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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
15/11/2015 |
Actualizado : |
15/11/2015 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Autor : |
BERRUETA, C.; DOGLIOTTI, S.; FRANCO, J. |
Afiliación : |
MARIA CECILIA BERRUETA MOREIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Análisis y jerarquización de factores determinantes del rendimiento de tomate para industria en Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2012 |
Fuente / Imprenta : |
Agrociencia Uruguay, 2012, v.16, no.2, p. 39-48. |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
RESUMEN.
El rendimiento potencial del cultivo de tomate para industria en el Uruguay según experimentos en el país es de 90 Mg ha-1. En contraposición, la productividad promedio del cultivo a nivel comercial no supera los 50 Mg ha-1. Este trabajo tiene por objetivo determinar cuales son las causas principales que determinan las diferencias de rendimiento entre productores de tomate para industria, estableciendo un orden jerárquico de factores determinantes. Para esto, se realizó un análisis de los factores que afectaron el rendimiento en los sistemas de producción en la zafra 2007/08. La metodología se basó en un muestreo estratificado de productores. Se formó una muestra de 22 productores, en los cuales se relevaron variables relacionadas al sistema de producción, al sistema de manejo y se midió el rendimiento. Dichas variables se clasificaron en niveles para realizar el análisis de varianza y las que resultaron significativas se incluyeron en un modelo mixto. A partir del análisis, se concluyó que la variable que explicó en mayor medida las diferencias en rendimiento para la zafra en estudio fue el agua disponible (43% de la variación total). La aplicación de cama de pollo siguió en importancia y explicó el 21% de la variación de rendimiento. Otras variables significativas fueron la densidad de plantas y la variedad.
SUMMARY. Analysis and Hierarchy of Yield Determinant Factors on Tomato for Processing in Uruguay.
The potential yield of tomato crops grown for processing in Uruguay is 90 Mg ha-1, according to experiments in the country. In contrast, the average productivity of commercial farmers does not exceed 50 Mg ha-1. This study aims to explain the main causes of the differences in yield among growers of tomato for processing, establishing a hierarchical order of the determinant factors. For this, we performed an analysis of factors affecting performance in production systems in 2007/08 harvest. The methodology was based on a stratified sample of producers. Within this sample of 22 farmers, we measured and collected information on several variables related to the farming systems, the crop management systems and the performance of the crop. These variables were classified into levels for the analysis of variance, and the ones that were significant were included in a mixed model. From this analysis, we concluded that the variable that explained further the differences in yield for the crop under study was the water available (43% of total variation). The application of poultry litter followed in importance and explained 21% of yield variation. Other significant variables were plant density and variety. MenosRESUMEN.
El rendimiento potencial del cultivo de tomate para industria en el Uruguay según experimentos en el país es de 90 Mg ha-1. En contraposición, la productividad promedio del cultivo a nivel comercial no supera los 50 Mg ha-1. Este trabajo tiene por objetivo determinar cuales son las causas principales que determinan las diferencias de rendimiento entre productores de tomate para industria, estableciendo un orden jerárquico de factores determinantes. Para esto, se realizó un análisis de los factores que afectaron el rendimiento en los sistemas de producción en la zafra 2007/08. La metodología se basó en un muestreo estratificado de productores. Se formó una muestra de 22 productores, en los cuales se relevaron variables relacionadas al sistema de producción, al sistema de manejo y se midió el rendimiento. Dichas variables se clasificaron en niveles para realizar el análisis de varianza y las que resultaron significativas se incluyeron en un modelo mixto. A partir del análisis, se concluyó que la variable que explicó en mayor medida las diferencias en rendimiento para la zafra en estudio fue el agua disponible (43% de la variación total). La aplicación de cama de pollo siguió en importancia y explicó el 21% de la variación de rendimiento. Otras variables significativas fueron la densidad de plantas y la variedad.
SUMMARY. Analysis and Hierarchy of Yield Determinant Factors on Tomato for Processing in Uruguay.
The potential yield of tomato crops grown for processing ... Presentar Todo |
Thesagro : |
BRECHAS DE RENDIMIENTO; CAMA DE POLLO; DEFICIT HIDRICO; SISTEMAS DE CULTIVO; SOLANUM LYCOPERSICUM; TOMATE. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/5207/1/Berrueta-C.-2012.-Agrociencia-v.162-p.39-48.pdf
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Marc : |
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INIA Las Brujas (LB) |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
16/08/2019 |
Actualizado : |
16/08/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
HERNÁNDEZ-RODRÍGUEZ, L.; RAMOS-GONZÁLEZ, P. L.; SISTACHS-VEGA, V.; ZAMORA-RODRÍGUEZ, V.; BATISTA-LE RIVEREND, L.; RAMOS-LEAL, M.; PEÑA-BÁRZAGA, I.; LLANES-ALVAREZ, Y. |
Afiliación : |
LESTER HERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, Instituto de Investigaciones en Fruticultura Tropical (IIFT), Cuba; INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.; P. L. RAMOS GONZÁLEZ, Instituto de Investigaciones en Fruticultura Tropical (IIFT), Cuba; Instituto Biológico de São Paulo, Brazil.; V. SISTACHS-VEGA, Statistics Department, Faculty of Mathematics, Universidad de La Habana, Cuba.; V. ZAMORA-RODRI?GUEZ, Instituto de Investigaciones en Fruticultura Tropical (IIFT), Cuba.; L. BATISTA-LE RIVEREND, Instituto de Investigaciones en Fruticultura Tropical (IIFT), Cuba; M. RAMOS-LEAL, Department, Faculty of Mathematics, Universidad de La Habana, Cuba.; I. PEN?A-BA?RZAGA, Instituto de Investigaciones en Fruticultura Tropical (IIFT), Cuba.; Y. LLANES-ALVAREZ, Instituto de Investigaciones en Fruticultura Tropical (IIFT), Cuba. |
Título : |
The viral complex associated with mealybug wilt disease of pineapple in Cuba. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Acta Horticulturae, 30 April 2019, Volume 1239, pages 203-212. |
Serie : |
(Acta Horticulturae; 1239). |
ISBN : |
978-94-62612-36-5 |
ISSN : |
0567-7572 (print) // 2406-6168 (electronic) |
DOI : |
10.17660/ActaHortic.2019.1239.25 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Published 30 april 2019. In: Acta Horticulturae (ISHS) 1239: IX International Pineapple Symposium. Editors: D.P. Bartholomew, D.H. Reinhardt, F.V. Duarte Souza. Convener: J. Valdés-Infante Herrero .
Funding text: Part of these results are included in the Ph.D. thesis document of Lester Hernández-Rodrı́guez, |
Contenido : |
ABSTRACT.
Mealybug wilt of pineapple (MWP) disease has been associated with the infection by a complex of ampeloviruses (Pineapple mealybug wilt-associated virus 1 (PMWaV-1), PMWaV-2, PMWaV-3, PMWaV-4 and PMWaV-5)) (Closteroviridae) and badnaviruses (Pineapple bacilliform CO virus (PBCOV) and Pineapple bacilliform ER virus (PBERV) (Caulimoviridae)). In Cuba, PMWaV-1, PMWaV-2, PMWaV-3 and PBCOV are widespread in commercial pineapple fields, but the association of these viruses with the aetiology of the disease remains unknown. During 2009 to 2012, a survey to detect PMWaV-1, PMWaV-2 and PMWaV-3 by RT-PCR, and PBCOV by non-radioactive Dot Blot hybridization was carried out on samples collected from asymptomatic or MWP symptomatic pineapple plants from 24 commercial fields in 10 provinces and Isla de la Juventud. PMWaV-1, PMWaV-2, PMWaV-3, and PBCOV occurred in simple or mixed infections, whereas PMWaV-2 was the viral species most frequently detected in symptomatic plants. The positive or negative diagnostic results of the RT-PCR to detect PMWaV-2 was more reliably associated with the MWP symptomatic or asymptomatic status of the sampled plants, respectively, than those from PMWaV-1, PMWaV-3 or PBCOV detection techniques. This work discloses the correlation between the infection by PMWaV-2 and the presence of MWP symptoms in Cuba, supporting previous studies indicating the major role of this virus triggering MWP disease.
© 2019 International Society for Horticultural Science. All rights reserved. MenosABSTRACT.
Mealybug wilt of pineapple (MWP) disease has been associated with the infection by a complex of ampeloviruses (Pineapple mealybug wilt-associated virus 1 (PMWaV-1), PMWaV-2, PMWaV-3, PMWaV-4 and PMWaV-5)) (Closteroviridae) and badnaviruses (Pineapple bacilliform CO virus (PBCOV) and Pineapple bacilliform ER virus (PBERV) (Caulimoviridae)). In Cuba, PMWaV-1, PMWaV-2, PMWaV-3 and PBCOV are widespread in commercial pineapple fields, but the association of these viruses with the aetiology of the disease remains unknown. During 2009 to 2012, a survey to detect PMWaV-1, PMWaV-2 and PMWaV-3 by RT-PCR, and PBCOV by non-radioactive Dot Blot hybridization was carried out on samples collected from asymptomatic or MWP symptomatic pineapple plants from 24 commercial fields in 10 provinces and Isla de la Juventud. PMWaV-1, PMWaV-2, PMWaV-3, and PBCOV occurred in simple or mixed infections, whereas PMWaV-2 was the viral species most frequently detected in symptomatic plants. The positive or negative diagnostic results of the RT-PCR to detect PMWaV-2 was more reliably associated with the MWP symptomatic or asymptomatic status of the sampled plants, respectively, than those from PMWaV-1, PMWaV-3 or PBCOV detection techniques. This work discloses the correlation between the infection by PMWaV-2 and the presence of MWP symptoms in Cuba, supporting previous studies indicating the major role of this virus triggering MWP disease.
© 2019 International Society for Horticultural Science. ... Presentar Todo |
Palabras claves : |
AMPELOVIRUS; ANANAS COMOSUS; BADNAVIRUS; CAULIMOVIRIDAE; CLOSTEROVIRIDAE; MWP; PBCOV; PMWaV. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02929naa a2200361 a 4500 001 1060012 005 2019-08-16 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-94-62612-36-5 022 $a0567-7572 (print) // 2406-6168 (electronic) 024 7 $a10.17660/ActaHortic.2019.1239.25$2DOI 100 1 $aHERNÁNDEZ-RODRÍGUEZ, L. 245 $aThe viral complex associated with mealybug wilt disease of pineapple in Cuba.$h[electronic resource] 260 $c2019 490 $a(Acta Horticulturae; 1239). 500 $aArticle history: Published 30 april 2019. In: Acta Horticulturae (ISHS) 1239: IX International Pineapple Symposium. Editors: D.P. Bartholomew, D.H. Reinhardt, F.V. Duarte Souza. Convener: J. Valdés-Infante Herrero . Funding text: Part of these results are included in the Ph.D. thesis document of Lester Hernández-Rodrı́guez, 520 $aABSTRACT. Mealybug wilt of pineapple (MWP) disease has been associated with the infection by a complex of ampeloviruses (Pineapple mealybug wilt-associated virus 1 (PMWaV-1), PMWaV-2, PMWaV-3, PMWaV-4 and PMWaV-5)) (Closteroviridae) and badnaviruses (Pineapple bacilliform CO virus (PBCOV) and Pineapple bacilliform ER virus (PBERV) (Caulimoviridae)). In Cuba, PMWaV-1, PMWaV-2, PMWaV-3 and PBCOV are widespread in commercial pineapple fields, but the association of these viruses with the aetiology of the disease remains unknown. During 2009 to 2012, a survey to detect PMWaV-1, PMWaV-2 and PMWaV-3 by RT-PCR, and PBCOV by non-radioactive Dot Blot hybridization was carried out on samples collected from asymptomatic or MWP symptomatic pineapple plants from 24 commercial fields in 10 provinces and Isla de la Juventud. PMWaV-1, PMWaV-2, PMWaV-3, and PBCOV occurred in simple or mixed infections, whereas PMWaV-2 was the viral species most frequently detected in symptomatic plants. The positive or negative diagnostic results of the RT-PCR to detect PMWaV-2 was more reliably associated with the MWP symptomatic or asymptomatic status of the sampled plants, respectively, than those from PMWaV-1, PMWaV-3 or PBCOV detection techniques. This work discloses the correlation between the infection by PMWaV-2 and the presence of MWP symptoms in Cuba, supporting previous studies indicating the major role of this virus triggering MWP disease. © 2019 International Society for Horticultural Science. All rights reserved. 653 $aAMPELOVIRUS 653 $aANANAS COMOSUS 653 $aBADNAVIRUS 653 $aCAULIMOVIRIDAE 653 $aCLOSTEROVIRIDAE 653 $aMWP 653 $aPBCOV 653 $aPMWaV 700 1 $aRAMOS-GONZÁLEZ, P. L. 700 1 $aSISTACHS-VEGA, V. 700 1 $aZAMORA-RODRÍGUEZ, V. 700 1 $aBATISTA-LE RIVEREND, L. 700 1 $aRAMOS-LEAL, M. 700 1 $aPEÑA-BÁRZAGA, I. 700 1 $aLLANES-ALVAREZ, Y. 773 $tActa Horticulturae, 30 April 2019, Volume 1239, pages 203-212.
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