Ainfo Consulta

Catálogo de Información Agropecuaria

Bibliotecas INIA

 

Botón Actualizar


Botón Actualizar

Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Tacuarembó. Por información adicional contacte bibliotb@tb.inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  24/09/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  GALETTA, M.A.; REINA, L.; RESQUÍN, F.; MANTERO, C.; GONZÁLEZ-PÉREZ, J.A.; ALMENDROS, G.; MENÉNDEZ, M.P.; GONZÁLEZ-VILADA, F.J.
Afiliación :  Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; JOSE FERNANDO RESQUIN PEREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía.; Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología de Sevilla, IRNAS-CSIC, Seville, Spaine.; SpaineMNCN-CSIC, Madrid, Spain.; Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.; Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología de Sevilla, IRNAS-CSIC, Seville, Spain.
Título :  Chemometric appraisal of lignin pyrolytic assemblages from Eucalyptus woods relevant for pulping in Uruguay.
Fecha de publicación :  2014
Fuente / Imprenta :  Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, 2014, v. 109, p. 296-303.
DOI :  10.1016/j.jaap.2014.08.001
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 5 January 2014 // Accepted 2 August 2014 // Available online 13 August 2014.
Contenido :  Analytical pyrolysis (Py-GC/MS) at 500°C was applied to study wood composition of Eucalyptus species(Eucalyptus grandis, Eucalyptus dunnii and Eucalyptus benthamii) which are relevant for pulping inUruguay. Multivariate data treatments mainly principal component analysis and discriminant analy-sis were used to explore differences between the original wood cultivars. Multivariate analyses withautomatic backwards variable selection indicated that simplified methoxyphenol patterns (up to 10compounds) are sufficient for wood discrimination in terms of species and geographical origin butalso with purposes of forecasting the ease of delignification of the resulting pulps measured as activealkali. No additional chemotaxonomical accuracy was achieved when the data sets were enlarged withcarbohydrate-derived products. On the other side, discriminant or forecasting models (partial leastsquares and multiple linear regression) were much less significant when based on individual diag-nostic compounds, groups of compounds, or the classical syringyl-to-guaiacyl (S/G) ratio. Principalcomponent analysis indicated that the variability in lignin composition due to bioclimatic variations(spatial replications) was more significant than that due to phylogenetic differences (species andcultivars).
Palabras claves :  ANALYTICAL PYROLYSIS; DISCRIMINANT ANALYSIS; FORESTACIÓN; LIGNIN METHOXYPHENOLS; MULTIPLE REGRESSION MODELS; PARTIAL LEAST SQUARES REGRESSION; PRINCIPAL COMPONENT ANALYSIS.
Asunto categoría :  K10 Producción forestal
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO17467 - 1PXIAP - DD

Volver


Botón Actualizar


Botón Actualizar

Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  24/10/2023
Actualizado :  24/10/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  PÉREZ-RUCHEL, A.; BRITOS, A.; ALVARADO, A.; FERNÁNDEZ-CIGANDA, S.; GADEYNE, F.; BUSTOS, M.; ZUNINO, P.; CAJARVILLE, C.
Afiliación :  ANALÍA PÉREZ-RUCHEL, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; ALEJANDRO BRITOS, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; AMAYRI ALVARADO, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; SOFÍA FERNÁNDEZ-CIGANDA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Departamento de Microbiología, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Ministerio de Educación y Cultura, Av. Italia 3318, 11600 Montevideo, Uruguay; FREDERIK GADEYNE, Royal Agrifirm Group, Landgoedlaan 20, 7325 AW Apeldoorn, the Netherlands; MARIANA BUSTOS, Royal Agrifirm Group, Landgoedlaan 20, 7325 AW Apeldoorn, the Netherlands; PABLO ZUNINO, Departamento de Microbiología, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Ministerio de Educación y Cultura, Av. Italia 3318, 11600 Montevideo, Uruguay; CECILIA CAJARVILLE, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay.
Título :  Impact of adding tannins or medium-chain fatty acids in a dairy cow diet on variables of in vitro fermentation using a rumen simulation technique (RUSITEC) system.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Animal Feed Science and Technology, November 2023, Volume 305, 115763. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115763
ISSN :  0377-8401.
DOI :  10.1016/j.anifeedsci.2023.115763
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 15 August 2022, Revised 9 June 2023, Accepted 1 September 2023, Available online 6 September 2023, Version of Record 14 September 2023. -- Correspondence author: Pérez-Ruchel, A.; Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; email:anapevet@gmail.com --
Contenido :  This work aimed to evaluate the effect of including 2 functional feed ingredients in a diet with a high proportion of pasture silage on in vitro ruminal fermentation, nutrient disappearances, and ruminal microbiomes. In a rumen simulation technique (RUSITEC) system (6 fermentation units), 4 treatments were evaluated: 1) CONTROL: a diet based on corn and grass silage, regular soybean meal (SBM), and corn; 178 g/kg of crude protein (CP) (used as negative control), 2) TSBM: Replacement of SBM by Mervobest® (used as positive control), 3) PHY (phytogenic mixture (tannins from quebracho and chestnut) at 10 g/kg dry matter (DM) replacing SBM) and 4) MCFA (mixture of medium-chain fatty acids, Aromabiotic Cattle® at 10 g/kg DM replacing SBM). Four runs were performed with 3 diets incubated simultaneously in duplicate using a balanced incomplete block design, lasting 17 days each. The inoculum was obtained from 3 rumen fistulated cows, and artificial saliva was infused at 650 mL/day. Samples were taken from each fermentation unit to determine the gas production, pH, NH3-N, and volatile fatty acids concentrations. The apparent digestibility of diet compounds was determined. Microbial protein synthesis and microbial community diversity were estimated using 15N as an external isotopic marker and by sequencing part of the 16 S rDNA gene, respectively. The TSBM and PHY treatments decreased NH3-N concentrations (P < 0.001) and the DM disappearance (P = 0.004). The crude protein disappearanc... Presentar Todo
Palabras claves :  Gas production; Microbial protein synthesis; Microbiome profile; PLATAFORMA DE INVESTIGACIÓN EN SALUD ANIMAL - INIA; Protein degradation.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103701 - 1PXIAP - DDAnimal Feed Science and Technology/2023
Volver
Expresión de búsqueda válido. Check!
 
 

Embrapa
Todos los derechos reservados, conforme Ley n° 9.610
Política de Privacidad
Área Restricta

Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria
Andes 1365 - piso 12 CP 11100 Montevideo, Uruguay
Tel: +598 2902 0550 Fax: +598 2902 3666
bibliotecas@inia.org.uy

Valid HTML 4.01 Transitional