329 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: 6 April 2021; Accepted: 24 April 2021; Published: 7 May 2021. Acknowledgments: M. del Campo wishes to thank AECID (Spain) for the financial support of her
doctoral studies in Spain. Correspondence: mdelcampo@inia.org.uy |
Contenido : |
Simple Summary: The transport and general handling of slaughter animals are associated with a series of events that cause stressful and unfavorable conditions that can compromise animal welfare. All these stressful events start at the farm and end with the death of the animal. In this experiment, we evaluated the effect of two finishing strategies and two contrasting lairage times through the combination of several indicators regarding productivity, physiology, behavior and postmortem variables. Individual temperaments and their impact on welfare and carcass quality were also considered. Animal welfare was not compromised in any diet during the finishing period. Individual temperament had a positive impact on the productivity and on all physiological indicators at different preslaughter stages. For that reason, we consider that it should be given paramount importance when talking about animal welfare. According to our results, with pasture-based animals, without fasting on the farm and after a short time of transportation (3.5 h), a longer preslaughter resting time (15 vs. 3 h) is desirable from the animal welfare perspective. Furthermore, our results suggest that this longer resting period, would also be more convenient from the carcass quality perspective. |
Palabras claves : |
LAIRAGE TIME; STRESS RESPONSE; TEMPERAMENT; TRANSPORT IN CATTLE. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15630/1/del-Campo-Marcia-animals-11-01329-Lairage-Time.pdf
https://www.mdpi.com/2076-2615/11/5/1329
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Marc : |
LEADER 02264naa a2200253 a 4500 001 1062092 005 2021-05-19 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3390/ani11051329$2DOI 100 1 $aDEL CAMPO, M. 245 $aEffect of finishing diet and lairage time on steers welfare in Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArticle history: Received: 6 April 2021; Accepted: 24 April 2021; Published: 7 May 2021. Acknowledgments: M. del Campo wishes to thank AECID (Spain) for the financial support of her doctoral studies in Spain. Correspondence: mdelcampo@inia.org.uy 520 $aSimple Summary: The transport and general handling of slaughter animals are associated with a series of events that cause stressful and unfavorable conditions that can compromise animal welfare. All these stressful events start at the farm and end with the death of the animal. In this experiment, we evaluated the effect of two finishing strategies and two contrasting lairage times through the combination of several indicators regarding productivity, physiology, behavior and postmortem variables. Individual temperaments and their impact on welfare and carcass quality were also considered. Animal welfare was not compromised in any diet during the finishing period. Individual temperament had a positive impact on the productivity and on all physiological indicators at different preslaughter stages. For that reason, we consider that it should be given paramount importance when talking about animal welfare. According to our results, with pasture-based animals, without fasting on the farm and after a short time of transportation (3.5 h), a longer preslaughter resting time (15 vs. 3 h) is desirable from the animal welfare perspective. Furthermore, our results suggest that this longer resting period, would also be more convenient from the carcass quality perspective. 653 $aLAIRAGE TIME 653 $aSTRESS RESPONSE 653 $aTEMPERAMENT 653 $aTRANSPORT IN CATTLE 700 1 $aSOARES DE LIMA, J.M. 700 1 $aBRITO, G. 700 1 $aMANTECA, X. 700 1 $aHERNÁNDEZ, P. 700 1 $aMONTOSSI, F. 773 $tAnimals 2021$gv. 11, no. 5, 1329. OPEN ACCESS. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11051329
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