04317naa a2200265 a 450000100080000000500110000800800410001902200140006010000210007424502630009526000090035850000580036752033580042565000180378365000210380165000320382265000380385465300190389265300220391165300210393365300210395470000150397570000170399077300440400710276812021-06-24 2009 bl uuuu u00u1 u #d a1510-08391 aBONNECARRERE, V. aEstablishment of micropropagation and cell suspension culture conditions on Achyrocline flaccida (Weinm.) DV. (Asteraceae). [Establecimiento de suspensiones celulares de Achyrocline flaccida (Weinm.) DC. (Asteraceae) y condiciones para su micropropagación.] c2009 aArticle history: Recibido: 17/3/09; Aceptado: 24/8/09 aSUMMARY. Achyrocline flaccida (Weinm.) DC. (Asteraceae) is a medicinal plant species, commonly known as yellow marcela. It is a rich source of flavonoids and other secondary metabolites with antioxidant properties. Their inflorescences are used as remedies in folk medicine for the treatment of a variety of human ailments. In fact, the permanence of this species is threatened by the increased interest of medicinal herb collectors. Thus, techniques which could provide vegetative propagated material for commercial use are necessary, and in vitro-propagation is a valuable method for producing large numbers of genetically uniform, pathogen-free plants in a short time. Moreover, the production of Achyrocline secondary metabolites is crucial for research and commercial large scale production since they are controllable systems and easy to scale up. Besides productive aims, cell culture suspensions are valuable tools to investigate metabolic pathways involved in secondary metabolites synthesis and to discover new bioactive molecules. The aims of this study were the optimization of a method to propagate in vitro plant of A. flaccida and the establishment of cell suspension cultures to determine the optimal culture conditions in order to improve cell growth as a first step toward secondary metabolites production. It was concluded that DKW without growth regulators is the optimal medium for micropropagation of this species. Friable callus formation was optimized in MS supplied with 0.5 mg L-1 2,4-D while cell suspensions were better obtained and maintained in DKW supplied with 1mg L-1 2,4-D. RESUMEN. Achyrocline flaccida (Weinm.) DC. (Asteraceae), comúnmente conocida como marcela amarilla, es una especie de importancia medicinal debido a su alto contenido de flavonoides y otros metabolitos secundarios con propiedades antioxidantes. Sus inflorescencias son usadas para el tratamiento de un gran número de enfermedades, lo que ha conducido a considerar esta especie en riesgo de extinción debido al gran interés de los colectores de hierbas medicinales. Por esta razón, es muy importante el establecimiento de técnicas de propagación vegetativa con fines comerciales, que permitan la producción de un gran número de plantas, libre de patógenos, y en un corto plazo. Además, la producción directa de metabolitos secundarios de Achyrocline es crucial para la investigación y la producción con fines comerciales ya que son sistemas controlados donde es posible aumentar fácilmente la escala de producción. Además de ser utilizados con fines comerciales, los cultivos de células presentan grandes ventajas como sistema para el estudio de vías metabólicas y el descubrimiento de nuevas biomoléculas. Los objetivos de este trabajo fueron la optimización de métodos de micropropagación in vitro de A. flaccida y el establecimiento de suspensiones celulares para determinar las condiciones óptimas de crecimiento celular como primer paso hacia la producción de metabolitos secundarios. Se determinó que DKW sin reguladores del crecimiento es el medio adecuado para la micropropagación de esta especie. La obtención de callos friables se optimizó en medio MS suplementado con 0.5 mg L-1 de 2,4-D mientras que las suspensiones celulares se obtuvieron y mantuvieron en medio DKW suplementado con 1 mg L-1 de 2,4-D. aCALLO FRIABLE aCULTIVO IN VITRO aREGULADORES DEL CRECIMIENTO aSUSTANCIAS DE CRECIMIENTO VEGETAL aFRIABLE CALLUS aGROWTH REGULATORS aIN VITRO CULTURE aMARCELA AMARILLA1 aBERNÁ, L.1 aCASTILLO, A. tAgrociencia, 2009gv. 13, no. 1, p. 1-6