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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  09/02/2018
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  GARCÍA PRÉCHAC, F.
Título :  Erosión del suelo: predicción y control
Fecha de publicación :  1994
Fuente / Imprenta :  In: MORON, A.; MARTINO, D.; RESTAINO, E. Manejo y fertilidad de suelos Montevideo (Uruguay): INIA, 1994.
Páginas :  p. 65-67
Serie :  (INIA Serie Técnica; 42)
ISBN :  9974-38-016-2
ISSN :  1688-9266
Idioma :  Español
Notas :  Información presentada al I Curso de Actualización Manejo y Fertilidad de Suelos, 1994 may : La Estanzuela
Thesagro :  CONTROL DE LA EROSION; EROSION POR EL AGUA; LABRANZA DE CONSERVACION; SIEMBRA DIRECTA; URUGUAY.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/8362/1/111219220807121532-p.65-67.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB6457 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/42st42
LE41386 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/4211350

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  12/07/2022
Actualizado :  30/11/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  LOZANO, J.; FERNÁNDEZ-CIGANDA, S.; GONZÁLEZ REVELLO, A.; HIRIGOYEN, D.; MARTÍNEZ, M.; SCORZA, C.; ZUNINO, P.
Afiliación :  JOAQUIN LOZANO, Department of Microbiology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; SOFÍA FERNÁNDEZ-CIGANDA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay./ Department of Microbiology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; ÁLVARO GONZÁLEZ REVELLO, Department of Food Science and Technology, Facultad de Veterinaria, UdelaR, Montevideo, Uruguay.; DARÍO JAVIER HIRIGOYEN TREVIN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCELA MARTÍNEZ, Analytical Platform, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; CECILIA SCORZA, Department of Experimental Neuropharmacology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; PABLO ZUNINO, Department of Microbiology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.
Título :  Probiotic potential of GABA-producing lactobacilli isolated from Uruguayan artisanal cheese starter cultures.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Journal of Microbiology, 2022, volume 133, issue 3, pages 1610-1619. doi: https://doi.org/10.1111/jam.15664
ISSN :  1364-5072
DOI :  10.1111/jam.15664
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 18 March 2022; Revised 5 May 2022; Accepted 6 June 2022; Published online September 2022. -- Corresponding author: Zunino, P.; Department of Microbiology, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay; email:pzunino@iibce.edu.uy --
Contenido :  Abstract: Aims: In this study, we sought to identify and characterize a collection of 101 lactobacilli strains isolated from natural whey starters used in Uruguayan artisan cheese production, based on their capacity to produce gamma-aminobutyric acid (GABA) and their probiotic potential. Methods and Results: The probiotic potential was assessed using low pH and bile salt resistance assays; bacterial adhesion to intestinal mucus was also evaluated. Selected strains were then identified by 16S sequencing, and their GABA-producing potential was confirmed and quantified using a UHPLC-MS system. Twenty-five strains were identified and characterized as GABA-producing lactobacilli belonging to the phylogenetical groups Lactiplantibacillus (n =19) and Lacticaseibacillus (n =6). Fifteen strains of the Lactiplantibacillus group showed a significantly higher GABA production than the rest. They showed the predicted ability to survive the passage through the gastrointestinal tract, according to the in vitro assays. Conclusions: A set of promising candidate strains was identified as potential probiotics with action on the gut-brain axis. Further studies are needed to assess their possible effects on behaviour using in vivo assay. Significance and Impact of the Study: This study shows the potential of strains isolated from local natural whey starters as probiotics and for biotechnological use in functional GABA-enriched foods formulation. © 2022 Society for Applied Microbiology.
Palabras claves :  Fermented foods; Gut-brain axis; Lactic acid bacteria; Lactiplantibacilus; PLATAFORMA DE INVESTIGACIÓN EN SALUD ANIMAL; PLATAFORMA DE SALUD ANIMAL; Probiotics.
Asunto categoría :  L10 Genética y mejoramiento animal
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103593 - 1PXIAP - DDPP/Journal of Microbiology/2022.
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