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Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  17/09/2020
Autor :  GUIBERT, M.; GROSSO, S.; ARBELETCHE, P.; BELLINI, M.E
Afiliación :  MARTINE GUIBERT, Université de Toulouse, Département de géographie, Equipe de recherche “Dynamiques rurales”, Toulouse, Francia.; SUSANA GROSSO, Universidad Nacional del Litoral, Facultad de Ciencias Agrarias, Esperanza, Argentina.; PEDRO ARBELETCHE, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Paysandú, Uruguay.; MARÍA EVA BELLINI, Universidad Nacional del Litoral, Facultad de Ciencias Económicas, Santa Fe, Argentina.
Título :  De Argentina a Uruguay: espacios y actores en una nueva lógica de producción agrícola. Suplemento especial temático de la Revista Pampa, n.º 7, 2011.
Fecha de publicación :  2011
Fuente / Imprenta :  Santa Fe, Argentina: Pampa, Revista Interuniversitaria de Estudios Territoriales, v. 7, no. 7, 2011. DOI: https://doi.org/10.14409/pampa.v1i7_sup.3202
ISSN :  1669-3299
DOI :  10.14409/pampa.v1i7_sup.3202
Idioma :  Español
Contenido :  RESUMEN La organización actual de gran parte de la producción agrícola en el Cono Sur (en particular en Argentina y en Uruguay) alimenta una tendencia hacia una menor relación entre actores y territorios locales, y una mayor vinculación de estos espacios productivos en redes globales y globalizadoras. En efecto, la movilidad y la diversificación de los actores productivos, la flexibilidad del capital, la simplificación tecnológica, las redes de comunicación y la mundialización se combinan para definir espacios de producción que van perdiendo ciertas virtudes territoriales (proximidad socio-espacial, manejo económico, construcción política y gobernanza local, etc.) en beneficio de conformaciones socioespaciales más débiles y atravesadas por fuerzas globales que las re-estructuran. SUMMARY: The current organization of a great part of the agricultural production in the Southern Cone (especially in Argentina and Uruguay) reinforces a tendency towards a decreasing relation among actors and local territories and an increasing connection between these productive areas with global and globalizing networks. Actually, the mobility and diversification of productive actors, capital flexibility, technological simplification, communication networks and globalization combine to define production spaces which are losing certain territorial virtues (such as socio-spatial proximity, economic management, political construction and local governance, among others) for the benefit of weaker socio... Presentar Todo
Palabras claves :  AGRICULTURA EMPRESARIAL; ARGENTINA; TERRITORIOS LOCALES; TRANSFORMACIÓN AGRO PRODUCTIVA.
Thesagro :  URUGUAY.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO25979 - 1ADDAP - DD

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  02/04/2020
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  HELGUERA, M.; ABUGALIEVA, A.; BATTENFIELD, S.; BÉKÉS, F.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; HÜSKEN,A.; JOHANSSON, E.; MORRIS, C.F.; NURIT, E.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D.
Afiliación :  MARCELO HELGUERA, National Institute of Agricultural Technology (INTA), Marcos Juárez, Argentina .; AIGUL ABUGALIEVA, Kazakh Scientific Research Institute of Agriculture and Plant Growing, Almalybak, Kazakhstan.; SARAH BATTENFIELD, Syngenta, Junction City, KS, USA.; FERENC BÉKÉS, FBFD PTY LTD, Sydney, NSW, Australia.; GÉRARD BRANLARD, INRAE, UCA UMR1095 GDEC, Clermont-Ferrand, France.; MARTHA CUNIBERTI, Wheat and Soybean Quality Laboratory, National Institute of Agricultural Technology (INTA), Buenos Aires, Argentina.; ALEXANDRA HÜSKEN, Department of Safety and Quality of CerealsMax Rubner-Institut, Federal Research Institute of Nutrition and Food Detmold, Germany.; EVA JOHANSSON, Department of Plant Breeding The Swedish University of Agricultural Sciences, Alnarp, Sweden.; CRAIG F. MORRIS, Western Wheat Quality LaboratoryUSDA-ARS,Pullman,USA.; ERIC NURIT, Mazan,France.; MIKE SISSONS, NSW Department of Primary Industries Tamworth Centre for Crop Improvement Calala, Australia.; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Grain Quality in Breeding.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_12
Páginas :  p. 273-307.
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history:First Online: 18 March 2020.
Contenido :  Abstract: Technological (processing performance and end-product) and nutritional quality of wheat is in principle determined by a number of compounds within the wheat grain, including proteins, polysaccharides, lipids, minerals, heavy metals, vitamins and phytochemicals, effecting these characters. The genotype and environment is of similar importance for the determination of the content and composition of these compounds. Furthermore, the interaction between genotypes and the cultivation environment may play a significant role. Many studies have evaluated whether the genotype or the environment plays the major role in determining the content of the mentioned compounds. An overall conclusion of these studies is that except for compounds encoded by single major genes, importance of certain factors mainly depend on how wide environments and how diverse cultivars are within these comparative studies. Comparing environments all over, e.g. across Latin America, ends up with a high significance of the environment while large studies including genotypes of wide genetic background result in a significant role for the genotype. In addition, for some technological properties and components, genotype has a higher effect (e.g. grain hardness and gluten proteins), while environment influences stronger on others (e.g. protein and mineral content).Content and concentration of proteins, but also to some extent of starch, some non-starch polysaccharides and lipids, are essential in determini... Presentar Todo
Palabras claves :  CASE-STUDIES; DURUM-WHEAT; NUTRITIONAL-QUALITY; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; QUALITY-SELECTION; SOFT-WHEAT; WILD-RELATIVES.
Thesagro :  TRIGO.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103110 - 1PXIPL - DD
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