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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  22/05/2023
Actualizado :  22/05/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Nacionales
Autor :  FASSANA , C.N.; HOFFMAN , E.M.; BERGER, A.; ERNST, O.
Afiliación :  CÉSAR NICOLÁS FASSANA, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Vegetal, Paysandú, Uruguay; ESTEBAN MARTÍN HOFFMAN, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Vegetal, Paysandú, Uruguay; ANDRES GUSTAVO BERGER RICCA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OSWALDO ERNST, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Vegetal, Paysandú, Uruguay.
Título :  Nitrogen nutrition index at GS 3.3 is an effective tool to adjust nitrogen required to reach attainable wheat yield. [El índice de nutrición nitrogenada en GS 3.3 es una herramienta eficaz para ajustar el nitrógeno necesario para lograr el rendimiento de trigo alcanzable]. [O índice de nutrição de nitrogênio no GS 3.3 é uma ferramenta eficaz para ajustar o nitrogênio necessário para alcançar a produtividade de trigo atingível].
Complemento del título :  Plant production.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Agrociencia Uruguay, 2022, Vol.26, number 2, e924. https://doi.org/10.31285/AGRO.26.924 -- OPEN ACCESS.
ISSN :  2730-5066
DOI :  10.31285/AGRO.26.924
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 8 Jul 2021; Accepted 21 Jun 2022; Published 30 Aug 2022. -- Correspondence: Nicolás Fassana, fassana@fagro.edu.uy -- Editor: José A. Terra, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Treinta y Tres, Uruguay. -- License: This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ )
Contenido :  ABSTRACT.- Current nitrogen (N) fertilization schedule for spring wheat was developed under a dominant crop-pasture rotation. After the year 2002, this cropping system was converted to continuous annual cropping systems under no-till, reducing soil N supply capacity progressively. Additionally, highest grain yield of new varieties ncreased N demand. The required additional N fertilizer can be adjusted by monitoring nutritional status of the crop. .-.-.-.-.-.-.-.-. RESUMEN.- El esquema actual de fertilización con nitrógeno (N) para el trigo de primavera se desarrolló bajo una rotación dominante de cultivo-pastura. Después de 2002, este sistema se convirtió en un sistema de cultivo anual continuo con labranza cero, reduciendo progresivamente la capacidad de suministro de N del suelo. Además, el mayor rendimiento en grano de las nuevas variedades aumentó la demanda de N. El fertilizante nitrogenado adicional requerido se puede ajustar monitoreando el estado nutricional del cultivo. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.- RESUMO.- O esquema atual de fertilização com nitrogênio (N) para o trigo de primavera foi desenvolvido sob uma rotação dominante de cultivo e pastagem. A partir de 2002, esse sistema passou a ser um sistema de cultivo anual contínuo com plantio direto, reduzindo progressivamente a capacidade de suprimento de N do solo. Além disso, o maior rendimento de grãos das novas variedades aumentou a demanda por N. O fertilizante de nitrogênio adicional necessário pode ser ajustad... Presentar Todo
Palabras claves :  Diagnosis; Diagnóstico; Nutrição do trigo; Nutrición de trigo; Sincronizar oferta/demanda; Synchronize supply/demand; Wheat nutrition.
Thesagro :  TRITICUM AESTIVUM.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17163/1/2730-5066-924.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103498 - 1PXIAP - DDPP/AGROCIENCIA URUGUAY/2022/26(2)

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  07/05/2021
Actualizado :  06/09/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Nacionales
Circulación / Nivel :  Nacional - --
Autor :  VARELA, P.; DE HEGEDÜS, P.; GÓMEZ MILLER, R.; VICENTE, E.
Afiliación :  PABLO NICOLAS VARELA PESSOLANO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PEDRO DE HEGEDÜS, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Docente Libre, Montevideo, Uruguay.; RAÚL OSVALDO GÓMEZ MILLER, Consultor privado, Montevideo, Uruguay.; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Characterization and functioning of the strawberry innovation system in Salto. [Caracterización y funcionamiento del sistema de innovación de frutilla en Salto.]. [Caracterização e funcionamento do sistema de inovação de morango em Salto.]
Complemento del título :  Social Sciences, Rural Sociology and Agrarian Economy.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Agrociencia Uruguay, Apr 2021, vol. 25, no. 1, e360. DOI: https://doi.org/10.31285/AGRO.25.360
ISSN :  e-ISSN: 2730-5066
DOI :  10.31285/AGRO.25.360
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received, 20 May 2020; Accepted, 21 Oct 2020; Published, 09 Apr 2021. Editor: Gabriel Oyhantçabal (Universidad de la República, Montevideo, Uruguay), Gustavo Gimenez (Instituto Nacional deInvestigación Agropecuaria -INIA- Montevideo, Uruguay). Correspondence: Pablo Varela Pessolano, Email: pvarela@inia.org.uy
Contenido :  ABSTRACT. -In this study, the Strawberry Innovation System in Salto (SIS) is analyzed, characterizing its main actors, according to their role and level of involvement. Technological innovations in the sector took place through a process that integrated the information generated by public research with the traditional culture of the region's producers, giving rise to alternative technologies that allowed the sustainable intensification of production. The methodology used in the research was the case study, which belongs to the qualitative paradigm; data collection was based on the conduction of eight semi-structured interviews with qualified informants of different types. Based on the results, it can be pointed out that in Salto, Uruguay, there has been a sis working for decades, whose actors are: the National Institute of Agricultural Research (INIA by its Spanish acronym), the Agronomy College, the General Directorate of the Farm (DIGEGRA), a group of nurserymen, businesses selling supplies and services, the ?Salto Hortícola? producer organization, the producers themselves and technical advisers. The synergic functioning of the system is explained by the role of research, which produces knowledge; its interaction with the strawberry nurserymen (primary dialogue network) to validate technologies, and the exchange developed with the rest of the actors to address production problems. It was found that there is a broader dialogue network, in which producers exchange technologi... Presentar Todo
Palabras claves :  Agricultural innovation system; Dialogue networks; Social capital; Strawberry.
Thesagro :  CAPITAL SOCIAL; FRESA; REDES DE DIÁLOGO; SISTEMA DE INNOVACIÓN AGRÍCOLA.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16744/1/Agrociencia-UY-2021-25-N1-360.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102650 - 1PXIAP - DDPP/AGROCIENCIA URUGUAY/2021 (1)
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