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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  24/02/2022
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  GÁMBARO, A.; ROASCIO, A.; HODOS, N.; MIGUES, I.; LADO, J.; HEINZEN, H.; RIVAS, F.
Afiliación :  ADRIANA GÁMBARO, Sensory Evaluation Laboratory, Department of Food Science and Technology. School of Chemistry, Universidad de la República (UdelaR), General Flores, Montevideo, 2124, Uruguay; ANTONELLA ROASCIO, Sensory Evaluation Laboratory, Department of Food Science and Technology. School of Chemistry, Universidad de la República (UdelaR), General Flores, Montevideo, 2124, Uruguay; NATALIA HODOS, Sensory Evaluation Laboratory, Department of Food Science and Technology. School of Chemistry, Universidad de la República (UdelaR), General Flores, Montevideo, 2124, Uruguay; IGNACIO MIGUES, Pharmacognosy and Natural Products Laboratory. School of Chemistry, Universidad de la República (UdelaR), Uruguay; JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HORACIO HEINZEN, Pharmacognosy and Natural Products Laboratory. School of Chemistry, Universidad de la República (UdelaR), Uruguay; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  The impact of sensory attributes of mandarins on consumer perception and preferences.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Journal of Agriculture and Food Research, December 2021, volume 6, article 100196. OPEN ACCESS. doi: https://doi.org/10.1016/j.jafr.2021.100196
ISSN :  2666-1543
DOI :  10.1016/j.jafr.2021.100196
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 20 November 2020, Revised 28 June 2021, Accepted 14 August 2021, Available online 19 August 2021, Version of Record 2 September 2021. Corresponding author: Gámbaro, A.; General Flores, Uruguay; email:agambaro@fq.edu.uy -- Incluye Supplementary material: https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S2666154321000983-mmc1.docx
Contenido :  ABSTRACT.- Although the sensory characterization of mandarins has usually been performed by trained assessors, in recent years, the methodologies that depict sensory descriptions from the perception of consumers, such as the check-all-that-apply (CATA) questionnaires have become very popular. In this work, an exploratory study was first carried out using a focus group (FG) technique to determine attributes and aspects that influence the decision to purchase mandarins. Secondly, the consumer panel recruited 100 regular mandarin consumers that were randomly divided into two groups. Group "A" received segments of 15 mandarins. Group "B", instead of receiving the same mandarins in segments, they received them as a whole fruit having to peel them by themselves. Both groups evaluated the total acceptability with a 9-point hedonic scale and answered a CATA questionnaire composed of 38 terms for Group "A" and 52 terms for Group "B". Although the consumers in the FG described an "ideal? mandarin as easy-to-peel, no significant difference (p > 0.05) was found in the acceptability between groups "A" and "B". Characteristics such as sweet, very sweet, fresh smell, sweet smell, bright, fruity taste, fresh flavor, typical flavor, balanced taste and nice flavor were strongly and positively correlated with overall consumers? acceptance. These descriptors could be considered the sensory drivers of the liking of mandarins. © 2021
Palabras claves :  CATA questionnaire; Consumer; Mandarins; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Sensory Evaluation;; Sensory profile.
Thesagro :  MANDARINAS.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154321000983/pdfft?md5=31db96c18712373f07f1744a3be031eb&pid=1-s2.0-S2666154321000983-main.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103007 - 1PXIAP - DDPP/JR.SC.FOOD&AGR./2021

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  01/07/2022
Actualizado :  01/07/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  GUTIERREZ, N.; FERRARO, B.; FERNANDEZ, E.; OVIEDO, S.
Afiliación :  NICOLAS GUTIERREZ SALGUES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; BRUNO FERRARO ALBERTONI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ENRIQUE GENARO FERNANDEZ RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SEBASTIAN OVIEDO ALCOBA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Plan Estratégico Institucional 2021-2025: hacia un INIA más cercano al productor y a las demandas del sector.
Complemento del título :  INIA por dentro.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, Junio 2022, no.69, p.3-6.
Serie :  (Revista INIA; 69).
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  El proceso de formulación del nuevo Plan Estratégico Institucional (PEI) contó con la participación y aportes de todos los investigadores del Instituto. El éxito de INIA en el cumplimiento de sus cometidos reside y depende fundamentalmente del trabajo y desempeño de sus funcionarios. En el período 2021-2025, INIA se propone mejorar ampliamente sus procesos de gestión del capital humano, con el objetivo de incrementar la motivación, compromiso y creatividad de sus colaboradores, fortalecer el trabajo en equipo y mejorar significativamente el clima institucional.
Palabras claves :  AGENDA DE INVESTIGACIÓN; Dirección de Planificación, Seguimiento y Evaluación (PSE); Grupo de Inteligencia Estratégica (GIE); Unidad de Economía Aplicada.
Thesagro :  GESTION; PLAN ESTRATEGICO; PROYECTOS DE INVESTIGACION.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16527/1/Revista-INIA-69-Junio-2022-1.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103108 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2022/69revinia 69
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