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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  11/05/2021
Actualizado :  11/05/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  BATISTA, C.; VELAZCO, J.I.; BANCHERO, G.; BALDI, F.; QUINTANS, G.
Afiliación :  CARLOS BATISTA, Facultad de Agronomía?UdelaR ? Uruguay.; JOSÉ IGNACIO VELAZCO DE LOS REYES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FERNANDO BALDI, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual Paulista – Brasil.; GRACIELA QUINTANS ILARIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Efecto de dos niveles de energía en la dieta durante el último tercio de gestación de vacas para carne sobre características de la placenta y la descendencia al nacimiento.[Effect of two energy levels in the diet during the last third of gestation of beef cows on characteristics of the placenta and offspring at birth].
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, 2020 volumen 28 no.1-2
ISSN :  1022-1301.
Idioma :  Español
Notas :  Article history: Recibido: 2020-06-03./ Aceptado: 2020-08-01. Autor para la correspondencia: carlosjbatistab@gmail.com
Contenido :  Abstract. The objective of the present study was to evaluate two energy intake levels during the last third of gestation of beef cows, placental characteristics, ethological and morphometric variables of their female calves were evaluated. Thirty-one British multiparous cows, inseminated at fixed time and carrying females were assigned on Day ?90 (Day 0=delivery) to two levels of energy intake until delivery: i- 125 % of the requirements (ALTA? n=15) and ii- 75 % of the requirements (BAJA? n=16). In the cows, live weight (PV), body condition score (CC), concentration of unesterified fatty acids (AGNE) and insulin were recorded. Placenta (weight, number of cotyledons and placental efficiency) was characterized and morphometric and behavioural measures were evaluated within the first 24 hours of calf life. At calving, BAJA cows had a higher concentration of AGNE (0.45 ± 0.03 vs 0.27 ± 0.03 mmol/L, P<0.01) and lower insulin (8.83 ± 0.73 vs 10.88 ± 0.71 µIU/mL, P<0.03), as well as lower PV (478 ± 15.4 vs 521 ± 11.8 kg, P<0.01) and CC (3.9 ± 0.08 vs 4.5 ± 0.06 u? P<0.01) compared to ALTA cows. The characteristics evaluated in the placentas were not affected by treatments, nor was the PV of the calves at birth. In the same way, none of the morphometric or behavioural variables were significantly affected by the treatments. In the present experiment, the undernourished cows mobilized body reserve during the last third of gestation to protect the integrity of their offspring? this w... Presentar Todo
Palabras claves :  Body measurements; Grazing; Medidas corporales; Progeny; Sub-nutrición; Sub-nutrition; Vacas de cría.
Thesagro :  PASTOREO; Progenie.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15605/1/Archivos-Latinoamericanos-de-Produccion-Animal.-2020.-28-1-2.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103357 - 1PXIAP - DDPP/ALPA/2020

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1.Imagen marcada / sin marcar BATISTA, C.; VELAZCO, J.I.; BALDI, F.; QUINTANS, G. Efecto de dos niveles de energía en el último tercio de gestación sobre el comportamiento de terneras al nacimiento. NA 103. Nutrición y Alimentación Animal. IN: REVISTA ARGENTINA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 2016, VOL. 36, ISS.1 (SUPL). 39 CONGRESO ARGENTINO DE PRODUCCIÓN ANIMAL. 19-21 OCTUBRE 2016. ACTAS. Buenos Aires (Argentina): AAPA. p. 291.
Tipo: Abstracts/Resúmenes
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
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2.Imagen marcada / sin marcar BATISTA, C.; VELAZCO, J.I.; BALDI, F.; BANCHERO, G.; QUINTANS, G. Efecto de dos niveles de energía en el alimento de último tercio de gestación en bovinos para carne sobre el desempeño de la progenie al nacimiento y pubertad. In: QUINTANS, G.; IEWDIUKOW, M. (Ed.). Primer Seminario Técnico de Programación Fetal. Montevideo (UY): INIA, 2019. p. 53-63. (INIA Serie Técnica; 252)
Tipo: Capítulo en Libro Técnico-Científico
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
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3.Imagen marcada / sin marcar BATISTA, C.; VELAZCO, J.I.; BANCHERO, G.; BALDI, F.; QUINTANS, G. Efecto de dos niveles de energía en la dieta durante el último tercio de gestación de vacas para carne sobre características de la placenta y la descendencia al nacimiento.[Effect of two energy levels in the diet during the last third of gestation of beef cows on characteristics of the placenta and offspring at birth]. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, 2020 volumen 28 no.1-2 Article history: Recibido: 2020-06-03./ Aceptado: 2020-08-01. Autor para la correspondencia: carlosjbatistab@gmail.com
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : Internacional - --
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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4.Imagen marcada / sin marcar BATISTA, C.; VELAZCO, J.I.; BALDI, F.; BANCHERO, G.; QUINTANS, G. Efecto del consumo de energía durante el último tercio de gestación de vacas de carne sobre sus perfiles de hormonas metabólicas y los de su progenie. In: UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA (UDELAR). FACULTAD DE AGRONOMÍA. Resúmenes. Jornadas de Investigación, 8-9 nov., 2018, Montevideo, Uruguay. Montevideo; FAGRO, 2019. p. 25
Tipo: Abstracts/Resúmenes
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
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5.Imagen marcada / sin marcar BATISTA, C.; VELAZCO, J.I.; BANCHERO, G.; BALDI, F.; QUINTANS, G. Effect of nutritional restriction during late gestation in beef cows on female calves live weight and placentas. In: ANNUAL MEETING OF THE EUROPEAN FEDERATION OF ANIMAL SCIENCE, 67a. ,2016. Belfast, UK: EEAP p. 183 Trabajo aceptado para su publicación.
Tipo: Abstracts/Resúmenes
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Treinta y Tres.
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6.Imagen marcada / sin marcar BATISTA C.; VELAZCO, J.I.; BANCHERO, G.; BALDI, F.; QUINTANS, G. Two metabolizable energy levels in the last third of gestation of beef cows on placenta efficiency. In: Proceedings of the 54ª Reuniao Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Foz do Iguaçu, Brasil, 2017. p. 1220.
Tipo: Abstracts/Resúmenes
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
Ver detalles del registro Acceso al objeto digitalImprime registro en el formato completo
7.Imagen marcada / sin marcar BATISTA, C.; VELAZCO, J.I.; BANCHERO, G.; BALDI, F.; QUINTANS, G. Two metabolizable energy levels in the last third of gestation of beef cows on placenta efficiency. In: UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA (UDELAR). FACULTAD DE AGRONOMÍA. Resúmenes. Jornadas de Investigación, 8-9 nov., 2018, Montevideo, Uruguay. Montevideo; FAGRO, 2019. p. 24 Trabajo originalmente publicado en: Batista, C.; Quintans, G.; Banchero, G.; Velazco, J.; Baldi, F. 2017. Zootecnia, Annual Meeting of the Brazilian Society of Animal Science, 54th. Two metabolizable energy levels in the last third...
Tipo: Abstracts/Resúmenes
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