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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  12/04/2016
Actualizado :  06/06/2019
Tipo de producción científica :  Artículos Indexados
Autor :  CROSA, M.J.; ELICHALT, M.; SKERL, V.; CADENAZZI, M.; OLAZÁBAL, L.; SILVA, R.; SURUBÚ, G.; TORRES, M.; VILARO, F.; ESTELLANO, G.
Afiliación :  MARÍA JOSÉ CROSA, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); MARÍA ELICHALT, Escuela de Nutrición. UdelaR; VERÓNICA SKERL, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); MÓNICA CADENAZZI, Consultor Estadístico; LAURA OLAZÁBAL, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); ROBERTO SILVA, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); GABRIELA SURUBÚ, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); MARINA TORRES, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); FRANCISCO LUIS VILARO PAREJA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GABRIEL ESTELLANO, DETRICAR S.A.
Título :  Chips de papa, la fritura en vacío y beneficios para la salud.
Fecha de publicación :  2014
Fuente / Imprenta :  INNOTEC, Revista del Laboratorio Tecnológico del Uruguay. 2014, no.9, p.70-74.
Idioma :  Español
Contenido :  RESUMEN. Existe una tendencia del mercado al consumo de alimentos más saludables que ha motivado a la industria alimentaria a innovar en tecnologías. La fritura en vacío es una tecnología alternativa a la fritura tradicional que preserva las propiedades sensoriales del snack frito y mejora la calidad nutricional. El objetivo del trabajo fue estudiar los beneficios nutricionales y para la salud y las características organolépticas de chips de papa elaborados por fritura en vacío en relación a los elaborados por fritura tradicional y diferenciarlos de los actualmente presentes en el mercado uruguayo. Los chips elaborados por fritura en vacío presentaron en promedio un 50% menos de materia grasa y un 90% menos de acrilamida que los chips elaborados por fritura tradicional. Sensorialmente fueron muy bien evaluados en todos los atributos menos en la percepción de intensidad de sabor salado. ABSTRACT. The new tendency of the consumers to eat healthier foods which has impacted the market has motivated the food industry to innovate in technologies. Vacuum frying is an alternative to traditional frying that preserves the sensory properties of fried snacks and improves its nutritional quality. The objective of this work is to study the nutritional and health benefits as well as the organoleptic characteristics of potato chips prepared by vacuum frying in relation to those made by traditional frying, and differentiate them from those that are currently present in the Uruguayan marke... Presentar Todo
Palabras claves :  ACEPTABILIDAD SENSORIAL; ACRILAMIDA.
Thesagro :  ALIMENTACIÓN; LIPIDOS; PAPAS.
Asunto categoría :  S01 Nutrición humana - Aspectos generales
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/5657/1/30916.pdf
https://ojs.latu.org.uy/index.php/INNOTEC/article/view/259
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100997 - 1PXIAP - DDPP/INNOTEC/2014/9

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  10/08/2016
Actualizado :  28/05/2018
Tipo de producción científica :  Trabajos en Congresos/Conferencias
Autor :  ALBICETTE, M.M.; LEONI, C.; RUGGIA, A.; BORTAGARAY, I.; SCARLATO, M.; SCARLATO, S.; BLUMETTO, O.; ALBIN, A.; AGUERRE, V.
Afiliación :  MARIA MARTA ALBICETTE BASTRERI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAROLINA LEONI VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDREA PAOLA RUGGIA CHIESA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ISABEL BORTAGARAY; MARIANA SCARLATO GARCIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO SCARLATO GARCIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OSCAR RICARDO BLUMETTO VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALFREDO SANTIAGO ALBIN FERREIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA VERONICA AGUERRE ANTIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Applying the Participatory Impact Pathway Analysis (PIPA) approach to enhance co-innovation for sustainability within livestock family farming in Uruguay.
Fecha de publicación :  2016
Fuente / Imprenta :  In: EUROPEAN IFSA SYMPOSIUM, 12th., "Social and technological transformation of farming systems: Diverging and converging pathways", Symposium Handbook, Harper Adams University, UK, 12-15 July 2016.
Páginas :  17 p.
Idioma :  Inglés
Contenido :  ABSTRACT. Participatory approaches are needed to ensure learning processes and to incorporate lessons learned during the implementation of a project. This is particularly important when the aim is to improve farm sustainability considering changes in knowledge and skills, natural resources management and networking. This paper describes the Participatory Impact Pathways Analysis (PIPA) implemented within the participatory action research project ?Coinnovating for the sustainable development of livestock family-farming systems in Rocha, Uruguay?, which involved stakeholders for planning, monitoring and evaluating of the project?s progress. Six workshops were implemented during 2012 - 2015 to enhance the project?s actions. Participatory methods were used to adapt PIPA to the Uruguayan culture. During 2013 an interinstitutional network was established, a shared vision of expected project results was defined, as well as impact pathways, goals and activities to achieve them. During the 2014- 2015 workshops, reflections and suggestions led in turn to new or modified activities. This process contributed to confidence and commitment building, improving the quality of the established relationships and strengthening networking to enhance the dissemination of the project findings. As a result of the learning process, and inspired in the project?s methodological and technological results, one stakeholder organization established a project for another region. The last workshop focused o... Presentar Todo
Palabras claves :  EVALUATION; LEARNING PROCESS; METHODS; MONITORING; NETWORKS; PLANNING.
Thesagro :  INVESTIGACIÓN PARTICIPATIVA; PRODUCCION FAMILIAR.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/8203/1/1.2-Albicette-2016-IFSA-Conference-paper.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101059 - 1PXIPC - DD
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